Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΨΩΜΑΚΙ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

             Μετά από τα μπισκοτάκια  Λεοπάρ και Ζέβρα φτιάξαμε μαζί με τα κοριτσάκια μου και "ψωμάκι  καμηλοπάρδαλη.. "Κοίτα μαμά αυτή την  φωτογραφία.......θα μας φτιάξεις αυτό ζωάκι .....ζυμαρένιο... όμως και όπως  θα ξέρετε δεν χαλάω χατίρια..το  ετοίμασα .. Πάμε να το   φτίαξουμε : 



 

ΥΛΙΚΑ: 

380-400 γρ αλεύρι για ψωμί

 60-80 γρ ζάχαρη

 1 κουταλιά σούπας μέλι  

1 / 2 κουταλάκι αλάτι 

20 γρ βούτυρο 

1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά 

1 βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι  

250 ml φρέσκο ​​γάλα

         20 γρ σκόνη κακάο 

15  ml  φρέσκο ​​γάλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

  •   Ανακατεύουμε το αλεύρι αφού  πρώτα το  έχουμε κοσκινίσει, τη  ζάχαρη και το  μέλι  και τη μαγιά σε ένα μπολ και  ανακατεύουμε,προσθέτουμε  το χλιαρό γάλα,το αλάτι  και ζυμώνουμε μια ζύμη  μαλακιά και απαλή στην υφή.   Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι σχηματίσουμε μια ζύμη απαλή και λεία.(εγώ χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευστή και το ζύμωσα εκεί για 15 λεπτά).

  • Αφαιρούμε από τη αρχική ζύμη 235 γρ και την τοποθετούμε σε ένα άλλο καθαρό μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί.Προσθέτουμε στην ζύμη που μας έχει μείνει το κακάο σκόνη και το γάλα συνεχίζουν να ζυμώνουμε μέχρι να  έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη και την αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της 

  •  Χωρίζουμε την άσπρη ζύμη σε 1 κομμάτι 76 γρ και 3 κομμάτια  των 53 γρ (76+53+53+53=235) και τα κάνουμε στρογγυλες  μπαλίτσες και στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σοκολάτας,σε  4 ίσα κομμάτια (συγχωρέστε με εδώ εγώ δεν τα  ζύγισα ....  μου σταμάτησε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας  μου και  δεν μπόρεσα να τα ζυγίσω). 

    Χρησιμοποιούμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σοκολάτας σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα, που θα το τυλίξουμε σε ρολό.Χρησιμοποιούμε πάλι ένα πλάστη και ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα.Τοποθετούμε τη ζύμη σοκολάτας πάνω στην άσπρη ζύμη και τυλίγουμε τη ζύμη σοκολάτας με το άσπρο ζυμάρι σχηματίζοντας ένα ρολλάκι,

    • Ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας σε 26-28 εκατ. καθένα ρολό και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε.

  •     Διαιρούμε κάθε ζύμη σε δύο τμήματα.και σε μια αντικολλητική φόρμα πρώτα στοιβάζουμε  τα 3 μικρά κομμάτια ζύμης  και από πάνω  τα 2 μεγάλα κομμάτια ζύμης και από πάνω με το υπόλοιπο 3 μικρά ζύμη.(συγχωρέστε με εγώ δεν τα ζύγισα .... μου σταμάτησε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας μου  και δεν μπόρεσα να τα ζυγίσω και η φόρμα μου είναι μικρή στο βάθος και δεν  ακολούθησα την σειρά που σας  γράφω) Τα αφήνουμε να φουσκώσει  η  ζύμη  30-45 λεπτά 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο,συνεχίζουν ψήνουμε για 25 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι έχει   διαφορά, παρακαλώ να ρυθμίσετε τη  θερμοκρασία και το χρόνο ανάλογα με το φούρνο σας. 
 Μόλις γίνει το ψωμάκι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το  αναποδογυρίζουμε, σε σχάρα και  το αφήνουμε  να  κρυώσει  για  να  μπορέσουμε  να  το  κόψουμε σε φέτες. 

                                                                              Καλή επιτυχία!!
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

CΗOCOLATE MARBLE BREAD

 
 

ΥΛΙΚΑ
Κάνει ένα μικρό καρβέλι
ΦΥΛΛΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
20  γρ  αλεύρι για όλες  της  χρήσεις
50  γρ  ζάχαρης
1 ασπράδι μεγάλου  αυγού
80  ml γάλα
18  γρ σκόνη κακάο
15 γρ βούτυρο
μια  πρέζα  αλάτι
μια χούφτα    ψιλλοκομμένα   καρύδια


ΓΙΑ ΤΗΝ   ΖΥΜΗ
270 γρ αλεύρι για ψωμί  ίσως   λίγο  περισσότερο  ..
30 γρ  αλεύρι που φουσκώνει μονο  του  
8  γρ  ξερή μαγιά ή  25 γρ  νωπή μαγιά
15 γρ  γάλα σε σκόνη ή 15ml  γάλα  εβαπορέ
70  γρ ζάχαρη 
4,5 γρ   αλάτι       (3/4 κουταλάκι του γλυκού)
125  γρ φρέσκο γάλα  χλιαρό
1 κρόκο  μεγάλου  αυγού
75  γρ χτυπημένη  κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΦΥΛΛΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

  1. Ανακατεύουμε σε  ένα μπολάκι τη ζάχαρη και το αλεύρι  στο ασπράδι μέχρι να γίνει λείο σαν  κρέμα 
  2. Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και  βάζουμε  στη  φωτιά μέχρι σιγοβράζει.
  3. Προσθέτουμε το κακάο -σκόνη στο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι  να λειώσει .
  4. Προσθέτουμε  το  μείγμα  ασπράδιού    στο  μείγμα κακάο  - γάλα και ανακατεύουμε  σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να  γίνει  παχύ 
  5. Προσθέτουμε  και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι ενσωματωθούν.Αφού κρυώσει λίγο   ρίχνουμε και τα καρύδια  μας
  6. Αφήνουμε το να κρυώσει. Τοποθετούμε  σε μια μεμβράνη τροφίμων και το απλώνουμε  σε σχήμα τετράγωνο (περίπου 14cm x 14 εκατοστά). Διατηρούμε  στο ψυγείο πριν τη χρήση. 

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΖΥΜΗ
  1. Βάζουμε  όλα τα υλικά στον αρτοπαρασευαστή . 
  2.  Επιλέγουμε  το πρόγραμμα   για  ζύμη να ζυμώνουν και αφήνουμε να φουσκώσει  περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.  Mια αφράτη  και  μαλακή ζύμη .
  3. Αν το κάνουμε  με το χέρι , κοσκινίζουμε  το αλεύρι  και διαλύουμε την μαγια  στο χλιαρό γάλα .κάνουμε   μια  λακούβα και προσθέτουμε  την διαλυμένη  μαγιά , τον κρόκο  αυγού ,  την ελαφρά  χτυπημένη κρέμα  γάλακτος, την ζάχαρη ,το αλάτι και  ζυμώνουμε  , θέλουμε μια  ζύμη μαλακία  και αφράτη  που να μην κολλάει  στα χέρια  μας . Την  σκεπάζουμε   και την αφήνουμε  να φουσκώσει για μια 1με 2  ώρες  μακριά  απο ρεύματα
  4. Βγάζουμε   την  ζύμη και την πατάμε λίγο .  Ανοίγουμε  τη ζύμη   σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας  από το κέντρο προς τις άκρες για να σχηματίζουμε  ένα παραλληλόγραμμο (περίπου 45 x 20cm). 
  5. Bάζουμε   το φύλλο  σοκολάτας  και αφήνουμε   κενό στη ζύμη έτσι  ώστε να μην  βγεί έξω  η σοκολάτα . Διπλώνουμε τη ζύμη  3 φορές ,και την ανοίγουμε  σε παραληλόγραμμο  με τον  πλάστη  με προσοχή μην μας βγεί  η σοκολάτα  μας
Επαναλάμβανουμε το βήμα 2      εαν θέλουμε καλύτερο  αποτελεσμα  τρεις φορές. αφηνοντας το  για 30 λεπτα  καλυμμένο με  διαφάνεια να μην ξεραθεί . στο φυγείο 
  1. Τέλος,  ανοίγουμε ζύμη   μας   παλι  σε  χοντρό   φύλλο 15 εκατ  x 30 εκατ . Κάνουμε  μια τομή στη μέση , αφήνοντας 2 εκατ   περίπου άκοπα.  και   πλέκουμε κοτσίδα.
  2.  Τοποθετούμε την πλεγμένη ζύμη -καρβέλι σε φόρμα με λαδόκολλα και αφήνουμε τήν ζύμη σκεπασμένη μέχρι το ζυμάρι μας να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Μετά το περνάμε με γάλα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
  3. Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε το ψωμί να κρυώσει πριν το κοψουμε .
    ***Τα υλικά  είναι  για μικρή  στενόμακρη φόρμα , αν έχετε πιο μεγάλη  θα κάνετε  διπλή  δοση !***

     *ΤΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ  ΔΙΕΦΥΓΕ  ΝΑ ΒΓΑΛΩ  ΤΗΝ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΎΜΗ  ΚΑΘΕΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ  1-2 ΕΚ  ΑΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΛΕΚΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΠΛΕΞΟΥΔΑ .. ΑΜΑ  ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΑ  ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ   ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ  ΞΕΧΝΑΣ
    *ΑΦΗΣΤΕ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ  ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΚΑΛΑ  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΜΈΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 










    Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

    Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ .. ΜΕΛΟΨΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ



    ΧΡΙ ΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2014  Σχολικές  διακοπές   ..Η   αγαπημένη μας   νηπιαγωγός  Κυρία  Βάσω από το νηπιαγωγείο  μας έφτιαξε  το  Ρούντολφ    σε χάρτινο  ποτηράκι ...  Ε  να μην  φτιάξει  και  η μανούλα    μας  κάτι   ...Και  ενώ   τραγουδούσαμε   όλη  μέρα   το   τραγουδάκι :

    Ρούντολφ το ελαφάκι
    με καρδούλα ταπεινή..
    σαν πέφτει το βραδάκι
    έχει μύτη φωτεινή.

    Οι φίλοι του λαμπιόνι
    τον φωνάζουν και γελούν
    τη μύτη του στο χιόνι
    κρύβει, όταν του μιλούν.

    Όμως μια πρωτοχρονιά
    είπε ο Άϊ Βασίλης...
    "Ρούντολφ, είσαι εσύ σοφός
    έχεις μέσα σου το φως".

    Τα ελάφια στο κοπάδι
    χαμηλώσανε τ’ αυτιά
    τώρα απαλή σαν χάδι
    είναι όλων η ματιά.

    Από τότε και κάθε καινούρια χρονιά
    του έλκηθρου πρώτος τραβά τα σκοινιά...
    Ο Ρούντολφ οδηγεί
    τον Άϊ Βασίλη στη γη!  

    Μου  λέει   η  μικρή  μου  κόρη    μαμά   έχω  ποτηράκι    Ρούντολφ.. μήπως  μπορείς  να μας κάνεις   και  μπισκοτάκια    Ρούντολφ ..  Και  εγώ  δεν  χαλάω  χατίρια   ψάχνω  και  βρίσκω   ένα   βιντεάκι ..  ,,Πάμε   να  φτιάξουμε   παρέα   ....



    ΥΛΙΚΑ

    500 γρ αλεύρι
    170 γρ  ζάχαρη
    200 γρ μέλι
    100 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
    1 αυγό
    1 πρέζα αλάτι
    2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
    1 κουταλάκι  του γλυκού  μπαχαρικά ( γαρίφαλο , κανέλα  ,  μοσχοκάρυδο )
    1 /2κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Βάζουμε τη  ζάχαρη και το μέλι στο τηγάνι  και διαλύουμε  πάνω από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε   τα μπαχαρικά   
    •  Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε  το αλεύρι, ανακατεύουμε το βούτυρο που το  έχουμε   κόψει  πρώτα   σε κύβους,  το  αυγό, ρίχνουμε  τη μαγειρική σόδα,το κακάο.      
    • Όλα τα ζυμώνουμε με το χέρι. Σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μείγμα   τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά .
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη, μέχρι να είναι σταθερή και ελαστική.    Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων  και  την  αφήνουμε  στο ψυγείο τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες.  Η συμβουλή μου είναι να το αφήσουμε  τουλάχιστον 1-2 ημέρες στο ψυγείο. Αν αφήσουμε λίγες μέρες στο ψυγείο δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι  στη ζύμη  όταν  τα πλάσουμε , η επιφάνεια θα είναι πολύ ομαλότερη.
    • Στη συνέχεια,  πασπαλίζουμε με αλεύρι το πάγκο μας  ζαχαροπλαστικής και  παίρνουμε ζύμη και  επάνω  βάζουμε   μια  λαδόκολλα   και την ανοίγουμε σε φύλλο  με πάχος περίπου 0,5 cm. και με  φόρμες  κόβουμε  μπισκότα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με ένα χαρτί  ψησίματος
    • Ψήνουμε  για περίπου 15-20 λεπτά. στους 200 βαθμούς. Μετά το ψήσιμο, να κρυώσουν σε μια σχάρα, στη συνέχεια, αποθηκεύουμε  σε ένα αεροστεγές κουτί.
    • Διατηρούνται  μέχρι και  δύο εβδομάδες,  μαλακά
    ΛΑΣΟ  ΑΣΠΡΟ   ΚΑΙ   ΚΑΦΕ   ΓΛΑΣΟ  :

    1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
    Κρέμα γάλακτος (μερικές κουταλιές της σούπας)
    ΜΙΑ  ΚΟΥΤΑΛΙΑ   ΑΠΟ  ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ   ΓΛΑΣΟ   ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΦΕ    ΓΛΑΣΟ   ΘΑ  ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
    Ρίχνουμε  ζάχαρη στο πιάτο, ρίχνουμε σταδιακά την κρέμα  γάλακτος , και ανακατεύουμε .  Να έχει  λεία υφή ελαφρώς, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί  σε μα σύριγγα . Αν προσθέσουμε μερικές σταγόνες χυμό από τα κεράσια ή σμέουρα,  γίνετε  ροζ  το γλάσο  μας.

    ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ  ΓΛΑΣΟ:
     50  γρ  μαύρη σοκολάτα
    3 και 1/4 φλιτζανιού   ζάχαρη   άχνη
    2,5 κουταλιές της σούπας κακάο
    2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
    1/3 φλιτζάνι νερό
    1 εκχύλισμα βανίλιας

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Κόβουμε την  σοκολάτα σε κομμάτια και λιώνουμε   σε ένα  μπέν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. 
    •   Κοσκινίζουμε  τη ζάχαρη και το κακάο σε ένα μπολ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι και το νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη,το εκχύλισμα βανίλιας και λίγες σταγόνες του ζεστού νερού, αν χρειαζόμαστε. 
    • Επειδή  συμπυκνώνεται γρήγορα,  για να κρατήσει  βάλτε   το μπολ σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό.( μπεν μαρί)
    • Διακοσμούμε  τα   μελόψωμα  σύμφωνα   την  φαντασία μας!
    • ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ                   και                        ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  !! 

    Σαν  πρώτη   φορά  που  τα φτιάξαμε    ..  κάτι  καταφέραμε  .. δεν είχαμε  και  τα  κατάλληλα  εργαλεία .. αλλά  την  επόμενη  φορά  που  θα   τα   πάμε  ακόμα  πιο  καλύτερα.. από  εδώ  πήρα  με  την  ιδέα   για τον     .Ρουντολφ



     Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    GINGERBREAD ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

     Το  χριστουγεννάτικο   χωριό  μας  απο  μπισκότα  .


     











    1.  ROYAL  ICING
     ΥΛΙΚΑ
    • 2 ασπράδια μεγάλων   αυγών
    • 1  κιλό   Ζάχαρη  αχνη
    •  3  κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
    • 1  βανίλια 
        ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Xτυπάμε   με το μίξερ τα ασπράδια  κανοντάς    μια  ωραια   μαρέγκα ..προσθετουμε  και  με το χυμό λεμονιού , και την  βανίλια
     Προσθέτουμε   λίγη -λιγη  την κοσκινισμένη μας   ζάχαρη άχνη και  συνεχίζουμε   το  χτύπημα όταν το μείγμα  γίνει σαν μια πολύ παχιά κρέμα σαντιγί που “στέκεται” με τον τρόπο που βλέπετε στην  παρακάτω  φωτογραφία.  (θα πρέπει να σταματήσετε να προσθέτετε ζάχαρη άχνη στο μείγμα όταν η κρέμα αποκτήσει την σωστή πυκνότητα).
    • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε  το royal icing για την διακόσμηση  μπισκοτων   θα πρέπει να αραιώσουμε το μείγμα με νερό: προσθέτουμε  σταγόνα-σταγόνα  το νερό και ανακατέψουμε  με μια  σπάτουλα μέχρι η κρέμα να πάρει  μια  πιο    ρευστη   μορφή .Τη σκεπάσουμε  με μια μεμβράνη και να την αφήνουμε   να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά.
    • Αν δεν χρησιμοποιήσουμε   αμέσως το μείγμα, σκεπάζουμε το καλά με μια μεμβράνη και βαζουμε   το στο ψυγείο  μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και για 3 ημέρες



    2.  ΜΠΙΣΚΟΤΑ 
    • ΥΛΙΚΑ
    500 -600   γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κουταλάκι του   γλυκού αλάτι
    3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
    2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη  ( ΕΒΑΛΑ  ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ )
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
    120 γραμ  βούτυρο   παγωμένο σε  κομμάτια
    100 γραμ ζάχαρη  καστανή
    2 μεγάλα αυγά
    160 ml μέλι
    • ΓΛΑΣΟ
    250 γραμ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
    120  γρ ανάλατο βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
    1 βανίλια
    1 1/2 κουταλιές της σούπας γάλα  
    λίγο   κακάο


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, τη σόδα και τα μπαχαρικά .
    • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει .
    •  Προσθέτουμε το αυγό και το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν .
    • Προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη στο μισό και τυλίγουμε  την κάθε μισή ποσότητα   σε πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα όλη νύχτα .(το άφησα  όλη  την  νύχτα )
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς
    • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικο χαρτί
    • Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαδόκολλα  βγαζουμε  την μισή  ποσότητα απο  το  ψυγείο  και  της  δίνουμε  σχήμα  με τα χέρια  μας  ετσι  ώστε  να  πάρει   την θερμοκρασια  του  σωματός   μας   και  την  αφήνουμε   στην  λαδόκολλα  και  κοβουμε   και ενα  αλλο κομμάτι  ακόμα   λαδόκολλα   και  με  τον  στροόγγυλο  πλάστη   ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου μισού εκατοστού και με ένα κουπ-ατ κόβουμε τα κλασσικά ανθρωπάκια.
    • Τα μεταφέρουμε στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους τα βάζουμε 10 λεπτά στο ψυγείο για να διατηρήσουνε το σχήμα τους
    • Ψήνουμε για περίπου 8 - 12 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων. Γίνονται όταν είναι σταθερά και οι άκρες μόλις αρχίζουν να καφετίζουν. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουνπάνω  σε   σχάρα .
    ΓΛΑΣΟ :
    • Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει λίγο και να γίνει κρέμα προσθέτουμε την βανίλια κατεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την ζάχαρη ξύνοντας τις πλευρές του κάδου για να ενωθούν καλά τα υλικά και προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα μας
    • Χωρίζουμε , χρωματίζουμε και με ένα λεπτό κορνέ κάνουμε τα σχέδια πάνω στα μπισκότα μας
    ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ  ΣΕ ΕΝΑ  ΑΓΓΛΙΚΟ  ΣΑΙΤ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ   ΠΟΥ  ΔΕΝ  ΘΥΜΑΜΑΙ  ΠΙΟ  ΕΙΝΑΙ ..














    ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ






     

    ΥΛΙΚΑ
    1  κούπα χυμός πορτοκαλιού
    2  κούπες ελαιόλαδο
    1  κούπα καλαμποκέλαιο 
    1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι μας .
    1 κούπα ζάχαρη (200 γρ)
    1κουτ. του γλυκού σόδα
    1 μπέικιν  πάουντερ
    1 κουτ. του γλυκού κανέλα
    1/4 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
    50 ml. κονιάκ
    1 πρέζα αλάτι 
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    Καρύδια χοντροκομμένα

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
    3  κούπες  νερό
    3  κούπες  ζάχαρη
    2  κούπες  μέλι
    1  πορτοκάλι κομμένο στα δύο
    1  ξυλάκια κανέλας

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. 
    • Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά, διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού πρώτα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν  .
    •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγάζει το λάδι .  
    • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
    • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
    •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε 7-8 στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίσουν.
    • Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη,το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε πάνω στο  αναμμένο μάτι με χαμηλή  φωτιά στο 2( η δική μου κουζίνα μετράει η εστία από 1-9)
    • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
    Λίγα μυστικά ακόμα από τον Κύριο Παρλιάρο :
    Αν  θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο σιμιγδάλι μειώνουμε 1/2 κούπας από το αλεύρι και το αντικαθιστούμε με ψιλό σιμιγδάλι .(προαιρετικά)

    Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!

    Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους σας!







    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές