Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΑΔΑ




ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ..την κάθε μέρα πρέπει να γιορτάζουμε, οι μέρες φεύγουν, οι μήνες ...οι στιγμές φεύγουν. Χάσαμε σχεδόν δύο χρόνια από την ζωή μας,ο τρόμος,ο φόβος,η αγωνία είναι πλέον γραμμένα στα πρόσωπα μας .

Η ευτυχία είναι στιγμές ...και για μένα ευτυχία είναι η επαφή και η δημιουργία με το ζυμαράκι..

Φτιάξαμε ένα ακόμα τσουρέκι ...είχαμε καιρό να το απολαύσουμε,το ζητούσαν οι μικρές μου .Πάντα θα δοκιμάσω και ένα νέο προϊόν στην ζύμη μου .(θέλω να δοκιμάζω και άλλα υλικά,εκτός από τα απλά, με ξέρετε και από τις άλλες συνταγές) πρόσθεσα λοιπόν αντί μιας ποσότητας γάλακτος και μια ποσότητα λεμονάδας με ανθρακικό που είχα ..μιας και την περισσότερη ποσότητα ένα "μικρό ποντικάκι " πρόλαβε και την απολαύσε δροσερή από το ψυγείο  και φυσικα με αλεύρι για τσουρέκια από Μύλοι Γεωργανάδων

Ετοίμασα ένα υπέροχο εύκολο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα τσουρέκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα στον αρτοπατασκευαστη ..Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις για την συνταγή .
  1. Η συνταγή είναι κατάλληληγια  αρτοπατασκευαστή 1 κιλού και κάτι παραπάνω..Αν η μέγιστη χωρητικότητα του δικούς σας αρτοπατασκευαστή είναι μικρότερη από 1 κιλό πρέπει να μοιράσουμε την συνταγή στην μέση .
  2. Ανάλογα με τις μάρκες που υπάρχουν στην αγορά ο δικός μου είναι της tefal .

 ΥΛΙΚΑ:
  • 200ml χλιαρό γάλα (Eγώ αφαίρεσα 100ml γάλα και έβαλα το κεφίρ που περισσέψει από το πρωινό μας)
  • 80ml χλιαρό νερό 
  • 100 ml λέμοναδα με ανθρακικό 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  •  1 και 1/4 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (250_300 γρ ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε ) 
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 50 ml καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε όλη την ποσότητα,βούτυρο εγώ δεν είχα και συμπλήρωσα λάδι )
  • 4  μέτρια αυγά
  • 1050 -1080 γρ αλεύρι για τσουρέκια. Ίσως πάρει περισσότερο .. ανάλογα το αλεύρι μας  από Μυλοι Γεωργανάδων
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι  
  • 10 γρ μαχλέπι 
  • 6 γρ κακουλέ 
  • 1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος  
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά ή αμύγδαλα φιλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 200ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι,αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά
  • Βάζουμε στο κάδο του το χλιαρό  νερό,τη ζάχαρη,την ενεργοποιημένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα ένα -ένα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, το ξύσμα ,το μαχλέπι και το κακουλέ,το μέλι,το αλάτι,την λεμονάδα σε θερμοκρασία δωματίου (ζέστανα ένα ποτήρι νερό και"βούτηξα" μέσα το μπουκάλι με την λεμονάδα ,θα πάρει λίγη θερμοκρασία , χρειαζόμαστε ,να έχουν όλα τα υλικά μας την ίδια για την επιτυχία της ζύμης),το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματατος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή  την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας .Δεν προσθέτουμε  άλλο αλεύρι με το χτύπημα θα έρθει η ζύμη εκεί που πρέπει ...αν βάλούμε αλεύρι επιπλέον ..θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια ..θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά  και πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως το ρίχνετε ..λίγο_λιγο και ζύμώνουμε  ...και ξανά πάλι ...
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 200ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργοποιηθει η μαγιά και στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά ,το κακουλέ,το μαχλέπι ,την βανίλια και το ξύσμα ,το χλιαρό νερό,το μέλι,την λεμονάδα και στην συνέχεια ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος θα λιωσουμε βούτυρo και κρύο θα το προσθέτουμε λίγο λίγο  και θα ζυμώνουμε-ενσωματωνουμε  όχι με τις μπούνιες αλλά τραβώντας την ζύμη κυκλικά προς το κέντρο της όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας.  3_5 λεπτά Στη συνέχεια αφήνουμε την ζύμη στον καθαρό λαδομένο πάγκο και με την μέσα μεριά της παλάμης μας της κάνουμε τραβήγματα και μαζέματα.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει.
  • Για να φτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..ή ανάλογα τι πλεξούδες θα κάνουμε με 2ή 3 κορδόνια 
  • Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 30 λεπτά). 
  • Στο τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό(αυτή την φορά έβαλα όλο το ασπράδι και πρόσθεσα πολύ λίγο από τον κρόκο το 1/3 περίπου ) και λίγο γάλα και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι   
  • Ψήνουμε τα τσουρέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170-160 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν (προσοχή στο ψήσιμο , να μην μας αρπάξουν).
Mερικά μυστικά για την συνταγή ..
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια ,το κοσκινίζουμε μια και φορές,έτσι θα πάρει αέρα και θα γίνει αφράτη η ζύμη   
Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική και αφράτη που θα κολλάει λίγο στα χέρια  μας, θα την δουλέψουμε με λίγο λάδι στα χέρια όταν θα κάνουμε τις πλεξούδες  μας 
Το γάλα μας δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί η μαγιά θα καεί .Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το βούτυρο μας .
Αν ζυμώσουμε με τα χέρια μας δεν ζυμώνουμε με την μπούνια μας όπως το ψωμί αλλά τραβάμε την ζύμη προς το κέντρο. 
Τα κορδόνια μας πριν τα πλέξουμε τα στριφοζυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία  πιο κάτω ..αυτό βοηθάει να αναπτυχθούν οι ίνες .
Δεν βάζουμε πολύ ζάχαρη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα τσουρέκια μας,αν θέλετε πιο γλυκά τα τσουρέκια προσθέστε μέχρι 40 γρ ακόμα.  
Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  
Ένα μικρό μυστικό για τσουρέκια με ίνες γυρίστε  τα κορδόνια σας με τα χέρια σας ,το ένα αριστερά  και το 
άλλο δεξιά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία .






Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: