Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ






Άλλη μια συνταγή με  μελομακάρονα που δανείστηκα από το μπλοκάκι της  μαμάς  μου,είναι  η τελευταία  με  μελομακάρονα 
Την συνταγή μου την έδωσε  πριν χρόνια μια φίλη, μια συνταγή που πάει από χέρι σε χέρι .
Συνταγές που έχουν τα ίδια υλικά αλλά κάθε μια έχει την παραλλαγή της στα υλικά αλλά έχει όμως και την δικής νοστιμιά.
  

ΥΛΙΚΑ :

2 κούπες ελαιόλαδο ελαφρύ   
950-1000 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι  μας .
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 και 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/2  κουτ.του γλυκού γαρύφαλλο
1/2  κούπα κονιάκ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  
1/2  κούπα  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι


1 κούπα καρύδια κομμένα στην μέση για την γέμιση
καρύδια χοντροκομμένα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα για  το τέλος  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

2 κούπες  νερό
1-1/2 κούπες ζάχαρη
1-1/2 κούπα μέλι
1 /2 πορτοκαλιού κομμένο σε φέτες
2 ξυλάκια κανέλας

χυμό από μισό λεμόνι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε  το λάδια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά-αρώματα μαζί το χυμό που έχουμε  πρώτα προσθέσει μέσα την σόδα.Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν  αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και το αλάτι λίγο-λίγο .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι, θέλουμε μια αφράτη ζύμη και απαλή  
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια με την ζυγαριά 30-40 γρ ζύμης τα ανοίγουμε σε πιτούλα βάζουμε μέσα ένα κομμάτι καρύδι και κλείνουμε, με τα χέρια μας (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες )   
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή οδοντογλυφίδα  
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις στους 170-180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου ανάλογα το  φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε για 30 40 λεπτά στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για  30 _40  λεπτά περίπου.Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας και το χυμό λεμόνι.Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7_10 από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι και αφήνουμε  ξανά την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι να συνεχίσει το βρασμό,και καθαρίζουμε με το κουτάλι τον αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
    • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
    • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
    • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Για να  φτιάξουμε  μελομακάρονα με  σοκολάτα  θα  χρειαστούμε  200 γρ σοκολάτα που θα  την λιώσουμε σε  μπέν μαρί και μια  κουταλιά  καλαμποκέλαιο, τα μελώνουμε πρώτα  και στην συνέχεια  αφού κρυώσουν  τα  βουτάμε  στην σοκολάτα ,και  τα αφήνουμε  να  παγώσει η σοκολάτα  κρύο περιβάλλον  , τώρα  το χειμώνα  τα  αφήνω  στην βεράντα για  1-2 ώρες  και  είναι  μια χαρά.
Μερικά  μυστικά :
  • Τα υλικά μας πρέπει να είναι  τα  καλύτερα γιατί θα  μας  δώσουν ένα  εγγυημένο αποτέλεσμα Το  λάδι που θα  χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι  πάντα ελαιόλαδο και ελαφρύ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας πάντα και τα καρύδια μας πρέπει να είναι πάντα  φρέσκα  όπως  και το μέλι πάντα το καλύτερο γεμάτο αρώματα  και  αν  μπορέσουμε  από δικός  μας  παραγωγό 
  • Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα θα γίνουν σκληρά. Το ζύμωμα πρέπει να  γίνει με τα  χέρια  μας  μέχρι  να  ομογενοποιήθουν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Τα ψήνουμε για  20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα  χρυσό χρώμα  
  • Το σιρόπιασμα του μελομακάρονου μπορεί  να  γίνει και με  λίγη αναμονή με κρύα  τα  μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι, έτσι  θα  έχουμε τραγανά και μελωμένα όσο πρέπει 
  • Αν τα  θέλετε  πολύ μελωμένα τότε θα  έχετε  το σιρόπι  χλιαρό και ζεστά  τα  μελομακάρονα, τα  βουτάτε λίγα λίγα στο σιρόπι και προσοχή μην  τα παρακάνετε  γιατί θα  λασπώσουν και θα χαλάσει η γεύση τους .
Καλές γιορτές !
Καλές γιορτές και χρόνια πολλά σε όλους σας!

Ως την επόμενη φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

























Μπισκοτάκια  με  βούτυρο και  πούδρα αμυγδάλου  με  χυμό φρέσκου λεμονιού και ξύσμα .. αρωματικά  και τριφτά σαν κουραμπιεδάκια  και γεμιστά με φουντούκι  και φιστίκι αυγινής  !
Πάμε  στην κουζίνα  να τα φτιάξουμε 

ΥΛΙΚΑ:
180 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου   
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή κεφίρ  
κρόκους αυγού 
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη 
1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα τα αυγά 
φλιτζάνι αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ασπρισμένα που τα κόβουμε στο μπλέντερ) 
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από λεμόνι 
1 φακελάκι ζάχαρη-βανίλια με άρωμα λεμόνι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς .
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα 
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και το  αμυγδαλευρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο που το έχουμε  κόψει σε κυβάκια με την ζάχαρη-άχνη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα,προσθέτουμε τα αυγά,τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και την κρέμα και τέλος το αλεύρι,και το αλεύρι από αμύγδαλα,το αλάτι και τα μπέικιν και ζυμώνουμε-ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα που έχει την μορφή του play-don,αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι
  • Μοιράζουμε την ζύμη σεκομμάτια των 10-15 γρ το καθένα και δίνουμε το σχήμα μπάλας 
  • Τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ του και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 15-16 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .
  • Περιμένουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη 
Μπισκοτάκια  με  βούτυρο και  πούδρα αμυγδάλου  με  χυμό φρέσκου λεμονιού και ξύσμα .. αρωματικά  και τριφτά σαν κουραμπιεδακια και γεμιστά με φουντούκι  και φιστίκι αυγινής  






Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΑΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


















Οι αγαπημένες  μπάρες των κοριτσιών μου αλλά και όλης της οικογένειας μας ..
Παρασκευάζονται πολύ εύκολα και γρήγορα ,είναι θρεπτικές και πεντανόστιμες και αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ για το σχολείο,το γραφείο..για μικρούς και μεγάλους που θα μας  γεμίσει ενέργεια ..το πρωί το μεσημέρι, το απόγευμα ακόμα και το  βράδυ 

Όπως  θα  δείτε και στα COOKIES ME TAXINI ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ  και ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ  χρησιμοποίησα ταχίνι του πάει τέλεια. 

Kατέληξα μετά από δοκιμές που έκανα ότι οι συνταγές που απαιτούν ψήσιμο δεν με εντυπωσίασαν 
Νομίζω πως όταν έχεις τόσο νόστιμα, υγιεινά και ανεπεξέργαστα υλικά είναι καλύτερα να τα κρατάς όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή. 
Αποφεύγοντας το ψήσιμο δεν καταστρέφουμε και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά όλων αυτών των σούπερ τροφών
Σε αυτή την συνταγή πρόσθεσα το αγαπημένο  μας  ταχίνι,νιφάδες βρώμης, ηλιόσπορους, σησάμι, μέλι και για να έχουν και μια σοκολατένια  γεύση που αγαπάνε τα κοριτσάκια μου.....λίγη σοκολάτα κουβερτούρα. 
Το καλό με αυτή τη συνταγή είναι ότι μπορείτε να διαλέξετε εσείς ποια υλικά σας αρέσουν περισσότερο. Για παράδειγμα δεν θέλετε ηλιόσπορους και ηλιόσπορους, βάλτε καρύδια ή όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλετε. 
Δεν έχετε cranberries βάλτε σταφίδες, ή ακόμα και  gogi berries. Θέλετε πιο λίγη σοκολάτα, αντικαταστήστε με κάποιο άλλο ξηρό καρπό. Πειραματιστείτε και προσαρμόστε τη συνταγή στα δικά σας γούστα.
Αν έχετε αλλεργίες χρησιμοποιήστε  τα  υλικά  που μπορείτε να καταναλώσετε 
 ΥΛΙΚΑ:
100 γρ cranberries 
100 γρ ηλιόσπορους 
100 γρ σουσάμι 
100 γρ κολοκυθόσπορους
100 γρ βρώμη 
7-8 κουταλιές μέλι ανάλογα πόσο γλυκές τις θέλουμε 
3 κουταλιές σούπας φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
50 γρ σοκολάτα σε κομμάτια ή σταγόνες κουβερτούρας  
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 γρ αλάτι
1 βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα πορτοκάλι 
δημητριακά ολικής άλεσης 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε για λίγο το μέλι ώστε  να γίνει ρευστό
  • Ανακατεύουμε το μέλι με το φυστικοβούτυρο-ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ .Προσέχουμε πολύ να μην το  παιδέψουμε για να μην σφίξει πολύ.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε προθερμάνει ψήνουμε το σουσάμι για 2-3 λεπτά να πάρει  λίγο χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του,ρίχνουμε  το σουσάμι σε  ένα μπόλ 
  • Στησυνέχεια στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά και τους κολοκυθόσπορους και τα  ρίχνουμε στο μπολ με το σουσάμι, προσθέτουμε  και την βρώμη με τους ηλιόσπορους και τους ρίχνουμε στο μπολ με τους υπόλοιπους σπόρους 
  • Τέλος προσθέτουμε  στους παραπάνω  μισοψημένους σπόρους και το αλάτι και το μέλι με το ταχίνι και   ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί 24χ18 εκατ .Απλώνουμε το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να γίνει λεία η επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγα δημητριακά από πάνω κλείνουμε την λαδόκολλα από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 3-4 ώρες .Για να σερβίρουμε το κόβουμε σε 20 μπάρες πάχους 5 εκατ ,
  •  Τυλίγουμε με μικρά κομμάτια λαδόκολλα,ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να λερώνουμε τα χέρια μας αλλά και  για  να είναι όμορφες όταν τις σερβίρουμε 
  • Τις διατηρούμε στο ψυγείο αν ο καιρός  είναι πολύ ζεστός και εκτός αν είναι κρύος 




Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
















Αποφάσισα να μπω ξανά στην κουζίνα να ετοιμάσω τα πρώτα μας χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια ..μετά από παράκληση της μεγάλης μου κόρης να ετοιμάσουμε τα μπισκοτάκια-cookies Rudolph για το σχολικό μπαζάρ της τάξης της
Τα ψήσαμε και τα διακοσμήσαμε παρέα με τα κοριτσάκια μου .. τους μικρούς μου βοηθούς σε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και όχι μόνο και μετά τα γυρίσαμε ανάποδα με το κεφάλι κάτω .
Τα διακοσμήσαμε με σοκολατένιο και Κόκκινο κουφέτα m&amm's chocolate για την μυτούλα τους και τα ματάκια τους .
Τα βάλαμε σε σακουλάκια και έτοιμα να φαγωθούν από τα παιδάκια, με χωριάτικα ολόφρεσκα αυγουλάκια και βουτυράκι φρέσκο και ελάχιστο γλάσο και σοκολάτα κουβερτούρα με αγάπη και στοργή για όλα τα παιδάκια .   Μου λείπει ένα καλό κορνέ από τα εργαλεία που έχω στην κουζίνα μου ..και μάλλον ο Αί Βασίλης θα το φέρει δώρο και μένα μαζί με τα κοριτσάκια μου σαν μικρό παιδάκι που είμαι και εγώ ..γιατί όταν μπαίνω στην κουζίνα μου γίνομαι και εγώ παιδάκι μαζί με τα κοριτσάκια μου.    
Πάμε να τα φτιάξουμε και μην ξεχνάτε πάντα παρέα με τα παιδάκια μας ..

ΥΛΙΚΑ :
1 κούπα  και 1/4 κούπα φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου   (285 γρ )
1 αυγό μέτριο  
κρόκο αυγού 
1 και 1/4 κούπα ζάχαρη άχνη 
3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1/2 φλιτζάνι ακόμα  ανάλογα  το  μέγεθος  των αυγών 
1 φακελάκι ζάχαρη-βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι (και 3-4 σταγόνες χυμό λεμόνι φρέσκο προαιρετικά )
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ*
λίγο αλάτι
Κόφτη για ανθρωπάκια από μελόψωμο 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 

Κόκκινο κουφέτα m&amm's chocolate 
 σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί  που έβαλα εγώ
και ROYAL ICING που θα βρούμε εδώ 
και οδοντογλυφίδα για το σχέδιο 
κορνέ και μύτη

* Αν τα κόψετε τα μπισκοτάκια με κουπάτ και στολίσετε με ζαχαρόπαστα δεν χρειάζεται να βάλετε μπέικιν  πάουντερ γιατί θα απλώσουν και θα χαλάσουν το σχέδιο τους .
Όμως το μπέικιν πάουντερ τα κάνει πιο αφράτα και λιώνουν στο στόμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε  κόψει σε κυβάκια  με την ζάχαρη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα,προσθέτουμε τα αυγά,τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το αλεύρι, ζυμώνουμε-ανακατεύουμε  με τα χέρια μας  καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα που έχει την  μορφή του play-don.
  • Tυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε 3-4 ώρες στο ψυγείο, (αυτό γίνετε για να σφίξει το βούτυρο και να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και να μην  απλώσουν στο ψήσιμο).
  • Πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα βάζουμε την ζύμη μας και με μια ακόμα λαδόκολλα και τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 5-7 mm, κόβουμε με κου πατ ή κύκλο 7 εκατ , τα  τοποθετούμε  στο ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους,  
  • Τοποθετούμε το ταψί  στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) για 10 λεπτά - αν η ζύμη μπει σε κρύο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μπισκότα να κρατήσουν το  ωραίο στρογγυλό σχήμα τους, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση  να  τα  ψήσουμε  περισσότερο  και δεν  το θέλουμε .
  • Φτιάχνουμε  το σχέδιο Ρούντολφ και  τα αφήνουμε σε κρύο περιβάλλον να  παγώσει  η σοκολάτα





















Οι  φωτογραφίες είναι της φίλης μου από facebook Λένας  Μπανώρα  !! Σε ευχαριστώ πολύ .Υπέροχα τα μπισκοτάκια σου .Μπράβο σου  καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη !! 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.