Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ

 



 Αυτή την συνταγή την πήρα απο την αγαπημένη  φίλη από το  facebooc  Αλέκα Μαρίνη ,την φτιάχνω  πολύ συχνά μας αρέσουν και τα τρώμε με το γάλα μας το πρωί, παρέα  με  τον καφέ μας .
Πάμε να  τα  φτιάξουμε  παρέα   ..

ΥΛΙΚΑ :
 3 κούπες λάδι  ή   2κούπες   λάδι  και 1 κούπα  καλαμποκέλαιο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 1/2 - 2 κιλά)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2  κούπα ρακί
1 -1/2  κούπες χυμό από  πορτοκάλια  φρέσκα
1 κουταλάκια του γλυκού  κανέλα
1/2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο
1  κουταλάκια του γλυκού  μπείκιν πάουντερ
3 κουταλάκια της σούπας κακάο
1 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία ( εγώ  βάζω   σόδα )
σουσάμι για το τέλος
1/2 κούπα  καρυδόψυχα χοντροκομμένη ή αμυγδαλόψυχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :


  • Χτυπάμε με  τον αυγοδάρτη  το λάδι με τη ζάχαρη  για  3 -5  λεπτά  .Προσθέτουμε  τη  ρακί , την κανέλα ,το γαρύφαλλο. Διαλύουμε την αμμωνία (σόδα ) στο χυμό πορτοκαλιού, τα  αμύγδαλα  κομμένα στα 4 και τα προσθέτουμε στο  παραπάνω  μείγμα . 
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι ,ανακατεύουμε το μπέικιν  πάουντερ με το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε λίγο  λίγο σχεδόν το περισσότερο από το μισό  το αλεύρι  και  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή  ζύμη, που σχεδόν κολλάει  στα  χέρια  μας ..
     Παίρνουμε μια μεγάλη χούφτα από την παραπάνω  ζύμη  και τη βάζουμε σε ένα μπωλάκι  και  εκεί προσθέτουμε το κακάο και το αναμειγνύουμε.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τόσο αλεύρι, όσο να πλάθεται σε μπαστουνάκια. όπως  φαίνετε στις  φωτογραφίες  παρακάτω .
     Συμπληρώνουμε αλεύρι και στην υπόλοιπη άσπρη ζύμη, την μοιράζουμε σε τέσσερις ή έξι μπάλες. Εξαρτάται από το ποσό μεγάλο είναι το ταψί μας, για να χωρέσουν
     
  • Από το άσπρο μείγμα παίρνουμε ένα κομμάτι, το πλάθουμε αρχικά σαν μπαστουνάκι κι έπειτα το ανοίγουμε φύλλο  όπως φαίνετε στις φωτογραφίες. Βάζουμε το σκούρο μπαστουνάκι με το κακάο στη μέση, το κάνουμε ρολό και το τυλίγουμε όλο μαζί αν θέλουμε, σε σουσάμι.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Βάζουμε τα μπαστουνάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα χαράζουμε βαθειά, ανά 2 εκατ  πάχος .
  • Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώνουν και τα κόβουμε μέχρι κάτω να χωρίσουν εντελώς.
  • Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά περίπου,για να στεγνώσουντα παξιμαδάκια. 
  • Μόλις  κρυώσουν τα  φυλάσουμε σε  ειδικό κουτί  για  μπισκότα  και  διατηρούνται  πάνω από  15 ημέρες .
  
Εδώ   αυτοσχεδιάσαν  τα  κοριτσάκια  μου    κα ι ΄εβγαλαν  την πρώτη  τους   φωτογραφία     .....  πρωινό  για  μικρές  πριγκίπισες   έτσι  το ονόμασαν
Ως την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές. 

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΞΙΝΌΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ


  • Γνωστός ο τραχανάς αυτός  σε όλους  μας  ,ζυμαρένιος  .. σίγουρα   όλοι   έχουμε φάει κάποιο βράδυ χειμωνιάτικο ζεστό τραχανά με τυρί φέτα(λιωμένη μέσα)  βρασμένο με γάλα ή σε σούπα με τραγανό τηγανισμένο ψωμί ...
  • Νοστιμότατος,θρεπτικότατος και με έντονες μνήμες στη μυρωδιά και στη γεύση του από τα παιδικά μας χρόνια... Γρήγορη λύση τόσο για το βραδινό όσο και για το πρωινό φαγητό της   οικογένειας   ..κυρίως  τα  σαββατοκύριακα  που μαζεύετε όλη  η  οικογένεια  ...αφού είναι έτοιμος σε λίγα λεπτά... 
  • Πάμε  λοιπόν  να δούμε  πως  το  φτιάχνει  η δική  μου μανούλα  στο χωριό  .. με  την μικρή  δική  μου βοήθεια ..αλλά  και την ακόμα  μεγαλύτερη  βοήθεια  των  κοριτσιών  μου ... τα  χεράκια  στις  φωτογραφίες  ..  μια  εικόνα  χίλιες  λέξεις .... 
ΥΛΙΚΑ:
4  κιλά γάλα  πρόβειο
2 μικρές  χούφτες  αλάτι
5 κιλά  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις ..και  ακόμα   περισσότερο όσο πάρει το ζυμαράκι μας .. το θέλουμε αρκετά  σφιχτό ή  4  κιλά για  όλες  τις  χρήσεις  και  1 κιλό  κίτρινο ..ή  και  αν  θέλετε  βάλτε  και  400-500 γρ σιμιγδάλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •    Βράζουμε   το  γάλα αφού  πρώτα  το περάσουμε   από μια  πυκνή   σήτα   να  μαζέψουμε   κάθε  ξένο σώμα ...  σε κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά να βράσει...όχι  πολύ δυνατή φωτιά   γιατί θα  κολλήσει(το πρόβειο  κολλάει  πιο εύκολα   είναι  αρκετά  παχύ ) και  ανακατεύουμε   συνέχεια ,προσθέτουμε και  το αλάτι  και  ανακατεύουμε να λιώσει  καλά  το αλάτι  .( προσέχουμε να  μην  μας  κόψει το γάλα .. για αυτό  ρίχνουμε  μια  μικρή  κουταλιά  σόδα... βοηθάει   στο να  μην  μας  κόψει  το  γάλα  ..)
  • Όταν  αρχίσει  να  βράζει ( διπλώνει  ) το κατεβάζουμε από την  φωτιά  και το ανακατεύουμε συνέχεια  μέχρι  να  γίνει   τελείως  χλιαρό .. σε  αυτό  το σημείο   αφήνουμε   να  το  γάλα  σε θερμοκρασία  δωματίου   να  ξινίσει   για  αρκετές   ώρες, πάνω από  24  ώρες  .
  • Αν  δεν  θέλουμε   να το κάνουμε με  ξινισμένο  γάλα    αφού  βράσουμε  το γάλα  .. το αφήνουμε   να κρυώσει  και  το φτιάχνουμε   γιαούρτι ..εδώ   θα  βρούμε  λεπτομέρειες  για  σπιτικό  γιαούρτι ..
  •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι και  σε  μια  βαθιά  λεκάνη  ρίχνουμε το  γάλα  ή  το γιαούρτι και  στην συνέχεια  το αλεύρι  λίγο  -λίγο  και ζυμώνουμε   με  τα χέρια  μας  ώσπου  η  ζύμης  μας να γίνει  σφιχτεί όσο  του  ψωμιού αλλά και ακόμα  περισσότερο  .. όσο  πιο σφιχτεί   τόσο πιο εύκολα  θα  στεγνώσει  και  θα  τον  τρίψουμε  πιο  γρήγορα  και  πιο εύκολα.Την σκεπάζουμε την  ζύμη μας  με  μια  πετσέτα  νωπή και  μια  κουβερτούλα και  την αφήνουμε  από  3-4   ώρες  μέχρι και μια νύχτα  σκεπασμένη  ..να  ξεκουραστεί  σε  μέρος  χωρίς  ρεύματα .  
  • Ζυμώνουμε  αν  θέλουμε  από το βραδάκι  και  αφήνουμε  την ζύμη καλά σκεπασμένη στο  ψυγείο και  την  επομένη μέρα  ετοιμάζουμε  το  τραπέζι  με  το  τραπεζομάντιλο  που  θα  τοποθετήσουμε τα  κομμάτια  του ζυμαριού .

  • Με  την  βοήθεια ενός μαχαιριού ή  ακόμα και με  τα χέρια μας κόβουμε μικρά  κομμάτια  και  τα χέρια μας τα  ανοίγουμε σε  μικρές  πιτούλες ..λεπτές  σε  πάχος ώστε να  στεγνώσουν   γρήγορα ,( σε αυτή  την  δουλίτσα βοήθησαν όλες οι γυναίκες τις οικογένειας  μεγάλες  και  μικρές  γιαγιά , κόρες και  εγγονούλες  6  και  8 χρονών  ) τα  τοποθετούμε με  την σειρά στο τραπεζομάντιλο να  μας  πάρει  όλο  το ζυμάρι, και  τα σκεπάζουμε με  ένα  μεγάλο τούλι  . 

  • Τα αφήνουμε  σε  σκιερό και  με  αέρα  μέρος   να  αρχίζουν  να  στεγνώνουν   σε   λίγες  ώρες, όχι  σε  μέρος  που έχει  ήλιο   όμως . 
  •  Ο ήλιος  έχει  την  τάση να  κάνει  το ζυμάρι  ..να  μαλακώνει  χωρίς  να το ξεραίνει , ή και  μέσα  στο  σπίτι  με  ένα  ανεμιστήρα   για  να τον βοηθήσει  να  στεγνώσει ..   
  • Μετα  από  λίγη  ώρα αρχίζουμε να τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια-τρίβοντας με τα  χέρια  μας  πάντα  όπου γίνετε , όπως  φαίνεται   στην   παρακάτω  φωτογραφία , και  το αφήνουμε  να  ξεραθεί  λίγο  ακόμα .( δεν  βάζω ακριβές το  χρόνο  που θα χρειαστεί να   ξεραθεί είναι πολύ σχετικός, λέει  η μαμά  μου  )
  • Όταν  πια  ξεραθεί  αρκετά, παίρνουμε  το  πιο  χοντρό  κόσκινο και  αρχίζουμε  να  κόβουμε  τον  τραχανά με  τα χέρια  μας βάζοντας  λίγη  δύναμη, όπως  φαίνεται  στην  φωτογραφία  παρακάτω   .


  •  Στη  συνέχεια  παίρνουμε  το πιο λεπτό κόσκινο και  ξαναπαιρνάμε  τον τραχανά να   κοπεί   αν  τον  θέλουμε αρκετά λεπτοκομμένο όπως  εμείς στην οικογένεια  μας . 
  • Αν πάλι δεν  τον  θέλουμε  λεπτό  αραιώνουμε τον  τραχανά  πάνω στο  τραπεζομάντιλο  που στρώσαμε πάνω στο  τραπέζι , αρκετά  ώστε  να  μην  ανάψει, και  τον σκεπάζουμε   με  ένα   τούλι  για  να τον προστατέψουμε  από  την εισβολή εντόμων .  

  • Και  τον αφήνουμε  να  στεγνώσει σε  καλά  αεριζόμενο χώρο να  στεγνώσει  για   τουλάχιστον   2-3  μέρες  .. και  τον  μαζεύουμε σε  μια  καθαρή  μαξιλαροθήκη ή σε γυάλινα βάζα   .  



Στις μέρες  μας   η  τεχνολογία  κοντεύει  να σβήσει τα πάντα  ,  λίγες  είναι  οι γυναίκες κυρίως   του χωριού   που  θα  ασχοληθούν  με  την παρασκευή   του τραχανά   οι  περισσότερες   αγοράζουν   έτοιμο τραχανά  από  τα  καταστήματα - σούπερ μάρκετ   ....όμως δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις....από τα  παιδικά  μας  χρόνια.
Θα είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό μας για πολλά χρόνια ...Ας προσπαθήσουμε   αυτές  τις  αναμνήσεις  να τις  μεταφέρουμε  και στα  παιδιά μας  ..

  Το κόσκινο της μανούλας μου, αυτό κάνει σχεδόν όλους  τους τραχανάδες  της  γειτονιάς  . Η μία νοικοκυρά το φέρνει, η άλλη το παίρνει . Είναι   μοναδικό και ιδιόμορφο.
  • Πλεγμένο με σύρμα, σαν τον ιστό της αράχνης.
  • Έργο τέχνης σας   λέω, φτιαγμένο   από  ένα   επιπλοποιό  θείο  μας .
  • Αν  δείτε   έχει  δύο  κόσκινα ..ένα  με  πιο  αραιό  πλέγμα  και ένα  με  πιο  μικρό πλέγμα , τα  περνάει πρώτα  από  το  αραιό  και μετά  από το  στενό  και  έτσι  βγαίνει  τόσο  λεπτοκομμένος, αν  θέλετε  ακολουθήστε την τακτική  της  .
 
 Και  καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΓΩΤΟ





Ιδανικό γλυκό, για όλες τις περιστάσεις,  θα σας  ξετρελάνει με τη γεύση και τη δροσιά του! Ποιος, άλλωστε, δεν ενδίδει σε ένα κομμάτι τούρτας παγωτού με μπισκότα; Eμείς  ολοι  λέμε ναιιιιιιιιιιι!


ΥΛΙΚΑ:
  • 1 γάλα ζαχαρούχο  400gr
  • 1 γάλα εβαπορέ 170 gr
  • 1000   ml   φυτική   κρέμα  παγωμένη  
  • 2 βανίλιες
  • σταγόνες  σοκολάτας  
  • και   100 γρ  σικολάτα  που εχουμε   λέιωσει   σε μπεν μαρί ή  2  κουταλιές  κοσκινισμένο   κακάο 
  • μεμβράνη τροφίμων  για  να καλύψουμε  την  φόρμα  μας
Για τη βάση
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ  σοκολάτα    ίσως  και περισότερο   ανάλογα  την  φόρμα  που θα  χρησιμοποιήσουμε .
 Για γαρνίρισμα:
  • φιστίκια  αιγίνης   καραμελωμένα και  4 κουταλιές της σούπας σιρόπι  απο  γλυκό κεράσι  καλά  δεμένο 
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Για το παγωτό: Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη   ( την έχουμε  βάλει  για λίγη ώρα   στην καταψυξη  ) φυτική κρέμα  γάλακτος  για 5′ τουλάχιστον μέχρι να αφρατέψει, μετά προσθέτουμε τις βανίλιες και σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας  τις   βανίλιες   και τέλος το εβαπορέ. Προσθέτουμε το 1 σακουλάκι   σταγόνες  σοκολάτες    και ανακατεύουμε με κουτάλα.
    • Για τη βάση:  Σε  μια  φόρμα  στενόμακρυ   που  πρώτα  την καλύπτουμε  με  μεμβράνη  στρώνουμε   μπισκότα   πτι μπέρ παπαδοπούλου  που πρώτα  τα έχουμε  περάσει μια  γρήγορη   βουτιά   απο  γάλα   ( προαιρετικά  αν  θεέλετε  τα   μπισκότα   τα  είναι  μαλακά .)
    • Αδειάζουμε  το μείγμα  του παγωτού   στη φόρμα   που έχουμε  στρώσει  τα μπισκότα ..και  τα καλύπτουμε  , από πάνω   ξανά  πάλι  μια  στρώσει   απο  τα  μπισκότα  , ξανά   παλι  παγωτό .. ώσπου  να τελειώσει  το μείγμα  από  παγωτό   και  καλυψουμε  όλοι την  φόρμα , όπως   φαίνετε  στην  φωτογραφιά  περίπου  5 στρώσεις  από μπισκότα  ανάλογα  το ύψος  της  φόρμας  μας .
    • Αν το  θέλουμε  και  με  σοκολάτα   μοιράζουμε   σχεδόν στην μέση  το  μείγμα  παγωτού  και   προσθέτουμε  την λιωμένη  σοκολάτα  και  ανακατεύουμε  .ή  το  κακάο  που το έχουμε  διαλύσει  με  3-4  κουταλιές  φυτική  κρεμα .
    • Αφου  τελειώσουμε  το  κλείνουμε   καλά  με  την μεμβράνη  και  το  τοποθετούμε  στην κατάψυξη     για  περισσότερες   από  5-6  ώρες . 
    • Όταν  πια  παγώσει  το  βγάζουμε  από  την   κατάψυξη   και  το  ξεφορμάρουμε  σε  ένα  δίσκο   ή μια  πιατέλα  σερβιρίσματος  .και  το  γαρνίρουμε   με  τους  καραμελώμένους  ξηρούς  καρπούς  και  το σιρόπι   απο  το  βύσινο  και               
                                                                                               καλή μας   όρεξη  !!

    -

    Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

    ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

    Ηρθε  η  άνοιξη  ..  τα  λουλούδια  αρχίζουν   να   ανθίζουν, όπου  να  'ναι  και  τα  ζωάκια  θα  κάνουν  την εμφάνιση  τους θα  ξυπνήσουν   από  την  χειμέρια νάρκη πεινασμένα  .. εμείς έιπαμε να φτιάξουμε  την  δική μας  χελώνα και  την  ταίσαμε   πρασινάδα ..  πάμε   τα  την  φτίαξουμε  λοιπόν  παρέα ..

       
    ΥΛΙΚΑ:
    500 g αλεύρι αλεύρι για τσουρέκια και 2-3 κουταλιές ακόμα αλεύρι
    35 γρ ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
    9 γρ αλάτι
    2 αυγά
    1 ασπράδι
    60 γρ βούτυρο
    180 ml ζεστό γάλα
    25 γρ μαγιά ή 1 φακέλακι ξερή μαγιά  9  γρ  



    ΓΕΜΙΣΗ:
    150 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
    4 φέτες τυρί σε φέτες κομμένο σε καρεδάκια
    μοτσαρέλα
    1 -2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
    λίγη πάπρικα
    λίγο μαύρο πιπέρι
    1 κρόκο και λίγο γάλα για το τέλος

      ΕΓΩ  ΕΒΑΛΑ  ΓΙΑ  ΓΕΜΙΣΗ  ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΣΤΟ  ΨΥΓΕΙΟ  ...ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ - ΤΥΡΑΚΙ -ΕΛΙΕΣ

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα (προσέξτε να   μην είναι καυτό γιατι θα καεί η μαγιά). Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι   και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του, προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και το ζεστό γάλα  σταδιακά. 
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήμουμε  να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύαρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40° και  μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο). Εγώ τα εβαλα στον  αρτοπαρασευαστή όπως πάντα.


    •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο, και κανουμε το σχέδιο της χελώνας μας
    • Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε τηνχελωνα μας.
    •  Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 25/30 λεπτά.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
    Την  ιδέα  την  πήρα  από   εδώ





    ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΚΟΤΟΥΛΑ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΑΚΙ


    ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥΛΑΔΑ

    Στίχοι:
    Γιώργος Οικονομίδης
    Μουσική:
    Νίκος Γούναρης, Κουρνάζος
    1. Νίκος Γούναρης, Κουρν

    Μια κότα στρουμπουλή, μια κάτασπρη πουλάδα
    ξεκίνησε η τρελή για βόλτα στη λιακάδα
    Κι ένα μαύρο πετεινάρι κικιρίκου την κορτάρει
    κικιρίκου την κορτάρει ένα μαύρο πετεινάρι

    Η κότα η πονηρή λοξές ματιές του ρίχνει
    κι εκείνος το λειρί με πονηριά της δείχνει
    - Κρίμα κότα στο κοτέτσι, αχ να περνάει η ζωή σου έτσι
    να περνάει η ζωή σου έτσι, κρίμα κότα στο κοτέτσι

    Να μην πολυλογώ, φιλάκι με φιλάκι
    εβγήκε απ’ τ’ αυγό μαύρο κοτοπουλάκι
    Κι ο θυμός του κόκορά της ξέσπασε στ’ άσπρα φτερά της
    ξέσπασε στ’ άσπρα φτερά της ο θυμός του κόκορά της

    Η κότα η στρουμπουλή, η περιφρονημένη
    γεμάτη προσβολή στο φίλο της πηγαίνει
    Μα το μαύρο πετεινάρι άλλη κότα πια κορτάρει
    άλλη κότα πια κορτάρει το μαύρο πετεινάρι.


    Η  ΖΥΜΗ  ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ     ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ   !!

    ΔΕΙΤΕ  EΔΩ :http://plathozymarakia.blogspot.gr/2015/06/brioche.html


                                                   ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΕΡΟΥΓΑ 
                                     ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΕΡΩΤΗ ΟΥΡΑ 

                                    ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
                                                            ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΤΗΣ
                                                  ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΜΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ      
                                                                           ΚΑΙ    ΤΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ  
    ΕΤΟΙΜΗ ..... Η ΚΟΤΟΥΛΑ  ΜΑΣ  Η  ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ...


     ΑΠΟ ΔΩ ΠΗΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΛΙΓΟ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ ΜΟΝ0



    ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ







    ΞΕΡΩ  ΠΩΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ  ΑΛΛΑ  ΧΘΕΣ  ΒΡΑΔΥ ΒΡΗΚΑ  ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΗΣ  ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ  ΤΗΣ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΠΟΥ ΜΑΣ  ΕΦΤΙΑΧΝΕ  ΣΥΧΝΑ  ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΜΙΑ  ΣΥΝΤΑΓΗ  30 -40  ΧΡΟΝΩΝ  ΠΟΥ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΧΑΣΕΙ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ  ΤΗΣ.
     ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ  ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ  ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ  ΤΟΥΣ .
     ΤΗΝ  ΕΦΤΙΑΞΑ  ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ  ΣΤΗΝ  ΓΙΟΡΤΗ  ΤΗΣ  ΚΟΡΗΣ  ΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΨΑ  ΜΕ  ΠΑΓΩΤΟ  ΒΑΝΙΛΙΑ !!!!!

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ  ΓΛΥΚΟ

    12 φύλλα κρούστας
    1 φλιτζάνι ζάχαρη
    1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
    3 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα, με το φλούδι της και καρυδόψιχα ανακατεμένα μαζί
    6 αβγά
    1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι
    1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
    1 κουταλάκι γλυκού baking powder
    1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
    βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

    ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    3 και 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
    3 κουταλιές  σούπας  μέλι
    2 και 1/2 φλυτζάνια νερό
    1 ξύλο κανέλας
    χυμό από 1/2 λεμονιού

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μπλέντερ μας πάρα πολύ ψιλά.  Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το baking powder και την κανέλα και την βανίλια . Χτυπάμε σε  ένα  μπολ πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τα αμύγδαλα και τα καρύδια,χτυπάμε τα ασπράδια  μαρέγκα σε ένα άλλα μπολ .
    • Κατόπιν, ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα λίγη μαρέγκα, λίγη φρυγανιά, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν. 
    • Αλείφουμε ένα ταψί τετράγωνο πάντα με βούτυρο και στρώνουμε 8 φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα σε κάθε φύλλο.Αδειάζουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω προς τα μέσα, βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα 4 υπόλοιπα φύλλα που μας έχουνε μείνει, βουτυρώνοντας πάλι ανάμεσα σε κάθε φύλλο.
    •  Χαράζουμε τα επάνω φύλλα (όχι μέχρι κάτω) σε όποιο σχήμα θέλουμε και ψεκάζουμε με νεράκι το γλυκό. Ψήνουμε στους 170- 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας για 25-35 λεπτά  ανάλογα το φούρνο μας .. μέχρι να ροδίσει καλά.
    • Για να δούμε αν έχει ψηθεί τρυπάμε με το μαχαίρι μας  .
    • Αφού  ετοιμάσουμε και το βάλουμε στο φούρνο το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά,σβήνουμε την φωτιά μας και τότε  προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
    • Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο  και αφού έχει κρυώσει,του ρίχνουμε επάνω το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να ησυχάσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει,σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη,φυλάμε στο ψυγείο και μένει τραγανό μέχρι και το τελευταίο κομμάτι.
    • Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    ΥΓ: Μπορείτε να βάλετε ό,τι βούτυρο θέλετε, φρέσκο,(εγω την μαργαρίνη  δεν την χρησιμοποιώ στα γλυκά  μου αλλά και στα ζυμαράκια  μου)μαργαρίνη, ή ακόμα και λάδι  ελιάς  (Μας  το έφτιαχνε  πολύ συχνά με λάδι  η μαμά  μου ) ότι μας αρέσει!
    και  να θυμάστε  το γλυκό  κρύο και το σιρόπι μας  ζεστό !!


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές






    ΡΟΥΣΤΙΚ ΤΑΡΤΑ ΤΥΡΙΩΝ






    ΥΛΙΚΑ
    Για τη ζύμη:  
    300  γρ  αλεύρι   για  όλες  της  χρήσεις    ίσως  και  λίγο παρα πάνω (ή  200 γρ  για   ο. χ.     και  100    τυπου  Μ )
    100 γρ βούτηρο
    1 αυγό
    6 κουταλιές της σούπας παγωμένο  νερό
    1   πρέζα ζαχαρη.

    μισο  κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι

    Για τη γέμιση:

    2 κόκκινες πιπεριές
    1 πράσινη πιπεριά
    1 πορτοκαλί πιπεριά
    200 γρ φέτα 
    100 γρ  τυρι    έμενταλ 
    2 αυγά   καλά  χτυμένα
    αλατοπίπερο
    2 κουταλιές στραγγιστό  γιαούρτι
    μοσχοκάρυδο 
    λίγη παπρικα
    λίγο  σιμιγδάλι για  το  φυλλο

    Για  το  τέλος  
    1 κρόκο αυγού
    4 κουταλιές της σούπας γάλα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και σε θερμoκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και το αλάτι.  Ενώνουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας τρίβοντας τα για να ανακατευτεί καλά το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά.Μόλις αποκτήσουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό προσθέτουμε και το αυγό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας για να ενωθεί καλά το αυγό και να αποκτήσουμεμια  ζύμη μαλακιά.  Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
    • Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες. Ανακατεύουμε  τα  θρυμματισμένα τυριά    , τα αυγά. και το  γιαούρτι και την πάπρικα   Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο για γεύση.
    • Ανοίγουμε  φύλλο  την  ζύμη  και  πασπαλίζουμε  με  λίγο  αλεύρι  και  λίγο  σιμιγδάλι  και τρυπάμε  με το πιρούνι   το φύλλο μας .    Τοποθετούμε  στη μέση  την  γεμίση τυριών .Βάζουμε  και  μερικές λωρίδες από της  πιπεριές  στην κορυφή και  λίγο  τριμμένο  τυράκι  ακομα .
    • Ανασηκώνουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση για να σχηματίζουμε  ορισμένες πτυχές και πιέζονται ελαφρά ώστε να μην ανοιξει  στο  ψησιμο  η ταρτα  μας  .Βουρτσίζουμε   με χτυπημένο κρόκο αυγού με το γάλα και βάζουμε  με   σε λαδωμένο ταψί και πασπαλισμένο   με  αλεύρι.     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.





    ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ ...