Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ




Άλλη μια πίτα που έφτιαξα για την Κυριακή της αποκριάς ..
μια γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και λίγο Κορν φλάουρ για περισσότερη γεύση και άρωμα ..με 4 φύλλα .Ενδιάμεσα τους έχω προσθέσει κανέλα ,καρύδια και λίγη ζάχαρη ..να καραμελώσουν τα φύλλα .

Η ζύμη που χρησιμοποίησα είναι από την τελευταία φορά που έφτιαξα γαλατοπιτα .Γαλατόπιτα γλύκισμα .Την είχα στο ψυγείο στην κατάψυξη αποθηκευμένη .Την έβγαλα από το πρωί στη συντήρηση και μέχρι το απόγευμα είχαν ξεπαγώσει τα 4 κομμάτια ζύμης . Ετοίμασα και την κρέμα και μέσα σε 30' είχα έτοιμη την πιο νόστιμη γαλατοπιτα. 

Πάμε να σας δώσω πιο πολλές λεπτομέρειες ..

ΥΛΙΚΑ:

  • ΥΛΙΚΑ:
    Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
          4_5 κουταλιές σούπας λάδι
            1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ή τσικουδιά ή ξύδι ή λεμόνι .
              1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να είναι σε ποσοτητα τα μισά από τα στερεα,βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..

                  Για την κρέμα:

                  • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                  • 2 αυγά
                  • 2 βανίλιες 
                  • 8-9 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                  • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνο ολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                  •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                  • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                • Για την γέμιση των φύλλων:
                  • 2 -3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για πασπάλισμα 
                  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
                  • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
                  •  1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                  • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη.
                  • Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν-φλάουρ και το αλάτι,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό  γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει,στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι,μεγάλα που θα βγαίνουν από το ταψί μας.   Μόνο το τέταρτο θα το φτιάξουμε ίσο με το ταψί ...
                  • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                  • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα μας ..Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σε κόθρο και σε ένα μπολ διαλύουμε ένα αυγό με μια κουταλιά γάλα και με το πινέλο βουρτσίζουμε όλη την κρέμα και την πασπαλιζουμε με λίγη ζάχαρη .
                  • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.
                  • Λίγα μυστικά ακόμα:
                  • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                  • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                  • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!
                  • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε .Η ζάχαρη ανάμεσα στα φύλλα θα καραμελωσει τα φύλλα μας .. Βάλτε μπόλικο λάδι στο φύλλο.με την γεμίση,θα βοηθήσει να ψηθεί το φύλλο και να γίνει κριτσανιστο. 
                  • Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 38-40 εκατ εσείς ανάλογα με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση .
                Καλή σαρακοστή 

                Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συντ

                Δεν υπάρχουν σχόλια: