Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ






Άλλη μια συνταγή με  μελομακάρονα που δανείστηκα από το μπλοκάκι της  μαμάς  μου,είναι  η τελευταία  με  μελομακάρονα 
Την συνταγή μου την έδωσε  πριν χρόνια μια φίλη, μια συνταγή που πάει από χέρι σε χέρι .
Συνταγές που έχουν τα ίδια υλικά αλλά κάθε μια έχει την παραλλαγή της στα υλικά αλλά έχει όμως και την δικής νοστιμιά.
  

ΥΛΙΚΑ :

2 κούπες ελαιόλαδο ελαφρύ   
950-1000 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι  μας .
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 και 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/2  κουτ.του γλυκού γαρύφαλλο
1/2  κούπα κονιάκ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  
1/2  κούπα  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι


1 κούπα καρύδια κομμένα στην μέση για την γέμιση
καρύδια χοντροκομμένα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα για  το τέλος  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

2 κούπες  νερό
1-1/2 κούπες ζάχαρη
1-1/2 κούπα μέλι
1 /2 πορτοκαλιού κομμένο σε φέτες
2 ξυλάκια κανέλας

χυμό από μισό λεμόνι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε  το λάδια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά-αρώματα μαζί το χυμό που έχουμε  πρώτα προσθέσει μέσα την σόδα.Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν  αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και το αλάτι λίγο-λίγο .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι, θέλουμε μια αφράτη ζύμη και απαλή  
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια με την ζυγαριά 30-40 γρ ζύμης τα ανοίγουμε σε πιτούλα βάζουμε μέσα ένα κομμάτι καρύδι και κλείνουμε, με τα χέρια μας (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες )   
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή οδοντογλυφίδα  
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις στους 170-180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου ανάλογα το  φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε για 30 40 λεπτά στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για  30 _40  λεπτά περίπου.Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας και το χυμό λεμόνι.Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7_10 από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι και αφήνουμε  ξανά την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι να συνεχίσει το βρασμό,και καθαρίζουμε με το κουτάλι τον αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
    • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
    • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
    • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Για να  φτιάξουμε  μελομακάρονα με  σοκολάτα  θα  χρειαστούμε  200 γρ σοκολάτα που θα  την λιώσουμε σε  μπέν μαρί και μια  κουταλιά  καλαμποκέλαιο, τα μελώνουμε πρώτα  και στην συνέχεια  αφού κρυώσουν  τα  βουτάμε  στην σοκολάτα ,και  τα αφήνουμε  να  παγώσει η σοκολάτα  κρύο περιβάλλον  , τώρα  το χειμώνα  τα  αφήνω  στην βεράντα για  1-2 ώρες  και  είναι  μια χαρά.
Μερικά  μυστικά :
  • Τα υλικά μας πρέπει να είναι  τα  καλύτερα γιατί θα  μας  δώσουν ένα  εγγυημένο αποτέλεσμα Το  λάδι που θα  χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι  πάντα ελαιόλαδο και ελαφρύ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας πάντα και τα καρύδια μας πρέπει να είναι πάντα  φρέσκα  όπως  και το μέλι πάντα το καλύτερο γεμάτο αρώματα  και  αν  μπορέσουμε  από δικός  μας  παραγωγό 
  • Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα θα γίνουν σκληρά. Το ζύμωμα πρέπει να  γίνει με τα  χέρια  μας  μέχρι  να  ομογενοποιήθουν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Τα ψήνουμε για  20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα  χρυσό χρώμα  
  • Το σιρόπιασμα του μελομακάρονου μπορεί  να  γίνει και με  λίγη αναμονή με κρύα  τα  μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι, έτσι  θα  έχουμε τραγανά και μελωμένα όσο πρέπει 
  • Αν τα  θέλετε  πολύ μελωμένα τότε θα  έχετε  το σιρόπι  χλιαρό και ζεστά  τα  μελομακάρονα, τα  βουτάτε λίγα λίγα στο σιρόπι και προσοχή μην  τα παρακάνετε  γιατί θα  λασπώσουν και θα χαλάσει η γεύση τους .
Καλές γιορτές !
Καλές γιορτές και χρόνια πολλά σε όλους σας!

Ως την επόμενη φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Δεν υπάρχουν σχόλια: