Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΙ




Την συνταγή την δανείστηκα από μια ομάδα στο fb, το φυσικό προζύμι.

Η λαγάνα αυτή έχει στα υλικά της ένα χυλό παχύρευστο  .....αλεύρι, νερό και σταφιδίνη και ταχίνι. Εγώ όμως σταφιδίνη δεν είχα αλλά πρόσθεσα το καλύτερο υλικό που είχα. .. Πετιμέζι φτιαγμένο από τα χεράκια μου.   Μπουλαμάτσι ..λέγεται αυτό το μίγμα 

Τυχαία άκουσα το όνομα του σε ένα φούρνο της γειτονιάς μου  ..και χρόνο δεν έχασα ... έψαξα στο διαδίκτυο... βρήκα τα υλικά μου και το δοκίμασα  Πρόσθεσα τα υλικά και έφτιαξα ένα χυλό που μπορεί εύκολα να απλωθεί με το πινέλο. ...πάνω στην ζύμη .

ΥΛΙΚΑ : 

100 γρ χωριάτικο αλεύρι κίτρινο 
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
300 γρ αλεύρι  για τσουρέκι 
380  ml νερό χλιαρό (βάζω εμφιαλωμένο)

180γρ   προζύμι 
40 ml ελαιόλαδο 
50 γρ ταχίνι
30 γρ μέλι 
15 γρ αλάτι 

Σουσάμι 
Ζεστό νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη για το τέλος 

Εγώ τις αλείφω με "μπουλαμάτσι 
100 ml νερό
75 γρ κίτρινο αλεύρι
30 γρ σταφιδίνη ή πετιμέζι
10 γρ ταχίνι. 
Τα πόσα που σας δίνω δεν τα δοκιμάσα .. μεγάλη ποσότητα και δεν την έφτιαξα ........όμως έβαλα σε ένα μπολ μια μεγάλη κουταλιά της σούπας αλεύρι ,πρόσθεσα λίγο νεράκι ίσα να κάνω ένα τραχύ ζυμαράκι .... έπειτα πρόσθεσα και μια μεγάλη κουταλιά της σούπας πετιμέζι και μια κουταλιά της σούπας ταχίνι,λίγο ακόμα νεράκι ,τα ανακάτεψα έτσι ώστε να έχω ένα χυλό τελικά τόσο ρευστό όσο να μπορώ να τον αλείφω πάνω στις λαγάνες ..  Το προϊόν αυτό είναι ένας χυλός,τον άκουσα στο φούρνο της γειτονίας μου να το συζητάνε ο φούρναρης με τον υπάλληλο του ταμείου, ντράπηκα να τον ρωτήσω τι ήταν αυτό και γυρνώντας στο σπίτι το βρήκα στο διαδίκτυο . Είναι ναι ένας χυλός με γλυκειά γεύση θρεπτικός που μας άρεσε πολύ πάνω στην λαγάνα, τις έδωσε τραγανή κόρα και πολύ νοστιμιά...  Και ροδοκοκινο χρώμα δοκιμάστε ..μην το φοβηθείτε.
Η λαγάνα γίνετε τέλεια ,δείτε τη χρώμα Ρόδοκοκκινο  δίνει στη λαγάνα μας...τραγανή κόρα ...και νόστιμη ...όλο άρωμα ταχινιού και πετιμέζι 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60 γρ δυνατό αλεύρι και 60 ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....50 γρ τα αναπιάνω ξανά με 50 γρ δυνατό αλεύρι και 50 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε στο  χλιαρό νερό προσθέτουμε όλα τα υλικά  της πρώτης πάνω στα υλικά ομάδας,όλα τα είδη αλεύρου εκτός από το λάδι και το αλάτι,το ταχίνι και το μέλι.Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 60 λεπτά περίπου σε θερμοκρασια δωματίου η ζύμη μας θα είναι τραχιά . Αυτό λέγετε αυτόλυση (και εγω τώρα μαθαίνω πολλά για το προζυμι ) .Μετά απο μια ώρα  θα αρχίσει να γίνετε ελαστική. 
  •  Προσθέτουμε  στον κάδο του αρτοπαρασκευστή το πιο πάνω ζυμάρι ,το προζύμι, το μελι, το ταχίνι ,το λάδι ,το αλάτι,ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 60 λεπτά και κάνουμε 4 διπλώματα στην ζύμη ανα 20 λεπτά με νερό στα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω ώσπου να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική ,αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε αναμμένο φούρνο στους 30_40 βαθμούς.Η ζύμη μας θα αρχίσει να φουσκώνει και στην συνέχεια την  βάζουμε καλά σκεπασμένη στο ψυγείο για 8-18 _24 ώρες ,η ζύμη μας θα κολλάει αρκετά και θα είναι λεία όπως στις φωτογραφίες που έχω παρακάτω .Αν θέλουμε ζυμώνουμε και με τα χέρια μας 
  • Την επόμενη μέρα ξεφουσκώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας,κάνοντας ένα τέντωμα και δίπλωμα στο μπολ την αφήνουμε αλλά 5 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά ...σουσάμι και πετιμέζι με λίγο νερό στο πάγκο της κουζίνας μας. Γυρίζουμε την ζύμη σε λαδωμένο ή αλευρωμένο πάγκο εργασίας,μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια ,τις δινω σχήμα λαγάνα πάχους πάνω 1_2  εκατ σε ένα κομμάτι λαδόκολλας που έχω πασπαλίσει με λίγο σιμιγδάλι και σουσάμι.
  • Αφήνουμε τις λαγάνες σε ζεστό φούρνο στους 30-40 "στοφάρουμε" να φουσκώσουν αφού τις σκεπάσουμε με μια διάφανη μεμβράνη για 3 ώρες.Στην συνέχεια  ετοιμάζουμε το πετιμέζι ή μέλι 🍯 με το ζεστό νερό ή με το "μπουλαμάτσι "και με ένα πινέλο βουρτσίζουμε την λαγάνα μας και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι αφού πρώτα το καβουρδίσουμε και με τα ακροδάχτυλα μας τις κάνουμε "λακουβάκια".
  • Την ζύμη μας την δουλεύουμε με λίγο αλεύρι ή λίγο λαδάκι στα χέρια μας αν κολλάει 
  • Πιο πριν ανάβουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και βάζουμε στο φούρνο ένα εμαγιέ ταψί ανάποδα. 
  •  Βγάζουμε το ταψί και "γλιστράμε" πάνω του τις λαδόκολλες με τις λαγάνες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα  και κατεβάζουμε στους 190 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά. 
  • Απολαύστε τες ζεστές με χαλβά και ελιές.Τρώγονται και την επόμενη μέρα. 





Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές .


Δεν υπάρχουν σχόλια: