Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ









Ένα αγαπημένο και γρήγορο ψωμάκι χωρίς ζύμωμα  Αυτή  την φορά με λίγο αλεύρι ολικής άλεσης,λίγη βρώμη και διάφορους αγαπημένους σπόρους που είχα στο ντουλάπι της κουζίνας μου.
Το φτιάχνω πολύ συχνά .Ένα ψωμάκι με τραγανή κόρα και μαλακή και ελαστική μέση που με κάθε μπουκιά  μμμμμμμμμμ θα κάνετε από την  νοστιμιά του.
 Θα νιώσετε στο στόμα σας την νοστιμιά των σπόρων.
Εμείς λατρεύουμε τους σπόρους στο ψωμάκι ,ελπίζω και σεις να δοκιμάσετε και να λατρέψετε το ψωμάκι    
Το ψωμάκι γίνετε χωρίς ζύμωμα και απαιτεί πολλές ώρες ωρίμανσις Όταν θέλω φρέσκο ψωμάκι ανακατεύω τα υλικά το βραδύ για 3 λεπτά και το ψήνω σε γυάλινο στρόγγυλο ή οβάλ πυρέξ γάστρα που έχω ,Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα  όμως θα έχουμε σε γάστρα- κατσαρόλα από χυτοσίδηρο   

ΥΛΙΚΑ:

2 και 3/4  φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης (30 γρ)

1/4 φλιτζάνι βρώμη (25 γρ) 
1 και 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό (360 ml
1/2 κουταλάκι  γλυκού ξερή μαγιά  
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές σούπας λάδι  

1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

2 κουταλιές της σούπας  κολοκυθόσπορους 
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι 
1 κουταλιά  της σούπας λιναρόσπορου 
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους    

Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις για  τον πάγκο  

και θα χρειαστούμε ένα σκεύος- γάστρα μαντεμένια  ή πυρέξ γυάλινο,μια μαρίζ και ένα μπολ με καπάκι ή μεμβράνη  


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:
1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορους   
1 κουταλιά της σούπας βρώμη 
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορου 
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους 

φλιτζάνι νερό  =  240 ml 
1 φλιτζάνι αλεύρι =140 γρ 
οι μεζούρες -φλιτζάνια που χρησιμοποιώ στα  ζυμαράκια μου 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε και το αλάτι και τους σπόρους  . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3-4 λεπτά .Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 ώρες  να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. Όσο λιγότερο παιδεύουμε την ζύμη τόσο πιο πολλές κυψέλες θα έχει το  ψωμάκι μας .
  2. Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα(βαμβακερή όχι πετσετέ )ή πάνω σε  μια λαδόκολλα .Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι.Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα σκεπάζουμε τη ζύμη με μια ακόμα πετσέτα .Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώ­ρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί να κάψει καλά. 
  3. Έπειτα από 15 λεπτά το βγάζουμε από τον φούρνο και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα .Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, την χαράζουμε με ένα ξυραφάκι-κοπίδι για ζύμες (εγώ ξέχασα να το χαράξω το δικό μου καρβελάκι) σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.  .
  4.  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε  το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να κόψουμε  .







Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





Ένα αγαπημένο και γρήγορο ψωμάκι χωρίς ζύμωμα Αυτή την φορά με αλεύρι ολικής άλεσης .
Το φτιάχνω πολύ συχνά .Ένα ψωμάκι με τραγανή κόρα και μαλακή και ελαστική μέση που με κάθε μπουκιά  μμμμμμμμμμ θα κάνετε από την  νοστιμιά του  
Το ψωμάκι γίνετε χωρίς ζύμωμα και απαιτεί πολλές ώρες ωρίμανσις Όταν θέλω φρέσκο ψωμάκι ανακατεύω τα υλικά το βραδύ για 3 λεπτά και το ψήνω σε γυάλινο στρόγγυλο ή οβάλ πυρέξ γάστρα που έχω.
Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όμως θα  έχουμε σε γάστρα- κατσαρόλα από χυτοσίδηρο   

ΥΛΙΚΑ:
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 
  • 7-9 γρ ξερής μαγιάς ή 25 γρ νωπή μαγιά 
  • 7-8 γρ αλάτι
  • 1 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη κοφτή ( 5 γρ)
  • 350ml νερό από την βρύση ή νερό από φίλτρο 
  • 2 κουταλιές λάδι  
  • σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε για το τέλος 
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12 ώρες να ξεκουραστεί και να  ζυμωθούν και ωριμάσουν τα υλικά σε θερμοκρασία  δωματίου και 1-2 ώρες ώρα για την άνοδο της ζύμης)
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ζυγίζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. 
  • (Εάν η μαγιά είναι νωπή και χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά με το μισό νερό της συνταγής  
  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε η ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα όλα μαζί με μια μαρίζ.
  • Καλύπτουμε το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο πλαστικό περιτύλιγμα ή καπάκι και το βάζουμε στο πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να μπορεί να ωριμάσει για 12 ώρες ιδανικά.(Η ζύμη μπορεί να ωριμάσει,να ζυμωθεί και στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 16 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχεια την ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα το πρωί.Μετά τις 12 ώρες,αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.Την έχω βάλει και στο ψυγείο και λειτούργησε μια χαρά η ζύμη και με σίγουρη επιτυχία )  
  •   Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  •  Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξεκολλήσουμε με τη ζύμη από το μπολ
  •  Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα και της δίνουμε σχήμα μπάλας .
  •  Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1-2 ώρες ).
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε και την γάστρα μας  να ζεσταθεί μέσα στο φούρνο 
  • Όταν η ζύμη μας ανέβει,βγάζουμε την διαφανή μεμβράνη .
  • Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου,τοποθετούμε την ζύμη με την λαδόκολλα στο σκεύος.Χαράζουμε με ένα ξυραφάκι και πασπαλίζουμε με σπόρους της αρεσκείας μας .και ψήνουμε για 30 λεπτά
     και την τοποθετούμε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού )
  • Γυρίζουμε το φούρνο στους 200 °C και βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.
    Όταν ψηθεί η φραντζόλα,την βγάζουμε από το φούρνο και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
Τι   Τι σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
    • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει .
    • Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι,ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα,μια πήλινη γάστρα,ένα αντικολλητικό ταψί με αλουμινόχαρτο.και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .



    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .    

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

    ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ



    • ΥΛΙΚΑ:
    • Προζυμάκι:
    • 3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό (180γρ)
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  ξερή μαγιά 
    • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (140 γρ)
                 Ζύμη :

              3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (420 γρ) ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι 
    •  1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
    •  1/4 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο κρύο (60γρ)
    •   2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
    •   1 φλιτζάνι ζεστό γάλα  (240ml) μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και νερό. Το έχω κάνει και με νερό ..  εξίσου νόστιμο  ψωμάκι και με νερό .
    •   1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Από την προηγούμενη νύχτα ετοιμάζουμε το προζυμάκι,βάζουμε την μαγιά σε  ένα μπολ αρκετά  μεγάλο σε  ύψος και ρίχνουμε και το 1 φλιτζάνι νερό και κοσκινίζουμε και το αλεύρι .Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε καλά κλεισμένο σε θερμοκρασία δωματίου πάνω στον πάγκο της  κουζίνας για όλη τη διάρκεια της νύχτας ή για 8 ώρες 
    • Την άλλη μέρα το πρωί στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας ρίχνουμε το παραπάνω προζυμάκι και το κοσκινισμένο αλεύρι αλλά κρατάμε λίγο,το λιωμένο βούτυρο,επίσης διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα με την ζάχαρη και στη συνέχεια τα προσθέτουμε και αυτά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε 
    •  Συνεχίζουμε και σταδιακά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το αλάτι,ζυμώνουμε για 15 λεπτά έχοντας μια μαλακιά και ελαφρά να κολλάει στα χέρια μας και διαχωρίζετε από τα  τοιχώματα του κάδου όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω 
    • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της,σε ζεστό περιβάλλον, για 1-2 ώρες 
    • Μετά από μια ώρα μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας με αλεύρι,μοιράζουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια των 110 γρ το καθένα,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά έτσι ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να μας βοηθήσει να δώσουμε σχήμα στα ψωμάκια μας που φαίνεται στς φωτογραφίες
    • Πλάθουμε την ζύμη με τα χέρια μας και τις δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες ή όποιο σχέδιο θέλουμε εμείς και τα βάζουμε στο ταψί,με λίγη απόσταση μεταξύ τους και  τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν σκεπασμένα  
    • Προθερμάνουμε το φούρνο και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι με ζεστό νερό
    • Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο και πριν τα τοποθετήσουμε στο φούρνο κάνουμε μια βαθιά τομή ή 2-3 τομές με ένα κοφτερό μαχαίρι ή μια λεπίδα ξυραφιού.Ψεκάζουμε με ζεστό νερό με ένα ψεκαστήρι  χειρός (έχω ένα στην κουζίνα μου και το χρησιμοποιώ όταν θέλω να ψεκάσω τα ζύμαράκια μου πριν να τα φουρνίσω ) αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε τα χέρια σας και τα τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο,οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν ενώ ψήνονται τα ψωμάκια μας θα βοηθήσουν να αποκτήσουν τα ψωμάκια μας τραγανή κόρα.
    • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .Τα βγάζουμε από το φούρνο όταν είναι έτοιμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν  
    • Τοποθετούμε τα  ψωμάκια  μόλις κρυώσουν σε σακουλάκια τροφίμων ζιπ- λοκ και τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν τα θέλουμε τα βγάζουμε μερικές ώρες πιο πριν και τα απολαμβάνουμε
    • Αν θέλουμε να κάνουμε ένα ψωμάκι μπαγιάτικο φρέσκο και μαλακό : το ψεκάζουμε λίγο με ζεστό νερό και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να γίνει φρέσκο. Περίπου 12-15 μέχρι να γίνει ζεστό και τραγανό 







































    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 
     Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

      ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΑΓΙΑ




      Το βραδινό αλλά και το Σαββατοκύριακο ένα πιάτο που κάνει τα κοριτσάκια μου ευτυχισμένα είναι όταν με βλέπουν να ετοιμάζω ζύμη πίτσα,όμως έχω παρατηρήσει δεν χωνεύετε εύκολα λόγου της μεγάλης ποσότητα μαγιάς.
      Έκανα μια δοκιμή να φτιάξω ζύμη για πίτσα με πολύ λίγη ποσότητα μαγιά και υψηλή ενυδάτωση
      Mια πολύ ενυδατωμένη ζύμη με μακριά ωρίμανση στο ψυγείο για 24 ώρες και φυσικά είναι η αργή ωρίμανση  που την καθιστά τόσο εύπεπτη και τραγανή .
      Με αυτή τη διαδικασία έχουμε την πολυτέλεια να προσθέσουμε στο μείγμα μια μικρή δόση της μαγιάς,που δίνει γεύση και κάνει πιο εύκολη την πέψη μας. 
      Σημαντικό για την επιτυχία της πίτσας αυτής είναι το είδος του αλευριού,εγώ χρησιμοποίησα το ιδανικό αλεύρι για πίτσα 00 ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε αλεύρι για ψωμί ή για όλες της χρήσεις και η αργή άνοδος της ζύμης έως και 24 ώρες.
      Την ετοιμάζω από το βράδυ και στην συνέχεια την αφήνω στο ψυγείο μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας για να την ετοιμάσω την επόμενη μέρα .   
      Την ιδέα την πήρα από εδώ Ζύμη πίτσας χωρίς ζύμωμα και έκανα μείωσα την ποσότητα της μαγιάς ..
      Πάμε να την ετοιμάσουμε ..

      ΥΛΙΚΑ :



    • 16 γρ αλάτι (η δοσολογία του αλατιού για την πίτσα είναι περίπου 3% του βάρους του αλεύρου )
    • 400 ml ζεστό νερό όχι καυτό .
    • 400 γρ αλεύρι Μανιτόμπα ή για όλες τις χρήσεις
    • 200 γρ αλεύρι μαλακό
    • 3 γρ μαγιά ξερή  
    • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή 
    • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
    • ψιλό σιμιγδάλι αλεύρι για το δούλεμα τις ζύμης στο τέλος 


    • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
      • Ετοιμάζουμε την ζύμη μας μια ήμερα πριν ( δηλαδή  24 ώρες πρίν την χρειαστούμε )..12-13 το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας θα ζυμώσουμε και στις 10 της επόμενης ημέρας σχεδόν θα την βγάλουμε από το ψυγείο και θα την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για σχεδόν 1 ώρα .
      • Ζεσταίνουμε το νερό και κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ,μοιράζουμε το μισό νερό τα 200 ml σε ένα μπολ όπου εκεί διαλύουμε την μαγιά μας μαζί με την ζάχαρη-μέλι και σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα άλλα 200 ml όπου εκεί θα ρίξουμε το λάδι μας με το αλάτι και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν .
      • Ρίχνουμε στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι το χλιαρό νερό με την διαλυμένη μαγιά και το νερό με το λάδι και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε όλα μαζί ανακατεύοντας με μια μαρίζ για 3 λεπτά .
      • Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά υδαρή και λεία αλλά δεν θα είναι ομαλή,θα είναι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες μου 
      • Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω βήματα,με τα χέρια μας πάλι την στρογγυλεύουμε  και την  τοποθετούμε σε λαδωμένο καθαρό μπολ την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια ακόμα  καθαρή σακούλα να μην φουσκώσει και χυθεί και γεμίσει το ψυγείο μας και το βάζουμε στα κάτω ράφια του ψυγείου μας για 20 ώρες .
      • Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε μικρά  κομμάτια (ανάλογα με το δίσκο-ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε ) και δεν ζυμώνουμε ξανά.
      • Αφήνουμε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες καλά σκεπασμένη την μοιράζουμε σε 2 ίσα κομμάτια,την αφήνουμε για 30 λεπτά πάλι να ξεκουραστεί και την αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και την βγάζουμε όποτε την χρειαστούμε αφήνοντας την την συντήρηση και την επόμενη μέρα στην βγάζουμε από το ψυγείο την ξεχνάμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί που έχουμε  πασπαλίσει με σιμιγδάλι και μετά χέρια μας την ανοίγουμε ομοιόμορφα και την αφήνουμε 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος,αν όλα πάνε καλά θα παρατηρήσουμε φυσαλίδες,που σημαίνουν την επιτυχία της ζύμης  μας .
      • Προχωράμε σε αυτό το σημείο και προσθέτουμε την σάλτσα μας και τις πιπεριές και την γαλοπούλα και τα τυριά της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο για 15 -20  λεπτά από κάτω και άλλα 15 λεπτά από  το πάνω μέρος ... ή μέχρι να ροδίσει



        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

      ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΡΟΨΗΜΕΝΕΣ ΡΟΔΕΛΕΣ










      Επιτέλους ήρθε η ώρα στο Πλάθω ζυμαράκια να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά και χειροποίητα.bake rolls. χωρίς συντηρητικά και πολλές θερμίδες  που έχουν  τα έτοιμα και φυσικά τις  πρόσθετες  ουσίες
      Μερικές φορές αγόραζα από το γειτονικό φούρνο αλλά όταν τελείωναν. θα ήταν κλειστός για να αγοράσω όποτε ήθελα,έτσι τώρα έχω πάντα στην κατάψυξη παγωμένα κριτσίνια-κουλούρια Θεσσαλονίκης και όποτε θέλω τα βγάζω, τα κόβω λεπτές φέτες και τα αρωματίζω,τα φουρνίζω και έτοιμα
      Έχω φτιάξει πολλές φουρνιές με πολλές παραλλαγές,που έχει μοσχομύρισε  η κουζίνα  μου,
      Αγαπημένα των κοριτσιών μου αλλά και των μεγάλων, ιδανικό για  το πρωινό των παιδιών, για  την εκδρομή για  το ποτάκι  μας  με την ταινία  τα κρύα βράδια

      Τα κουλουράκια  που έφτιαξα  εγώ  ..bake rolls
      ΥΛΙΚΑ: 
      1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά 
      3 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη
      120 ml γάλα χλιαρό  
      1 αυγό
      3 κουταλιές σούπας βούτυρο 
      3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
      250 γρ αλεύρι περίπου ίσως και λίγο παραπάνω ( ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι όχι όλο μαζί )

      ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ  : 

      4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό
      1 και 1/2 φλιτζάνι σουσάμι λευκό

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
      • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ μια κουταλιά ζάχαρη,μαγιά και το χλιαρό γάλα . Ανακατεύουμε  και αφήνουμε το μείγμα  να  ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
      •  Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αυγό,το αλάτι και το αλεύρι και να αρχίσει το ζύμωμα με τα χέρια σας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική,ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι,εάν είναι αναγκαίο.
      •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει να φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ). 
      • Προθερμαίνουμε το Φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι  και κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,στο μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ  και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
      •  Εγώ έκανα τα σχέδιο στις φωτογραφίες που βλέπετε τα είδα  στο ίντερνετ και μου άρεσαν σαν ιδέα 
          Κόβουμε στο μισό, αν τα θέλουμε πιο μικρά και τα περνάμε μέσα από το γλυκό σιρόπι-πετιμέζι .
              Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο ένα χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους .
              • Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
              • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.









              Μπαγιάτικα   ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ή  ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
              Ελαιόλαδο φρέσκο πάντα καλής ποιότητας
              ρίγανη,βασιλικό ή και τυράκι τριμμένο  της  αρεσκείας μας ,κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα  
              σουσάμι και αλάτι
              σκόνη σκόρδου
              πάπρικα

              ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



              • Βάζουμε τα κουλούρα στο ψυγείο για 1 μέρα να είναι παγωμένα.
              • Κόβουμε τα κουλούρια σε λεπτές φέτες 5 χιλιοστών
              • Απλώνουμε τις φέτες πάνω σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα και με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο.Ανάλογα την γεύση που θέλουμε να φτιάξουμε χρησιμοποιούμε και το ανάλογο μείγμα μυρωδικών.
              • Τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο για 7-8 λεπτά στους 170-180 βαθμούς ,
              • Τα σπιτικά  bake rolls θα είναι έτοιμα μόλις αρχίσουν  να  χρυσίζουν .
              • Διατηρούνται για 4-5 ημέρες σε καλά κλεισμένο μπολ,αν προλάβουν φυσικά να  μείνουν σε μας  δεν  μένουν πάνω από μια μέρα  
              Έχω δοκιμάσει να φτιάξω bake rolls με μπαγιάτικο κουλούρι από φούρνο της γειτονιάς μου .








               Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .    

                

              Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές