Η συνταγή που έφτιαξα πάλι σήμερα είναι από Νηστίσιμα τσουρέκακια, αυτή την φορά δεν έβαλα γάλα αμυγδάλου ..στην ποσότητα του γάλακτος πρόσθεσα επιπλέον χυμό πορτοκάλιου 🍊 έγιναν υπέροχα αφράτα ελαστικά και με ίνες ..δυστυχώς περισσότερες φωτογραφίες ψημένα δεν έχω γιατί μου άφησαν μόνο ένα τσουρέκι ..άρτιο τα άλλα 2 πριν καν κρυώσουν τα εξαφάνισαν με σοκολατένιο ταχίνι τα κοριτσάκια μου...είχα καιρό να τους ετοιμάσω τσουρέκια και έπεσαν με τα μούτρα ..
ΥΛΙΚΑ:
ΠΡΟΖΥΜΙ:
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
1 κουταλιά μέλι
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
10 γρ. κακουλέ τριµµένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι από Μυλοι Γεωργανάδων , ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.
- Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι
- Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
- Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
- Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.
- Ξανά πατάμε την ζύμη μας και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για άλλη μια φορά 2 φορεβθα ξεκουραστεί η ζύμη μας .
- Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα ζύμωσα εκεί για σχεδόν 20 λεπτά
- Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 3 ίσα µέρη,στην συνέχεια τα μοίρασα σε δύο κομμάτια το καθένα και τα έφτιαξα μικρά φυτίλια τα άφησα σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.Επειτα με λίγο λάδι στα χέρια τα άνοιξα απαλα με τα χέρια σε κορδόνια και εφτιαξα τρία τσουρέκια με το σχέδιο το Σταύρου .......φτιάχνουμε τα τσουρέκακια σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα ή ζεστό νερό και μια κουταλιά μέλι . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
- Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25 .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
- Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
- Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
- Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά πο θα ετοιμάσουμεμια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες