Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Μαλακιά,σπιτική πίτα...  είναι  γευστική και ελαστική 



ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φακελάκι  μαγιά ξηρή ή 25 γρ μαγιά  νωπή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι  ζεστό νερό χλιαρό 
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα χλιαρό 
  • 2 κουταλιές  της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο   
  • 1 κουτάλι  σούπας λάδι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνι και 1/2 φλιτζάνι λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή  μισό  για  ψωμί  και  μισό  για όλες τις χρήσεις  (βλέπε σημείωση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
    1. Διαλύουμε την  μαγιά σε  3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό, και την ζάχαρη  και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει .
      Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε  την μαγιά ,τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    2. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    3. Τοποθετούμε  τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε  οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε  με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα ,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    5.   Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
    6. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια  κουταλιά λάδι ή αν τις  θέλουμε τις τηγανίζουμε  χωρίς  λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την  πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    7. Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλάμβάνουμε  με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
    8.  Η  πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε να κρυώσει  και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε  να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου και τις  ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    9. Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.
    Έκανα  διπλή δόση  γιατί  η  μια δεν μας  φτάνει ......

    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

    ΠΕΙΝΙΡΛΟΠΙΤΑ

    Μαλακό ζυμαράκι με γαλοπούλα   τυριά  και σπιτική  σάλτσα
















    ΥΛΙΚΑ:

    55Ο γρ αλεύρι ίσως και παραπάνω
    50  γρ ζάχαρη καστανή
    90 γρ βούτυρο 
    190 ml χλιαρό γαλα ή κεφίρ 
    7-9 γρ ξερή  μαγιά ή 25 γρ νωπή  μαγιά
    2 αυγά  ελαφρά  χτυπημένα
    8  γρ  αλάτι
    ζαμπόν  ή γαλοπούλα- τριμμένα  τυριά φέτα  τριμμένη ,  ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ




    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Διαλύουμε την μαγιά αν χρησιμοποιήσουμε νωπή στο χλιαρό  γάλα και αφήνουμε  10 λεπτά
    • Στον  αρτοπαρασκευαστή  έβαλα  όλα  τα υλικά  με την εξής  σειρά : χλιαρό γάλα ,τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά , ζάχαρη ,τη φουσκωμένη νωπή μαγιά ,το αλεύρι κοσκινισμένο  και το αλάτι  και  ζυμώνουμε για  λίγη ώρα, στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε  μια μαλακιά και απαλή ζύμη . περίπου  για 20 λεπτά .
    • Τα έβαλα  σε πρόγραμμα  στον αρτοπαρασκευστή  που διαρκεί  15 λεπτά να ζυμωθούν  τα υλικά έτσι  ώστε  να έχουμε  μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει  στα χέρια  μας,και να φουσκώσει η ζύμη  μας την έβαλα  σε ένα καθαρό λαδωμένο μπολ και την άφησα να φουσκώσει για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα .
    • Αν  τα ζυμώσουμε στο χέρι διαλύουμε  την μαγιά  στο χλιαρό  γάλα και την  ζάχαρη .
    • Σε ένα  άλλο μπολ  ρίχνουμε το αλεύρι, ελαφρώς  χτυπημένα  αυγά .το αλάτι  και ρίχνουμε  το μαλακό σε θερμοκρασία βούτυρο για  15 λεπτά  έτσι  ώστε  να έχουμε  μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει  στα χέρια  μας . Σκεπάζουμε   την ζύμη μας  και την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος  να  φουσκώσει !
    • 'Όταν φουσκώσει η ζύμη μας την ανατρέπουμε σε  μια αλευρωμένη επιφάνεια  εργασίας , και το κόβουμε  σε 16 -20  ίσα  κομμάτια , (αν έχουμε ζυγαριά  τα ζυγίζουμε  να είναι 40-45 γραμμάρια )Εμένα κάτι με έβγαλε  έξω από το πρόγραμμά  μου και τα έκανα  πιο μεγάλα αλλά  και πολύ πρόχειρα  σαν σχέδιο .
    • Παίρνουμε  κάθε κομμάτι  ζύμης  και το κάνουμε  με τα χέρια  μας  ένα  ομοιόμορφο στρογγυλό  μπαλάκι.
    •     Αφού τα  τελειώσουμε τα ανοίγουμε σε πιτουλες εύκολα  ανοίγουν με τα χέρια μας  διάμετρο 6-8 εκ και τα  πασπαλίζουμε με την σάλτσα  και την γαλοπούλα και τα τυράκια  μας  και λίγη ρίγανη, τα  βάζουμε το ένα  δίπλα  στο άλλο σε  ένα  ταψάκι 28-30 με λαδόκολλα  η καλά  βουτυρώνενο ταψάκι  μας  και τα τυλίγουμε  με σελοφάν και από πάνω μια πετσέτα  και  τα αφήνουμε  σε ζεστό μέρος  να φουσκώσουν  για  κανά μισά  ώρο .
    • Αφού  φουσκώσουν  ξανά τα περνάμε  με  το διαλυμένο  κρόκο αυγού με  το γάλα και  τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο    φούρνο 180 βαθμούς για  25  λεπτά .
    •  Αφού το ψήσουμε  βγάζουμε την πεινιρλόπιτα από το ταψί και τα περνάμε  με  λίγο βουτυράκι λιωμένο να  γυαλίσουν  και την βάζουμε το πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει  !!
    •  Εγώ  δε είχα άλλο αυγουλάκι και έβαλα  μόνο  γάλα  .συγχωρείστε  με έγιναν πολύ γρήγορα  τα  πεινιρλάκια  μου ,γιατί βιαζόμουν...  δεν είμαι ευχαριστημένη από την εμφάνισή τους αλλά ούτε  και από τις  φωτογραφίες μου .
    • Η γεύση τους  όμως είναι   η καλύτερη που θα  μπορούσε .......








    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ BURGER ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΑΚΙ










    Κάνει περίπου10-11 ψωμάκια  η συνταγή ,την πήρα  από εδώ    
    την  βρήκα σε  μια  ομάδα  μαγειρικής  στο  fb ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ - Η ΦΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΙΆ!  και  μου άρεσε το προζυμάκι. Οπως καταλαβαίνετε δεν έχασα την ευκαιρία να την φτιάξω . Πάμε λοιπόν στην κουζίνα,θα ξεκινήσουμε από το βραδάκι της μιας ημέρας και θα το  ετοιμάσουμε .. ζύμωμα και φούσκωμα μετά από 1 και 1/2 με 2 ημέρες .. 

    ΠΡΟΖΥΜΙ:


    ΥΛΙΚΑ :
    150 γραμμάρια ΠΡΟΖΎΜΙ
    Ανακατεύουμε 7-9  γραμ  ξερή μαγιά με 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 15 γραμμάρια νερού και 10 γραμμάρια καστανής ζάχαρης, αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια τροφοδοτούμε πάλι με 50 γρ αλεύρι, 25 γραμμάρια νερό και 10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη. και αφήνουμε διπλασιαστεί , η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 1 ημέρα και μισό σε θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμούς Κελσίου


      ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
    400  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα το αλεύρι  και φυσικά  τα αυγά  σας  
    100 γρ αλεύρι αλεύρι για  ψωμί
    2 αυγά (108 γρ )
    190 γραμμάρια γάλακτος
    8  γρ αλάτι
    10 γρ καστανή ζάχαρη
    Και 80 γραμμάρια βουτύρου
     1αυγό  διαλυμένο με μια  κουταλιά  σούπας και μια  πρέζα αλάτι  για το τέλος 



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζυμάκι στο μπολ του μίξερ, όλα τα άλλα συστατικά εκτός από το βούτυρο ανακατεύουμε  και  αρχίζουμε  να ζυμώνουμε το μίγμα  μας ..  
    • Ζυμώνουμε ώστε  να έχουμε  μια  ομαλή  ζύμη , απαλή  και μαλακιά  σαν το λοβό ενός μικρου παιδιού  στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε και πάλι (ζυμώνουμε  πολύ ώρα  15-20 λεπτά  έτσι ώστε η ζύμη σας να αναπτυχθεί ωραία και να είναι μεταξένια απαλή -  Είναι το κλειδί για μαλακά ,και αφράτα ψωμάκια 
    • Βάζουμε  την ζύμη  μας σε καθαρό  λαδωμένο μπόλ  και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά  από ρεύματα και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί -φουσκώσει .
    • Η ζύμη πρέπει να αυξηθεί  σε ογκο της  για περίπου 40% στο δοχείο, όχι περισσότερο,
    • Βγάζουμε  την ζύμη  μας  πάνω σε καθαρό αλυερωμένο πάγκο εργασίας της δίνουμε  σχήμα  στενόμακρης  φρατζόλας και με  μια κοφτερή  σπάτουλα κόβουμε 10-11 κομμάτια  ζύμης 100 γρ  σχεδον και  διαμορφώνουμε  με τα χέρια  μας   τα  ψωμάκια μας  .
    • Με ένα πινέλο τα  περνάμε με  το αυγό  καλύβουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να  φουσκώσουν  για  20-30 λεπτά
    • Προθερμαίνουμε του φούρνου στους  200  βαθμούς  και  βάζουμε  στο  φούρνο μας  ένα ταψί -πυρεξ  με ζεστό νερό (βοηθάει  να κρατηθουν μαλακά  τα  ψωμακια  μας  με  μαλακιά  κρουστα )και ξαναπερνάμε  με  το πινελο  το μίγμα του αυγού , πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους / σουσάμι και ψήνουμε μέχρι  να πάρουν  ένα ωραίο και καφέ χρώμα   περίπου  30 λεπτά  
     
     

     


    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΞΗΡΗΣ ΜΕ ΝΩΠΗΣ ΜΑΓΙΑΣ


    ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΑΓΙΑΣ ΜΠΥΡΑΣ  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΓΙΑ ΞΕΡΉ ?

    Ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί όλες  μας ..
    Πάμε λοιπόν να δώσουμε απάντηση  στο καθημερινό αυτό ερώτημα  .
    Την απάντηση την βρήκα τυχαία από  εδώ από την φίλη  Μαρίνα  που έχει  ένα σάιτ  μαγειρικής  με τις καλύτερες  συνταγές, με φυσικό προζύμι . Αλήθεια τώρα που λέω πρέπει να αρχίσω να ασχοληθώ και με  την παρασκευή του  ..
    • Ουσιαστικά στην πράξη  1 κύβος συσκευασμένης μαγιάς(συνήθως το βάρος της είναι 25 γρ ) .
    • Αντιστοιχεί 1 φακελάκι( 7-9 γρ )ξερής όπως αναγράφετε στις συσκευασίες τους ,αντιστοίχως οι ποσότητες τους είναι για 500 γρ αλεύρι .   
    • Αν θέλουμε όμως να είμαστε ακριβείς η αναλογία είναι 1 προς  3 : 9 γρ  ξηρής μαγιά = 29,60 γρ νωπή μαγιά .
    • Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η νωπή μαγιά  έχει 72 % ενυδάτωση ενώ η ξηρή  8% .
    • Έτσι η εξίσωση μας δίνει  :( 100 -8 ) / (100-72)=3,28571 το οποίο στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω σε 3,29.
    • Η παραπάνω αναλογία προκύπτει  αν πολλαπλασιάσουμε το βάρος της ξηρής μαγιάς με το 3,29:9 χ 3,29=29,60
    • Α ν η συνταγή μας  αναφέρει νωπή μαγιά και εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε με το 3,29  Πχ η αντιστοιχία ενός κύβου νωπής μαγιάς συνήθως 25 γρ σε ξηρή μαγιά  προκύπτει 25/3,29= 7.60 γρ .
    • Η ξηρή μαγιά πλεονεκτεί ως προς το  ότι μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο  χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου και ενσωματώνετε άμεσα στις ζύμες  χωρίς να χρειάζεται να διαλυθεί πρώτα  σε νερό ή άλλο υγρό για αυτό και την ονομάζουμε  μαγιά στιγμής 


     Αυτή τη φορά δεν ετοιμάσαμε  ζυμαράκι  ... 
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

    ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

    Φρεσκοψημένα ρολά κανέλας φτιαγμένα από το μηδέν. Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη λεπτή, αφράτη ζύμη και τη γλυκιά γέμιση από κανέλα, αυτά τα νόστιμα ρολά θα γεμίσουν το σπίτι σας με μια υπέροχη μυρωδιά  καθώς θα ψήνονται .
     Έιναι μαλακά και νόστιμα !... Χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη για να της δώσω περισσότερο γεύση καραμέλας.
    Αποφάσισα να φτίαξω αυτή την υπέροχη ζύμη για ρολά,και της δωσαμε το σχήμα σταφυλιού,για να γιορτάσουμε  το τέλος  μιας σαιζόν, καλλιέργήσαμε τα  αμπέλια μας,τρυγίσαμε τα σταφύλια,τα πατήσαμε και  πήραμε το μούστο μας για τα  μουστοκούλουρα μας  εδώ ,αφήσαμε  το κρασί  να ωρίμασει, το βάλαμε στα βαρέλια μας, το καθαρίσαμε και τώρα  μπορούμε να το απολαμβάνουμε   στα  μεσημεριανά  και βραδινά γευματα μας  παρέα με τους συγγενείς μας  και τους  φίλους μας τέλος αποφασίσαμε  να φτίαξουμε και ένα ζυμαρένιο  τσαμπύ με γεύση κανέλας  ...  Έτοιμο λοιπόν αφράτο γευστικό ......κοπιάστε 













    ΥΛΙΚΑ:      

    ½ κούπα  γάλα
     ½ κούπα νερό
    7 γραμμάρια  ξερή μαγιά
    ¼ κούπα (60 γραμμάρια ή ½ ραβδί) βούτυρο, λιωμένο
    1 μεγάλο αυγό  
    ¼ κούπα (50 γραμμάρια) κρυσταλική  ζάχαρη 
     ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    3¼ ίσως  και 3½ κούπα (450 γραμμάρια )αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το μεγεθος  των αυγών
    1βανίλια  ζάχαρη με άρωμα κανέλας ή πορτοκάλι  

    Για τη γέμιση:
    • ½ φλιτζάνι (113 γραμμάρια  βούτυρο, λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου
    • ¾ φλιτζάνι (150 γραμμάρια καστανή  ζάχαρη (ή κρυσταλική  ζάχαρη)
    • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
                                                                                                        Για το γλάσο :
    •  1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή  κανέλα
      (προαιρετικό)
    • 2 κουταλιές σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος  ή γάλα
    •  ½ φλιτζάνι σε άχνη  ζάχαρη
     
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το νερό και το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε την  μαγιά πάνω από το χλιαρό μίγμα γάλακτος και νερού και αφήνουμε  για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
    2. Στον κάδο τουαρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο σε  θερμοκρασία δωματίου ,το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς  και  γάλακτος και ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε 3 κούπες  απότο αλεύρι και  το αλάτι και ζύμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε  και  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά  και τραβιέτε από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα  μπορούμε  ευκολα  να την  χειριστούμε  με τα χερια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχζουμε  να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 450 γραμμάρια αλεύρι - περίπου 3 ¼ - 3 ½ φλιτζάνια. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από 3½ φλυτζάνι.
    3. Βαζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ  λαδωμένο, σκεπάζουμε  με  διαφανή  μεμβράνη  και αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.. Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε  μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνοκάτω χαμηλά . Γεμίζουμε  ένα μπολ-πυρέξ  με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
    4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα.
    5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε  απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 50 Χ  40 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε  τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε  με το μίγμα ζάχαρης και αρχίζουμε  να μαζεύουμε σε ρολό με τα χέρια μας  απαλά.και  πιέζοντας να  ενωθουν καλά οι πλευρές. Κόβουμε σε 18  ίσα ρολά 1-2 εκατ  φάρδος και τοποθετούμε την κοπή προς τα επάνω σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι ή  φτιάχνουμε το τσαμπύ σταφύλι που κάναμε  εμείς . Καλύπτουμε  με την  διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος ηζύμη μας .
    6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
    7. Βουρτσίζουμε τα ρολά με γάλα (προαιρετικά). Ψήνουμε τα ρολά κανέλας στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου οι κορυφές μαυρίσουν και με  ένα καλαμάκι θα  τρυπήσουμε τα ρολά θα  βγαίνει καθαρό. Αν τα ρολά πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα καφέ, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
    8. Για να κάνουμε  το γλάσο,ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγη κρέμα κάθε φορά μέχρι την επιθυμητή υφή στο γλάσο μας Στη συνέχεια, ψιλοραντίζουμε  πάνω από τα ρολά 
    9. Σερβίρουμε  ζεστό  με ένα  ποτήρι γάλα  ή  τσάι  
    10. Να σημειώσω ότι  έκανα   2 δόσεις  .

    Η φουσκωμένη  μαγιά

    η ζύμη φουσκωμένη

    έτοιμο  το  ρολό  και  κομμένο





    Προετοιμάζετε το τσαμπύ σταφύλι


    έτοιμο το τσαμπύ σταφύλι  να  φωγωθεί  ...




    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

    ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

    Ψωμάκι χωρίς  ζύμωμα...  αυτή   την φορά  σε  πυρέξ  φόρμα
    Είναι ακόμα ζεστό ...........


    ΥΛΙΚΑ:

    • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    • 7-9 γρ  ξερής μαγιάς Ή  25 γρ  νωπή μαγιά 
    • 7-8 γρ αλάτι
    • 400ml  νερό από την βρύση  ή  νερό  από  φίλτρο 
    • 2 κουταλιές λάδι 
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  
    Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12--16  ώρες για να ξεκουραστεί και να ωριμάσουν  τα υλικά  και 1½ ώρες ώρα για την  άνοδο της ζύμης)
    Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Ζυγίζουμε όλα τα στερεά σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. (Εάν η μαγιά είναι νωπή και  χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά  με  το μισό νερό της συνταγής  

    • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε το αλάτι, τη ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε  όλα μαζί.
    • Καλύπτουμε  το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο  πλαστικό περιτύλιγμα και το βάζουμε  στο ψυγείο έτσι ώστε να μπορεί να αποδειχθεί για 12 ώρες ιδανικά. (Η ζύμη μπορεί να αποδειχθεί στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 16 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχειατο ετοιμάζουμε  την επόμενη μερα  το πρωί ). Μετά τις 12 ώρες, αφαιρούμε  το μπολ από το ψυγείο .
    •   Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. 

    •  Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξύσουμε  τη ζύμη από το μπολ
    •  Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε  πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε ε τη ζύμη.
    •  Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο  πυρέχ ή  φόρμα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε  σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά). Τοποθετούμε  ένα ταψί ή πυρέξ γυάλινο μικρό στο κάτω μέρος του φούρνου μας με 150 ml  νερό , τοποθετούμε ένα ράφι φούρνου στο μέσο του φούρνου και στη συνέχεια θερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 ° C.
    • Όταν η ζύμη μας  ανέβει ,βγάζουμε  την διαφανή μεμβράνη .

    •  Ανοίγουμε  την πόρτα του φούρνου, τοποθετούμε το σκεύος με τη ζύμη στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε  γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού ).
    • Μετά από 10 λεπτά, γυρίζουμε το φούρνο στους 200 ° C και συνεχίζουμε  να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.
      Όταν ψηθεί η φραντζόλα, την  βγάζουμε  από το φούρνο, και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε  το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
       

    Οι σημειώσεις αυτές θα πρέπει να μας  βοηθήσουν σε  μερικά  ερωτήματα  ...πάμε να  τις  δούμε  

    Ζύμη μου δεν αυξάνετε ?
    • Η ζύμη αυτή  δεν αυξάνεται όπως το ψωμί που το ζυμώνουμε,φουσκώνει ελάχιστα  και έχει αφρώδη υφή . 
    • Η μαγιά μας μπορεί να μην ήταν είναι φρέσκα. Μαγιά έχει μικρή διάρκεια ζωής και δεν την αφήνουμε να μένει ανοιχτή και να  την ξαναχρησιμοποιήσουμε ,μόλις ανοιχτεί,η μαγιά πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένη  και διατηρείται στην κατάψυξη, όχι στο ψυγείο.
    • Το νερό μας μπορεί να  είχε λάθος θερμοκρασία. Για την ταχύτερη μέθοδο ανόδου της  ζύμης ,χρησιμοποιούμε  ζεστό νερό είναι  πιο κατάλληλο για γρήγορο φούσκωμα .Για το φούσκωμα με μακρά διάρκεια  κατα τη διάρκεια της  νύχτας ,χρησιμοποιούμε  το δροσερο νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Έχουμε αλλάξει τη συνταγή. Είναι καλύτερο να ακολουθούμε  τη συνταγή ακριβώς, για πρώτη φορά. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε  πως λειτουργεί.Δεν αλλάζουμε  τη συνταγή την πρώτη φορά, δίνοντας προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Μπορούμε να  γίνουμε δημιουργικοί αργότερα. την επόμενη φορά που θα  ξέρουμε  τι ήταν αυτό δεν μας άρεσε .
    Ζύμη μου ήταν πάρα πολύ ξηρή ....
    • Μπορεί να μετρήσαμε το αλεύρι λανθασμένα. Για να μετρήσουμε  το αλεύρι, χρησιμοποιήσιμε  ένα δοσομετρητή ή κούπα και γεμίζουμε μέχρι  το χείλος και η περίσσεια ποσότητα  την αφαιρούμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Δεν πατάμε την κούπα  ή το δοσομετρητή ή  ζυγίζουμε το αλεύρι  με ζυγαριά  ηλεκτρονική  ακριβείας .
    • Έχουμε αλλάξει τα  υλικά της συνταγής 
    Ζύμη μου ήταν πάρα πολύ ρευστή ...
    • Μπορεί να χρησιμοποιήσαμε  πάρα πολύ υγρό ή όχι αρκετά αλεύρι. 
    •   Χρησιμοποιούμε  ένα ειδικό κύπελλο για τη μέτρηση υγρών, έχοντας το  σε μια επίπεδη επιφάνεια  για να το βλέπουμε  στο ύψος των ματιών για να βεβαιωθούμε  ότι το υγρό μας είναι στη σωστή γραμμή, που επιθυμούμε .
    • Μπορεί να  κοσκινίσαμε το αλεύρι πριν από τη μέτρηση, το οποίο σημαίνει ότι  χρησιμοποιήσαμε λιγότερο αλεύρι από αυτό που απαιτείται για  την συνταγή μας ,πρώτα μετράμε το αλεύρι μας  και μετά  το κοσκινίζουμε .
    Ψωμί μου δεν ήταν καλά  ψημένο  στη μέση..
    • Ο φούρνος μας (και το σκεύος )δεν είχαν προθερμανθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να βεβαιωθούμε  ότι ο φούρνος σας έχει φτάσει 230 -250 c. Μπορεί να χρειαστούν πάνω από μισή ώρα.
    • Μπορεί  να το κόψαμε σε  φέτες πάρα πολύ σύντομα. Αφού το ψωμί αφαιρέσουμε το ψωμί από το φούρνο, θα συνεχίσει να ψήνετε μέσα. Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς πριν από τον τεμαχισμό (Ξέρω ότι είναι δύσκολο να περιμένουμε !)
    Κάτω κρούστα μου ήταν πάρα πολύ σκληρή

    • Το σκέυος ψησίματος μας  ήταν πολύ κοντά στη θερμότητα. Δοκιμάζουμε να ανέβάσουμε  το ράφι του φούρνου, ώστε το κάτω μέρος να  μην  είναι τόσο κοντά στη θερμότητα.
    • Ο φούρνος μας μπορεί να είναι πιο θερμότερος από ό, τι νομίζουμε . Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου να  δούμε εάν ο φούρνος μας είναι η σωστή θερμοκρασία.
    • Δοκιμάζουμε  μια ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία προθέρμανσης στους 23O° C, αλλά μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 220 ° C για να ψήσουμε 
    • Προσοχή στο σκεύος  ψησίματος  που χρησιμοποιούμε  το υλικό του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο 
    • Δεν  ψήνουμε περισσότερο χρόνο από όσο  μας  ζητάει η συνταγή 
    Δεν χρειάζεται ζάχαρη για να τροφοδοτήσει τη μαγιά;

    • Όχι, δεν χρειάζεται ζάχαρη για να ενεργοποιήσουμε  τη μαγιά. 
      Το ζεστό νερό σκοτώσε τη μαγιά μου ;

    • Όχι το χλιαρό-Ζεστό νερό δεν σκοτώνει τη μαγιά. Η μαγιά είναι πιο ανθεκτική και μπορεί να ανεχθεί νερό ή άλλο υγρό έως 37-39 C. Το σημείο δολοφονίας για τη μαγιά  είναι 40  ° και πάνω  . 
    Τι   σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
    • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά  χωρίς  ζύμωμα πρέπει να  γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες  Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό για τί δεν το έχω δοκιμάσει .
    • Αλλά έχω  δοκιμάσει να  ψήσω το ψωμί  ένα  πυρέξ με καπάκι, ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι- γάστρα , μια πήλινη γάστρα ,ένα αντικολλήτικό ταψί με  αλουμινόχαρτο.και  σε όλα  είχα το επιυθμητό αποτέλεσμα  πάντα .




    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές