Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΑΔΑ




ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ..την κάθε μέρα πρέπει να γιορτάζουμε, οι μέρες φεύγουν, οι μήνες ...οι στιγμές φεύγουν. Χάσαμε σχεδόν δύο χρόνια από την ζωή μας,ο τρόμος,ο φόβος,η αγωνία είναι πλέον γραμμένα στα πρόσωπα μας .

Η ευτυχία είναι στιγμές ...και για μένα ευτυχία είναι η επαφή και η δημιουργία με το ζυμαράκι..

Φτιάξαμε ένα ακόμα τσουρέκι ...είχαμε καιρό να το απολαύσουμε,το ζητούσαν οι μικρές μου .Πάντα θα δοκιμάσω και ένα νέο προϊόν στην ζύμη μου .(θέλω να δοκιμάζω και άλλα υλικά,εκτός από τα απλά, με ξέρετε και από τις άλλες συνταγές) πρόσθεσα λοιπόν αντί μιας ποσότητας γάλακτος και μια ποσότητα λεμονάδας με ανθρακικό που είχα ..μιας και την περισσότερη ποσότητα ένα "μικρό ποντικάκι " πρόλαβε και την απολαύσε δροσερή από το ψυγείο  και φυσικα με αλεύρι για τσουρέκια από Μύλοι Γεωργανάδων

Ετοίμασα ένα υπέροχο εύκολο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα τσουρέκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα στον αρτοπατασκευαστη ..Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις για την συνταγή .
  1. Η συνταγή είναι κατάλληληγια  αρτοπατασκευαστή 1 κιλού και κάτι παραπάνω..Αν η μέγιστη χωρητικότητα του δικούς σας αρτοπατασκευαστή είναι μικρότερη από 1 κιλό πρέπει να μοιράσουμε την συνταγή στην μέση .
  2. Ανάλογα με τις μάρκες που υπάρχουν στην αγορά ο δικός μου είναι της tefal .

 ΥΛΙΚΑ:
  • 200ml χλιαρό γάλα (Eγώ αφαίρεσα 100ml γάλα και έβαλα το κεφίρ που περισσέψει από το πρωινό μας)
  • 80ml χλιαρό νερό 
  • 100 ml λέμοναδα με ανθρακικό 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  •  1 και 1/4 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (250_300 γρ ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε ) 
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 50 ml καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε όλη την ποσότητα,βούτυρο εγώ δεν είχα και συμπλήρωσα λάδι )
  • 4  μέτρια αυγά
  • 1050 -1080 γρ αλεύρι για τσουρέκια. Ίσως πάρει περισσότερο .. ανάλογα το αλεύρι μας  από Μυλοι Γεωργανάδων
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι  
  • 10 γρ μαχλέπι 
  • 6 γρ κακουλέ 
  • 1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος  
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά ή αμύγδαλα φιλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 200ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι,αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά
  • Βάζουμε στο κάδο του το χλιαρό  νερό,τη ζάχαρη,την ενεργοποιημένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα ένα -ένα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, το ξύσμα ,το μαχλέπι και το κακουλέ,το μέλι,το αλάτι,την λεμονάδα σε θερμοκρασία δωματίου (ζέστανα ένα ποτήρι νερό και"βούτηξα" μέσα το μπουκάλι με την λεμονάδα ,θα πάρει λίγη θερμοκρασία , χρειαζόμαστε ,να έχουν όλα τα υλικά μας την ίδια για την επιτυχία της ζύμης),το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματατος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή  την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας .Δεν προσθέτουμε  άλλο αλεύρι με το χτύπημα θα έρθει η ζύμη εκεί που πρέπει ...αν βάλούμε αλεύρι επιπλέον ..θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια ..θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά  και πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως το ρίχνετε ..λίγο_λιγο και ζύμώνουμε  ...και ξανά πάλι ...
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 200ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργοποιηθει η μαγιά και στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά ,το κακουλέ,το μαχλέπι ,την βανίλια και το ξύσμα ,το χλιαρό νερό,το μέλι,την λεμονάδα και στην συνέχεια ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος θα λιωσουμε βούτυρo και κρύο θα το προσθέτουμε λίγο λίγο  και θα ζυμώνουμε-ενσωματωνουμε  όχι με τις μπούνιες αλλά τραβώντας την ζύμη κυκλικά προς το κέντρο της όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας.  3_5 λεπτά Στη συνέχεια αφήνουμε την ζύμη στον καθαρό λαδομένο πάγκο και με την μέσα μεριά της παλάμης μας της κάνουμε τραβήγματα και μαζέματα.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει.
  • Για να φτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..ή ανάλογα τι πλεξούδες θα κάνουμε με 2ή 3 κορδόνια 
  • Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 30 λεπτά). 
  • Στο τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό(αυτή την φορά έβαλα όλο το ασπράδι και πρόσθεσα πολύ λίγο από τον κρόκο το 1/3 περίπου ) και λίγο γάλα και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι   
  • Ψήνουμε τα τσουρέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170-160 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν (προσοχή στο ψήσιμο , να μην μας αρπάξουν).
Mερικά μυστικά για την συνταγή ..
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια ,το κοσκινίζουμε μια και φορές,έτσι θα πάρει αέρα και θα γίνει αφράτη η ζύμη   
Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική και αφράτη που θα κολλάει λίγο στα χέρια  μας, θα την δουλέψουμε με λίγο λάδι στα χέρια όταν θα κάνουμε τις πλεξούδες  μας 
Το γάλα μας δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί η μαγιά θα καεί .Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το βούτυρο μας .
Αν ζυμώσουμε με τα χέρια μας δεν ζυμώνουμε με την μπούνια μας όπως το ψωμί αλλά τραβάμε την ζύμη προς το κέντρο. 
Τα κορδόνια μας πριν τα πλέξουμε τα στριφοζυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία  πιο κάτω ..αυτό βοηθάει να αναπτυχθούν οι ίνες .
Δεν βάζουμε πολύ ζάχαρη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα τσουρέκια μας,αν θέλετε πιο γλυκά τα τσουρέκια προσθέστε μέχρι 40 γρ ακόμα.  
Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  
Ένα μικρό μυστικό για τσουρέκια με ίνες γυρίστε  τα κορδόνια σας με τα χέρια σας ,το ένα αριστερά  και το 
άλλο δεξιά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία .






Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΚΑΡΔΙΑ ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ





Αγίου Βαλεντίνου..η γιορτή της αγάπης❤️,του έρωτα 💌
Για μένα έρωτας,μεράκι,λατρεία είναι το ζυμαράκι όπως καταλαβαίνετε τόσα χρόνια τώρα ..αφήστε με στην κουζίνα μου και δώστε μου έναν αρτοπατασκευαστη να ζυμώνει (συγχωρέστεμε τα χεράκια μου πονάνε)αλεύρι,υγρά,γάλα _νεράκι και φυσικά μαγιά και είμαι ικανή να είμαι όλη μέρα στον πάγκο της κουζίνας και να δημιουργώ υπέροχα σχέδια με την ζύμη .
Αυτή την φορά ετοιμάσαμε μια ζυμαρένια καρδιά ❤️ με αλλαντικά ότι είχε το ψυγείο μου...Εσείς βάλτε ότι σας αρέσει..από αλλαντικά,τυριά ,πιπεριές ,καλαμπόκι,ελιές,κοτόπουλο ..ότι μας αρέσει,μπορεί να γίνει ακόμα και με Μερέντα,αλλά και με κρέμα πατισερι,αλλά και κρέμα μπουγάτσας ...
Η φαντασία δεν σταματά πουθενά άλλωστε η μαγειρική και ακόμα πιο πολύ η αρτοποιεία ...δεν έχει στάνταρ ...θέλει μεράκι,αγάπη ,φαντασία ...αφήστε την ελεύθερη και δημιουργήστε ...μαζί μου υπέροχα εδέσματα για σας και την οικογένεια σας με πολύ αγάπη❤️💌.Πριν χρόνια φτιάξαμε μια ακόμα καρδιά ζυμαρένια ❤️αλλά  με γέμιση κοτόπουλου
Πάμε να την φτιάξουμε παρέα λοιπόν ...Η συνταγή για το ζυμάρι είναι από εδώ


ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλεύρι για όλες της  χρήσεις ή για τσουρέκια αν θέλετε  για ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα
150 ml νερού χλιαρό
100
 ml γάλα χλιαρό 
 60 ml λάδι
 1 αυγό
 30 γρ γιαούρτι(εγώ βάζω 30γρ γιαούρτι φρέσκο πρόβειο με 2 κουταλιές γάλα,τα έκανα μια ξινή  κρέμα ή κεφίρ ότι έχω στο ψυγείο )
7 γρ μαγιά ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 60-70 γρ βούτυρο λιωμένο σαν κρέμα 
 3 κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος
 1 αυγό για το τέλος   

ΓΕΜΙΣΗ: Κίτρινα τυριά, μοτσαρέλα,παρμεζάνα ,πεπερονι, γαλοπούλα,καλαμπόκι,λίγη σάλτσα ντομάτα χωρίς υγρά..γενικά ότι έχετε και σας αρέσει .....το αφήνω στην δική σας διάθεση τι θα προσθέσετε ακόμα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε την μαγιά,μια κουταλιά ζάχαρη και 3_4 κουταλιές από το αλεύρι και πρόσθετουμε και το χλιαρό νερό,ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.
  • Στον κάδο του αρτοπατασκευαστή πρόσθετουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το γάλα,το νερό και τη ζάχαρη στη συνέχεια,  προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο-λίγο όχι όλο μαζί,ίσως χρειαστεί περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας 
  • Και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη , προσθέτουμε το λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο),το αλάτι και το αυγό και το γιαούρτι. 
  • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας,να μην κολλάει στα  χέρια μας και να είναι  ελαστική και απαλή .Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη ,μακριά από κρύα ρεύματα, ή σε αναμμένο φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.Αφού ο όγκος της ζύμης μας έχει διπλασιαστεί,χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες.Και στη συνέχεια μοιράζουμε σε 6-8 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε με τα χέρια μας ή τον πλάστη σε μικρές πίτες όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες πιο κάτω αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου το βούτυρο  που έχουμε μαλακώσει  ελαφρά σε θερμοκρασία  δωματίου και  τοποθετούμε το ένα  φύλλο πάνω στο άλλο ,το τελευταίο φυλλαράκι δεν το βουτυρώνουμε. Τυλίγουμε με διάφανη  μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2_3  ώρες το έχω αφήσει και   μια ολόκληρη νύχτα. Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και  αλευρώνουμε τον πάγκο   εργασίας μας.
  • Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με τον πλάστη σε σχημα τετράγωνο 35χ35 .. πάχους 1_2 εκατ και κόβουμε με ένα τσερκι σε σχήμα καρδιάς . Τα υπόλοιπα ζύμης τα αφήνουμε στην άκρη.
  •  Πριν προσθέσουμε αρχικά την σάλτσα ντομάτα τρυπάνε με ένα πιρούνι την ζύμη και  πασπαλίζουμε το κάτω Φυλλο ζύμης με λίγο ψιλό σιμιγδάλι,προσθέτουμε  την σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά μας .Ανοίγουμε και τομαλλο κομμάτι σε τετράγωνο φύλλο 35χ35  πάχους 1_1/2  εκατοστά και με το εργαλείο κοπής ζύμης κόβουμε την ζύμη και σκεπάζουμε την καρδιά μας με το ζυμαρακι,με τα υπόλοιπα της ζύμης τελειώνουμε την ζυμαρένια καρδιά ❤️ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
  • Αφήνουμε τη ζυμαρένια καρδιά να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και με ένα πινέλο αλείφουμε την ζύμη μας . ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς να πάρει ένα υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα .

Οι φωτογραφίες είναι από μια άλλη συνταγή. Ξέχασα να βγάλω σήμερα αυτό το στάδιο ...

Το πλέγμα στην ζύμη γίνετε με το παραπάνω εργαλείο ζύμης,είναι τo αγαπημένο μου ...




Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Την ζύμη για πίτσα την έφτιαξα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου .Ετοίμασα πίτσες σε σχήμα καρδιάς ,γιορτάζουμε και εμείς σήμερα όχι μόνο την αγάπη αλλά τα γενέθλια ενός σημαντικού ατόμου στην οικογένεια μου ..

Άλλη μια ζύμη για πίτσα με γιαούρτι και μέλι φτιάξαμε σήμερα.

Έχω δοκιμάσει Ζύμη για πίτσα με ανθρακούχο νερό που για μένα την θεωρώ την πιο υπέροχη. Αλλά και άλλες πολλές συνταγές.  Δεν μένω ποτέ σε μια συνταγή μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιες συνταγές ..

Πάμε να δούμε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ..

ΥΛΙΚΑ:

4 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (630 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
150 γρ γιαούρτι στραγγίστό
1 κουταλιά της σούπας μέλι 
200 ml νερό 
50 ml λάδι
25 γρ μαγιά ή 1 φακελάκι 7-9 gr ξερή μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά ,την διαλύουμε με  το χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3_4 κουταλιές αλεύρι (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμενη μαγιά και το γιαούρτι και το λάδι προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ,το αλάτι και το μέλι .
  • Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας σε ένα μπόλ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του και προσθέτουμε τη φουσκωμενη μαγιά και το γιαούρτι και το λάδι,το αλάτι .
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη,την βάζουμε σε  ένα μπολ λαδομένο με λίγο καλαμποκελαιο  αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη μας τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και μοιράζουμε την ζύμη στα 2 ή 3 κομμάτια και προχωράμε στην κατασκευή της πίτσας 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΑΛΛΙΩΣ

  Η Τραχανόπιτα της γιαγιάς μου  μπορεί να γίνει και με αυτόν τον τρόπο, θα βρούμε την συνταγή  Εδω.



ΥΛΙΚΑ:

3 φύλλα χειροποίητα Εδώ η συνταγή για το φύλλο

Για την γέμιση :

500ml γάλα 
500ml νερό γιατί ο τραχανάς είναι αρκετά λιπαρός. Ίσως και λίγο παραπάνω (πολλές φορές αμα.δεν έχω όλη την ποσότητα σε γάλα βάζω νεράκι ...)
3 κούπες τραχανά γλυκό σταρένιο
2 αυγά
1/4 κούπα λάδι 
2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω παραπάνω ποσότητα μας αρέσει η φέτα και βάζω πολλές φορές και ότι άλλο τυρί τριμμένο σκληρό και αρμυρό έχω στο ψυγείο μου)
Αλάτι και λίγο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με το νερό και το γάλα, να ζεσταθούν και να αρχίσει να μαλακώνει ο τραχανος.(η δική μου κουζίνα έχει από 1_9 ..το βάζω στο 3. (αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα,αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )

  • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι1-2 κουταλιές να κρυώσει .
  • Ρίχνουμε 3_4 κουταλιές λάδι τα χτυπημένα αυγά,το αλάτι,ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας,το πιπέρι μας,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
  • Προθεραίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας .. 3 τεμάχια μεγάλυτερα από την διάμετρο του ταψιού μας 
  • Σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα 2 πρώτα φύλλα λαδωμένα,πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ακόμη φύλλο προσθέτουμε τον χυλό με τον τραχανά και το τυρί πασπαλίζουμε πάλι με τυρί φέτα ,γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο και λαδώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό τον κόθρο ...Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ένα αυγό με 4 κουταλιές γάλα και βρέχουμε την πίτα από πάνω 
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας.Όσο ψήνετε βρέχουμε με λίγο νερό και λάδι τον κόθρο μας άλλη μια φορά 
  • Τα υλικά είναι για ταψί 34_36 εκατ .


Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΚΕΦΙΡ






 Ένα κέικ που έφτιαξα τις μέρες των Χριστουγέννων για το καφεδάκι μας με Πούδρα αμυγδάλου που έμεινε από τις βασιλόπιτες ,αγαπώ αυτό το υλικό στα κέικ μου ..πλέον κέικ χωρίς πούδρα αμυγδάλου δεν φτιάχνω ακόμη και στα απλά κεικ θα το προσθέσω...Το έφτιαξα με κεφίρ (αν δεν θέλετε μπορείτε να βάλετε ακόμα και γάλα ) και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκάλι και 2 βανίλιες. Ένα υγρό κέικ με το υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού και την πούδρα αμυγδάλου ...μπορείτε να βάλετε ακόμα και πούδρα φουντούκιου 
Ένα κέικ που το βρήκα τυχαία όταν έψαχνα να βρω συνταγή για μια τούρτα σοκολάτα στα γενέθλια της μικρής μου κόρης .. Μένει αφράτο και υγρό ακόμα και μετά από δύο -τρεις ημέρες ...δοκιμάστε το.Και μην φοβήθητε το κεφιρ ....προσθέστε το στα κέικ σας ...το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη.  
Η συνταγή από αυτό το κέικ είναι από Εδώ ,Εδώ με την δική μου πρόσθεση της πούδρας αμυγδάλου και τις βανίλιες και το ξύσμα ..Στην αρχή μου φάνηκε πολύ ρευστο το μείγμα αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα και χωρίςτην πούδρα θα γίνει υπέροχο.Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από το 2018....και  μου την θύμησαν..
κάποιες κυρίες που το έφτιαξαν στο fb ....

ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μικρά ή δύο μεγάλα 
1 κούπα κεφίρ (240 ml )
1 και1/2 κούπα ζάχαρη(300γρ)
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120 ml)
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού(120 ml)
 φρέσκο
1/2 κούπα βραστό ζεστό νερό  .(120 ml)
2 βανίλιές με άρωμα πορτοκάλι 
1και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
100 γρ πούδρα αμυγδάλου (προαιρετικά αν δεν έχετε μην το προσθέτετε )
3/4 κούπας (70γρ)κακάο άγλυκο 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα φαγητού 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά με αλεύρι ή λίγο κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το κέφιρ,το χυμό που πρώτα  θα προσθέσουμε την σόδα και θα την διαλυσουμε (ανακατεύοντας την πάνω  στο μπολ με το μείγμα γιάτι όταν θα την ανακατέψουμε με το χυμό υπάρχει περιπτώσει να ξεχυλίσει), το ξύσμα,τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
    • Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τέλος το ζεστό νερό . Έχω δοκιμάσει να προσθέσω το νερό πριν να προσθέσω το αλεύρι και είχα το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα .
    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει 2_3 λεπτά έπειτα το γυρίζουμε στην πιατέλα που θέλουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα καλά στημένη και περιμένουμε να υδρώσει και να γλυστρείσει και να ξεκολλήσει απο την φόρμα μας
    • Το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και μια κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο ..
    • Το κέικ το έφτιαξα και με καφέ φίλτρου ζεστό. Υπέροχο και έτσι.  



    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

    ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ


    Αυτή την φορά δεν έχω συνταγή με ζυμαράκι αλλά ένα υπέροχο γλυκό πορτοκάλι φτιαγμένο από τα χέρια της αδερφής μου Ευγενίας .Το ετοίμασε στην μικρή της κουζίνα στο κοντέινερ...μια και το σπίτι της κρίθηκε ακατάλληλο να κατοικηθεί αφού ο σεισμός σχεδόν το κατάστρεψε. Ένας σεισμός που έγινε στις 3 Μαρτίου του 2021 στις 12 :16:10 που είχε επίκεντρο το χωριό που γεννήθηκα.....6.3 της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Τυρνάβου ,ο οποίος είχε αποτέλεσμα μια απώλεια ζωής και 3 ελαφρούς τραυματισμούς και φυσικά πολλές καταστροφές σε σπίτια ,εκκλησίες,σχολεία ..

    Κοντεύει ένας χρόνος από την μέρα που άλλαξε τις ζωές μας  και λέω ζωές μας γιατί το μισό χρόνο ζω στο χωριό,από την ημέρα που ο σεισμός τους ανάγκασε να αφήσουν το σπίτι τους ,καινούργιο ή παλιό ήταν για αυτούς το παλάτι τους ,είχαν ένα κεραμίδι πάνω απο κεφάλι τους ,είχαν εκεί το βασίλειο τους ,την κουζίνα τους .Προσπαθούν πλέον να βρουν το ρυθμό τους μέσα στα μικρά κοντέινερ να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας,τα γλυκά τους, τις πίτες τους ...και ότι άλλο θέλει.

    Οι φωτογραφίες και η εκτέλεση είναι αποκλειστικά δικές της...της αδερφή μου  ....Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε..

    ΥΛΙΚΑ:

    1 και 1/2 κιλό φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια  ακέρωτα 

    2 κιλά ζάχαρη 

    2 βανίλιες 

    Οδοντογλυφίδες 

    Χυμό από 1 λεμόνι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Πλένουμε τα πορτοκάλια μας και τα τρίβουμε με το μαχαιρι ή τον τρίφτη τον ψιλό χωρίς να φανεί το άσπρο μέρος τους . Τα ξαναπλένουμε και τα σκουπίζουμε .Στη συνέχεια κόβουμε τις δύο άκρες και με την βοήθεια ενος μαχαιριού χαράζουμε καθέτως στα 6 η 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του πορτοκαλιού, διαχωρίσουμε την φλούδα από την ψύχα του πορτοκαλιού,την οποία ήτην ετοιμάζουμε κάποιο κεικ ή την τρώμε ή την φτιάχνουμε μαρμελάδα. Ζυγίζουμε και κρατάμε την ποσότητα που θέλουμε...Αφαιρούμε το παραπανίσιο άσπρο της φλούδας Τυλίξουμε κάθε μια φλούδα ξεχωριστά και την πιάνουμε με μια οδοντογλυφίδα. 

    Βάζουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα. Την επομένη μέρα κρατάμε ένα ποτήρι από το πικρό νερό. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό την βαζουμε στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις φλούδες τις βράζουμε 2_3 λεπτά. Την ίδια διαδικασία την επαναλάμβανουμε για 2 φορές, στην τελευταία  φορά τις ρίχνουμε στο νερό και τις  αφήνουμε να βράσουν μεχρι να μαλακώσουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και να μαλακώσει η φλούδα,αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο θα παραμείνουν σκληρές 

    Αφαιρούμε τις φλούδεςκαι τις αφήνουμε σε μια τρυπητή κατσαρολα με καθαρή πετσέτα  να αποβάλλουν τα νερά και να στεγνώσουν για 2_3 ώρες. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε πιο πάνω ,την ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και τις φλούδες, να βράσουν για 5_10 λεπτά μεχρι να δέσει  το σιρόπι .Τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι και τις βανίλιες.Την επόμενη μέρα μετά απο 24 ώρες αν ειναι νερουλό το σιρόπι μας το ξαναδένουμε .

    *Το ξύσμα των πορτοκαλιών μπορούμε να το κρατήσουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη,η να τις αποξυρανουμε στο φούρνο, ή να τις αποθηκεύσουμε σε ενα βαζάκι με λίγο κονιάκ στο ψυγείο και να να το χησιμοποιήσουμε σε μελλοντική χρήση σε άλλα γλυκά,κεικ ,ζυμη τσουρεκιού,ζυμη brioche

    * Πριν αρχίσει το βράσιμο  η αδελφή μου βράζει το νερό, ρίχνει στις φλούδες 1 κουταλάκι ξυνό και ρίχνει το βραστό νερό από πάνω αυτό το κάνει δύο φορές και μετά βράζει το νερό και προσθέτει τις φλούδες και τις αφήνει να βράσουν, να μαλακώσουν, το ξυνό τις βοηθάει ενώ βράζουν να κρατηθούν μαλακές αλλα όχι εντελώς...αλλά και τραγανές ..όπως πρέπει να είναι κάθε γλυκό του κουταλιού ...

    Μια γειτονιά των κοντεινερ ,οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους,να μπουν στους ρυθμούς τους ... Εδώ πέρασαν τους μεγάλους καύσωνες  με 47 βαθμούς ...του καλοκαιριού που μας πέρασε στο κοντέινερ ψηνόντουσαν κανονικά ..και φυσικά πέρασαν τις μεγάλες παγωνίες του χειμώνα μέχρι  _10 ......όπου η πόρτα του το πρωί ήταν παγωμένη και για βγουν έξω ..έπρεπε να την ζεστάνουν για 30 λεπτά και να μπορέσουν να την ανοίξουν και να βγουν έξω στον καθαρό αέρα ....φανταστείτε τι ψυχοφθόρο...είναι όλο αυτό κλειδωμένοι ...στον παγετό ...


    Ο Άγιος Τρύφωνας  προστάτης τις αμπέλου μιας , το χωριό είναι αποκλειστικά γεωργικό και ασχολείται με την άμπελο.
    Είναι η  καινούργια εκκλησία του χωριού μιας και ο σεισμός κατέστρεψε την παλιά μεγαλη εκκλησία  που βρίσκετε στο κεντρο του χωριού,πέρασε από εκεί ο εγκέλαδος και την κατέστρεψε η μανία του .
    Ένα από τα σπίτια που κατέστρεψε ο σεισμός, κολώνες που τελικά κατάφερε να τις λυγίσει η μανία του ,
    To δημοτικό σχολείο, κατεστραμένο , ένα κτήριο που σήμερα στην θεση του υπάρχει ένα από  τα πιο υπερσύγχρονα σχολεία της Ελλάδας.

    Το νέο υπερσύγχρονο σχολείο ..ένα σχολείο όμοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει ...εδώ τα παιδάκια μας πλέον νοιώθουν σιγουριά καθώς την ημέρα του σεισμού τα παιδάκια έκαναν μάθημα και βγήκαν σώα 66 περίπου  άτομα ...μαθητές και δάσκαλοι ..

    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!