Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ




ΥΛΙΚΑ:             
  • 1 κούπα ρύζι  κιίτρινο
  • 1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στον  τρίφτη
  • 1 μεγάλο καρότο  κομμένο σε καρεδάκια
  • 1 μεγάλη πράσινη  πιπερά  κομμένη  σε καρεδάκια
  • 1 μεγάλη κόκκινη   πιπερά  κομμένη  σε καρεδάκια
  • 300 γρ  καλαμπόκι  βρασμένο  η σε κονσέρβα 
  • 300 γρ αρακά 
  • 200 γρ  μανιτάρια  (εμείς  δεν  τα τρώμε   οικογενειακώς  και δεν έβαλα )
  • λίγο  κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά )
  • 3/4  κούπας  λευκό κρασί
  • 1 -1/2   κούπες  νερό   ζεστό αναλόγα  πως  το  θέλουμε βράσμένο  .
  • 1  κούπα  ζωμό κοτόπουλο  
  • λίγο  αποξηραμένο  μαιντανό
  • λίγο  αποξηραμένο δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι μας να κάψει και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί


  • Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει λίγο χρώμα το κρεμμύδι , προσθέτουμε  το  καρότο  ,  της  πιπεριές και τον αρακά  και το καλαμπόκι  να   μαλακώσουν  και  αυτά   λίγο  και  τέλος  το ρύζι για να πάρει και αυτό λίγο χρώμα,  ανακατεύοντας   το   κατά  διαστήματα να μην  μας    κολλήσει.



  • Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας , τον κρόκο, το  ζωμό  κοτόπουλου , και   της  2 κούπες ζεστό νερό,  λίγο   -λίγο ,    κουτάλα  -κουτάλα    (για  να το έλεγχουμε   να μην μας  λασπώσει ), το αλάτι και πιπέρι και  το μαιντανό και  τον δυόσμο   δεν   φεύγουμε   από  πάνω  αλλα  ανακατεύουμε  συνέχεια  και  έχουμε  το  νού  μας    ,  αν  δούμε  οτι  θέλει   νεράκι   προσθέτουμε  λίγο  και  ανακατεύουμε  έχοντας   το μυαλό μας να μην μας   λασπώσει, θέλουμε  να είναι  σπιρωτό προς  χυλωμένο ,  ανάλογα τα γούστα.

    Προσοχή είναι καλύτερο να σβήσουμε το μάτι όσο έχει λίγο ακόμα νεράκι μέσα και να αφήσουμε να φουσκώσει μόνο του το ρύζι για να μην λασπώσει.


    Αυτή  την  φορά  όπως  βλέπετε   δεν ετοίμασα   ζυμαράκι  

    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ


    Αυτή την  πίτα  μας  την  έφτιαχνε  η μαμά  μου  τις  ημέρες  του Πάσχα  και  ειδικά το μεγάλο  Σάββατο .. μοσχοβολούσε  το σπίτι  απο το υπέροχα  αγνά  υλικά ..που έβρισκε στο χωριό που μεγάλωσα !!
    Περιμέναμε  τα  παιδάκια  πάνω από  το ταψί  της  φρεσκοψημένης  γαλατόπιτας να  γευτούμε τη  νοστιμιά και  την  μυρωδιά  απο φρέσκο  πρόβειο  ή αγελαδινό  γάλα και  φρέσκα  χωριάτικα   αυγούλακια  .Έμαθα  να τη  φτιάχνω και  εγώ και προσπαθώ να  προσεγγίσω την  υπέροχη  γεύση  της  και  το άρωμα  της   . 
     Υπέροχα παιδικά  χρόνια  στο χωριό  ! Μας  την έφτιαχνε  επίσης και  την  Κυριακή  της Αποκριάς..  



    • ΥΛΙΚΑ:
      Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα:
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
      2 κουταλιές σούπας ξύδι
      λίγο αλάτι
      χλιαρό νερό όσο πάρει
      λίγη ζάχαρη
    • Για την κρέμα:

      1 λίτρο αγελάδινό  γάλα φρέσκο
      3 αυγά
      2 βανίλιες
      7 κουταλιες σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
      5 κουταλιες σούπας  γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
      2 κουταλιες σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ  ( μου αρέσει  το άρωμά του  στην κρέμα  η μαμά  μου δεν το έβαζε )
      1-1/2  κουταλιές  σούπας  γεμάτη βούτυρο
      1  καλή  πρέζα αλάτι
      Για την γέμιση των φύλλων:
      ζάχαρη για πασπάλισμα
      κανέλα
      μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
      μισή κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
      ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουρ, την κανέλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
      • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το  βούτυρο , τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
      • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι.
      • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη  και τα τριμμένα καρύδια.
      • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι).
      • Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
      • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.

      Λίγα μυστικά ακόμα:

      • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά . Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο ! kαι για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!

      • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
      • Το  ταψί που χρησιμοποίησα  είναι  30 αρι εσείς  ανάλογα  με  το  ταψί  προσθέστε  και άλλη  δόση  . 

     Και  καλή   μας όρεξη !
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

     

    ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ!






    ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ  ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ!



    ΥΛΙΚΑ:

    • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
    • 1 κουταλάκι του  γλυκού όχι γεμάτο αλάτι
    • 6 κουταλιές σούπας λάδι
    • 2 κουταλιές σούπας  ξύδι ή τσίπουρο 
    • χλιαρό νερό όσο πάρει

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει  στα χέρια .
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
    • Μετά κάνουμε μπαλάκια με  τα  χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 40_50  λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
    • Μετά  τα ανοίγουμε  φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε .










    *Tο ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστη το βράδυ κατά τις 10 , το έβαλα σε σακούλα τροφίμων, το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα. Το έβαλα  στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί ..το άφησα 30 λεπτά    σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .Το μοίρασα σε  κομμάτια ισόποσα και τα  λάδωσα με  καλαμποκέλαιο , τα άφησα άλλο ένα 10 λέπτο να  ξεκουραστούν ... Τα ανοιξα φύλλο  με  το πλάστη και  έφτιαξα μια υπέροχη σπανακόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΠΙΤΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ΑΛΕΥΡΙΟΥ № [3]




    ΥΛΙΚΑ:

    1φλυτζάνια αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις
    1 φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί  τύπου  Μ  
     1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 φακελάκι  ξερή   μαγιά  ή  25  γρ  νωπή μαγιά
    1 φλιτζάνι  χλιαρό νερό
    1/2 φλιτζάνι  χλιαρό  γάλα
    1 κουταλάκι  του γλυκού   ζάχαρη
    1 κουταλάκι  γλυκού του  μέλι 
    5  κουταλιές της  σούπας  λάδι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Ανακατεύουμε   τα αλεύρια αφού  τα  έχουμε  κοσκινίσει   πρώτα ,  την  μαγιά,   το αλάτι και τη ζάχαρη , το μέλι ,στο  κάδο  του  αρτοπαρασκευαστή ,ζεσταίνουμε  χλιαρό  το γάλα μας .
    •  Προσθέτουμε   και το γάλα στο μείγμα αλευριού και  ζυμώνουμε  για 5 λεπτά, ή τα  ζυμώνουμε με το χέρι μας  μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
    • Σκεπάζουμε   με καθαρή  πλαστική σακούλα  και αφήνουμε   να ξεκουραστεί για δύο ώρες.
    • Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί ,  αναποδογυρίζουμε   την ζύμη  σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας.    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και τα δίνουμε σχήμα    μπαλίτσας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε   το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Αφού έχει  ξεκουραστεί  η ζύμη μας  για 30 λεπτά, ανοίγουμε    τη ζύμη  περίπου 6 -7εκ  διάμετρο .  Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά παχύ, και  πάχος 0,5-1 εκατ
    • Ψεκάζουμε  τη ζύμη με το νερό στην πάνω πλευρά (χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι σπρέι για αυτό ή να χρησιμοποιήσετε ένα  βουρτσάκι για   ζύμες  ).
    •   Τοποθετούμε   τη ζύμη πάνω στο  ταψί .Προθερμαίνουμε  το  φόυρνο  στους  180 βαθμούς  και ψήνουμε για 2  -1/2 έως 3 λεπτά, ή μέχρι να διογκωθεί και να  αρχίζουν   να σχηματίζονται  πανω  στις  πίτες  καφέ κηλίδες.
    •   Αλείβουμε   με το λιωμένο βούτυρο και καλύβουμε    σε  μια πλαστική σάκουλα  να κρατηθουν μαλακές  οι πίτες  μας .
    •   ΕΓΩ  ΤΗΣ  ΕΨΗΣΑ  ΣΕ  ΜΙΑ  ΑΝΤΙΚΟΛΗΤΙΚΗ  ΨΗΣΤΙΕΡΑ  ΜΕ  ΜΑΝΤΕΜΙ   ΠΟΥ  ΕΧΩ !!
    • ΑΚΌΜΑ ΜΠΟΡΕΊΤΕ  ΝΑ ΤΙΣ  ΨΗΣΕΤΕ ΚΑΙ  ΣΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ  ΤΗΓΑΝΙ!





    ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ Μ № [ 2]



    ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ Μ     № [ 2]



    ΥΛΙΚΑ:

    600γρ.αλεύρι σκληρό τυπου  Μ
    50 -100 γρ  αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις 
    9  γρ  ξερή μαγιά
    1 κούπα  και  1/2  κούπα  χλιαρό νερό 
    1  και 1/2 κουταλάκι του γλυκού. ζάχαρη
    1/4  κούπας  γιαούρτι  ή  2 κουταλιές γεμάτες  σούπας
    5-6  κουταλάκι της  σούπας λάδι
    1  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
    1/4 κουταλάκι  του γλυκού ρίγανη (προαιρετικά)

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    •  Σε ένα  μπόλ  ανακατεύουμε όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη  μαγιά και την  ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε   το αλεύρι λίγο-λίγο,  και ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτα  μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια  μας . (εγω τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ), 
    • Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη να  ξεκουραστεί  και να ανέβει για 1 ώρα. 
    • Όταν  πια  ανέβει κόβουμε  κομμάτια  μεγέθους  σαν  ένα  μεγάλο μανταρίνι την  ζύμη  μας 100_120 γρ περίπου και τα αφήνουνε  για κανά 20 λεπτο  να  ανέβουν  πάλι σκεπασμένα.
    • Ανοίγουμε  με  τον  πλάστη της πίτες μας .
    • Σε αντικολληιτικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού  λάδι ψήνουμε  για 3-4  λεπτά  και απο  της 2 πλευρές  
    • Όσο τις ψήνουμε τις κρατάμε σκεπασμένες  με μια μεμβράνη κρατηθούν μαλακές 
     
    Διατηρούνται  σε  σακούλακια  τροφίμων  ή  ζιπ - λοκ   στην κατάψυξη  ..και  όταν  θέλουμε να τις  απολαύσουμε  τις βγάζουμε  σε θερμοκρασία  δωματίου και  όταν  ξεπαγώσουν τελείως τις  ζεσταίνουμε  στην  σχάρα  ή  στην τοστιέρα σε  χαμηλή  θερμοκρασία
                                                                                 Και  καλή  μας  ορεξη  !! 

    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


    ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΓΥΡΟ № [ 1]





    ΥΛΙΚΑ
    • 1 φλιτζάνι  ανθρακούχο  μεταλικό  νερό 
    • 1 φλιτζάνι κανονικό νερό
    • 1 κουταλάκια του γλυκού  ξερή  μαγιά ή μισό πακέτο μαγιά    νωπή
    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
    •   4 -5 φλιτζάνια   αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    •  Σε ένα  μπόλ  ανακατεύουμε   όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη  μαγιά και αλάτι. Προσθέτουμε  το αλεύρι λίγο-λίγο,  και  ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτα  μια μαλακή ζύμη. (εγω τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή )
    •  Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη  να  ξεκουραστή  και να ανέβει  για 1 ώρα. 
    • Οταν  πια  ανέβει κόβουμε  κομμάτια  μεγέθους  σαν  ένα  μεγάλο μανταρίνι την  ζύμη  μας  και τα αφήνουνε  για κανά 20 λεπτο  να  ανέβουν  πάλι .   

    • Aνοίγουμε  με  τον  πλάστη  της  πίτες  μας  .
    • Σε αντικολητικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού  λαδι  ψήνουμε και απο  της 2 πλευρές 


    ***  ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ  ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ 2  ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΑΛΕΥΡΙ  ΚΑΙ  ΒΑΛΕΤΕ   2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ  ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ  ΑΛΕΣΗΣ  ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ  ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ  ΟΛΙΚΗΣ ***
    Αφήνουμε τις  πίτες μας  σκεπασμένες μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. 
    Όταν κρυώσουν τις τοποθετούμε σε σακκούλες τροφίμων στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα.
    Και  όταν θέλουμε  να τις  φάμε  τις  αφήνουμε  να  ΄ερθουνε   σε  θερμόκρασία  δωμάτιου  και τις  ζεσταίνουμε  στην τοστιέρα  η  στη  σχάρα . ΠΙΤΟΥΛΕΣ  ΟΛΙΚΗΣ




     Και   καλή μας  όρεξη  !!



    ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

    Μελιτζανες φρέσκες από το κήπο των γονιών μου , σπιτικό σταρένιο τραχανά από τα χεράκια της μαμάς μου , κρεμύδια φρέσκα από τον κήπο της πεθερούλας μου , ολόφρεσκα αυγουλάκια από την πεθερούλα μου ,λάδι από τους ελαιώνες φρέσκο ,τυράκι και ανθότυρο από τοπικό τυροκομείο ,αλευράκι από τοπικό μύλο , γάλα από το γειτονικό ΘΕΣ/ΓΑΛΑ της πόλης μας .. τι άλλο να ζητήσουμε για το μεσημεριανό μας ..όλα  τα  υλικά  από  την  μάνα   γη . .Κοπιάστε  ...








    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
    5 -6 μελιτζάνες  ανάλογα  το μέγεθος της μελιτζάνας  μας
    1/2  φλιτζάνι  τσαγιού  ελαιόλαδο
    4  μεγάλα κρεμμύδια 
    1 φλιτζάνι  τσαγιού τραχανά σταρένιο
    1 φλιτζάνι  τσαγιού  φέτα τριμμένη
    1/2 φλιτζάνι  τσαγιού με  ανθότυρο
    2  αυγά χτυπημένα
    1/2  λίτρο γάλα
    λίγο μαύρο πιπέρι

    σουσάμι

    ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΣ
    700 γρ αλεύρι
     2 κουταλιές  σούπας ξύδι ή τσικουδιά ή τσίπουρο
    1 κουτάλι γλυκού αλάτι.
    1 πρέζα ζάχαρη
    4-5  κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
     χλιαρό νερό όσο πάρει
    4 γρ  μαγιά ξερή 
    λίγο λάδι για το ταψί  τα φύλλα
    λίγο αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

    • Σε ένα μπόλ βάζουμετην μαγιά ,το αλεύρι,αλάτι,ξύδι και νερό και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα η ζύμη μας, μαλακιά και αφράτη 
    • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε την ζύμη μας σε 10 κομμάτια και  ανοίγουμε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη  και με νισεστέ ανακατεμένο με λίγο  αλεύρι .
    • Ανοίγουμε 10 -12 φύλλα μεγέθους ανάλογα με ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε .




    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Τις μελιτζάνες τις καθαρίζω και τις κόβω με τον γνωστό τρόπο και τις ξεπικρίζω με τη γνωστή διαδικασία με αλάτι.
    • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στον τρίφτη κρεμμυδιών. Τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε πολύ  λίγο νεράκι ή γαλατάκι . Μπορείτε  αν θέλετε να τις  κόψετε  και  σε καρεδάκια  μικρά  την μελιτζάνα .
    • Μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε καλά σε στραγγιστήρι πιέζοντας, για να φύγουν τα νερά. Καθαρίζουμε και τρίβουμε και το κρεμμύδι μας .Μπορούμε αν θέλετε να  κόψουμε σε καρεδάκια μικρά τα κρεμμύδια  .
    • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα .
    • Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και και το γάλα,τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά κ να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι. Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα  προσθέτουμε και τη φέτα.   
    •  Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
    • Στρώνουμε πρώτα 3 φύλλα - γέμιση με τυριά- 2 φύλλα - γέμιση με τυριά-2 φύλλα - γέμιση με τυριά-3 φύλλα. 
    • Τα  φύλλα τα λαδώνουμε ανάμεσα το καθένα .
    • Χαράζουμε την πίτα μας και την βρέχουμε με λίγο  νερό και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και  παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα  μας !!
    • Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα περίπου .  



     


            Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
    Και καλή μας  όρεξη !!
                                                            Καλό καλοκαίρι  !

    Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

    ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ


                                         ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

     

    ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΑΚΙΑ
    ΥΛΙΚΑ

    • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
    • 1 κουταλιά γλυκού  όχι  γεμάτη  αλάτι
    • 6  κουταλιές  σούπας λάδι
    • 2  κουταλιές  σούπας  ξύδι
    • χλιαρό νερό όσο πάρει

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
     
    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το  χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλά στα χέρια.
    • Χωρίζουμε τη  ζύμη σε κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε
    • Μετά κάνουμε μπαλάκια, τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν και τα ανοίγουμε μετά φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε .

    Για τη γέμιση:
    • 1 κιλό κολοκύθα
    • 200- 300 γρ ζάχαρης (ανάλογα   πόσο  ότi  τρώει  ο καθένα μας  )
    • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
    •  1-2  κουταλιές    λάδι για την  γέμιση 
    • κανέλα
    • 100 γρ φρυγανιά  ή  (μια  χούφτα   τραχανά   γλυκό  σταρένιο     λίγο    φουσκωμένο )
    • μισό  φλιτζάνι σταφίδες
    • βανίλια
    • λάδι  για το   ράντισμα  των  φύλλων
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Τρίβουμε  την  κολοκύθα  στο Χονδρό τρίφτη ή την κόβουμε  μικρά  κομμάτια  και την  βράζουμε  λίγο να βγάλει τα ζουμιά  της , ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα τεμαχισμένα καρύδια και κανέλα.και την φρυγανιά και της  σταφίδες   και  αφήνουμε  να κρυώσει .
     
    • Ετοιμάζουμε  και την ζύμη  μας , την  ζυμώνουμε έτσι ώστε να  έχουμε  μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί  και στη συνέχεια  την διαιρούμαι σε μπάλες, όπως μεγάλου αυγού.
    • Κάθε μπάλα την  ανοίγουμε  σε  λεπτό φύλλο, το ραντίζουμε  καλά με λάδι και πασπαλίζουμε με γέμιση. και το τυλίγουμε σε ρολό. και μετά σε  σχήμα σαλιγκαριού. Ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.
    • Σερβίρονται  πασπαλισμένα  με ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.



    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!