Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


Θυμάστε τα Ατομικά νηστίσημα ψωμάκια. Είχα έτοιμο προζύμι στο πικ του ...και έφτιαξα ψωμάκια εξολοκλήρου με προζύμι χωρίς μαγιά αυτή την φορά. ....έχω να σας εξομολογηθώ ...πως το ψωμάκι του φούρνου της γειτονιάς μου το έχω βαρεθεί... Δεν μας αρέσει πια ...

Το προζυμάκι αυτό που δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες είναι δημιούργημα του πρώτου εγκλεισμού μας ..Κατάφερα όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε να το κρατήσω ενεργό και δυνατό και τώρα είναι δυνατό και όλο το χειμώνα οπότε ήθελα ήταν  έτοιμο να κάνω τις συνταγές μου με ζυμαράκι και προζυμάκι δικό μου 

Το συγκεκριμένο ψωμάκι μπορεί να φαγωθεί και με μπιφτέκι θα γίνει ένα υπέροχο,hamburger.
Aπαιτεί όμως χρόνο για να ετοιμαστεί και να μην σας φοβίσω χρειάζετε χρόνο η ζύμη να ωριμάσει περιέχει ενεργό προζύμι.Αυτό μας επιτρέπει να τα φτιάξουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας και μέχρι το μεσημέρι της επομένης μέρας θα έχουμε ολόφρεσκο νόστιμο ζεστό ψωμάκι.
Σας έχω ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα. Η ζύμη είναι αρκετά εμπλουτισμένη  έχει δηλαδή όλα τα υλικά που θα  δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στο ψωμάκι μας.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κουζινομηχανή μας ή ακόμα και τον αρτοπαρασκευαστή που χρησιμοποίησα και εγώ,μπορούμε να το ζυμώσουμε και με τα χέρια μας .
Χρειαζόμαστε όμως ακρίβια στο μέτρημα του άλευρου και του προζυμιού μας 
ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να βιαστούμε να το ψήσουμε,πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά να ωριμάσει η ζύμη μας ,αν προσπαθήσουμε να το ψήσουμε πριν να είναι έτοιμα θα έχουμε ένα ψωμάκι βαρύ και με πυκνή ψύχα .
Όσο περισσότερο πειραματιζόμαστε και εξασκούμαστε τόσο περισσότερο θα μάθουμε να βασιζόμαστε στην αίσθηση της ζύμης και και την διαίσθηση μας για το πότε είναι έτοιμη η ζύμη μας για  να μπει στο φούρνο για ψήσιμο .
Πάμε να δούμε τώρα το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να  τηρήσουμε :
Από το βράδυ αφού βγάλουμε το βάζο με το προζύμι από το ψυγείο και το ενεργοποιούμε,το αφήνουμε όλη νύχτα  να διπλασιαστεί,σε θερμοκρασία δωματίου ή για πιο καλύτερα μέσα στο φούρνο της κουζίνας.
-10:30 μ.μ :ανακατεύουμε για 20 λεπτά τα υγρά χωρίς το λάδι με την  ποσότητα άλευριου αφήνουμε να ξεκουραστεί
-11:00 μ.μ αφήνουμε την ζύμη να αναπαυθεί 
-11:30 π.μ ζυμώνουμε την ζύμη μας , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκούραστη για λίγο και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας ..
 

ΥΛΙΚΑ:

  • 350 γρ αλεύρι για  'όλες τις χρήσεις 
  • 200 γρ αλεύρι σκληρό 
  • 20  γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι 
  • 300 ml  χλιαρό  νερό *
  • 120 γρ προζύμι
  • 40 γρ λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο 
  •  8 γρ  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 5-6 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τ αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα  το ποσό δυνατό είναι και φυσικά την θερμοκρασία δωματίου .Εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....60 γρ τα αναπιάνω ξανά με 60 γρ δυνατό αλεύρι και 60 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έβαλα για το  ζύμωμα της ζύμης μου στον αρτοπαρασκευστή και αυτή τη φορά. Έβαλα στο κάδο του το νερό, το αλεύρι,το προζύμι και τα άφησα για 20 λεπτά .. Στη συνέχεια πρόσθεσα το λάδι και τη ζάχαρη ,το αλάτι και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος για 15 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι την εξής παραπάνω διαδικασία αλλά σε μπολ και ζυμώνουνε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και καπάκι το μπολ ..αφήνουμε την ζύμη 20 λεπτά,με μουσκεμένα χέρια τις κάνουμε μερικά γυρίσματα προς τα πάνω την ζύμη μας..για 2 λεπτά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.Αυτό το κάνουμε άλλες δύο φορές .. Σκεπάζουμε καλά την ζύμη μας με μια μεμβράνη και ένα καπάκι και την αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο μας .
  • Το πρωί της επόμενης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας μας για 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .
  • Αδειάζουμε την ζύμη μας πάνω σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10  κομμάτια από περίπου 100 _120 γρ γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος.Αν κολλάει η ζύμη χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας .
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 40-50 λεπτά)  
  • Τα αλείφουμε ένα πινέλο με λίγο νερό και λαδάκι,πασπαλίζουμε με σουσάμι . 
  • *Αν τα θέλουμε πιο γυαλιστερά τα ψωμάκια μας και δεν νηστεύουμε βάζουμε αυγό διαλυμένο με νεράκι ..ακόμα μπορούμε να βάλουμε αντί νερό γάλα .
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου 20 λεπτά
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό  αλεύρι ολικής και μισό σκληρό η δυνατό για τσουρέκια.




Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Δεν υπάρχουν σχόλια: