Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ


Αυτή την φορά δεν έχω συνταγή με ζυμαράκι αλλά ένα υπέροχο γλυκό πορτοκάλι φτιαγμένο από τα χέρια της αδερφής μου Ευγενίας .Το ετοίμασε στην μικρή της κουζίνα στο κοντέινερ...μια και το σπίτι της κρίθηκε ακατάλληλο να κατοικηθεί αφού ο σεισμός σχεδόν το κατάστρεψε. Ένας σεισμός που έγινε στις 3 Μαρτίου του 2021 στις 12 :16:10 που είχε επίκεντρο το χωριό που γεννήθηκα.....6.3 της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Τυρνάβου ,ο οποίος είχε αποτέλεσμα μια απώλεια ζωής και 3 ελαφρούς τραυματισμούς και φυσικά πολλές καταστροφές σε σπίτια ,εκκλησίες,σχολεία ..

Κοντεύει ένας χρόνος από την μέρα που άλλαξε τις ζωές μας  και λέω ζωές μας γιατί το μισό χρόνο ζω στο χωριό,από την ημέρα που ο σεισμός τους ανάγκασε να αφήσουν το σπίτι τους ,καινούργιο ή παλιό ήταν για αυτούς το παλάτι τους ,είχαν ένα κεραμίδι πάνω απο κεφάλι τους ,είχαν εκεί το βασίλειο τους ,την κουζίνα τους .Προσπαθούν πλέον να βρουν το ρυθμό τους μέσα στα μικρά κοντέινερ να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας,τα γλυκά τους, τις πίτες τους ...και ότι άλλο θέλει.

Οι φωτογραφίες και η εκτέλεση είναι αποκλειστικά δικές της...της αδερφή μου  ....Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε..

ΥΛΙΚΑ:

1 και 1/2 κιλό φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια  ακέρωτα 

2 κιλά ζάχαρη 

2 βανίλιες 

Οδοντογλυφίδες 

Χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα πορτοκάλια μας και τα τρίβουμε με το μαχαιρι ή τον τρίφτη τον ψιλό χωρίς να φανεί το άσπρο μέρος τους . Τα ξαναπλένουμε και τα σκουπίζουμε .Στη συνέχεια κόβουμε τις δύο άκρες και με την βοήθεια ενος μαχαιριού χαράζουμε καθέτως στα 6 η 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του πορτοκαλιού, διαχωρίσουμε την φλούδα από την ψύχα του πορτοκαλιού,την οποία ήτην ετοιμάζουμε κάποιο κεικ ή την τρώμε ή την φτιάχνουμε μαρμελάδα. Ζυγίζουμε και κρατάμε την ποσότητα που θέλουμε...Αφαιρούμε το παραπανίσιο άσπρο της φλούδας Τυλίξουμε κάθε μια φλούδα ξεχωριστά και την πιάνουμε με μια οδοντογλυφίδα. 

Βάζουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα. Την επομένη μέρα κρατάμε ένα ποτήρι από το πικρό νερό. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό την βαζουμε στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις φλούδες τις βράζουμε 2_3 λεπτά. Την ίδια διαδικασία την επαναλάμβανουμε για 2 φορές, στην τελευταία  φορά τις ρίχνουμε στο νερό και τις  αφήνουμε να βράσουν μεχρι να μαλακώσουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και να μαλακώσει η φλούδα,αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο θα παραμείνουν σκληρές 

Αφαιρούμε τις φλούδεςκαι τις αφήνουμε σε μια τρυπητή κατσαρολα με καθαρή πετσέτα  να αποβάλλουν τα νερά και να στεγνώσουν για 2_3 ώρες. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε πιο πάνω ,την ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και τις φλούδες, να βράσουν για 5_10 λεπτά μεχρι να δέσει  το σιρόπι .Τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι και τις βανίλιες.Την επόμενη μέρα μετά απο 24 ώρες αν ειναι νερουλό το σιρόπι μας το ξαναδένουμε .

*Το ξύσμα των πορτοκαλιών μπορούμε να το κρατήσουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη,η να τις αποξυρανουμε στο φούρνο, ή να τις αποθηκεύσουμε σε ενα βαζάκι με λίγο κονιάκ στο ψυγείο και να να το χησιμοποιήσουμε σε μελλοντική χρήση σε άλλα γλυκά,κεικ ,ζυμη τσουρεκιού,ζυμη brioche

* Πριν αρχίσει το βράσιμο  η αδελφή μου βράζει το νερό, ρίχνει στις φλούδες 1 κουταλάκι ξυνό και ρίχνει το βραστό νερό από πάνω αυτό το κάνει δύο φορές και μετά βράζει το νερό και προσθέτει τις φλούδες και τις αφήνει να βράσουν, να μαλακώσουν, το ξυνό τις βοηθάει ενώ βράζουν να κρατηθούν μαλακές αλλα όχι εντελώς...αλλά και τραγανές ..όπως πρέπει να είναι κάθε γλυκό του κουταλιού ...

Μια γειτονιά των κοντεινερ ,οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους,να μπουν στους ρυθμούς τους ... Εδώ πέρασαν τους μεγάλους καύσωνες  με 47 βαθμούς ...του καλοκαιριού που μας πέρασε στο κοντέινερ ψηνόντουσαν κανονικά ..και φυσικά πέρασαν τις μεγάλες παγωνίες του χειμώνα μέχρι  _10 ......όπου η πόρτα του το πρωί ήταν παγωμένη και για βγουν έξω ..έπρεπε να την ζεστάνουν για 30 λεπτά και να μπορέσουν να την ανοίξουν και να βγουν έξω στον καθαρό αέρα ....φανταστείτε τι ψυχοφθόρο...είναι όλο αυτό κλειδωμένοι ...στον παγετό ...


Ο Άγιος Τρύφωνας  προστάτης τις αμπέλου μιας , το χωριό είναι αποκλειστικά γεωργικό και ασχολείται με την άμπελο.
Είναι η  καινούργια εκκλησία του χωριού μιας και ο σεισμός κατέστρεψε την παλιά μεγαλη εκκλησία  που βρίσκετε στο κεντρο του χωριού,πέρασε από εκεί ο εγκέλαδος και την κατέστρεψε η μανία του .
Ένα από τα σπίτια που κατέστρεψε ο σεισμός, κολώνες που τελικά κατάφερε να τις λυγίσει η μανία του ,
To δημοτικό σχολείο, κατεστραμένο , ένα κτήριο που σήμερα στην θεση του υπάρχει ένα από  τα πιο υπερσύγχρονα σχολεία της Ελλάδας.

Το νέο υπερσύγχρονο σχολείο ..ένα σχολείο όμοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει ...εδώ τα παιδάκια μας πλέον νοιώθουν σιγουριά καθώς την ημέρα του σεισμού τα παιδάκια έκαναν μάθημα και βγήκαν σώα 66 περίπου  άτομα ...μαθητές και δάσκαλοι ..

Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!



Δεν υπάρχουν σχόλια: