Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΨΩΜΑΚΙ...ΒΑΣΙΛΟΨΩΜΟ

    Αυτό το ψωμάκι το έφτιαξα για το τραπέζι μας στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς,το βασιλοψωμο μιας και το γευτήκαμε μαζί με τα άλλα εδέσματα στο ρεβεγιόν μας που φέτος ήταν πολύ οικογενειακό μιας και είμαστε ακόμα σε καραντίνα.




    ΥΛΙΚΑ:
    4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου
    25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3  κουταλιές της σούπας  βούτυρο (45 γρ ) και αλλα 20 γρ ακόμα για να βουτυρώσουμε τα φυλλα 

    ΓΕΜΙΣΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΡΩΓΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ )...
    350 γρ τριμμένη φέτα
    λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
    πάπρικα γλυκεία (προαιρετική)
    λίγο γάλα για το τέλος

    *Εκανα μια και μισή δόση ζύμης ..και χρησιμοποίησα 24 έκατ ταψί .. αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί 20_22 και να κάνετε μόνο μια δόση και να μοιράσετε την ζύμη ..100 γρ χ 9 για τις μπάλες και 130γρ χ 2  για τα φύλλα και 20 γρ χ 8 για τα μικρά κομμάτια ζύμης και 30 γρ  για το πλεκτό και θα σας μείνει και λίγη ζύμη .. να την χρησιμοποιήσετε να κάνετε  ένα δύο ψωμάκια .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι
      • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .Εγώ τα ζυμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο και διαρκεί 15 λεπτά .
        • Αφού φουσκώσει η ζύμη  μας τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ,παίρνουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε 9 ίσα κομμάτια 130 γρ ..και άλλα 2 κομμάτια 150 γρ ,1 κομμάτι μικρό 30 γρ .  Ανοίγουμε  στρόγγυλο φύλλο  με τα χερια μας βάζουμε  τυριά ,κλείνουμε πάλι σε μπάλα και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.  Παίρνουμε τα δύο ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο  διάμετρο 20_25 εκατ.στην συνέχεια  βαζουμε το ένα πάνω στο άλλο αφού  το αλείψουμε με λίγο βούτυρο. Το κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και κάνουμε ένα κόψιμο την ζύμη και δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στην φωτογραφία ..τα τοποθετούμε πάνω από τις ζυμαρένιες μπάλες και συνεχίζουμε το σχήμα πως φαίνεται στις φωτογραφίες ....
          • Το αφήνουμε να  φουσκώσει για 1ώρα  περίπου σε ζεστό μέρος . Προθερμαίνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς .Αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι ή παπαρουνόσπορο .Το ψήνουμε για 30 -40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες   Αφήνουμε  να κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  .
                                        







            Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

            Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

            Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

            ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


            ΥΛΙΚΑ:

            600 γρ ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα ..αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
            20 γρ ζάχαρη
            1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
            30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
            2 γρ ξερή μαγιά 
            150 ml γάλα 
            150 ml νερό 
            100 γρ προζύμι 
            Διάφορα τυριά της επιλογής σας  και γαλοπούλα ή οτι άλλο αλλαντικο της  επιλογής σας.
            Η και κιμά από την σάλτσα μακαρονιών χωρίς πολλά λάδια 
            1 αυγό και λίγο γάλα για το τέλος  

            ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

            • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. 
            • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ,παίρνοντας τα 100 γρ που θέλουμε και τα υπόλοιπα που έμειναν .....80 γρ τα αναπιάνω ξανά με 80 γρ δυνατό αλεύρι και 80 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
            • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
              •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι  μας πρώτα σε ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε  στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά , με   μια σπάτουλα και το προζύμι . Προσθέτουμε στην συνέχεια και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη ,αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί 
              • Προσθέτουμε το βούτυρο, ,το αλάτι και στη συνέχεια ζυμώνουμε  χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε προγραμμα για 15-20  λεπτά .
              • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για πάνω από 4_5 ώρες .. και ανά 40 λεπτά τις κάνουμε μερικά διπλώματα όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
              • Στην συνέχεια σε πάγκο αλευρωμένο μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά και αλλαντικά μας .
              • Ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης με την βοήθεια του πλάστη και με αλεύρι γιατί η  ζύμη μας κολλάει και τις δίνουμε το σχήμα που έχουν οι φωτογραφίες παρακάτω ..και προσθέτουμε την γέμιση στην ζύμη μας και με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  αλείφουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν .
              • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά η μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα .

              Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

              Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

              ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ




              Οι κούπες_ μεζουρες  δοσομετρητές που χρησιμοποιώ όταν ετοιμάζω τις συνταγές 


              Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου 

              ΥΛΙΚΑ:
              1 κούπα λάδι καλαμποκέλαιο 
              320 γρ (2 κούπες και 1/3 κούπας ) αλεύρι για όλες τις  χρήσεις
              20 γρ μπέικιν πάουντερ
              1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
              250  ml  κεφίρ (1 κούπα)σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα. 
              1 κούπα ζάχαρη (250 γρ )
              3 αυγά μέτρια
               Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και χυμό από μισό πορτοκάλι  🍊
              1 βανίλια
              1 κούπα καρύδια τριμμένα 
               

              ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

              • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
              • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
                • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
                • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου , το ξύσμα,τις βανιλίνες και το χυμό πορτοκαλιού  να ασπρίσουν .Προσθέτουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα 
                • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι στερεά υλικά  και σταδιακά το κεφίρ σε δύο δόσης  ανακατεύουμε με μια μαριζ 
                • Σε ένα καθαρό μπολ ετοιμάζουμε το κακάο την ζάχαρη και το γάλα και το αναμιγνύουμε με το 1/3 της ζύμης .
                • Αδειάζουμε το μισό άσπρο μίγμα στη φόρμα στην συνέχεια πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια στην συνέχεια  το μείγμα σοκολάτας και ξανά πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα  και ξανά πάλι άσπρο μείγμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
                • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 20-30΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή  και αφήνουμε να κρυώσει 

                • Για  τη σοκολάτα 
                  • 30 ml γάλα
                  • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη
                  • Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  τις αλευρώνω και μετά θα τις προσθέτω στο μίγμα  .
                  Στολίστε με άχνη ζάχαρη η σοκολάτα  

                • Για  τη σοκολάτα :

                  3 κουταλιές της σούπας κοφτές (20 γρ) σκόνη κακάο 
                  30 ml γάλα από το γάλα των υλικών που έχουμε παραπάνω.
                  1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη

                  Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  θα τις αλευρώσω και μετά θα τις προσθέσω στο μείγμα  .




                Μέχρι την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

                Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

                ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ



                Αυτό το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας ,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο. 

                ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

                220 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

                 3 αυγά μέτρια

                 1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) εγώ έβαλα 170 γρ 

                150 ml  κεφίρ ή γάλα  

                100 ml καλαμποκέλαιο 

                60 γρ  κακάο άγλυκο

                100 γρ ψιλοκομμένα φουντούκια

                100 γρ σταγόνες σοκολάτας 

                2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

                ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

                Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

                1 βανίλια 

                1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)


                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

                  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
                  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ 
                    • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
                    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες  ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
                    • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και σταδιακά προσθέτουμε και το κεφίρ  ,προσθέτουμε και τα ψιλόκομμενα φουντούκια(κρατάμε μερικά να πασπαλίζουμε από πανω πριν το βάλουμε στο φούρνο) και τις σταγόνες σοκολατας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
                    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα πασπαλίζουμε  με τα φουντουκια που αφήσαμε και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
                    • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνεχεια  το γυριζουμε να πόδα σε μια πιατέλα και απολαμβάνουν ένα υπεροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.


                    Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


                    Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

                    ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ








                    ΥΛΙΚΑ : 
                    180  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
                    300  γρ αλεύρι μαλακό 70% ή με  12% πρωτεΐνη για τσουρέκια. 
                    60 γρ ζάχαρη  
                    10  γρ αλάτι

                    125 γρ προζύμι (1/2 κούπα)
                    150  ml νερό χλιαρό
                    100 ml γάλα χλιαρό
                    50 ml ελαιόλαδο (έβαλα 20 λάδι και 30 ταχίνι )
                    Σουσάμι 
                    πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη 


                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

                    • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....50 γρ τα αναπιάνω ξανά με 50 γρ δυνατό αλεύρι και 50 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
                    • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
                    • Σε ένα μπολ διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το αλάτι.  Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά περίπου.
                    •  Προσθέτουμε το λάδι ,το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 60  λεπτά και κάνουμε 4 διπλώματα στην ζύμη ανα 20 λεπτά με νερό στα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω ώσπου να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική ,αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και την βάζουμε καλά σκεπασμένη στο ψυγείο για 8-18 ώρες  ,η ζύμη μας θα κολλαει αρκετά και θα είναι λεία όπως στις φωτογραφίες που έχω παρακάτω 
                    • Την επόμενη μέρα ξεφουσκώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας ,κάνοντας ένα τέντωμα και δίπλωμα στο μπολ την αφήνουμε αλλά 5 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά ...σουσάμι και πετιμέζι με λίγο νερό στο πάγκο της κουζίνας μας. Γυρίζουμε την ζύμη πάνω σε καθαρό αλευρωμένο πάγκο ,της δίνουμε σχήμα κορμού και κόβουμε 6_8 κομμάτια ίσα και τα πλάθουμε σε κορδόνια και τα κάνουμε πλεξούδες ,τα βουτάμε σε νερό χλιαρό που έχουμε διαλύσει 2 κουταλιές τις σούπας πετιμέζι ή μέλι 🍯 .θα δουλέψετε την ζύμη μας με λίγο αλεύρι η λίγο λαδακι στα χέρια...
                    • Αφού τα τελειώσουμε όλα τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο φούρνο της κουζίνας για 1ωρα να ξεκουραστούν .. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου .
                    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .






                    Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.