Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΠΙΤΣΑ CALZONE

 Η  πίτσα CALZONE είναι μια  ιταλική εκδοχή πίτσας διπλωμένη με κυκλικό σχήμα που βασίζετε σε ζύμη πίτσας με γέμιση σάλτσας και τυρί μοτσαρέλα,ρικότα ή παρμεζάνα με σαλάμι ή ζαμπόν και πιπεριές ή ότι γέμιση αγαπάει η όρεξης σας .Εγώ έφτιαξα με διάφορες εκδοχές γέμισης και θα  σας τις παρουσιάσω ... σήμερα  τυριά και γαλόπουλα ..
































Σούπερ ζύμη για πίτσα
Σάλτσα για σπιτική πίτσα
Ζύμη για πίτσα με ανθρακούχο νερό 

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ αλεύρι για όλες  της χρήσεις
20 γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
150 ml γάλα 
150 ml νερό  
1 αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος  
Λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά)

Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε μια από τις παραπάνω ζύμες για πίτσα   και την σπιτική σάλτσα ή και όποια δική σας  θέλετε ..

Γέμιση :
Σάλτσα ντομάτας δείτε Σάλτσα για σπιτική πίτσα
Γαλοπούλα -μοτσαρέλα -2 κουταλιές καλαμπόκι -και μανιτάρια  αν θέλετε (εμείς δεν τα αγαπάμε και δεν τα  βάζω πότε στην  κουζίνα  μου )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
    •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας  πρώτα σε  ένα  μπολ .Ανακατεύουμε στον κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά, με μια   σπάτουλα .Προσθέτουμε στην συνέχεια  το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
    • Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από  τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15 -20 λεπτά .Μια ακόμα  χρήσιμη πληροφορία   για  όσους το ζυμώσουν στο  χέρι καλό  θα  ήταν να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με  το χλιαρό  γάλα  και 2-3 κουταλιές  σούπας  αλεύρι σε ένα  μπολ  για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρήσουν στο ζύμωμα .. Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε την ζύμη εκεί και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της για 1-2 ώρες 
    • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας  την μοιράζουμε σε 4-5 κομμάτια  ίσου βάρους και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν .Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε μια  πίτα  πάχους 1/2 εκατ και στρογγυλή και προσθέτουμε τα υλικά της  γέμισης και στην συνέχεια κλείνουμε με τα  χέρια μας όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω.
    •  Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα αφήνουμε να  φουσκώσουν για  20 λεπτά και στην συνέχεια  με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το διαλυμένο αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε  με σπόρους της αρεσκείας μας  ή σκέτο σουσάμι  
    • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο για  20 λεπτά στους 200 βαθμούς 











    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. 
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μοκυ μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

    ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ







    Ξημέρωσε μια χειμωνιάτικη κρύα Κυριακή . 
    Είμαι πάλι στην κουζίνα μου και απολαμβάνω την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μου τρυπάει την μύτη. 
    Από χθες βράδυ ετοίμασα την ζύμη, το ανακάτεμα των υλικών με κάνει να χάνομαι στις σκέψεις μου και όταν πια η ζύμη είναι έτοιμη μαλακιά την νοιώθω στα δάχτυλα  μου .
    Η αίσθηση της ζύμης,το στοργικό χάιδεμα που της κάνω και το σχήμα που τις δίνω και το σκέπασμα με φρεσκοπλυμένη πετσέτα να φουσκώσει και το απότομο πάτημα να ξεφουσκώσει με μαγεύει .
    Η μυρωδιά της ωμής ζύμης,το ψήσιμο,η μυρωδιά της καλοψημένης κόρας....αυτό είναι το ψωμί αλεύρι ,νερό, μαγιά.
    Αυτό είναι το ψωμί χωρίς ζύμωμα,εύκολο και παρακάμπτοντας μερικά βήματα, που για μερικούς είναι απαραίτητα και για άλλους περιττά
    Όταν δεν έχω χρόνο ετοιμάζω για πολλά κανακέματα,ετοιμάζω την ζύμη και έχω ένα νόστιμο ψωμάκι. Είναι μια συνταγή με την οποία παίζω με τα υλικά καιρό τώρα την έχω φτιάξει με πολλές παραλλαγές .
    Το έχω φτιάξει με αλεύρι ολικής, με σίκαλης, με φρέσκια μαγιά,με ξερή μαγιά ..όμως θα ήθελα να το φτιάξω και με προζύμι  στο μέλλον ..
    Το ψήνω σε γάστρα πυρέξ και μαντεμένια .Όσο πιο πολλές ώρες αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει τόσο πιο καλύτερη γίνετε..από 12 έως 18 ώρες .
    Το ψωμί έχει ξινούτσικη γεύση θυμίζοντας προζυμένιο ψωμί για αυτό και προσθέτω ζάχαρη αν και μας αρέσει  αυτή η ξινή γεύση.Η υφή της ψίχας του είναι μαλακιά και αφράτη με πολλές μικρές και μεγάλες κυψέλες,αυτές  είναι  που χαρακτηρίζουν αυτό το ψωμάκι και η κριτσανιστή κόρα του που παραμένει 1-2 ημέρες .
    Έχω φτιάξει το ψωμί με λευκό αλεύρι.διαφόρων μύλων τοπικών και μη,δοκίμασα να ετοιμάσω και με  δυνατό αλεύρι για  πίτσα (αλεύρι 00 )είχε  πολύ καλύτερη κόρα  και  γεύση .


     ΥΛΙΚΑ:
    • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι (3 φλιτζάνια και  1/4 )
    • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά ή 7 γρ νωπή μαγιά 
    • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη κοφτή 
    • 345 ml νερό από την βρύση ή νερό από φίλτρο 
    • 1 κουταλιά της σούπας λάδι  
    • και επιπλέον αλεύρι για τον πάγκο και την ζύμη
    • σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε για το τέλος  
    Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (και 12-18 ώρες να ξεκουραστεί και να ζυμωθούν και ωριμάσουν τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και 1-2 ώρες ώρα για την άνοδο της ζύμης)
    Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Ζυγίζουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. 
    • (Εάν η μαγιά είναι νωπή και χρειάζεται ενεργοποίηση στο νερό, ενεργοποιούμε την μαγιά με το μισό νερό της συνταγής  
    • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μαζί, ώστε η ζάχαρη και η μαγιά να διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε τα όλα μαζί με μια μαρίζ.
    • Καλύπτουμε το μπολ με ένα κομμάτι λαδωμένο πλαστικό περιτύλιγμα ή καπάκι και το βάζουμε στο πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να μπορεί να ωριμάσει για 12-18 ώρες ιδανικά.Την αφήνω θερμοκρασία δωματίου 20 βαθμών  (Η ζύμη μπορεί να ωριμάσει,να ζυμωθεί και στο ψυγείο για οποιαδήποτε χρονική περίοδο μεταξύ 10 και 18 ωρών, συνήθως βάζουμε τη ζύμη αργά το βράδυ και στη συνέχεια την ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα το πρωί.Μετά τις 12 ώρες,αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.Την έχω βάλει και στο ψυγείο και λειτούργησε μια χαρά η ζύμη και με σίγουρη επιτυχία )  
    •   Η ζύμη θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
    •  Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ή πάνω σε  λαδόκολλα χρησιμοποιώντας τα καλά αλευρωμένα δάχτυλά μας για να ξεκολλήσουμε με τη ζύμη από το μπολ
    •  Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό ... στη συνέχεια διπλώνουμε πάνω από το ένα τρίτο της ζύμης προς την άλλη κατεύθυνση .. στη συνέχεια διπλώνουμε το άλλο τρίτο ...και γυρίζουμε τη ζύμη ανάποδα και της δίνουμε σχήμα μπάλας .
    •  Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα ,καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1-2 ώρες ).
    • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε και την γάστρα μας  να ζεσταθεί μέσα στο φούρνο 
    • Όταν η ζύμη μας ανέβει,βγάζουμε την διαφανή μεμβράνη .
    • Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου,τοποθετούμε την ζύμη με την λαδόκολλα στο σκεύος 
      και την τοποθετούμε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και στη συνέχεια κλείνουμε γρήγορα την πόρτα του φούρνου (αυτό δημιουργεί ατμό που συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία του φλοιού)
      και ψήνουμε για 30 λεπτά


    • Κατεβάζουμε το φούρνο στους 200 °C και βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να ψήνουμε το ψωμί για άλλα 25 λεπτά.
      Όταν ψηθεί η φραντζόλα,την βγάζουμε από το φούρνο και την βάζουμε σε μια σχάρα ψύξης και αφήνουμε το να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
      Τι σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
      • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει .
      • Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι,ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα,μια πήλινη γάστρα,ένα αντικολλητικό ταψί με αλουμινόχαρτο.και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .



      Σημείωση:Έχοντας φτιάξει αυτό το ψωμί πολλές φορές,πρέπει να πω πως η ζύμη είναι πάντα διαφορετική,άλλες φορές πολύ υγρή και άλλες φορές λιγότερο και άλλες φορές πιο σφιχτή η ζύμη ,και αυτό λόγου της υγρασίας και φυσικά της συμπεριφοράς του αλεύρου .Μην τρομάξετε αν η ζύμη σας είναι πιο σφιχτή από την δική μου


      Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

      Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

      ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΙΤΣΑΣ
















      Η ζύμη πίτσας είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη και σας διαβεβαιώνω ότι με αυτή τη συνταγή θα πάρετε μια νόστιμη και τραγανή πίτσα, όπως σε μια πιτσαρία!
      Το πλεονέκτημα;Γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών  που χρησιμοποιούμε,μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιο μεγάλη ποσότητα αλάτι όπως μας αρέσει.
      Θα πάρουμε μεγάλες πίτσες για όλη την οικογένεια χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα,χρησιμοποιώντας και  την 
      ΣΟΥΠΕΡ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

      Αυτή την φορά την έκανα  δύο καρδιές με γέμιση τυριών και αλλαντικών 

      ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΣΤΕΣ: (λεπτές 22-24 cm)
       
      300 γρ  περίπου  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
      200 γρ αλεύρι  πίτσα ..τύπου 00 ή  μανιτόμπα 
      300 ml χλιαρό νερό (εγώ έβαλα μισό γάλα και μισό νερό αυτή την φορά)
      1 φακελάκι  7-9  γρ  ξερή  μαγιά ή 25 γρ νωπή  μαγιά 
      4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή 7-10 γρ ανάλογα τα γούστα μας 
      1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ζάχαρη
       σιμιγδάλι ψιλό για το άνοιγμα 
      και υλικά για την γέμιση :Γαλοπούλα,κίτρινα τυριά, μοτσαρέλα ,πιπεριές και ότι άλλο  θέλετε!

       ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


      • Πάντα παρασκευάζω την ζύμη για πίτσα στον αρτοπαρασκευστή, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το πολυμίξερ ζυμώνοντας με μέση ταχύτητα. Η σειρά των υλικών που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι ίδια.
      • Τοποθετούμε κοσκινισμένο το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη (ή μέλι) ζυμώντας με το μισό νερό που αναφέρεται στη συνταγή. Το νερό θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι χλιαρό.Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά,πρέπει πρώτα να την διαλύσουμε στο μισό χλιαρό νερό και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο αλεύρι.όπως έκανα εγώ.


      • Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό, το οποίο μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα μέχρι 10 γραμμάρια. Ρίχνουμε αλμυρό νερό στη ζύμη και συνεχίζουμε τη ζύμωση και προσθέτουμε στο τέλος το λάδι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική,το αλάτι το προσθέτουμε πάντα ξεχωριστά από τη ζύμη και σε αυτό το στάδιο της ζύμης, δεν πρέπει ποτέ να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.
      •   Ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, 
      • Στη συνέχεια,μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο και ελαφρώς λαδωμένο γυάλινο μπολ και το καλύπτουμε με ένα πανί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να διπλασιαστεί..Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά με μία ώρα και ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (το καλοκαίρι, για παράδειγμα το ανέβασμα της ζύμης είναι ταχύτερο ).
      • Αφού διπλασιαστεί η ζύμη,μοιράζουμε την ζύμη 4 σε φραντζόλες και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10-15 λεπτά.
      • Σε αυτό το σημείο,μπορούμε να ανοίξουμε την ζύμη ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και να ετοιμάσουμε τις πίτσες μας ή να αφήσουμε την ζύμη στο ψυγείο να ωριμάσει όλη τη νύχτα, να καλύπτονται με διαφανή μεμβράνη ή σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και να την βγάλουμε έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το μαγείρεμα τις πίτσας.Και όταν τις  τοποθετήσουμε στον καταψύκτη τις βγάζουμε  από τον καταψύκτη τουλάχιστον 8-10 ώρες πιο πριν, βάζοντας την στην συντήρηση,ώστε να έχει αργό ξεπάγωμα η ζύμη και θα την βγάλουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου και με λίγο αλευράκι στα χέρια μας γιατί θα κολλάει λίγο θα τις δώσουμε σχήμα που θέλουμε στο ταψί μας που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί (εγώ βάζω και λίγο λαδάκι στο αντικολλητικό χαρτί και γίνετε πολύ τραγανή η κρούστα της από κάτω ). Οι συσκευασμένες ζύμες σε  ζίπ-λοκ μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για έως και δύο 24 ώρα.
      • Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις πίτσες με τα δάχτυλά μας ή με έναν τροχό-ρόλο πλάστη ,ανάλογα με το πάχος που θέλουμε.Αφήνουμε τις πίτσες να ξεκουραστούν για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια γαρνίρουμε με υλικά  για να μας αρέσουν 
        Ψήνουμε σε ένα προθερμασμένο φούρνο με μέγιστη ισχύ (250 βαθμούς) για λίγα λεπτά ή σε ξύλινο φούρνο αν είστε αρκετά τυχεροί για να το έχετε!
         
      •          Καλά ζυμώματα  για πίτσα! 
        • Με αυτή τη συνταγή είμαι βέβαιη ότι η πίτσα σας θα είναι τέλεια!







                            Και καλή μας όρεξη !
      Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

      ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ hot -dog
















      ΥΛΙΚΑ:
      1 δόση από την ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ χωρίς να προσθέσω βανίλια *
      1 αυγό διαλυμένο με 3 κουταλιές γάλα για το τέλος ή σκέτο γάλα όπως έκανα εγώ ή κρέμα γάλακτος

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
      Ετοιμάζουμε τα υλικά της ζύμης σύμφωνα με την εκτέλεση της ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ μέχρι το πρώτο φούσκωμα.
      Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη μας με λαδωμένα χέρια και την αδειάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και της κάνουμε μερικά διπλώματα με τα χέρια μας να γίνει ομαλή.
      Μοιράζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια ίσου βάρους το καθένα 100-110 γρ .
      Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μια σφαίρας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15 λεπτά καλά σκεπασμένα.
      Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με λαδωμένα χέρια ανοίγουμε μικρές πιτούλα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω και στη συνέχεια το μαζεύουμε ρολό και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
      Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
      Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια ζύμης αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 20 ακόμα,στην συνέχεια αν τα κάνουμε σαντουιτσάκια τα χαράζουμε με ένα κοπίδι-ξυράφι και στη συνέχεια τα περνάμε με ένα πινέλο με το αυγό διαλυμένο ή 'αν τα θέλουμε για ψωμάκια του hot-dog δεν τα χαράζουμε καθόλου.
      Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 15-18 λεπτά όχι περισσότερο στους 170-180 βαθμούς C.
      Εγώ πάντα κάνω διπλή δόση και τα αποθηκεύω σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα βγάζω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν και τα γεμίζω ανάλογα με τα  γούστα μας .. με λουκάνικό βραστό και λίγη κέτσαπ και μουστάρδα και πολλές φορές τα τρώμε με μερέντα,με βούτυρο και μελί ή ταχίνι και μέλι και μαρμελάδα σπιτική σε διάφορες γεύσης που φτιάχνω με τα χεράκια μου ή και με τυριά και γαλοπούλα ότι αγαπάει ή όρεση σας τέλος πάντων 






      * Εδώ έχω την συνταγή ξανά ..

      ΥΛΙΚΑ
      560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
      1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
      2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
      1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
      250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )
      1/3 φλιτζάνι ζάχαρη ( 40 -50-60 γρ)
      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
      1 βανίλια (προαιρετικά)

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
      • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι  και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
      • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ή το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε  να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
        • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
        • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους  180 βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
        • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης







      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές