Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ..... ΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ






ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 αυγό
100 γρ βούτυρο λιωμένο ή λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
100-150 γρ λιωμένo βούτυρο σε  κρέμα και
αλεύρι για το άνοιγμα  των φύλλων

Γέμιση:
500 γρ σπανάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
200 γρ φέτα και
50 γρ ότι άλλο τυρί θέλετε (εγώ είχα κεφαλογραβιέρα )
λίγο μαύρο πιπέρι
1 πράσο ψιλοκομμένο
και λίγο μαιντανό
λίγο αλάτι  για τα  χόρτα  μας
Τα ανακατεύουμε όλα  αυτά  σε  ένα  μπολ αφού πρώτα έχουμε ζουλίξει με τα χέρια μας λίγο τα χόρτα μας να φύγουν  τα πολλά υγρά  με λίγο  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε σε ένα  μπολ το νερό, το αλάτι, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και  ανακατεύουμε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι μας και ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και χωρίς  να κολλάει στα χέρια  μας . Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά !!
  •  Σε  πάγκο εργασίας παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε  σε τρία  κομμάτια  .Ανοίγουμε   την  ζύμη τρία φύλλα όχι πολύ λεπτά  ..παίρνουμε  το βούτυρο μας που  την έχουμε  λιώσει  και έχει κρυώσει και απλώνουμε το λιωμένη βούτυρο στο πρώτο μας  φύλλο,παίρνουμε  και   το δεύτερο φύλλο και τη  βάζουμε  από πάνω ξάνα απλώνουμε  το λιωμένο  βούτυρο.
  • Συνεχίζουμε  και με το τρίτο  φύλλο και απλώνουμε και σε  αυτό το λιωμένο  βούτυρο .Την  γυρίζουμε σφιχτά την  ζύμη σε  ρολό και το βάζουμε  για 30 λεπτά  στην ψύξη  .Αφού περάσουν τα  λεπτά  που  την αφήνουμε  στο ψυγείο μας  την βγάζουμε  την ζύμη  από το  ψυγείο μας και  την κόβουμε  ίσα κομμάτια περίπου 1-2 εκ  το καθένα  και στον πάγκο εργασίας  μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε λίγο το πρώτο φύλλο  σκεπάζοντας το  κομμάτι μας και με  τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη πατώντας  όχι  πολύ , ... ελαφρά, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις άκρες -θα πρέπει να είναι λεπτότερη από ότι στη μέση,η ζύμη  μας .
  • Αφού ανοίξουμε  την ζύμη  μας  βάζουμε  μια  κουταλιά στην μέση της και  την κλείνουμε κάνοντας  τρίγωνο και  τα βάζουμε  σε ταψί με λαδόκολλα ανάποδα  με την ένωση προς τα κάτω και δεν τα αλείφουμε ούτε με αυγό,ούτε με  λάδι γιατί  θα χαλάσουν τα στρώματα  της ζύμης  που με τόσο κόπο φτιάξαμε .
  • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς  για  40 λεπτά 
  • Όμως στα τελευταία 15 λεπτά  πριν τελειώσει  το ψήσιμο  τα αλείφουμε με λίγο αυγό διαλυμένο  με γάλα  για να πάρουν  ωραίο  χρώμα . 
  • Οποιαδήποτε γέμιση  από τις αγαπημένες σας, θα μπορούσε να είναι-με σπανάκι,τυρί , κρέας, ή με κολοκύθα.
  • Την συνταγή για  την  ζύμη και το σχέδιο  την  βρήκα στα παρακάτω  βίντεο ..
  • εδώ  και εδώ 




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά !!!.   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΤΗΣ ΕΝΡΙΕΤΑΣ


ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΤΗΝ  ΠΗΡΑ  ΑΠΟ ΜΙΑ  ΒΕΛΓΙΔΑ  ΦΙΛΗ  .
 ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ   ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΜΟΥ  3 ΧΡΟΝΙΑ  ΣΤΟ   ΒΕΛΓΙΟ  ΚΑΙ  ΣΕ  ΚΑΘΕ ΜΑΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ   ΠΑΡΕΟΥΛΑ ...ΓΙΑ  ΚΑΦΕ  Η  ΤΣΑΙ   ΜΑΣ   ΤΑ   ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ  ΖΕΣΤΑ  -ΖΕΣΤΑ  ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ.
ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ  ΣΚΕΤΑ   ΧΩΡΙΣ  ΓΕΜΙΣΗ  , ΜΕ  ΤΥΡΑΚΙ  ΠΑΡΜΕΖΆΝΑ   ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΑ , ΕΤΣΙ ΜΑΣ  ΤΑ ΣΕΡΒΙΡΕ  ΠΑΝΤΑ  Η ΒΕΛΓΙΔΑ   ΦΙΛΗ  ΜΑΣ !!!!!

Η  ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ  ΣΚΕΤΑ ΧΩΡΙΣ  ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ  ΤΥΡΑΚΙ  ΑΠΟ  ΠΑΝΩ  ΠΟΥ  ΛΙΩΝΕΙ   .

ΕΓΩ  ΤΑ  ΔΟΚΙΜΑΣΑ  ΚΑΙ ΜΕ  ΓΕΜΙΣΗ  .. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  !

 

ΥΛΙΚΑ:

     550-600  γρ αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις
     150 ml νερού χλιαρό
    100
 ml  γάλα       χλιαρό 
     60 ml   λάδι
     1  αυγό
    30  ml  γάλα  εβαπορέ  ή γιαούρτι [ Εγώ  έβαλα 30 γιαούρτι φρέσκο  πρόβειο   με 2 κουταλιές  γάλα , τα έκανα   μια ξινή  κρέμα}
     7 γρ   μαγιά ξερή μαγιά  ή  25 γρ  νωπή  μαγιά
     1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη
     1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     3 κουταλιές της σούπας γάλα   για το  τέλος
     1 αυγό  για  το τέλος   ή  μια   δυό   κουταλιές  λάδι .
     100-125   γρ τυρί   τριμμένο   παρμεζάνα   για  το   τέλος   αν  τα  θέλουμε   αλμυρά   χωρίς   γέμιση

[Γέμιση :  τυριά  διάφορα  με  λίγο  γιαούρτι-   Μαρμελάδα - Μερέντα ]





ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, και  την ξερή μαγιά και τα βάζουμε σε ένα μπόλ.Ανακατέυουμε  το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στη συνέχεια, τα   προσθέτουμε στο κέντρο  του αλεύριου.      Και αρχίζουμε  να ζυμώνουμε τη ζύμη , προσθέτουμε το  λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), το αλάτι και το  αυγό και το γιαούρτι.        Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας,να μην κολλάει στα  χέρια  μας και να είναι  ελαστική και την αφήνουμε  να φουσκώσει σκεπασμένη , μακριά από κρύα ρεύματα, για 1 ώρα.
[Εγώ  έβαλα  όλα  τα υλίκα   στον αρτοπαρασκευαστή   και τα  άφησα  να φουσκώσουν  1  ώρα και 30 λεπτά ]
  •  Αφού ο όγκος  της  ζύμης μας  έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες.   Ανοίγουμε   με τον πλάστη κάθε μπάλα  της ζύμης, ελαφρώς πασπαλισμένη με αλεύρι σε πάγκο εργασίας  μας  σε ένα  στρόγγυλο  φύλλο πάχους   1 cm
  •      Κόβουμε κάθε φύλλο σε 8 τρίγωνα.  Κάνουμε  μια τομή 2-3 cm στην κορυφή του κέντρου του κάθε τριγώνου (με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλοσχηματισμένα κρουασάν)  και τυλίγουμε  τα κρουασάν  με τον τρόπο  που ξέρουμε .

  • Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί καλυμένο   με χαρτί ψησίματος και αφήστε ένα κενό αρκετά εκατοστά μεταξύ τους  γιατί  θα  φουσκώσουν  και αφήστε να αυξησουν τον όγκο  τους  για  άλλη 1 ώρα
  • Μετά  περνάμε  με το μείγμα του γάλακτος και  λαδιού  και το ριίχνουμε    και   πασπαλίζουμε    με   το τριμμένο  τυρί μας (προαιρετικά )

  •      Αλείφουμε   με το α υγό και το γάλα  ..Ψήνουμε   σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° βαθμούς  (κάτω και πάνω ) για 15-20  λεπτά.
  • Είναι νόστιμα και πολύ πολύ αφράτα!

  • ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΙΠΑ  ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ   !!




  • ΜΕ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΖΑΜΠΟΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ   ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑ ..KAI  ME  ENA KOMMATI  ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ .ΚΑΙ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΚΟΜΜΑΤΙ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ  ΟΠΩΣ  ΚΑΙ ΝΑ  ΤΑ   ΔΟΚΙΜΑΣΕΙς  ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑΑ.



Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΜUFFINS ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ , ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ



Εδώ    θα  βρούμε  την ίδια συνταγή με  nutella     
 Και σήμεραα   θα  τα   φτιάξουμε  και  νηστίσιμα !
Μετά  απο  μια  ιδέα  που μου έδωσε  μια  φίλη .. μου είπε  δοκίμασε  να βάλεις  ταχίνι  και κανέλα  και  δεν  θα χάσεις  ..εγώ   πρόσθεσα και  σταφίδες  και  σοκολάτα  και  ξηρούς  καρπούς   .... τελικά  το αποτέσμα   ήταν   εξαιρετικό !!

ΥΛΙΚΑ :
 
500-550  γρ αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις  ίσως  και  περισότερο 
25 γραμμάρια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά
90 γρ  ζάχαρης
5  γρ  αλάτι 

250  γρ  χλιαρό νερό
60 γρ βούτυρο, λειωμένο και κρύο ή  λάδι   για  να  τα κανουμε  νηστισιμα 
λιγο κακουλέ 


 ΓΕΜΙΣΗ 1:
1  κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ,ή   αμύγδαλα 
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε  νερό  με λίγο κονίακ
1 /2 κούπα ταχίνι.
2  κουταλίες σούπας  μέλι 
1/2 κούπα ζάχαρη.
1 πρέζα κανέλα.
1 πρέζα γαρύφαλλο.


ΓΕΜΙΣΗ 2  :
250 γρ. ταχίνι
100 γρ. μέλι
100 γρ. κουβερτούρα
Καρύδια  ή  δημητριακα

  •   Ρίχνουμε το ταχίνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει έτσι ώστε να έχει πιο ρευστή μορφή και το ανακατεύουμε ελαφρά για 1 λεπτό. 
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Αραιώνουμε στο χλιαρό νερό την μαγιά μας και την ζάχαρη. 
  • Σε ένα μπόλ που έχουμε βάλει το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγια την σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι και τη αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει. 
  • Προσθέτουμε και  το βούτηρο σε κομμάτια και το αλάτι και ζυμώνουμε. 
  • Κάνουμε μια ζύμη αφράτη και απαλή να κολλάει στα χέρια μας  ελάχιστα . 
  • Εγώ τα βάζω στον αρτοπαρασκευαστή .Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-16   ίσες μπάλες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανεβει η ζύμη για 20 λεπτά.

  • Ετοιμάζουμε την γέμιση 1 ή 2 που μας αρέσει, σε ένα μπόλ την γέμιση μας με  τα καρύδια ψιλοκομμένα,    και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
  • Κάθε μπάλα την  ανοίγουμε  λίγο    σε  σχήμα  πιτούλας και βάζουμε  λίγη γέμιση στη μέση  και κλείνουμε   τη ζύμη σε μια μπάλα και πάλι.

  • Στη συνέχεια ανοίγουμε σε ορθογώνιo φύλλα πάχους 1-2 εκ.με  τον  πλάστη  και κόβουμε  5-6  σε λουρίδες κατά μήκος που να μην φτάνουν στα άκρα.   Στρίβουμε  την   ζύμη  όπως   φαίνετε  στην φωτογραφία  πιο  κάτω  .


  • Μαζεύουμε σε σχήμα μπάλας και βάζουμε  τα σε βούτηρωμενες θήκες αλουμινίου η χάρτινες και το αφήνουμε να
 φουσκώσει για 45  λεπτά σε ζεστό  μέρος.



  • Αλείφουμε με λίγο  νερόκαι  ζάχαρή   η  μέλι    και  ρίχνουμε  σουσάμι .Ψήνουμε  10-15 λεπτά  σε προθερμασμένο  φούρνο  στους180 - 190 βαθμούς  ανάλογα  το φούρνο  μας  .

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ



ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό γάλα και λίγο ακόμα
3 ποτήρια τραχανά γλυκό σταρένιο
2-3 αυγά
1/2 κούπα λάδι και λίγο πιο πολύ
2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω και ότι άλλο τυρί τριμμένο έχω στο ψυγείο μου)
Αλάτι και λίγο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού baking powder(η γιαγιά μου δεν το έβαζε . εγώ το πρόσθεσα και μου έγινε πιο αφράτη και φουσκωτή)
1/2 κούπα αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Μουλιάζουμε τον τραχανά για μια ώρα και περισσότερο στο ζεστό γάλα μέχρι να φουσκώσει.( αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα, αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )
  • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο ,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι 1-2 κουταλιές .
  • Ρίχνουμε το λάδι μας τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι , ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας , το πιπέρι μας ,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας .
  • ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ .. ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 14 ΧΡΟΝΩΝ.. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ... ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
  • Τα  υλικά  είναι για   ταψί  32  

BICOLOR ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΩΡΕΣ........



ΥΛΙΚΑ :
50   γρ μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά   των  7-9  γρ
125  γρ  αλεύρι σκληρό τύπου Μ
250 γρ αλεύρι 00 (εγώ έβαλα αλεύρι πολυτελείας, ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ )
2    κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή (αν θέλoyme περισότερο άρωμα στο ψωμάκι βάζουμε βούτυρο )
50   γρ κρυσταλλικής ζάχαρης ή   καστανή   ζάχαρη 
180  ml νερού
1   κουταλάκι του γλυκού μέλι
1    κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2    κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

  • ΕΚΑΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ, δυαλύουμε με τα χερια μας την νωπή μαγια .με λίγο χλιαρό νερό , στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και σιγά-σιγά το λάδι και το υπόλοιπο νερό.(εγώ τα ζυμωσα στον αρτοπαρασκευαστή ) 

  • Ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι, ζυμώνουμε τουλάχιστον 10-15 λεπτά και χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.Αφήνουμε το ένα κομμάτι ζύμης να φουσκώσει σε σκεπασμένο μπολ για περίπου 3 ώρες.

  • Πάρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, και ζύμωνουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως, κατά πάσα πιθανότητα ζύμη μας θα σκληρύνει λίγο, μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα για να το ζυμώνουμε ξανά και να μαλακώσει η ζυμη μας .

  • Βάζουμε και αυτό το μίγμα να αυξηθεί ακόμη και σε ένα άλλο μπολ, για τουλάχιστον 3 ώρες, κατά προτίμηση στο φούρνο με αναμένο στους 50 βαθμούς ή τώρα το καλοκαιρι που εχει περισοτερη ζεστη η ατμοσφαιρα αναψτε μόνο το φως του φούρνου μας.

  • Μετά το διάστημα αυτό, ανοίγουμε δύο ορθογώνια της ζύμης, ένα λευκό και ένα κακάο με τη βοήθεια ενός πλάστη , πάνω σε να πάγκο εργασίας με κομμάτι λαδόκολλας , θα μας βοηθήσει να τα μεταφέρουμε το ένα πάνω στο άλλο .

  • Τοποθετούμε τα δύο ορθογώνια( εγώ έβαλα πρώτα τη λευκή ζύμη και μετά την ζύμη με το κακάο) το ένα πανω στο άλλο ,αλλά πιο πριν με ένα πινέλο περνάμε το ενα με λίγο νεράκι ή βούτηρο λιωμένο και κάνουμε ρολό -ψώμακι πάντα από το μεγαλύτερο μέρος του ορθογωνίου μας( εγώ το ξεχασα και σε μερικα σημεια μου ανοιξαν οι φετουλες μου )

  • Βάζουμε λαδόκολλα σε μια στενόμακρυ φόρμα 30 cm και την μουσκεύουμε με ένα πινέλο και τοποθετούμε το ρολό -ψωμάκι μας , αφήνουμε να αυξηθεί για τουλάχιστον 3 ώρες καλυμμένο με μια καθαρή νάυλον σακούλα και με μια πετσέτα , σε φούρνο αναμμένο στους 50 βαθούς ή με αναμμένο μόνο το φως.

  • Όταν φουσκώσει,περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας

  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο τα βγάζουμε από την φόρμα μας να κρυώσει τελείως πανω σε σχάρα και μετά για να το φυλάξουμε για ολόκληρη τη νύχτα, το ξαναβαζουμε στην φορμα μας και το σκεπάζουμε ή τουλάχιστον για 8 ώρες.

  • ΕΚΑΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ

  • Αφού περάσουν οι 8 -10 ώρες κόβουμε φέτες 1 εκατοστού και απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, και ψήνουμε για 15-20 λεπτα και απο της δυο πλευρες στους 100 βαθμους.

  • Και τις απολαμβανουμε με μαρμελάδα, ή με μέλι ή μερεντα .
Μείνετε συντονισμένοι ...

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΙ 



ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΟΙ 




Οι αγαπημένοι  μου  λαχανοντολμάδες   με  κρέμα  αυγολέμονο   με   συνταγή    της  μαμάς  μου .

 ΥΛΙΚΑ   ΓΙΑ  ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ:

1 μεγάλο λάχανο ή 2 μεσαία
700-800 γρ. κιμάς  μοσχαρίσιος
2 καρότα  κομμένα  στο μπλέντερ ή τρίφτη
λίγο  δυόσμο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα πλυμένο
2 κρεμμύδια μεγάλα  και  2-3  φρέσκα  κρεμμυδάκια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΚΡΕΜΑ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ:

2 κουταλιές σούπας  κόρν φλάουρ
2 μέτρια αυγά
20  γρ  βούτυρο
χυμός από   2-3 λεμόνια
ζουμί  από τους  λαχανοντολμάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χαράζουμε   το κοτσάνι του λάχανου και το  αφαιρούμε
  •  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό  βράζουμε  το λάχανο για 5-8  λεπτά  περίπου από τη μία πλευρά  και για άλλα 5-8 λεπτά  από την άλλη και το βγάζουμε   από το νερό.
  •   Αφαιρούμε  τα φύλλα με  προσοχή  αφού πρώτα  έχει κρυώσει λίγο  το λάχανο μας.
  •  Σε όλα τα φύλλα κόβουμε   και αφαιρούμε  τα σκληρά κοτσάνια  και  τα τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας, ως πάτο για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες μας
  •  Κόβουμε   τα μεγάλα φύλλα στη μέση.
  •   Ζυμώνουμε  τον κιμά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο , μισό απο  το λάδι μας ,  τα  καρότα , το ρύζι,  αλάτι και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε  και λίγο νεράκι να γίνει αφράτος, και άν  είναι  δυνατό  τον αφήνουμε  κανά  μισάωρο  να δέσουν  τα  υλικά μας .
  • Βάζουμε  μια   κουταλιά γεμάτη  από το μείγμα του κιμά σε κάθε φύλλο  διπλώνουμε  τις άκρες και τυλίγουμε  προσεχτικά φτιάχνοντας ένα μακρόστενο πακετάκι, όπως   φαίνεται  στις  φωτογράφιες  που έχω παρακάτω
  •  Τοποθετούμε  τον ένα  λαχανοντολμά  δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα με το σημείο ένωσης προς τα κάτω. Θα γίνουν δύο στρώσεις περίπου αναάλογα  το μέγεθος  της  κατσαρόλας  μας .
  •   Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό,  σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε  το υπόλοιπο  λάδι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην χοροπηδούν στο βράσιμο και βράζουμε για περίπου μία ώρα  σε   χαμηλή  φωτιά .
  • Βγάζουμε  προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και σουρώνουμε  το ζουμί τους σε μικρότερο κατσαρολάκι. και το κρατάμε   ζεστό
  • Σε ένα βαθύ πιάτο αραιώνουμε  το κόρν φλάουρ με λίγο νερό και χτυπάμε μαζί με τα αβγά, χρησιμοποιώντας το σύρμα .
  • Προσθέτουμε  λίγο- λίγο το χυμό λεμονιού ,  ρίχνουμε  σταδιακά και το ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Ρίχνουμε  το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε  για 1-2΄ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την  αραιώνουμε  με λίγο ζεστό ζουμί  αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο
  •   Κόβουμε το βούτυρο πολύ μικρά κομμάτια και όσο είναι ζεστή η σάλτσα  τα ρίχνουμε   μέσα ένα ένα ανακατεύοντας παράλληλα..  για  να  δώσουμε  ένα  γυαλιστερό  χρώμα  στην  σάλτσα  μας , και για να πήξει  πιο  εύκολα .

 Επειδή είναι ξεχωριστά οι ντολμάδες από τη σάλτσα τους διατηρούνται άνετα 1-2 μέρες στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να τους καταψύξετε.
 Σερβίρετε 3-4 λαχανοντολμάδες ανά άτομο περιχυμένους με τη σάλτσα και μπόλικο κόκκινο   πιπέρι