Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΟΖΑΧΑΡΗ.


 Ναι αυτή είναι η αγαπημένη γλυκειά στριφτόπιτα των παιδικών μου χρόνων και φυσικά των δικών μου παιδιών ...  προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στα  κορίτσια μου τις παιδικές μου αναμνήσεις  ...από το το χωριό της γιαγιά μου .

Έχω αναμνήσεις πολλές από τα καλοκαίρια με την γιαγιά μου στο χωριό της......μας  έφτιαχνε την αγαπημένη μας σπανακόπιτα και πάντα έφτιαχνε περισσότερο ζυμάρι για μας φτιάξει αυτή την γλυκειά στριφτόπιτα ..με κανέλα ψωμάκι μπαγιάτικο ζυμωτό δικό της από τον ξυλόφουρνο στην αυλή της ,ζάχαρη και μερικά καρύδια ,"μια χούφτα μας έλεγε θα βάλω "(δεν είχε πάντα καρύδια δυστυχώς να μας πρόσθεση στην γέμιση )...

Την έψηνε στο φούρνο της στην αυλή με πουρνάρια ...ακόμα θυμάμαι την φωτιά 🔥 με τα πουρνάρια   ...τι θόρυβο έκανε αυτή η φωτιά...🔥,τις κοτούλες🐔 και τις γαλοπούλες να κάνουν βόλτα στην αυλή ,ο κήπος της με τα καλαμπòκια ,οι ντομάτες της ,τα ολόφρεσκα αγγουράκια  και τον γαιδαράκο κάθε τόσο να βγάζει την φωνή του όταν μας έβλεπε, ακομα ηχεί στα  αυτιά μου το δυνατό  "γκάρισμα " του και εμείς με την αδερφή μου να καθόμαστε στο ξύλινο παγκάκι και να περιμένουμε πότε θα βγει το πρώτο ταψί με την στριφτοζαχαροκανελόπιτα να την απολαύσουμε ζεστή ....με την καραμελομένη ζάχαρη και κανέλα και τα καρύδια ..

Φυσικά ..έχω και αναμνήσεις από την μητέρα μου να μας την ετοιμάζει αυτή την πιτούλα με τα χεράκια της και να ψήνει στην δική της γάστρα στην αυλή με ξύλα από το αμπέλι μας..κληματόβεργες....μια πεντανόστιμη πίτα ....ένα γλύκισμα ..που δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο νόστιμη ήταν .....!!!

Αυτό το φύλλο ήταν πεντανόστιμο ψημένο στην γάστρα με την στάχτη πάνω ....Μόνο που μερικές φορές όταν την έβλεπα την μαμά να την σηκώνει με τα χέρια της να πρόσθεση το ταψί και μετά πάλι το σκεπάσει ...φοβόμουνα να μην καεί ..είχε πάνω της αναμένει στάχτη ..

Μέρες τώρα σκεφτόμουνα αν πρέπει να σας δώσω την συνταγή,όμως τα κοριτσάκια μου που την λατρεύουν ιδιαίτερα η μεγάλη μου κόρη...με παρότρυναν  να την ανεβάσω ..."μαμά θα την ανεβάσεις αυτή την πιτούλα στο blog ...την θέλουμε να την έχουμε και εμείς ..από τα χεράκια σου ..."

Πάμε λοιπόν να την ετοιμάσουμε  μαζί ..με λίγα απλά υλικά ...που έχουμε όλοι στα σπίτια μας ..η γιαγιά μου έφτιαχνε το ζυμαράκι με το μάτι ..αλεύρι ,νερό, αλάτι,λάδι ,λίγο ξύδι .Εγώ θα σας δώσω της ποσότητες των μετρημένες σε γραμμάρια .

Το φύλλο είναι από εδώ..

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του  γλυκού όχι γεμάτο αλάτι
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλιές σούπας  ξύδι ή τσίπουρο 
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 4_5 κουταλιές αλεύρι και  νισεστέ ανακατεμένο για το άνοιγμα των φύλλων 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει  στα χέρια .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10  κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
  • Μετά ρολάρουμε τα  μπαλάκια με το μέσα μέρος  των  χεριών μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
  • Μετά  τα ανοίγουμε  φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε με την βοήθεια αλεύρου και νισεστέ μαζί ..

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:

Ζάχαρη 

καρύδια 

Κανέλα 

ψωμί μπαγιάτικο τριμμένο χωρίς την κόρα μόνο ψύχα 

Ελαιόλαδο για το φύλλο  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά μας εκτός από το λάδι .

Ανοίγουμε τα φύλλα μας,λεπτά με τον πλάστη .Διπλώνουμε το φύλλο σχεδόν στην μέση και λαδώνουμε το φύλλο μας και βρέχουμε με τα υλικά της γέμισης,το ρολάρουμε,το στριφογυρίζουμε με τα χέρια μας  και το προσθέτουμε στο ταψί μας δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι ...και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για τα υπόλοιπα φύλλα μας .. τέλος την λαδώνουμε και την βρέχουμε με λίγο νεράκι 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς...για 15 μέχρι να πάρει λίγο χρώμα  ..και έπειτα κατεβάζουμε την θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο πάνω .


Καλή επιτυχία  σας εύχομαι!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

 Ναι είμαστε πάλι εδώ μετά από τόσο καιρό ... με νέα συνταγή,όχι ζυμαράκια αυτή την φορά ..ένα αγαπημένο υλικό που θα χρησιμοποιήσω πολλές φορές στα ζυμαράκια μου και όχι μόνο...

Τι άλλο θα μπορούσα να σας έχω πετιμέζι,ένα παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα το οποίο παράγεται από το συνεχόμενο βράσιμο του μούστου. Η φύση σε κάθε εποχή μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της ,δώρα που μας βοηθάνε να καλυτερεύσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας που παραμελούμε κατά καιρούς 

Το πετιμέζι μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και απλά μόνοι μας στο σπίτι μας . Χρειαζόμαστε μόνο σταφύλια καλής ποιότητας, όχι σάπια και με υψηλούς βαθμούς baume (μπωμέ),12 είναι το λιγότερο που μπορεί να έχουν τα σταφύλια μας , όσο πιο υψηλός ο βαθμός τόσο το καλύτερο.

Στην οικογένεια μου τα σταφύλια που καλλιεργούμε είναι το Μοσχάτο Αμβούργου, το ασύρτικο και ο Ροδίτης .

Καιρό τωρα σας δίνω συνταγούλες με μούστο και πετιμέζι ..φέτος θα σα δείξω πως το φτιάχνω....

Εμείς φέτος φτιάξαμε  με την  μονάκριβη αδερφή μου το πετιμέζι μας  στην αυλή του πατρικού σπιτιού μας , εκεί είχαμε την άνεση μας ,τα κούτσουρα από τα αμπέλια μας και φυσικά την μεγάλη κατσαρόλα με τον χοντρό πάτο που μου δάνεισε η αδερφή μου. 

Ανάψαμε την φωτιά μας και καθαρίσαμε εκεί τον μούστο μας ,όπως τον έκαναν παλιά οι γυναίκες του χωριού.Στεναχωριεμαι όμως γιατί δεν έχω να σας δείξω φωτογραφίες γιατί ξεχάστηκα και δεν έβγαλα. Υπόσχομαι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τις ετοιμάσω...

Θα σας πω πως θα χρησιμοποιήσετε τα σταφύλια σας στο σπίτι ώστε να έχετε ένα καθαρο μούστο :

Παίρνουμε τα σταφύλια μας ώριμα και χωρίς να είναι σάπια,όποια ποικιλία ,αν ειναι βιολογικά δεν τα πλένουμε, αν όχι τα πλένουμε ,τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς από το νερό.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι που χρησιμοποιούμε για τα μακαρόνια ,το ακουμπάμε πάνω σε μια λεκάνη και με την γροθιά μας τα πιέζουμε ώστε να σπάσουν οι ρώγες και να περάσει ο χυμός των σταφυλιών καθαρός χωρίς φλούδες και τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας ώστε να έχουμε το δυνατό περισσότερο μούστο,αν θέλουμε βάζουμε σε ένα τουρμπάνι ή ένα ύφασμα από μπομπονιέρα (τούλι) ότι περισσέψει και το πατάμε ώστε να έχουμε περισσότερο χυμό σταφυλιού.

Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή μούλτι θα πικρίζει ο χυμός μας .

Αυτός ο χυμός μετά απο 10_20 ώρες θα αρχίσει να ζυμώνεται, οι φυσικοί μύκητες που υπάρχουν στη σάρκα προκαλούν τον "βρασμό" και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, δημιουργώντας έτσι τον μούστο κρασί. 

Αυτό εμείς δεν το θέλουμε ,τον "καθαρίζουμε"_"κόβουμε "ώστε να σταματήσουμε την διαδικασία ζύμωσης ,τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε .

 



Σας δίνω εδώ τα αγαπημένα μου  εδέσματα με το πολύτιμο αυτό υλικό που παράγετε από τον μούστο ..:

Μουστοκούλουρα της Ευγενίας 

Πετμεζόψωμο

Νόστιμα μουστοκούλουρα

Παξιμάδια με πετιμέζι

Πουτίγκα μούστου...μουσταλευριά



Εμείς στην οικογένεια μου με το τέλος του τρύγου,ετοιμάζουμε και το δικό μας κράσι της χρονιάς, συλλέγουμε τα καλύτερα σταφύλια με τους υψηλότερους βαθμους baume , Μοσχάτο ,Ροδίτη ,Ασύρτικο ,μερλό .Τα σπάζουμε με το πατητήρι που έχω στις παραπάνω φωτογραφίες και συλλέγω το μούστο μου όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες πιο πάνω για το πετιμέζι μου 
ΥΛΙΚΑ:

  • 2-3 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την κοσκινίσουμε )  
  • 5 λίτρα φρέσκου μούστο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε τη στάχτη σε τούλι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι. 
  • Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο το μούστο  που σούρωσαμε με πυκνό σουρωτήρι μαζί με το πουγκάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός.(προσοχή γιατί φουσκώνει και χύνεται).
  •  Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα (λούνι την λέει η μαμά μου )στην επιφάνεια.Θα τον βράσουμε μέχρι να έχουμε το 1/3 περίπου της αρχικής ποσότητας,θα έχει ένα καφέ χρώμα  ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού και θα αρχίσει να γλυκαίνει. 
  • Στη φάση αυτή πετάμε το πουγκάκι με τη στάχτη και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει για αρκετές ώρες
  •  Τον μεταγγίζουμε με προσοχή ή τον σουρωνουμε με ενα πυκνό σουρωτήρι και πετάτε τα κατακάθια (λούνι ). 
  • Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα καθαρό μούστο κατάλληλο για μουσταλευριά, 
  • Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.
  • Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε αφου τον βάλουμε σε καθαρά μπουκάλια ,στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα. 
  • Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε και φυσικά αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζετε .Αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει και στο σημείο που θα αρχίσει να βγάζει φουσκαλες...  θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχει μια πιο πυκνή υφή οχι όμως σαν του μελιού, γιατί θα μας ζαχαρώσει,αλλά και ούτε και αραιωμένο πολυ γιατί θα μας μουχλιάσει.
  • Το αποθηκεύουμε σε αποστηρωμένα μπουκάλια καλά κλεισμένα σε δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες,,έχω πετιμέζι στα ντουλάπια μου τριών χρόνων και διατηρείται  τελεια .
  •  Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού,με καραμελωμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση . Σκούρο και παχύρρευστο αφήνει μια γλυκεία γεύση στον ουρανίσκο και δίνει άρωμα στα φαγητά μας χαρίζοντας μοναδική γλυκόξινη γεύση. 
  • Το πετιμέζι καταπραΰνει το λαιμό από το βήχα, είναι άριστη  πηγή βιταμινών και σιδήρου, ασβέστιο, μαγνήσιο ,φώσφορο, κάλιο και βοηθάει στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων χάρη στο γαλατικό οξύ που περιέχει. Είναι γλυκό αλλά έχει πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με την ζάχαρη. 
  • Αξίζει να αναφέρω ότι απο 2_3 λίτρα μούστο θα πάρουμε περίπου 500_600 ml Πετιμέζι. 





Καλή επιτυχία  σας εύχομαι!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές



Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





Τσουρεκάκια vegan για την νηστεία και όχι μόνο ...με ανθρακούχο νερό,χωρίς ζύμωμα.. Αφράτα,γεμάτα ελαστικότητα και φυσικά με ίνες.
Την ιδέα να φτιάξω τσουρέκια νηστίσημα χωρίς ζύμωμα την πήρα από Εδώ ....Έκανα την μισή δόση .. Αφαίρεσα τα αυγά και πρόσθεσα και το ανθρακούχο νερό. Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το 12 Ώρο φούσκωμα στο ψυγείο ..και να τα ψήσουμε αμέσως μετά το πρώτο φούσκωμα στο ζεστό περιβάλλον.
Η Αργή ζύμωση σε κρύο  περιβάλλον,δίνει καλύτερο αποτέλεσμα στην γεύση καλύτερη ένωση των υλικών και συνεπώς υφή της ζύμης. ....Τα έχω δοκιμάσει και τα δύο και έχουν δουλέψει μια χαρά.  Επιλέξτε ανάλογα με το χρόνο σας ..
 Την ποσότητα του αλεύρου θα την προσθέτουμε  λίγο-λίγο ...στο τέλος θα κρατήσουμε  μια ποσότητα 100-150 γρ και θα την ρίχνουμε κουταλιά -κουταλιά ..Πιο κάτω στις φωτογραφίες έχω την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε.  Ελαφρά κολλώδες και απαλή.  
Και για πιο καλύτερη απόδοση στο φούσκωμα χρησιμοποιούμε  μόνο μαγιά νωπή ...  
Στο φούρνο αφού τον προθερμάνουμε, προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη..αυτό θα βράζει και θα θα δημιουργεί ατμό (έτσι κάνουμε στόφα στο σπιτικό φούρνο μας )

ΥΛΙΚΑ για το προζύμι :

150 ml νερό χλιαρό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 

50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 

100 γρ αλεύρι για τσουρέκια

ΥΛΙΚΑ για την ζύμη :

650-680 γρ αλεύρι για τσούρεκια(το δοκίμασα με δύο μάρκες άλευρα και για αυτό σας έχω δύο ποσότητες)με ένα τρίτο άλλο αλεύρι με πήρε και μέχρι 700 γρ ...

160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη θα την  βρούμε εδώ την δανείστηκα από   .mamangelic.com ή 160-200 γρ ζάχαρη κρυσταλική

60ml καλαμποκέλαιο και 40 γρ μαργαρίνη καλής ποιότητας λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου 

160 ml ανθρακούχο νερό ή αμυγδαλόγαλα ή χλιαρό νερό*

70 ml χυμό πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι  

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι 
1 πρέζα αλάτι 
7γρ κακουλέ 
7 γρ μαχλέπι 
λίγο μαστίχα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 100 γρ αλεύρι,τη αφήνουμε 10-15 λεπτά.

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
  •  Προσθέτουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ το ανθρακικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου (ή ζεσταίνουμε το αμυγδαλογάλα ή νερό) προσθέτουμε την ζάχαρη* και την ιμβερτοζάχαρη και το χυμό και το ξύσμα,την βανίλια και τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ να ανακατεύουμε όπως φαίνεται πιο κάτω στις φωτογραφίες.
  • Στα υγρά υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο όχι όλη την ποσότητα του άλευρου με μιας και ανακατεύουμε το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά  στην αρχή θα έχουμε ένα χυλό αρκετά χοντρό και στην συνέχεια όσο προσθέτουμε θα αρχίζει να γίνετε ζύμη όσο προσθέτουμε λίγο -λίγο το αλεύρι μετά με την μαρίζ και αν θέλουμε  και με τα χέρια μας ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο.Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λάδι με την λιωμένη μαργαρίνη κατά διαστήματα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την ζύμη με την μαρίζ ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο μέχρι να απορροφηθεί η λιωμένη μαργαρίνη. Περίπου 10 λεπτά είναι αρκετά .
  • Η ζύμη είναι πολύ κολλώδες, μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι! Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα,σε ζεστό φούρνο αναμμένο στους 40-50 βαθμούς να ξεκουραστεί- φουσκώσει,να αύξηση τρεις  φορές τον όγκο του για 2-3 ώρες 
  • Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της, βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι, της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο  ψυγείο καλά κλεισμένη σε μπολ μεγάλο με καπάκι έτσι ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει .

  • Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη και το πρωί της επόμενης μέρας θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο την αφήνουμε 20 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε και κόβουμε κομμάτια των 100 γρ ..τα αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο για 20-30 λεπτά και έπειτα της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε,εγώ εδώ τα έφτιαξα ατομικά ,εσείς δώστε ότι σχήμα θέλετε . Πάντα δουλεύοντας την ζύμη με λαδάκι ή βούτυρο φυτικό στα χέρια μας και την αφήνουμε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί και πάλι έπειτα την περνάμε με ένα πινέλο,με γάλα αμυγδάλου ή νερό με λίγη ιμβερτοζάχαρη ή νερό με μέλι και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 20-25 ανάλογα το φούρνο μας,φυσικά και το μέγεθος των τσουρεκιών μας.
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας...για ένα τσουρέκι 400-500 γρ νώπη ζύμη ψήνουμε για 20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω 
  • Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά,η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιου θα είναι έντονες.Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,την βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
  • Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα χλιαρά.Αν μας περισσεύουν τα βάζουμε χλιαρά σε σακούλες τροφίμων ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε αν θέλουμε ακόμα και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση .
  • Εγώ εδώ τα έκανα μικρά ατομικά τσουρέκακια και αφού μοίρασα την ζύμη μου σε ισόποσα κομμάτια των 100 γρ τα άφησα να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά.Επειτα τους έδωσα σχήμα και τα άφησα να φουσκώσουν για 15_20 λεπτά και έπειτα τα περναμε με λίγο ιμβερτοζαχαρη και νεράκι και τα πασπαλιζουμε με φίλε αμυγδάλου  και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 8 λεπτά ...και έπειτα κατέβαζουμε την θερμοκρασία στους 160 και συνέχιζουμε το ψήσιμο για αλλά 10  λεπτά ...περίπου 
*Όσο λιγότερη ζάχαρη τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη μας,αλλά και πιο υγιεινά είναι..πάντα αφαιρώ  από τις ποσότητες που σας δίνω στα υλικά ζάχαρη ..έχω παρατήρηση ότι μειώνοντας την όχι μόνο δεν είναι τόσο γλυκά ..αλλά και έχω πιο καλύτερη ζύμη .. εσείς πράξτε κατά το δοκούν.
 *Ακόμα μπορούμε να μην τα βάλουμε στο ψυγείο για 12 ώρες αλλά αφού φουσκώσουν την πρώτη φορά σε ζεστό περιβάλλον  προχωράμε στο σχηματισμό τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι και τα αλείφουμε με το πινέλο μας νερό και λίγη ιμβερτοζάχαρη και ψήνουμε ..
*Αλευρά χρησιμοποιώ από τοπικό μύλο της περιοχής μου   
Την ποσότητα του αλεύρου θα την προσθέτετε λίγο-λιγο ...στο τέλος θα κρατήσετε μια ποσότητα 100-150 γρ και θα την ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά ..πιο πάτω στις φωτογραφίες έχω την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε.  Ελαφρά κολλώδες και απαλή.





Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


Θυμάστε τα Ατομικά νηστίσημα ψωμάκια. Είχα έτοιμο προζύμι στο πικ του ...και έφτιαξα ψωμάκια εξολοκλήρου με προζύμι χωρίς μαγιά αυτή την φορά. ....έχω να σας εξομολογηθώ ...πως το ψωμάκι του φούρνου της γειτονιάς μου το έχω βαρεθεί... Δεν μας αρέσει πια ...

Το προζυμάκι αυτό που δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες είναι δημιούργημα του πρώτου εγκλεισμού μας ..Κατάφερα όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε να το κρατήσω ενεργό και δυνατό και τώρα είναι δυνατό και όλο το χειμώνα οπότε ήθελα ήταν  έτοιμο να κάνω τις συνταγές μου με ζυμαράκι και προζυμάκι δικό μου 

Το συγκεκριμένο ψωμάκι μπορεί να φαγωθεί και με μπιφτέκι θα γίνει ένα υπέροχο,hamburger.
Aπαιτεί όμως χρόνο για να ετοιμαστεί και να μην σας φοβίσω χρειάζετε χρόνο η ζύμη να ωριμάσει περιέχει ενεργό προζύμι.Αυτό μας επιτρέπει να τα φτιάξουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας και μέχρι το μεσημέρι της επομένης μέρας θα έχουμε ολόφρεσκο νόστιμο ζεστό ψωμάκι.
Σας έχω ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα. Η ζύμη είναι αρκετά εμπλουτισμένη  έχει δηλαδή όλα τα υλικά που θα  δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στο ψωμάκι μας.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κουζινομηχανή μας ή ακόμα και τον αρτοπαρασκευαστή που χρησιμοποίησα και εγώ,μπορούμε να το ζυμώσουμε και με τα χέρια μας .
Χρειαζόμαστε όμως ακρίβια στο μέτρημα του άλευρου και του προζυμιού μας 
ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να βιαστούμε να το ψήσουμε,πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά να ωριμάσει η ζύμη μας ,αν προσπαθήσουμε να το ψήσουμε πριν να είναι έτοιμα θα έχουμε ένα ψωμάκι βαρύ και με πυκνή ψύχα .
Όσο περισσότερο πειραματιζόμαστε και εξασκούμαστε τόσο περισσότερο θα μάθουμε να βασιζόμαστε στην αίσθηση της ζύμης και και την διαίσθηση μας για το πότε είναι έτοιμη η ζύμη μας για  να μπει στο φούρνο για ψήσιμο .
Πάμε να δούμε τώρα το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να  τηρήσουμε :
Από το βράδυ αφού βγάλουμε το βάζο με το προζύμι από το ψυγείο και το ενεργοποιούμε,το αφήνουμε όλη νύχτα  να διπλασιαστεί,σε θερμοκρασία δωματίου ή για πιο καλύτερα μέσα στο φούρνο της κουζίνας.
-10:30 μ.μ :ανακατεύουμε για 20 λεπτά τα υγρά χωρίς το λάδι με την  ποσότητα άλευριου αφήνουμε να ξεκουραστεί
-11:00 μ.μ αφήνουμε την ζύμη να αναπαυθεί 
-11:30 π.μ ζυμώνουμε την ζύμη μας , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκούραστη για λίγο και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας ..
 

ΥΛΙΚΑ:

  • 350 γρ αλεύρι για  'όλες τις χρήσεις 
  • 200 γρ αλεύρι σκληρό 
  • 20  γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι 
  • 300 ml  χλιαρό  νερό *
  • 120 γρ προζύμι
  • 40 γρ λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο 
  •  8 γρ  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 5-6 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τ αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα  το ποσό δυνατό είναι και φυσικά την θερμοκρασία δωματίου .Εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....60 γρ τα αναπιάνω ξανά με 60 γρ δυνατό αλεύρι και 60 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έβαλα για το  ζύμωμα της ζύμης μου στον αρτοπαρασκευστή και αυτή τη φορά. Έβαλα στο κάδο του το νερό, το αλεύρι,το προζύμι και τα άφησα για 20 λεπτά .. Στη συνέχεια πρόσθεσα το λάδι και τη ζάχαρη ,το αλάτι και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος για 15 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι την εξής παραπάνω διαδικασία αλλά σε μπολ και ζυμώνουνε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και καπάκι το μπολ ..αφήνουμε την ζύμη 20 λεπτά,με μουσκεμένα χέρια τις κάνουμε μερικά γυρίσματα προς τα πάνω την ζύμη μας..για 2 λεπτά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.Αυτό το κάνουμε άλλες δύο φορές .. Σκεπάζουμε καλά την ζύμη μας με μια μεμβράνη και ένα καπάκι και την αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο μας .
  • Το πρωί της επόμενης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας μας για 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .
  • Αδειάζουμε την ζύμη μας πάνω σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10  κομμάτια από περίπου 100 _120 γρ γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος.Αν κολλάει η ζύμη χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας .
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 40-50 λεπτά)  
  • Τα αλείφουμε ένα πινέλο με λίγο νερό και λαδάκι,πασπαλίζουμε με σουσάμι . 
  • *Αν τα θέλουμε πιο γυαλιστερά τα ψωμάκια μας και δεν νηστεύουμε βάζουμε αυγό διαλυμένο με νεράκι ..ακόμα μπορούμε να βάλουμε αντί νερό γάλα .
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου 20 λεπτά
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό  αλεύρι ολικής και μισό σκληρό η δυνατό για τσουρέκια.




Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΒΡΕΧΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ




Μια ακόμα πιτούλα που φτιάξαμε  τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω συχνά  ...
Βρεχτή όπως την λέμε στον τόπο μου στην Θεσσαλία,μια πίτα με περισσότερες στρώσεις φύλλα και μόνο χόρτα νηστίσιμη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ :

  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
  • 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ..ανάλογα το αλεύρι μας .
  • 1  πρέζα  ζάχαρη
  • 3 γρ ξερή μαγιά
  • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα
  • 4_5 κουταλιές αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι,το ελαιόλαδο, την μαγιά, την τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 _25 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε.Τα αλείφουμε  με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με  διάφανη μεμβράνη και  μια πετσέτα κουζίνας
  • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 500 γρ σπανάκι
  • 1 δεματάκι μεγάλο σέσκουλα,καυκαλίθρες   και μυρώνια ,μπαζιά
  • 3 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 1 ξερό κρεμμύδι  
  •  Λίγο άνιθο  (προαιρετικά )
  • 1/2 κούπα  ριζάκι ή τραχανά φουσκωμένο σε λίγο νεράκι (προσοχή ο τραχανάς να είναι νηστίσιμος )
  • λίγο  πιπέρι
  • 1 κούπα λάδι (για την γέμιση και για να ραντίζουμε τα φύλλα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι μας  και το σέσκουλο και τα άλλα χόρτα ,τα πλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν τα νερά τους και στην συνέχεια  προσθέτουμε αλάτι να μαραθούν ,τα  αφήνουμε στην άκρη .

  • Ψιλοκόβουμε τα πράσα ,τα δύο είδη κρεμμυδάκια ,τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε με λίγο νεράκι,προσθέτουμε και το ριζάκι ή τον τραχανά αν θέλουμε   ..Μόλις τελειώσει το νερό προσθέτουμε λίγο λαδάκι και τα σοτάρουμε,προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι .

  • Μόλις κρυώσουν τα ενώνουμε όλα μαζί τα  λαχανικά και προσθέτουμε  και 2 κουταλίες αλεύρι.Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα φύλλο και λαδώνουμε, συνεχίζουμε έτσι,βάζουμε 4 φύλλα προσθέτουμε την γέμιση ,με τα λαχανικά,προσθέτουμε 3 φύλλα λαδωμένα και ξανά γέμιση,ξανά αλλά 3 φύλλα λαδωμένα και ξανά γέμιση,προσθέτουμε 3 λαδωμένα φύλλα και ξανά γέμιση και τέλος προσθέτουμε άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Την  κάνουμε αρκετά χοντρή ..αν θέλουμε την κάνουμε με 12 φύλλα.   ..

  • Χαράζουμε την πίτα μας ,την λαδώνουμε και βρέχουμε  και αν έχουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για  60 λεπτά  περίπου 

  • Στο διάστημα που ψήνετε βρέχουμε με  νεράκι και  λίγο λάδι και την βρέχουμε 2-3 φορές ...







Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

COOKIES VEGAN ΔΙΠΛΟΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ





Πάμε δούμε τι έχουμε φτιάξει σήμερα,vegan διπλοσοκολατένια cookies ...

  • Αφράτα,λαχταριστά εξαιρετικά μαλακά και μαστιχωτά ..με πλούσια γεύση σοκολάτας ..φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και είναι ακαταμάχητα ...πόσα άλλα να γράψω για αυτή την συνταγή ..Σήμερα το μεσημέρι που γύρισαν τα κοριτσάκια μου από το σχολείο ...έγινε χαμός ...μούγκριζαν  από ευχαρίστηση.Νηστίσιμα,υγιεινά.
  • Χωρίς γαλακτοκομικά και μπορούν να γίνουν και με χωρίς γλουτένη αν θέλουμε βάζοντας αλεύρι χωρίς γλουτένη.
  • Θυμίζουν αφράτα μπράουνις ..είναι ελαφριά και είναι σε μορφή μπισκότου .
  • Είναι γεμάτο με κομμάτια σοκολάτας 
  • Μπορούμε να το απολαμβάνουμε ζεστά,φρεσκοψημένα με λιωμένη γεύση σοκολάτας 
  • Το απολαμβάνουμε σε κάθε γιορτή του σπιτιού μου.. 
  • Για όσους δεν θέλουν vegan ...έχω και αυτή εδώ την συνταγή. Διπλοσοκολατενια cookies με αμύγδαλα. .

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κούπας μαργαρίνη soft καλής ποιότητας.

1/2 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη 100γρ  (εγώ έβαλα λιγότερη ποσότητα  1/4 περίπου  50 γρ )

1/2 κούπας καστανή ζάχαρη (100 γρ )

1/4 κούπας ρόφημα αμυγδάλου  (60ml)

1 και 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (210γρ )

50 γρ κακάο 

2 βανίλιες  ή 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας. 

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε αρχικά το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
  • Κοσκινίσουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μας μαζί με το κακάο,το αλάτι και την σόδα,την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τα δύο είδη ζάχαρης και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε μια αφρατη κρέμα.Προσθετουμε και το ρόφημα αμυγδάλου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν .
  • Προσθέτουμε και το παραπάνω μίγμα του αλεύρου και με μια μαρίζ ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά όλα.Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας ή αν δεν έχουμε μπορούμε και κόψουμε με το μαχαίρι σοκολάτα όχι πολύ μεγάλα αλλά ούτε και μικρά κομμάτια..
  • Αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να συμμαζέψουμε τον πάγκο μας ..να ξεκουραστεί το μίγμα και με ένα κουτάλι που κόβουμε το παγωτό,μοιράζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια ισόποσα των 35 γρ 14-16 κομμάτια.Αν θέλουμε προσθέτουμε και από πάνω μερικές ακόμα σταγόνες σοκολάτας για πιο ωραίο αποτέλεσμα.Εγώ δεν είχα πολλές κάποιο "ποντικάκι" τις ξετρύπωσε και τις έφαγε ..
  • Ψήνουμε 10-12 λεπτά ...θα σας φανούν ότι ακόμα σε έχουν ψηθεί ...και μόλις τα βγάλετε θα χάσουν λίγο τον όγκο τους αλλά μόλις κρυώσουν θα αρχίσουν να σφίγγουν και θα γίνουν μαλακά και σφύρα και μαστιχωτά.Αν παραψηθούν δεν θα είναι μαλακά και μαστιχωτά αλλά θα τραγανίζουν.Αφηνουμε τα μπισκότα για 5 λεπτά και μετά τα απολαμβάνουμε. 


Λίγα μυστικά ...

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι το πρώτο συστατικό του .Μπορούμε αν θέλουμε να το φτιάξουμε χωρίς γλουτένη να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Κακάο χρησιμοποιούμε άγλυκο,σκόνη.

Σταγόνες σοκολάτας υγείας ..χωρίς γαλακτοκομικά,δίνει έντονη γεύση ...ενώ η σοκολάτα με γάλα ελαφρύνει την γεύση τους.

Vegan βούτυρο .. η μαργαρίνη εδώ δεν θα πω πολλά λόγια ..δεν την πολύ χρησιμοποιώ στο σπίτι μου. Μόνο για αυτά τα μπισκότα ..

Ζάχαρη χρησιμοποιώ συνδιασμό κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης δίνουν στο μπισκότα τέλεια γλυκειά και μαστοιχωτή υφή.Μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη από την ποσότητα ζάχαρης έχω χρησιμοποιήσει και 150 γρ ζάχαρη  στα μπισκότα  

Γάλα χρησιμοποιούμε οποίοδηποτε μη γαλακτικό γάλα,καρύδας,σόγιας.

Βανίλια χρησιμοποιούμε εκχύλισμα ,δεν το τσιγγουνεύομαστε,προσθέτουμε δύο κουταλάκια υγρής βανίλιας ..αν πάλι είναι δύσκολο να το έχουμε στα ντουλάπια μας χρησιμοποιούμε την σκόνη ή το φακελάκι και πρόσθετουμε 2 τεμάχια .

Μαγειρική σόδα δίνει όγκο στο μπισκότο μας Και το κάνει μαλακό  και νόστιμο.

Αλάτι μια  καλή πρέζα βοηθάει στο να εξισσοροποιθούν οι γεύσεις.

Βγάζουμε τα μπισκότα όταν φαίνονται ελαφρώς ψημένα...όσο μένουν σφίγγουν..και πρέπει να τα φάμε μετά από 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα μπισκότα μας ..θα είναι φουσκωμένα και λαχταριστά ,..θα ξεφουσκώνουν μην μας τρομάζουν και θα σφίξουν όσο κρυώσουν.Ψηνουμε τα μπισκότα στην μεσαία σχάρα πάντα .

Μετράμε το αλεύρι με ακρίβεια,γεμίζουμε την κούπα -μεζούρα απαλά χωρίς να την πατάμε και διώχνουμε το περίσιο με ένα μαχαίρι,αλλιώς θα έχουμε πολύ ποσότητα και αυτό δεν το θέλουμε.

Η ζύμη αυτή είναι αρκετά υγρή,από τις άλλες ζύμες μπισκότων,είναι φυσιολογικό,δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος έτσι πρέπει.

Τα αποθηκεύουμε σε δοχείο σφραγισμένο,διατηρούνται λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου Μπορούμε ακόμα να ετοιμάσουμε μια μεγάλη ποσότητα και να τα καταψύξουμε και να τα απολαμβάνουμε λίγα-λίγα.

Ετοιμάζονται μέσα στα 10'και βγάζουν 14-16 τεμάχια.


Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!