Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Το μπουρανί μαγειρεμένο από τα χρυσά χεράκια της αδερφής μου Ευγενίας .
Καλημέρα σας φίλοι μου το "Πλάθω ζυμαράκια'' αυτή  τη φορά δεν έχει συνταγή με ζυμαράκια αλλά μια τοπική συνταγή που μαγειρεύετε ανήμερα της  Καθαρής Δευτέρας  .Το ΜΠΟΥΡΑΝΙ το φαγητό των φτωχών ,έτσι το λένε στον τόπο μου!
Είναι μια χυλωμένη λαχανόσουπα που την τρώνε όλο το χρόνο στον Τύρναβο. Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, στο έθιμο του Μπουρανίου το μαγειρεύουν άνδρες και το καταναλώνουν με ευχαρίστηση οι καρναβαλιστές στην γιορτή του Φαλλού.Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευαζόταν το «Μπουρανί».Αφού γινόταν το μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη – συμμετοχή στα δρώμενα – και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις.
Το γνωρίζω μιας και μεγάλωσα σε χωριό κοντά στον Τύρναβο . Αλλά και στο χωριό μου γιορτάζουμε κάθε χρόνο τα Κούλουμα έθιμο της καθαρής Δευτέρας πάντα με το Μπουρανί και την πατροπαράδοτη Φασολάδα στο καζάνι!


Στο χωριό μου ,το Δαμάσι..ένα εύπορο χωριό θα έλεγα όπου καλλιεργούν κατά κύριο λόγο αμπέλια.Την πρώτη ύλη για το κρασί και το τσίπουρο. ρέει άφθονο αυτές τις μέρες των απόκρεων , και την ημέρα της  καθαρής Δευτέρας στην πλατεία του χωριού μου 
Πάμε να δούμε από την αρχή το έθιμο της αποκριάς στο χωριό μου ..το βράδυ της Πέμπτης  9 Μαρτίου στο κέντρο του χωριού στην πλατεία, με την πρωτοβουλία πάντα του προέδρου του χωριού έγινε το άναμμα της μεγάλης αποκριάτικης φωτιάς όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι με πολύ μουσική και πολύ φαγητό.
Παλιότερα κάθε γειτονιά όλη εβδομάδα άναβε την δική της φωτιά «μπαρμπαριά...» και γλένταγαν με το δικό τους τρόπο, χορό γύρο από την φωτιά και με μπόλικο κρασάκι και με  μεζεδάκια που ψήνονταν στην φωτιά .Κάθε νοικοκυρά ετοίμαζε το αλμυρό ή γλυκό κέρασμα της  και το πρόσφερε σε κάθε επισκέπτη που θα έρχονταν στην παρέα να δώσει τις ευχές του και την Κυριακή της Τυρινής άναβαν την μεγάλη φωτιά στην πλατεία του χωριού και εκεί μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι και διασκέδαζαν με πολύ χορό και κρασί και τραγούδαγαν όλοι μαζί το παραδοσιακό δημοτικό αποκριάτικο τραγούδι της Θεσσαλίας, “τς μεγάλις τς’ απουκριές που τς’ ανάβουν τς φουτιές”.. Σήμερα αυτό το έθιμο έχει σταματήσει δυστυχώς.






Την καθαρή Δευτέρα το πρωί ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου ετοίμασε μια μεγάλη γιορτή με το γαϊτανάκι, το μπουρανί και τη φασολάδα. Φυσικά είχε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό, όπου τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Συλλόγου, χόρεψαν παραδοσιακούς και αποκριάτικους χορούς,ακόμα το χορό έσυραν τα μέλη του Συλλόγου και μετά η πλατεία γέμισε από όλο τον κόσμο που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση 
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η σαρακοστή και για αυτό το λόγο όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και φέτος, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου μοίρασε δωρεάν στον κόσμο που γέμισε την πλατεία, μπουρανί, φασολάδα, ξινά, ελιές και κρασί.
Οι φωτογραφίες είναι από την υπέροχη δουλειά που έκανε ο φίλος και συγχωριανός  μου Αστέριος Σείζης  https://www.facebook.com/asterios210.stelios και εδώ
Και φυσικά τον ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό να το χρησιμοποιήσω !
Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας στο χωριό μου , είναι και το περίφημο γαϊτανάκι,ένας χορός ή ακριβέστερα ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των εορτών.
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες τού Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χορευτικός χαρακτήρας του δεν άφηναν κανέναν αδιάφορο!Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο, κοντάρι, στο κέντρο από την κορυφή τού οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα (ο αριθμός ποικίλει).Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές.
Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αιώνων, διαφόρων αγροτικών κυρίως περιοχών, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας.

Πάμε να φτιάξουμε το μπουρανί 
ΥΛΙΚΑ :
1 και 1/2 κιλού σπανάκι και τσουκνίδα και ότι άλλα άγρια χόρτα υπάρχουν (ανάλογα την εποχή)
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 λεμόνι
1 ποτήρι ελαιόλαδο (250m )
αλάτι, πιπέρι
2 ποτήρια νερό (500ml)
μπούκοβο και άνηθο (προαιρετικά για να τραβάει το κρασάκι )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλένουμε καλά τα χόρτα και προσθέτουμε και ξίδι για ακόμα καλύτερο καθάρισμα και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
  • Τα ζεματίζουμε-αχνίζουμε  χωρίς νερό μέσα σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να αχνιστούν και να πέσει λίγο όγκος τους .Μετά από περίπου 10 λεπτά ρίχνουμε μέσα  το νερό, αλάτι, πιπέρι, το μισό ποτήρι λάδι και το λεμόνι σε χυμό.Χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και τα αφήσουμε να βράσουν για μια-μιάμιση ώρα. Όσο πιο πολύ βράσουν τόσο το καλύτερο.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το χυλό. Σε ένα ποτήρι λίγο με χλιαρό νερό διαλύουμε το αλεύρι καλά, να μην σβολιάσει.Όταν περάσει η ώρα βρασμού, ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο αλεύρι, γιατί θέλουμε η σούπα μας να χυλώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην “πιάσει” το φαγητό στον πάτο.Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι και σε 5 λεπτά το κατεβάζουμε από την φωτιά. Είναι έτοιμο!

Σερβίρεται πάντα με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι
Λίγα μυστικά ακόμα:Μια άλλη παραλλαγή είναι αφού ζεματίσουμε το σπανάκι και τα χόρτα μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα με λαδάκι τα τσιγαρίζουμε με ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά συνεχίζουμε με το νερό και τα υπόλοιπα.
Επίσης τρώγεται με λαγάνα και ελιές και την πατροπαράδοτη φασολάδα στο τραπέζι της Καθαρής 
Το βράσιμο της πατροπαράδοτης φασολάδας και του μπουρανιού και το σερβίρισμα στους ντόπιους αλλά ξένους  επισκέπτες  
Το μπουρανί 
                         Καλή σαρακοστή!!!!!!
 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!
Η φωτογραφία είναι της φίλης από το fb που έφτιαξε την συνταγή μας Ιωάννα
Ανδρίτσου !! Μπράβο !! Σας ευχαριστούμε  για την εμπιστοσύνη σας !!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ




  1. ΥΛΙΚΑ:
    • 200 γρ .αλεύρι κίτρινο για ζύμωμα 
    • 250-300  γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις περίπου 
    • 250 ml νερό χλιαρό 
    • 35 ml  λάδι ελιάς 
    • 1φακελάκι μαγια 7-9 γρ
    • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
    • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
    • 2  κουταλιές σούπας ταχίνι 
    • Ελιές χωρίς κουκούτσια 
    • 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι για το τέλος 
    • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο 
    • λίγο λάδι για το τέλος

      EKTEΛΕΣΗ:
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι  και κρατάμε 50 γρ ίσως δεν τα χρειαστούμε. Στον  κάδο του αρτοπαρασκευαστή, την ζάχαρη ,το λάδι ,το ταχίνι και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό, την μαγιά που την έχουμε διαλύσει με 100 ml χλιαρό νερό και το αλάτι , το αλέυρι και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες,μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας,περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
      Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
    • Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι κάνει την ζύμη τραγανή και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας και το απλώνουμε σε όλο το ταψί .
      Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας και με τα χέρια μας κάνουμε τρύπες όχι μέχρι κάτω  και προσθέτουμε τις ελιές και το χοντρό αλάτι (προαιρετικά) ή αν δεν θέλουμε..πασπαλίζουμε με σουσάμι αφήνουμε κάνα 30 λεπτό να φουσκώσει σκεπασμένο και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει .
      Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !!








  1. Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ












  • Για το φύλλο:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα (250 γρ )
  • 1 κεσεδάκι λάδι ελιάς (250 ml)
  • 1 κουταλιά βούτυρο για  περισσότερο άρωμα 
  • 500-550 γρ (και λίγο παραπάνω) αλεύρι για όλες της χρήσεις 
  •  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
  • 1 και 1/2 κουτάκι του γλυκού αλάτι ανάλογα την γέμιση που θα  βάλουμε 
  • 1 πρέζα ζάχαρη 
  • λίγο νισεστέ για το άνοιγμα 
Για την γέμιση:

  • 250 γρ κιμά μοσχάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στο μπλέντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • λίγο πιπέρι
  • λίγη ρίγανη 
  • 50 ml λάδι
  • 50 ml κρασί λευκό ξηρό 
  • 1/2  κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη και 1/2 καρότο κομμένο στο μπλέντερ
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό με λίγο γάλα για το τέλος
  • σουσάμι και λιναρόσπορο για το τέλος 


     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


    • Σε μια κατσαρόλα μικρή ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε και τον κιμά,ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις αλλάξει χρώμα-ασπρίσει προσθέτουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
    • Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε και το σκόρδο και την πιπεριά και προσθέτουμε και το πιπέρι και την πάπρικα και το αλάτι και τον μαϊντανό. 
    • Προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό ίσως και λίγο παραπάνω όσο χρειάζεται και να ψηθεί ο κιμάς μας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει μόνο με το λαδάκι του.Αφήνουμε να κρυώσει .


     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της ζύμης όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει.
    2. Ετοιμάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει  .
    3. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερο από καρύδι) και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα. ή με ένα στρόγγυλο τσέρκι αφού ανοίξουμε την ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,50 εκατ με την βοήθεια  νισεστέ κόβουμε κύκλους -πιτάκια 
    4. Τοποθετούμε μία κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο με την βοήθεια του πιρουνιού
    5. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψάκι που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί .
    6. Αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα πιτάκια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και σουσάμι.
    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας 







    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.



    Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

    ΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ









    Οι κούπες -μεζούρες που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 
    ΥΛΙΚΑ:

    4 και 1/2  φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
    9 γρ ξερή μαγιά
    1 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
    1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
    1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    3/4 κούπας γιαούρτι χωρίς πέτσα 
    2 κουταλιές της σούπας λάδι
    1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1/2  κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
    1 κουταλιά ξύδι ή χυμό λεμόνι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το λάδι, το  γιαούρτι , το ξύδι .το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 130 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ  .Με ένα ξύλο από σουβλάκι αν θέλουμε τις κάνουμε πλέγμα-σχέδιο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και με ένα πινέλο τις βουρτσίζουμε με λίγο γάλα ή λάδι αραιωμένο με νεράκι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά σκεπασμένες με μια μεμβράνη και με μια καθαρή πετσέτα 
    • Μεταφέρουμε τις πίτες σε μια λαδωμένη λαδόκολλα και αμέσως σε ένα ταψί και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,βάζοντας το ταψί μας στο προτελευταίο ράφη-σχάρα  ψήνουμε για 5 λεπτά.Θα δούμε τις πίτες μας να  φουσκώνουν  όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες Τις γυρίζουμε και ξανά βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για άλλα 5-6 λεπτά  να πάρουν το χρώμα που φαίνεται στις φωτογραφίες.Μην τις ψήσετε περισσότερο. θα χάσουν την ελαστικότητα τους και θα ξεραθούν .Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το κλείνουμε,αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν αφράτες και ελαστικές   
    • Τώρα που σας γράφω την συνταγή έχουν περάσει 3-4 ώρες από την ώρα που βγήκε και η τελευταία πίτα από το φούρνο, έχουν φαγωθεί και έχω κρατήσει μεταβίας μία πίτα σε μια σακούλα και περιμένω να δω πως θα είναι αύριο το πρωί μετά από, μερικές ώρες στο ψυγείο ...  Αναμείνατε τα  νέα μου ... 
    • Σας έχω νέα λοιπόν μετά από 24 ώρες  αναμονής  στο ψυγείο μέσα σε σακούλα η πίτα αφού την ζέστανα στην  ψηστιέρα μας  ,,έγινε τόσο αφράτη σαν να την έφτιαξα εκεινη την στιγμή ......     
    • Επίσης πρέπει να σας πω πως η γεύση τους δεν είναι ίδια  με τις  τηγανιτές , νόστιμες αλλά στο  φούρνο  .....      
    • Αν τις θέλουμε  τηγανιτές ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία :Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
















    Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού κρυώσει να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.



    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΠΙΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


    Οι μεζούρες -φλιτζάνια που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου 

    ΥΛΙΚΑ:
    1 και 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης   Μύλοι Γεωργανάδων  
    2 και 3/4 κούπα περίπου αλεύρι για όλες της χρήσεις (Δείτε παρακαλώ πιο κάτω  σημειώσεις)
    9 γρ ξερή μαγιά
    1  κούπα  νερό χλιαρό 
    1/2 κούπα γάλα χλιαρό 
    1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    1/2  κούπας γιαούρτι η κεφίρ
    2 κουταλιές της σούπας λάδι
    1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Διαλύουμε την μαγιά στα 200 ml χλιαρό νερό, και την ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε την  φουσκωμένη μαγιά,τη ζάχαρη, το γάλα ,το λάδι, το  γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    • Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της και κολλάει .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    •  Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
    • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά λάδι ή αν τις θέλουμε τις τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει στο 5-6 αν το μάτι της κουζίνας σας έχει μέχρι 9 και στο 1και1/2 αν το μάτι της κουζίνα σας έχει μέχρι 3 και φυσικά  θέλει την προσοχή σας στο τηγάνισμα να μην σας καούν και πάρουν πολύ σκούρο χρώμα οι πίτες σας. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.


    Η πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε αφού  κρυώσει και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τις ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.


    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα



    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες.