Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ COOKIES ΛΕΟΠΑΡ ΚΑΙ ΖΕΒΡΑ


Υπέροχα μπισκοτάκια για τον καφέ μας αλλά και για τα παιδάκια μας για το κολατσιό τους για το σχολείο με υπέροχα και διαφορετικά σχέδια από τα συνηθισμένα! 
Παίξτε με την ζύμη μαζί με τα παιδιά σας!




 
ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ . βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ίσως και λιγο παραπάνω, αναλογα το μεγεθος του αυγού μας
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι κόρν φλάουρ (μπορείτε να το παραλείψετε και να βάλετε αλεύρι )
  • 2 βανίλιες
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50- 60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί ή 3-4 κουταλιές σούπας κακάο ή ( λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  : 1) Δημιουργούμε τη ζύμη: χτυπάμε το βούτυρο με την ζαχαρη και το λάδι για 2-3 λεπτά προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το κακάο) και ζυμώνουμε. Πρέπει να γίνει ένα  ομοιόμορφο μείγμα και να μην κολλάει γιατί θα το ανοίξουμε με τον πλάστη. Αν είναι αρκετά κολλώδες, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  •   Χωρίζουμε  σε ένα μικρο κομμάτι την ζύμη ίσο μεένα μανταρίνι μεγάλο και βάζουμε 1 κουταλιά σούπας κακάο, το έκανα ανοιχτό χρώμα καφέ. Ξαναπέρνουμε  άλλο ένα κομμάτι ζύμης ίσο με ένα μήλο μεγάλο και βάζουμε 3 κουταλιές σούπας κοφτές κακάο, το κάνουμε πιο σκούρο απο το ανοιχτό που κάναμε πρώτα. Το κάνουμε σκούρο καφέ και τα ζυμώνουμε να ενσωματωθεί καλά το κακάο. Βάζουμε τα ζυμαράκια σε σακουλάκια ξεχωριστά το καθένα στο ψυγείο να ξεκουραστούν για μια 1-3 ώρες ή και περισσότερο.(εγώ τα άφησα μισή μέρα)  
2) Κάνουμε  το πρώτο κομμάτι της ζύμης μας    χρώμα ανοιχτό κακάο ένα μπαστουνάκι πάχους σαν το δάχτυλο μας και μάκρος 10-15 εκατ και παίρνουμε   και το κομμάτι απο την πιο σκούρα ζύμη και άνοιγουμε  φύλλο 1 εκατ.
3) Βάζουμε  πάνω το μπαστουνάκι με την ανοιχτή ζύμη και το κάνουμε ρολό. Το άφηνουμε  στο ψυγείο για καμιά ώρα...
4) Παίρνουμε  την ανοιχτή ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας πάνω σε μια λαδόκολλα,βάζουμε απο πάνω μια άλλη ακόμα λαδόκολλα και με τον πλάστη την άνοιγουμε  φύλλο πάχους 1 εκατ.
 

  •  Παίρνουμε  το παραπάνω ρολάκι με τις πιο σκούρες ζύμες που φτιάξαμε πιο πριν και το κόβουμε   ρολάκια με το μαχαίρι 1/2 εκατ και τα κόβουμε  στην μέση. 
  • Τα τοποθέτούμε  όπως φαίνεται   στην  φωτογραφια  πάνω στην ανοιχτή ζύμη, αφού πρώτα την περνάμε  με ενα πινέλο λίγο γάλα για να κολλήσουν και τα πάτάμε  λίγο με τα χέρια μας να κολλήσουν.



5) Μετα    παίρνουμε  μια λαδόκολλα και με τον πλάστη την πάταμε  ελαφρά   να ενωθούν τα κομμάτια με την λευκή ζύμη. 
 Έτοιμο, αυτο είναι το λεοπαρ σχέδιο  μας  !
 

6) Με ένα ποτήρι 6-7 εκατ ή μια στρογγυλή κουπάτ ή και τετράγωνη κουπάτ κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε σε ενα ταψί με λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους 2-3 εκατ.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 165ο με 170ο για 11-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.






8) Και για το σχέδιο Ζέβρα,άνοιγουμε  την λευκή ζύμη πάλι σε φύλλο 1 εκατ και πέρναμε λίγο γάλα με ένα πινέλο. Μετά πέρνουμε μικρά κομμάτια καφέ σκούρας ζύμης και τα  κανουμε   μικρά  σκουλικάκια όπως φαίνεται στην φωτογραφία και τα τοποθέτούμε  με κάποια  απόσταση πάνω στην λευκή ζύμη, τα πάταμε  λίγο μαλακά με τα χέρια μας και μετά πάλι βάζουμε την λαδόκολλα και με τον πλάστη πάταμε   την ζύμη μαλακά να ενωθούν καλά τα κομμάτια.

 

9) Με ένα ποτηρι 6-7 εκατ ή μια στρογγυλή κουπάτ ή και τετράγωνη κουπάτ κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε σε ενα ταψί με λαδόκολλα, με απόσταση μεταξύ τους 2-3 εκατ.

 
10) Σε προθερμασμένο φούρνο τα  ψήνουμε στους 165ο με 170ο για 11-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα διατηρούμε σε ενα μπόλ καλά κλεισμένο σε δροσερό χώρο.
Την ιδέα για το σχέδιο την βρήκα στο διαδίκτυο απο μια φωτογραφιά που βρήκα. Η συνταγή μπισκότων  είναι απο την αδερφούλα μου!









Από  εδώ   βρήκα  αυτο  το  υπέροχο  σχέδιο 
http://www.kekevi.com/2015/01/10/leopar-kurabiye-videolu-tarifi/
και εδω

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ COOKIES ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ


  Υλικά


150 gr. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 και  1/2  φλιτζάνια αλεύρι
1/2  φλιτζάνι   λδι 
1 φλιτζάνι κόρν φλάουρ  (μπορειτε   να το παραλειψετε  και να βαλετε  αλεύρι )
2 βανίλιες
1  και  1/2  φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2   κουταλάκια  του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 30-60   γρ  σοκολατα  κουβερτούρα  λιωμενη  σε μπεν  μαρι  ή 1,5 κουτάλι της σούπας κακάο    ή (  λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής)

Εκτέλεση
  • Δημιουργούμε  τη ζύμη προσθέτοντας τα υλικά (εκτός από το κακάο) και ζυμώνουμε .
  •  Πρέπει να γίνει ομοιόμορφο μίγμα και να μην κολλάει γιατί θα το ανοίξουμε με τον πλάστη. Αν είναι αρκετά κολλώδες, προσθέτουμε  λίγο αλεύρι .
  •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Προσθέτουμε στο ένα από τα δύο ίσα μέρη  τη λιωμένη σοκολάτα  και ξαναζυμώνουμε  για να πάει παντού.
  • Βάζουμε  τα δύο ζυμαράκια το καθένα  σε ένα  σακουλακι  και  στο ψυγείο να ξεκουραστούν για μια  1-3   ωρες ή και περισσοτερο .( εγώ  τα  άφησα  μισή μέρα )
  • Τοποθετούμε   λαδόκολλα στον πάγκο και ανοίγουμε    με τον πλάστη  της   ζύμες σε  2 φύλλα  1-1/2 εκατ  παχους και ίδιου  πλάτους .
  •  Προσπαθούμε  όσο γίνεται να έχουν το ίδιο μέγεθος. Βάζουμε   τη μια ζύμη πάνω στην άλλη και τυλίγουμε   σε σφιχτό  ρολό , το  κόβουμε   στην  μέση  σε  2 ίσα κομμάτια -ρολάκια 
  • Ενώνουμε  τα δύο ρολά  δίπλα  -δίπλα και τα  βάζουμε   στην κατάψυξη για μισή ώρα, για να δέσουν και να κόβονται εύκολα. Κόβουμε ένα καλό μαχαίρι τη ζύμη σε  ίσα   τεμάχια.
  • Πιέζουμε  με τα δάχτυλά μας στο κέντρο του κάθε μπισκότου έτσι ώστε να βγει το σχήμα της πεταλούδας. Τραβάμε  ελαφρώς προς τα έξω τις άκρες έτσι ώστε να βοηθήσουμε να εμφανιστούν και οι «κεραίες» της πεταλούδας
        
  • Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 165ο  με 170ο  για 11-12  λεπτά   μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!

Το  σχέδιο  το πήρα  από  δω :http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/kurabiye-sekilleri.803771/



Η ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ







ΥΛΙΚΑ:
10 πράσα  μεγάλα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ξερά
1 κούπα γάλα
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
5 κουταλιές σούπας  Τραχανά σταρένιο  γλυκό 
2-2,5 κούπες τριμμένα τυριά  (φέτα ,κεφαλογραβιέρα, κίτρινα  τυριά και ότι  άλλο θέλετε ) εγώ  βάζω κυρίως  φέτα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι  (προαιρετικά ανάλογα  το  πόσο  αλμυρά είναι τα  τυριά )
Πιπέρι
ΦΥΛΛΟ

 
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:
200 γρ. αλεύρι αλεύρι σκληρό
400 γρ  αλεύρι μαλακό
4-5 κουταλιές  της σουπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σουπας τσίπουρο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον 1/3 κούπας ελαιόλαδο
νισεστέ για  το άνοιγμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε τα  κρεμμύδια και τα πράσα, και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κομματάκια 2 εκατ και τα πλένουμε  .
  •   Αφού τα πλένουμε πολύ καλά τα βάζουμε με το νερό που θα κρατήσουν στο πλύσιμο σε μια  κατσαρόλα, στην αρχή σε μεγάλη θερμοκρασία.
  • Μόλις αρχίσουν να   αχνίζουν  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να μαραθούν και να βγάλουν τα  υγρά τους. Όταν έχουν σχεδόν απορροφήσει όλα τα υγρά, προσθέτουμε το γάλα και  αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να το απορροφήσουν και  αυτό, περίπου 20 λεπτά και στο τελευταίο 10 λεπτό προσθέτουμε  και τον  φουσκωμένο με λίγο νερό τραχανά,ψιλοκόβουμε και  το μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και  αφήνουμε να κρυώσει (10-15 λεπτά).  Προσθέτουμε το λάδι, το μαϊντανό, τα τριμμένα τυριά.Όσο το μείγμα είναι ακόμη  ζεστό προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
  •  Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (λαμβάνοντας υπόψη για το αλάτισμα πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας).
  • Ζυμώνουμε  όλα  τα υλικά  της ζύμης μας έτσι ώστε να έχουμε  μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
  • Χωρίζουμε  τη ζύμη 7-8   μέρη και τα  ανοίγουμε  φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 35 Χ 35 εκ. περίπου. Λαδώνουμε  το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε  το ένα φύλλο, το λαδώνετε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο
  • Απλώνουμε  μέσα ένα  μέρος  της  γέμισης  και από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο λαδώνουμε και το τέταρτο το λαδώνουμε  και τέλος απλώνουμε  και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και μετά βάζουμε και τα τρία τελευταία φύλλα  λαδονοντάς τα  πάλι .
  • Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε  την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια χωρίς να  χαράξουμε  τα φύλλα της βάσης)
  • Την ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45–50 λεπτά περίπου.




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


ΜΗΛΑΡΑΚΙ ..... ΠΟΥΛΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ .. ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

ΜΗΛΑΡΑΚΙ  ΠΟΥΛΑΚΙ  







  • ΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ  ΜΕ ΟΛΕΣ  ΤΗΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ  ΒΗΜΑ  ΒΗΜΑ  
 
https://www.facebook.com/video.php?v=771696052861417&set=vb.123553327675696&type=2&theater
     
    ΚΑΙ  ΕΝΑ  ΚΑΒΟΥΡΑΚΙ ... 





    ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ


    Ένα φαγητό  που το έμαθα  από την μαμά  μου , μας  το έφτιαχνε πάντα  με  λαχανικά  φρέσκα  από  τον  μπαχτσέ  μας .! 

         

    ΥΛΙΚΑ:
    1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια
    1 κιλό πατάτες
    1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο  σε φέτες
    2 καρότα  μέτρια  κομμένα  σε  ροδέλες 
    150 -γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή  φρέσκια  τριμμένη ντομάτα 
     μαϊντανό ψιλοκομμένο
    δύοσμο  ψιλοκομμένο
    1 πιπεριά  πράσινη   κομμένη σε φέτες
    1 πιπεριά  κόκκινη    κομμένη σε φέτες
    2 σκελίδες  σκόρδο σε  φέτες
    1 φλυτζανάκι  του καφέ   κρασί
    Αλάτι
    ρίγανη
    ελαιόλαδο
     πιπέρι μαύρο
     πιπέρι κόκκινο
    και  1/2 λίτρο  νερό 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Καθαρίσουμε τα κολοκυθάκια,τα πλένουμε και    τα κόβουμε σε ροδέλες.Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
    • Περνούμε  ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τα κολοκυθάκια, τις  πατάτες, τα καρότα ,  τον δυόσμος , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι,  ρίγανη  ,  την πάπρικα , της  πιπεριές , το σκόρδο  , το κρασακι  μας  και τα  ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
    • Διανύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
    • Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά. Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.
    • Σκεπάζουμε  με αλουμινόχαρτο και στα τελευταία  15 λεπτά  βγάζουμε  να πάρει  λίγο χρώμα το φαγητό μας
    • Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
    • Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε   3-4  μέτριες  ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


    Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

    ΣΑΜΠΛΕ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ ΔΙΧΡΩΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ


    ΥΛΙΚΑ 
    Για τη ζύμη με βανίλια:
    - 300-350   γρ αλεύρι  ανάλογα  το μέγεθος  που έχει το αυγό
     - 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
    - 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    - 1 αυγό
    - 2 κουταλιές της σούπας γάλα
    -  2 βανίλιες
    -λίγο  αλάτι


    Για το κακάο ζύμη:
    - 300-350  γρ αλεύρι αναλογα    το μεγεθος  που εχει το αυγο 
    - 30 γραμμάρια άγλυκο κακάο σε σκόνη
    - 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
    - 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    - 1 αυγό
    - 4 κουταλιές της σούπας γάλα
    -2  βανιλιες
    -λίγο  αλάτι

    σταγόνες   σοκολάτας  για  τα  ματια .
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προετοιμασία της ζύμης με βανίλια: 
    • Χτυπάμε   σε ενα  μπολ   το μαλακωμένο βούτυρο,το  χτυπημένο αυγό, το γάλα  τη   ζάχαρη  και τη βανίλια και ρίχνουμε  σιγά  -σιγά  το  αλευρι  ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα Βάζουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα
      • Ζυμη  Κακάο:
      • Χτυπάμε   σε ενα  μπολ   το μαλακωμένο βούτυρο,το  χτυπημένο αυγό, το γάλα  τη   ζάχαρη  και τη βανίλια και ρίχνουμε  σιγά  -σιγά  το  αλευρι  ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα Βάζουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη  βάζουμε  στο ψυγείο για 1 ώρα   Αφαιρουμε   τη ζύμη από το ψυγείο 2-3 λεπτά πριν το έργο
      • Σε αλευρωμένη επιφάνεια  ή πανω σε  λαδόκολλα  ανοιγουμε  της  ζυμες   με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0.5  εκατ   και σχηματίζουμε  ένα ορθογώνιο και . δίνουμε  στην   ζυμη  μας  το σχεδιο  που θελουμε !! 
      • Θα κοψουμε  κύκλους  για  το  κεφάλι    με κυκλικά κουπάτ 6     και 3 εκατοστά  για   την  μυτουλα  του   αλλά  και   για  τα  αυτακια  του  , που   θα  τα  κόψουμε  στην  μέση και θα  τα πατήσουμε  με  τα χέρια  μας  ελαφρα  να  κολλήσουν .

      • Προθερμένουμε  το φούρνο στους 160 ° C.           Τοποθετούμε   τις φέτες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και απόσταση 3 cm (αλλιώς  τα  κουλουράκια θα κολλήσουν μεταξύ τους).         Ψήνουμε τα κουλουράκια 12-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας. 
      • ΠΡΟΣΟΧΗ ..  ΟΣΟ  ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ   ΜΕΓΕΘΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ  ΤΑ  ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ,  ΜΕΙΩΝΕΤΕ  ΤΟ ΧΡΟΝΟ  ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ   ..
      • Αφήνουμε   τα κουλουράκια  δροσερό σε ένα ράφι. 
      • Το  σχέδιο για  τα  αρκουδάκια   το  πήρα  απο  εδω http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/kurabiye-sekilleri.803771/

      Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ HAMPURGER ΨΩΜΑΚΙΑ

        HAMPURGER    ΨΩΜΑΚΙΑ       ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ

      • 550 γρ αλεύρι
      • 30 γρ ζάχαρη
      • 10 γρ μέλι
      • 300 ml  γάλα
      • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
      • 40 γρ βούτυρο
      •  8 γρ αλάτι
      • σουσάμι

      Προετοιμασία

      • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή   και   αυτή τη φορά.
      •  Έβαλα στο κάδο   το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,την μαγιά, το  αλάτι ,τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα  το πρόγραμμα  ζύμης,  και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα  μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη 
      • Αν το κάνουμε  με  το χέρι   η  διαδικασία έχει ως εξής:
      • Τρίβουμε τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τα  150ml  από  το γάλα μας . Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με   το  αλάτι και ζυμώνουμε.
      • Στη συνέχεια, προσθέτουμε  το  βούτυρο και το  υπόλοιπο   γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο.
      •  Σκεπάζουμε με πετσέτα  και αφήνουμε  να  φουσκώσει  η  ζύμη για 30-45λεπτά .
      •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπάλες περίπου 120 γραμμάρια το καθένα. Τα  βάζουμε    σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν ι τον όγκο τους.
      • Βάζουμε  σε   ένα  μπολάκι  μια  κουταλιά  λάδι και  λίγο  νερό  , και με ένα  πινέλο  περνάμε  τα ψωμάκια  μας  και  τα πασπαλίζουμε   με   σουσάμι
      •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά.
       ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΗΜΕΡΑ  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ   ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ   Απολαύστε το!






      ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ , ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

                        


      ΥΛΙΚΑ
      • 300 γρ αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις .
      • 200 γρ αλεύρι σκληρού σίτου ή 00   ( μπορεί να αντικατασταθεί με 200 γρ  αλεύρι για όλες  τις  χρήσεις )
      • 7-9 γρ  ξηρή μαγιά   ή  30 γρ φρέσκια μαγιά
      • 250 ml ζεστό νερό (λίγο ζεστό αλλά όχι καυτό)
      • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      • 1/2 κουταλάκι  ζάχαρη
      • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
       ( 5  κουταλιές για την ζύμη  και  της άλλες 3 για  την  επάληψη στο  τέλος  - Εγώ έβαλα  το λαδάκι απο της  λιαστές  ντομάτες )

      • 4-5 λιαστές    ντομάτες  ψιλοκομμένες
      •   4-5   πατάτες   βρασμένες   η άβραστες    ( εγώ ειχα  απο το μεσημέρι  βρασμένες που έκανα  πατατοσαλάτα    που  περίσεψαν )
      • Τυράκι  τριμμένο(προαιρετικά )
      • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο  και  ρίγανη
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      • Αναμείξτε τα δύο είδη αλευριού με ξηρή μαγιά και σταδιακά προσθέστε ζεστό νερό αναμειγνύοντας με  το ελαιόλαδο. προσθέστε  την ζάχαρη  και  το αλάτι .
      • Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε  μια   μαλακιά  ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη απαιτεί επίσης νερό, προσθέστε 1-2 κουταλιές ακόμα  νέρακι .
      •   Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα, για 60-90 λεπτά.
      • Όταν η ζύμη έχει  φουσκώσει , το χωρίζουν σε δύο ίσα κομμάτια τεντώνουμε  το  κάθε κομμάτι της ζύμης με το χέρι, σε σχήμα  του ταψιού  που θα χρησιμοποίησουμε αφού έχουμε αλείψη  τα χέρια μας  με λίγο λάδι   και βάζουμε στην   πίτσα πάνω  στην   επιφάνεια   της  λίγο λάδι και  ρίγανι .
      • Βάλτε  την   ντομάτα  κομμένη σε μικρά  κομματάκια  , την  πατάτα   κομμένες σε φέτες πολύ λεπτές, βαζοντάς τες πάνω   τους λίγο  αλάτι   και το τριμμενο τυρί μας και το δεντρολίβανο  και  την  ριγανι  και τα πασπαλίζουμε με άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι.
      • Ψήστε  την πίτσα   σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 20-25 λεπτά.
      • Σερβίρετε ζεστό. Είναι νόστιμο!
      • Αυτή η  ζύμη με  μόνο σκληρό αλεύρι σίτου  00 δίνει μια τραγανή υφή .
      • Εάν χρησιμοποιείτε μόνο το άσπρο αλεύρι και θέλετε ακόμα μια τραγανή κρούστα, βάλτε  λαδακι  κάτω στο  ταψάκι




      Προσθήκη λεζάντας

      Η ΣΠΑΝΑΚΟΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ (Λαχανιά )