Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑΣ 2





Τρίτη μέρα  του  πάσχα σήμερα ,τα κουλουράκια που έφτιαξα την μεγάλη εβδομάδα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ  εξαφανίστικαν. 
Οι μικρές  ήθελαν  πάλι κουλουράκια,  η μαμά  χατίρι δεν χαλάει ...  όμως  είχα  ένα  πρόβλημα,τα  πορτοκάλια δεν ήταν αρκετά για  να  ετοιμάσω  ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑΣ   με φυσικό χυμό πορτοκάλι  και  φυσικά δεν είχα καμία διάθεση να τρέχω  σε μάρκετ ή μανάβικο της γειτονιάς .
Έκανα  μια δική μου προσθήκη λοιπόν ..πρόσθεσα  γάλα  τα  ml από το χυμό πορτοκαλιού που μου έλειπε .
Μια συνταγή από το  παλιό μπλοκάκι  συνταγών  της  μαμά  μου . όπως  έχω πει και πιο παλιά  εκεί έχει  συνταγές 30-40  χρόνων ..Όπως  βλέπετε οι μικρές  μου  στα  πρώτα  τους  χρόνια  πήραν  το  τετράδιο  της  μαμάς  μου, που να τους  χαλάσει χατίρι  η μαμά  μου και  μάθαιναν  τα  πρώτα τους  γράμματα εκεί.. να  ναι  καλά  τα  " αστεράκια μου"στόλισαν το  τετράδιο  συνταγών  της γιαγιάς  τους , με  τα  υπέροχα  γραμματάκια τους .
Μια τέτοια  είναι  και  η σημερινή συνταγή  για  τα  πασχαλινά μας  κουλουράκια ...



Είναι  η συνταγή της συμπεθέρας , πεθερά της  αδερφούλας μου  ..  της κυρίας  Βέρας. 
Την έφτιαχνε  η μαμά  μου  στα  παιδικά  μου χρόνια  και το σπίτι  γέμιζε  μυρωδιές .. Έκανα  μετατροπή  τα  υλικά  σε  γραμμάρια  και ml από  ποτήρι , και πρόσθεσα και γάλα  μιας  και δεν  είχα χυμό από φρέσκο πορτοκάλι να συμπληρώσω  ...  Πάμε να  την  φτιάξουμε  



ΥΛΙΚΑ :
1 και 1/2 κιλού αλεύρι Μυλοι Γεωργανάδων για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το μέγεθος των αυγών
6 αυγά μικρά 
250 γρ. βούτυρο
500 γρ  ζάχαρη
120 ml  χυμό  πορτοκάλι φρέσκο 
130 ml γάλα χλιαρό 
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμόνι 
1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες -ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι
 20 γρ  αμμωνία 
½ κ.γ. αλάτι


ΕΚΤΕΛΣΗ :
  • Βγάζουμε  'όλα  τα  υλικά  από  το  ψυγείο  να  έρθουν  σε  θερμοκρασία   δωματίου  .
  • Χτυπάμε  πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. με  το  μίξερ
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και  συνεχίζουμε το χτύπημα .
  • Σε  ένα μπολ  προσθέτουμε στο την αμμωνία, προσοχή  θα  αφρίσει , το κρατάμε  πάνω από  το μπολ  με το  μείγμα βουτύρου και  ζάχαρης και  αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα ,το γάλα και το ξύσμα, τις  βανίλιες και το αλάτι  
  •  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά  αλεύρι κοσκινισμένο,το αλάτι , το  μπέικιν πάουντερ.
  •  Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε  το αλεύρι μέχρι να κολλάει η ζύμη στα χέρια. ελαφρά
  • Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι απαλή  και μαλακή, ίσα -ίσα  να  κολλάει  λίγο  στα  χέρια  μας.Την αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  για  30 λεπτά , θα σφίξει όσο πρέπει.
  • Χωρίζουμε  την ζύμη  σε μικρά μπαλάκια  των  30-40  γρ  και  πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.
  •  Αλείφουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού που  έχουμε διαλύσει  με λίγο γάλα για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα.


Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ






Υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια με γεύση  τσουρεκιού και γιαούρτι  μαλακά και αφράτα,δοκιμάστε τα !

ΥΛΙΚΑ :
 1 κιλό αλεύρι για όλες της  χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω .
200 γρ  βούτυρο μισό πρόβειο και  μισό αγελαδινό 
200 γρ  γιαούρτι  στραγγιστό  
3  αυγά  μέτρια  
2 κούπες ζάχαρη 
2 βανίλιες (χρησιμοποιώ αυτές σε φακελάκι που έχουν βανίλια -ζάχαρη σε συνδυασμό με κανέλα ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι 
2 γρ  μαστίχα τριμμένη  με λίγη ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ξύσμα και λεμονιού 
2/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι ΦΡΈΣΚΟ
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1  κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα  για το τέλος ..  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε  καλά ένα πορτοκάλι και καθαρίζουμε το λευκό  μέρος  από τις φλούδες του πορτοκαλιού και τις βράζουμε για 10 λεπτά να  ξεπικρίσουν  και τις αλέθουμε στο μπλέντερ  να  γίνει πολτός και προσθέτουμε στο χυμό πορτοκάλι την αμμωνία .                             
  2. Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε σε θερμοκρασία  δωματίου  με τη ζάχαρη  5-6  λεπτά μέχρι ν' ασπρίσει.Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού αν θέλουμε   ή 1 κουταλιά της  σούπας  τον πολτό  πορτοκαλιού  που έχουμε  ετοιμάσει πιο πάνω .

  4. Προσθέτουμε  στο  μείγμα του  βουτύρου,το μπέικιν πάουντερ , το  μαχλέπι , το γιάουρτι  και το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και το μπείκιν πάουνταρ και τον χυμό εναλλάξ και ζυμώνουμε έτσι ώστε να είναι μαλακή η ζύμη μας και να  μην κολλάει στα χέρια  μας  και εύπλαστη ζύμη . 
  5.    Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 60 λεπτά
    Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί την λαμαρίνα και πλάθουμε τα κουλουράκια.35-40 γρ το κάθε κομμάτι και τα δίνουμε σχήμα  όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω
    Τέλος από πάνω τ' αλείφουμε με αυγό διαλυμένο με 1 κουταλιά γάλα
    Ψήνουμε στους 180 για 20' (ανάλογα πάντα τον φούρνο)
  6. .*Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορείτε να αλείφεται τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης. 
    Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε κακάο σε ένα μέρος του μείγματος και να έχετε δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχεδιάκια.
     Την  συνταγή  πήρα από  το περιοδικό  ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ  ΑΛΕΥΡΙ ,έβαλα  και έγω την δική  μου πινελιά ,προσθεσα  αυτή  την  φορά  γιαούρτι  στραγγιστό  


Φρέσκο πρόβειο βούτυρο και φρέσκο αυγουλάκι 



                                                                           
Μερικά  μυστικά για  τέλεια και  γευστικά  κουλουράκια :

 1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν  επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δεν  μην ξεχνάμε  να ζυγίζουμε  προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα  τέλειο  γευστικό αποτέλεσμα
3. Για  τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε  το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε τα ελαφρώς και φροντίζουμε  να ρίχνουμε  τα αλεύρι  λίγο  -λίγο
5. Φυσικά δεν  ξεχνάμε να προσθέτουμε στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε   στα κουλουράκια μας έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε τη ζύμη  μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε  τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.

 Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

 

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ

Ψάχνωντας  στο  ίντερνετ  έπεσα  πανω  σε  μια κατασκευή  με  ζυμαράκι  που με  εντυπωσιάσε  ..
Αμέσως  πέρασε  από  το μυαλό  μου να τα  φτιάξω  και  εγώ , δεν υπήρχε περίπτωση  να μην  το  φτιάξω.   θυμήθηκα  ότι είχα  στον  καταψύκτη  μια  ζύμη  από   πίτσα που είχε  περάσει  ο  καιρός  της πάνω απο  3 μήνες ... να την φάμε με καμία περίπτωση  .. έπιασε  τόπο λοιπόν , την άφησα  να  ΄ερθει σε  θερμοκρασία  δωματίου .. της  έριξα  λίγο  ζεστό γαλατάκι  με λίγο  κακουλέ  και μαχλέπι  ... και λίγο ακόμα αλευράκι  να  γίνει λίγο  σφιχτεί και  να μην κολλάει ...και έπιασα  δουλίτσα  ...
Πάμε  λοιπόν  να δούμε τι  φτιάξαμε ..
Σας  βάζω  έδώ μια υπέροχη ζύμη που μπορούμε να το  κατασκευάσουμε από  το  ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ
..http://plathozymarakiametadyoxerakia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_58.html
 






  •  Μπορούμε να  τα  φτιάξουμε   με  οποιαδήποτε  ζύμη  ..αρκεί  να μην έχει  πολύ  μαγιά  και   φουσκωσουν  πολύ και χαλάσουν τα  σχέδια ..  μια  ζύμη  brioche , τσουρεκιού  .και  φυσικά  ψωμιού .
  • Θα χρειαστούμε  αλουμινόχαρτο , 2 ίδια  γυαλινα  μπολάκια ,λιγο λαδάκι και οδοντογλυφείδες ,ένα πινέλο και αν  θέλετε και χρώμα ζαχαροπλαστικής όπως έχω εγώ εδώ  .



  •  Από  μέσα   ... τα  καλαθάκια  μας 

 
  •  Την  περασμένη  πασχαλία  τα  ξαναέφτιαξα με  μια  ζύμη  τσουρεκιού   που δεν   μου πέτυχε ..και επειδή οι καιροί  είναι  δύσκολοι  και δεν πετάμε  τίποτα είπα  να  την ξοδέψω  φτιάχνωντας  καλαθάκια  για  τα πασχαλινά  αυγά  μας  .
  •  Έγιναν  τα  πιο  μυρωδάτα  καλαθάκια  που είχαμε  ποτέ για  τα  αυγούλακια  μας μοσχοβολούσαν  κακουλέ και μαχλέπι και  μαστίχα ..  πάμε  να τα  δούμε   ..


 Και με  αυγουλάκια   γεμάτα   ..







  • ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ ΕΥΤΙΧΙΑ  
  •  Από τα  παρακατω  βίντεο  πήρα μερικές  ιδέες :
    https://www.youtube.com/watch?v=o3ng7YhGk4A
     

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ





 Οι μικρές  μέρες  τώρα ήθελαν κουλούρια με ταχίνι  αλλά  ταχίνι  τέλος , άδειο το  κουτί στο  ψυγείο,είχα όμως κεφίρ στο ψυγείο που έπρεπε  να καταναλωθεί .
Μαμά να κάνουμε τα  πουλάκια με αυτό το ζυμαράκι σήμερα που είναι κυριακή και δεν έχουμε διάβασμα ... ?
Ετοιμάσαμε το ζυμαράκι και  στρωθήκαμε  να  δίνουμε σχήμα στα πουλάκια μας ..
Μια ιδέα ήρθε  στα  κοριτσάκια  μου ..
"να τα δίνουμε  και  να τρώνε σποράκια μαμά?".
Έτοιμο και το ζυμαρένιο πιατάκι  με τα σποράκια ....... Αν θέλουμε μπορούμε  να  χρησιμοποιήσουμε  και άλλη ζύμη , brioche,ακόμα και τσουρεκιού, μόνο  που  είναι  αρκετά  μαλακιά  και  θα  χαλασει  λίγο  το σχέδιο   τους .
 Με την πρώτη ευκαρία τα  τα  φτιάξω  με  τσουρεκοζύμη  και  θα  βάλω  φωτογραφία..
 
ΥΛΙΚΑ:

1 και μισό κούπα  χλιαρό νερό
1 κούπα ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, λόγου νηστείας  δεν το ξοδεύουμε όλο )
1/4  κούπα  ελαιόλαδο 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ   νωπή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη και 30 γρ  ιμβερτοζάχαρη ή 90  γρ ζάχαρη 
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
800- 900 γρ  αλεύρι περίπου
πετιμέζι  διαλύμένο  με νεράκι  χλιαρό για το τέλος ή αυγό διαλυμένο με  γάλα )
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορα ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας . 

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 


Οι μεζούρες  κούπες που χρησιμοποιώ
Το δικό μου σπιτικό  κεφίρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε)  και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδομένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 100-120 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφηνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγάνά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .



 


Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.