Ναι είμαστε πάλι εδώ μετά από τόσο καιρό ... με νέα συνταγή,όχι ζυμαράκια αυτή την φορά ..ένα αγαπημένο υλικό που θα χρησιμοποιήσω πολλές φορές στα ζυμαράκια μου και όχι μόνο...
Τι άλλο θα μπορούσα να σας έχω πετιμέζι,ένα παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα το οποίο παράγεται από το συνεχόμενο βράσιμο του μούστου. Η φύση σε κάθε εποχή μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της ,δώρα που μας βοηθάνε να καλυτερεύσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας που παραμελούμε κατά καιρούς
Το πετιμέζι μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και απλά μόνοι μας στο σπίτι μας . Χρειαζόμαστε μόνο σταφύλια καλής ποιότητας, όχι σάπια και με υψηλούς βαθμούς baume (μπωμέ),12 είναι το λιγότερο που μπορεί να έχουν τα σταφύλια μας , όσο πιο υψηλός ο βαθμός τόσο το καλύτερο.
Στην οικογένεια μου τα σταφύλια που καλλιεργούμε είναι το Μοσχάτο Αμβούργου, το ασύρτικο και ο Ροδίτης .
Καιρό τωρα σας δίνω συνταγούλες με μούστο και πετιμέζι ..φέτος θα σα δείξω πως το φτιάχνω....
Εμείς φέτος φτιάξαμε με την μονάκριβη αδερφή μου το πετιμέζι μας στην αυλή του πατρικού σπιτιού μας , εκεί είχαμε την άνεση μας ,τα κούτσουρα από τα αμπέλια μας και φυσικά την μεγάλη κατσαρόλα με τον χοντρό πάτο που μου δάνεισε η αδερφή μου.
Ανάψαμε την φωτιά μας και καθαρίσαμε εκεί τον μούστο μας ,όπως τον έκαναν παλιά οι γυναίκες του χωριού.Στεναχωριεμαι όμως γιατί δεν έχω να σας δείξω φωτογραφίες γιατί ξεχάστηκα και δεν έβγαλα. Υπόσχομαι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τις ετοιμάσω...
Θα σας πω πως θα χρησιμοποιήσετε τα σταφύλια σας στο σπίτι ώστε να έχετε ένα καθαρο μούστο :
Παίρνουμε τα σταφύλια μας ώριμα και χωρίς να είναι σάπια,όποια ποικιλία ,αν ειναι βιολογικά δεν τα πλένουμε, αν όχι τα πλένουμε ,τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς από το νερό.
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι που χρησιμοποιούμε για τα μακαρόνια ,το ακουμπάμε πάνω σε μια λεκάνη και με την γροθιά μας τα πιέζουμε ώστε να σπάσουν οι ρώγες και να περάσει ο χυμός των σταφυλιών καθαρός χωρίς φλούδες και τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας ώστε να έχουμε το δυνατό περισσότερο μούστο,αν θέλουμε βάζουμε σε ένα τουρμπάνι ή ένα ύφασμα από μπομπονιέρα (τούλι) ότι περισσέψει και το πατάμε ώστε να έχουμε περισσότερο χυμό σταφυλιού.
Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή μούλτι θα πικρίζει ο χυμός μας .
Αυτός ο χυμός μετά απο 10_20 ώρες θα αρχίσει να ζυμώνεται, οι φυσικοί μύκητες που υπάρχουν στη σάρκα προκαλούν τον "βρασμό" και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, δημιουργώντας έτσι τον μούστο κρασί.
Αυτό εμείς δεν το θέλουμε ,τον "καθαρίζουμε"_"κόβουμε "ώστε να σταματήσουμε την διαδικασία ζύμωσης ,τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε .
Σας δίνω εδώ τα αγαπημένα μου εδέσματα με το πολύτιμο αυτό υλικό που παράγετε από τον μούστο ..:
Πουτίγκα μούστου...μουσταλευριά
- 2-3 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την κοσκινίσουμε )
- 5 λίτρα φρέσκου μούστο
- Βάζουμε τη στάχτη σε τούλι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι.
- Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο το μούστο που σούρωσαμε με πυκνό σουρωτήρι μαζί με το πουγκάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός.(προσοχή γιατί φουσκώνει και χύνεται).
- Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα (λούνι την λέει η μαμά μου )στην επιφάνεια.Θα τον βράσουμε μέχρι να έχουμε το 1/3 περίπου της αρχικής ποσότητας,θα έχει ένα καφέ χρώμα ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού και θα αρχίσει να γλυκαίνει.
- Στη φάση αυτή πετάμε το πουγκάκι με τη στάχτη και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει για αρκετές ώρες
- Τον μεταγγίζουμε με προσοχή ή τον σουρωνουμε με ενα πυκνό σουρωτήρι και πετάτε τα κατακάθια (λούνι ).
- Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα καθαρό μούστο κατάλληλο για μουσταλευριά,
- Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.
- Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε αφου τον βάλουμε σε καθαρά μπουκάλια ,στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα.
- Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε και φυσικά αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζετε .Αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει και στο σημείο που θα αρχίσει να βγάζει φουσκαλες... θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχει μια πιο πυκνή υφή οχι όμως σαν του μελιού, γιατί θα μας ζαχαρώσει,αλλά και ούτε και αραιωμένο πολυ γιατί θα μας μουχλιάσει.
- Το αποθηκεύουμε σε αποστηρωμένα μπουκάλια καλά κλεισμένα σε δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες,,έχω πετιμέζι στα ντουλάπια μου τριών χρόνων και διατηρείται τελεια .
- Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού,με καραμελωμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση . Σκούρο και παχύρρευστο αφήνει μια γλυκεία γεύση στον ουρανίσκο και δίνει άρωμα στα φαγητά μας χαρίζοντας μοναδική γλυκόξινη γεύση.
- Το πετιμέζι καταπραΰνει το λαιμό από το βήχα, είναι άριστη πηγή βιταμινών και σιδήρου, ασβέστιο, μαγνήσιο ,φώσφορο, κάλιο και βοηθάει στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων χάρη στο γαλατικό οξύ που περιέχει. Είναι γλυκό αλλά έχει πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με την ζάχαρη.
- Αξίζει να αναφέρω ότι απο 2_3 λίτρα μούστο θα πάρουμε περίπου 500_600 ml Πετιμέζι.