Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΕΝΙΑ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ




 ΖΥΜΗ:

700 γρ αλεύρι
25 γρ φρέσκια μαγιά  ή  φακελάκι μαγιά  ξερή 
2 αυγά  και  1 ασπράδι
100 g ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο 
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
λίγο μαχλέπι και λίγο κακουλέ

ένα αυγό για  το τέλος  με  γάλα διαλυμένο  ..
 σουσάμι και  μαυροκούκι  για  το τέλος

 ΚΡΕΜΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
300 γρ σοκολάτα  κουβερτούρα ή  και γάλακτος
100 ml κρέμα γάλακτος
150-200 φιστίκια ή  φουντούκια ή καρύδια ή  αμύγδαλα τρυμμένα





  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
ΖΥΜΗ:
  •  Σε  ένα μπολ  βάζουμε  τα  100 γραμμάρια αλεύρι,  προσθέτουμε και την μαγιά και την  διαλύουμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  σε 100ml χλιαρό  γάλα  ανακατεύουμε και  αφήνουμε  λίγο να ανέβει  .
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά με την  υπόλοιπη  ζάχαρη ,το αλάτι  και την βανίλιες και τα ξύσματα  και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας και σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και το μαχλέπι και το κακουλέ .
  •   Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη γίνεται ελαστική  και μαλακή Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.{εγώ  τα  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή  με την σειρά  που αναφέρω  πιο πάνω  }
  •   Μόλις η ζύμη φουσκώσει την αφήνουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την κόβουμε 3 σε ίσα κομμάτια περίπου ο καθένα ,τα  δουλέυουμε  με τα χέρια  μας και τα κάνουμε στρογγυλά και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά ακόμα .
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι το ζύμαρι μας  και το απλώνουμε  λίγο με τον  πλάστη σε κύκλο και βάζουμε αρκετή κρέμα  σοκολάτας στη συνέχεια κλείνουμε  τις άκρες με τα  χέρια μας έτσι να σχηματίσουμε ένα ψωμάκi με γέμιση στη μέση, το ανοίγουμε  πάλι σε ένα  φύλλο στρόγγυλό πάχους 2-3 εκατ και διαμετρο 20-25 εκατ .
  • Στην  μέση  βάζουμε ένα καπάκι από ενα  μπολ 4-5 εκατ και κόβουμε στα  4  το φύλλο μας  μέχρι το καπάκι μας  ..και  ξανά στα  8 κομμάτια και  ξανά  στα  12 κομματια ..όπως στην πίτσα !
  •  Στη  συνέχεια  περιστρέφουμε τα  κομμάτα προς τα επάνω 'οπως  φαίνετε στην φωτογραφία μου πιο κάτω .
  •  Στη συνέχεια αφήνουμε να φουσκώσει για  30-40 λεπτά και μετά  πασπαλίζουμε σουσάμι μονο το κεντρο του λουλουδιού μας και τα  πέταλα  του λουλουδιού μας με κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για  30-40 λεπτά ανάλογα  το φούρνο μας  να  παρει ένα ωραίο χρώμα  το λουλούδι  μας
ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και  κόβουμε την σοκολάτα κομμάτια  και την  ρίχνουμε μέσα  να λειώσει μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε και τους ξηρούς καρπούς μέσα ,το μέιγμα της σοκολάτας δεν πρέπει  να είναι  πολύ ρευστό και  την αφήνουμε καμια ωρίτσα στο ψυγείο  



  



ΠΗΓΗ  

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΚΟΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΜΕ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ



ΓΕΜΙΣΗ
 ΥΛΙΚΑ:
  2 πράσα το λευκό μέρος μόνο
3 κρεμμύδια μεγάλα
1 στήθος μεγάλο από κοτόπουλο ή και ένα ολόκληρο κοτόπουλο χωρίς  τα κοκάλα και την πέτσα
 Αλάτι - πιπέρι
¼ κούπας λάδι
2-3 αυγά χτυπημένα
1 ποτήρι νερό
200γρ  τριμμένη κεφαλογραβιέρα η κεφαλοτύρι  Ελασσωνας
Η γέμιση είναι για μια  κανονική  πίτα σε ταψί κουζίνας για τα κοτοπιτάκια  βάλτε  την μισή την  υπόλοιπη την αποθηκεύετε στην κατάψυξη  αλλά όμως  χωρίς να προσθέσετε  τα αυγά  …..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Κόβουμε  τα κρεμμύδια  σε φέτες  και τα πράσα  σε κομματάκια.Τα αχνίζουμε  σε λίγο νεράκι και τα στραγγίζουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα  το  λαδί να κάψει  και  σοτάρουμε το  κοτόπουλο  προσθέτουμε  και τα πράσα και τα κρεμμυδάκια
  •  Στη συνεχεία προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι και  το νεράκι και σιγοβράζουμε  να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μείνει με το λαδάκι ..
  • Όταν κρυώσει κόβουμε κομμάτια το κοτόπουλο και  προσθέτουμε  και τα χτυπημένα  ελαφρώς  αυγά και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα η κεφαλοτύρι!
ΖΥΜΗ

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ  φαρίνα  αλεύρι  ίσως  χρειαστεί και λίγο παραπάνω
250 γρ γιαούρτι  στραγγιστό
Λίγο  αλάτι
200 ml  λάδι  καλαμποκέλαιο
1  αυγό ολόκληρο διαλυμένο με λίγο νερό
Και σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Όλα  μαζί τα υλικά  τα βάζουμε  σε   ένα  μπολ ή στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευαστήκαι  τα ζυμώνουμε να γίνει μια εύπλαστη  ζύμη  που να μην κολλάει  στα χέρια  την αφήνουμε  κανά  μισάωρο με μια ώρα στο ψυγείο ..
  • Την χωρίζουμε  σε 10 μικρά  μπαλάκια  και ανοίγουμε  στρογγυλό φύλλο ..όχι πολύ λεπτό  και το  χωρίζουμε με το μαχαίρι σε 4 σημεία
  • Βάζουμε στη μέση μια  μεγάλη κουταλιά  από την γέμιση που ετοιμάσαμε και κλείνουμε τα φύλλα   όπως στη φωτογραφία
  • Όταν τελειώσουμε  όλη την ζύμη τα βάζουμε  σε πυρέξ η ταψί με λαδόκολλα  .Τα  αλείφουμε  με το αυγό μας και το σουσάμι και τα ψήνουμε  στους  180-200 βαθμούς για 30-35 λεπτά  ανάλογα το φούρνο μας
Μπορούμε να βάλουμε ότι γέμιση θέλουμε,γλυκεία  ή αρμυρή  !
Καλή  επιτυχία 
 





Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ


 


 
ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ..... ΑΛΛΑ ΚΑΙ   ΓΙΑ  ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ  ...ΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!!!".

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το λευκό μέρος
5 πράσα το λευκό μέρος μόνο
1 στήθος κοτόπουλο χοντροκομμένο
1/2 ποτήρι του κρασιού ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι - πιπέρι
200 γρ. γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης (για πιο γλυκιά γεύση)
1 κρέμα γάλακτος 250 γρ. light
  λίγοκαλαμπόκι
λάδι για το ταψάκι και το φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Κόβουμε το κοτόπουλο κομματάκια.  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα σε ροδέλες.
  •  Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να αλλάξει χρώμα.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.  Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σε πολύ σιγανή φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει.Όταν κάνει φουσκαλίστες, αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί, αφήνουμε να κρυώσει .

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

650 γρ. αλεύρι
 9γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
1 αυγό
75 ml. λάδι
50 γρ . γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml. ζεστό γάλα
1, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης
1 αυγό για επικάλυψη πριν το ψήσιμο
σουσαμι για το τέλος

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΌΛΙΣΜΑ:
νερό και αλεύρι ,λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ . ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, νωπή ή ξερή, την διαλύουμε και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το γιαούρτι, το λάδι , το αλάτι και ζυμώνουνε για 5 λεπτά ,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος , σκεπασμένη με μια σακούλα ,και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για 1 με 2 ώρες ..
  • Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας την αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας,και την κόβουμε σε 3 κομμάτια, 2 μέρη ίσα και το άλλο μικρότερο , ανοίγουμε με το ένα κομμάτι. σε φύλλο πάχους 2 εκατ και το κόβουμε σε σχήμα καρδιάς , ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι και μετά την κρύα γέμιση καλά απλωμένη . σκεπάζουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης . μας ..και το στολίζουμε με το τρίτο κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε ..όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .

 

 

Στο τέλος αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα ή νερό το ψωμάκι μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο μας πάντα





 

ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΓΕΥΣΕΙΣ ..

 
 Έφτιαξα σήμερα  2  υπέροχααα  πιάτα  με  μια  υπέροχη   ζύμη για  αφράτα  και  πολύ νόστιμα   σαντουιτσάκια   με κεφίρ ...  ένα  πρωινό  με  γλυκεία γεύση  και  ένα  βραδινό με  αρμυρή  γεύση .
ΓΕΜΙΣΤΕΣ  ΜΕΡΕΝΤΟΣΟΚΟΛΑΤΟΜΠΑΝΑΝΟΦΡΑΟΥΛΟΚΑΡΥΔΟΦΩΛΙΈΣ   έτσι  τις  ονομάσανε ` τα  κοριτσάκια  μου όταν  τις  είδαν  ..και εγώ  κράτησα  το  όνομα  και  καμάρωσα  η μάνα  ...
Πάμε  να τις  φτιάξουμε  λοιπόν :





ΥΛΙΚΑ :
4 ψωμάκια -τσαντάκια  
4  κουταλιές   σούπας  γεμάτες   μερέντα 
100 γρ  σταγόνες   σοκολάτας
100 γρ  καρύδια  τριμμένα  ή  φουντούκια
2 μπανάνες   κομμένες  σε  φέτες
4  φράουλες κομμένες  σε  φέτες
και λίγο  βούτυρο για  να  αλείψουμε   της  φωλιές  από  πάνω  πριν  τις  ψήσουμε   στην   τοστιέρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ανοίγουμε  το ψωμάκι   και  αλείφουμε  με   κουταλιά  μερέντα  , βάζουμε  5-6  φέτες    μπανάνα   , λίγο  τριμμένο καρύδι .
Κλείνουμε   το ψωμάκι  μας  και  βάζουμε  πάνω ένα  κομμάτι  βούτυρο  και  βάζουμε   σε  αναμμένη  τοστιέρα  να  ψηθεί  για  2-3  λεπτά


Πάμε  να  ετοιμάσουμε  και τις  ΑΡΜΥΡΕΣ   ..  οι  μικρές  μου  τις  ονόμασαν :

ΜΑΡΟΥΛΟΝΤΟΜΑΤΟΤΖΑΤΖΙΚΟΚΟΤΟΣΟΥΒΛΑΚΟΦΩΛΙΕΣ .........   πλάκα  δεν  έχει.....

 


ΥΛΙΚΑ: 
4 ψωμάκια -τσαντάκια  
6-8   σουβλάκια  κοτόπουλο  αρκετά  μεγάλα  φτιαγμένα  από το  χασάπη .ή και από  τα δικά μας  χέρια 
1 κουταλιά  μουστάρδα
λίγο   δεντρολίβανο  
πιπέρι
αλάτι
λίγη  γλυκιά  πάπρικα 
ρίγανη
1 κουταλιά  λάδι λαδόκολλα
- 4 κουταλιές γεμάτες  σούπας τζατζίκι σπιτικό
- 4 φύλλα ψιλοκομμένο μαρούλι  με  λίγο   αλάτι και  λίγο βαλσάμικο  ξύδι
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη  σε  λεπτές  φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Κόβω  ένα  μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και  βάζω  μέσα  τα   σουβλάκια  και ρίχνω και  τα  παραπάνω υλικά  .. τα   τυλίγω  σε  σχήμα  καραμέλας και  μετά  μέσα  σε  ένα μεγάλο  πυρέξ      και τα βάζω στο  ψυγείο  για  μια  -δύο   ώρες  να  δέσουν  τα  αρώματα  με  το  κοτόπουλο  .
  • Τα βγάζω  από το  ψυγείο  και  τα  βάζω σε προθερμασμένο  φούρνο και  ψήνω  για  20  λεπτά   στους   200  βαθμούς , ανοίγω  λίγο  την λαδόκολλα  να  πάρουν και λίγο  χρώμα  τα  σουβλάκια  μου  για άλλα  4-5  λεπτά.. θέλουμε  να κρατηθούν  ζουμερά  και  να μην  στεγνώσουν .
  • Ψήνουμε   σε  ζεστή  τοστιέρα 2-3  λεπτά   τα  ψωμάκια  μας   Ανοίγουμε  και  απλώνουμε στη βάση κάθε φωλιάς, από μια κουταλιά τζατζίκι και βάζουμε το κρέας από τα  2 σουβλάκια.Καλύπτουμε με τη φρέσκια ντομάτα σε φέτες, το ψιλοκομμένο μαρούλι και πασπαλίζουμε με λίγο   γλυκιά  πάπρικα
  • Κλείνουμε και απολαμβάνουμε  τα  υπέροχα σπιτικά σουβλάκια μέσα  στις υπέροχες και υγιεινές φωλιές .

1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα. - See more at: http://zzcook.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF?updated-max=2013-12-23T16%3A49%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=13&by-date=false#sthash.arXdRzAg.dpuf
1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα. - See more at: http://zzcook.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF?updated-max=2013-12-23T16%3A49%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=13&by-date=false#sthash.arXdRzAg.dpuf
1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα. - See more at: http://zzcook.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF?updated-max=2013-12-23T16%3A49%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=13&by-date=false#sthash.arXdRzAg.dpuf

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΠΩΣ ΤΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ..... ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ





 ΜΟΣΧΆΤΟ  ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 

Τα  μαζεύουμε  από την  κληματαριά   του  σπίτι μας  ή του  κήπου  μας  ή  του αμπελώνα  μας ..και  φυσικά να  είναι  αράντιστα  και προσέχουμε  να  μαζέψουμε  τρυφερά καλοσχηματισμένα φύλλα  το  μήνα  Μάιο   που έχουν  πια  ξεπεταχθεί  τα  νέα  βλαστάρια  .
Η  μαμά  μου  τα  έβαζε  ένα -ένα   φύλλο  σε   πλαστικά  μπουκάλια   από   νερό  ή  πορτοκαλάδα αφού  πρώτα   τα  έπλυνε  καλά  -καλά  να  φύγουν  οι  σκόνες  και τα  στέγνωνε   .

 Για  μένα  αυτό  ήταν   χρονοβόρο και  κουραστικό .. έψαξα  και  βρήκα λοιπόν μια  πιο εύκολη  μέθοδο  ,και σας  την   παρουσιάζω   .. την   συνταγή   την   πήρα από την πολύ  καλή φίλη Vita Kapa με  τις  υπέροχες  της  συνταγές  από το  Facebook  εδώ


ΥΛΙΚΑ   που  θα χρειαστούμε :
τρυφερά  αμπελόφυλλα  αράντιστα
σακούλες  τροφίμων  ή  μεμβράνη ή λαδόχαρτο 
λίγο  ξύδι (προαιρετικά)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Αρχικά   τα πλένουμε  πολύ  καλά ώστε να είναι έτοιμα για  να  καταναλώσουμε  για  το καθημερινό μας  φαγητό  

 ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 


 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΕΜΠΙΕ
  • Τα αφήνουμε  για  ώρα σε  καθαρό νερό με   λίγο  ξύδι  ώστε να φύγει η σκόνη και μετά τα  πλένουμε  ένα-ένα .Μετά το τελευταίο νερό, τα στοιβάζουμε  κατά20-  30   φύλλα   .
  • Βάζουμε το επόμενο ώστε το κοτσάνι του πρώτου να μπει στο κενό πάνω από το κοτσάνι του δεύτερου   ..και   συνεχίζουμε   μέχρι  να τελειώσουν  Πάντα πρέπει να φαίνεται η εσωτερική τους πλευρά.

  • Όταν τελειώσουμε , βάζουμε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει παίρνουμε μια -μια στοίβα 20 -30  φύλλων και τα ζεματάμε για 1  λεπτό περίπου, να αλλάξουν χρώμα .Τα γυρνάμε με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη μεριά (μαζεμένα όπως είναι)  και τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Θα έχουν ένα λαδί χρώμα. 

    • Δεν χρειάζεται να τα χωρίσουμε. Τα εσωτερικά θα αποκτήσουν αυτό το χρώμα από τη ζέστη  των υπολοίπων. Τα αφήνουμε να  κρυώσουν εντελώς και να στραγγίσουν.

    • Γυρνάμε  κάθε μάτσο σε ρολό και  το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τα βάζουμε σε δίσκο ή στο μικρό συρταράκι που έχουν οι καταψύκτες πάνω πάνω, να παγώσουν για δυο τρεις ώρες. 
    •  Μετά τα βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε στο κανονικό συρτάρι  του καταψύκτη 
    ΜΕΡΙΚΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ   ΑΚΟΜΑ  :
    1)      Ακόμη κι αν κάποια φύλλα είναι ελαφρά κατεστραμμένα δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σκόρπια 1-2 σε κάθε μάτσο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας  όταν θα φτιάξουμε τα ντολμαδάκια μας.

    2)      Αντί μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.

    3)      Μπορούμε να τα καταψύξουμε αζεμάτιστα. Εγώ ακόμη και αν δεν πρόκειται να τα ζεματίσω, τα πλένω, τα αφήνω να στραγγίσουν και τα τυλίγω πάλι κατά εικοσάδες σε αλουμινόχαρτο.

    4)      Τα αμπελόφυλλα από αμπέλι σουλτανίνα είναι πιο τρυφερά. Αλλά και από τις υπόλοιπες ποικιλίες είναι πολύ νόστιμα. Ίσως αυτά που προέρχονται από κρασάμπελα και επιτραπέζιες ποικιλίες  είναι και ελαφρά πιο ξινά και σε πολλούς αρέσουν  πιο πολύ.
    5) Εγώ  τα  αμπελόφυλλα  που  που έχω χρησιμοποιήσει είναι  από  ποκιλίες  τις  περιοχής  μου  ..Ο  ατελείωτος  κάμπος   Δαμασίου ..  με   το μυρωδάτο   μοσχάτο  αμβούργου ,και  το  επιτρέπεζιο  Ρεμπιέ  που αγαπάω πολυ την  υπέροχη  γεύση  τους