Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΚΡΕΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ -ΣΠΙΤΙΚΉ ΠΡΑΛΙΝΑ

  Είναι τόσο γρήγορη  και εύκολη να την ετοιμάσουμε,  μια κρέμα  με φουντούκια από τα  χεράκια μας , θα ήταν λάθος να μην την δοκιμάσουμε όλοι  στο σπίτι μας   .
  Δεν έχει την πυκνότητα της  μερέντα  που  όλοι γνωρίζουμε, είναι λίγο κοκκώδης, αλλά αυτό δεν εμας  ενοχλεί αλλά  και πιστεύω  κανέναν άλλον .  
Ένα άλλο συν, εκτός από πόσο γρήγορα  μπορούμε  να την παρασκευάσουμε  ,είναι ότι  δεν χρειάζεται πολλά πιάτα να  λερώσουμε , και όταν θα  το φτιάξετε  θα  γλείφετε   την  κατσαρόλα   με  το κουτάλι, αυτό  κάναμε εμείς. με  το κουτάλι  την τρώγαμε  
Την  φάγαμε  μέ  κρουάσαν  oλικής  άλεσης  που φτιάξαμε ..   θα  σας  παρουσιάσω και αυτή   την συνταγή   αργότερα.....



ΥΛΙΚΑ:
  • 100γρ ψητά φουντούκια. (Μπορούμε  να τα  ψήσουμε στο φούρνο στους 15βαθμούς για 10 λεπτά ή να αγοράσουμε έτοιμα)
  • 60 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
  • 40  γρ  καστανή ζάχαρη    ή  2 κουταλές  μέλι 
  • 30 ml   φυτικό έλαιο ή  λάδι καρύδας 
  • 1 κουταλιά σούπας   κακάο   
  • Μια  πρέζα  αλάτι 
  • 1 βανίλια  
  • 100 ml   γάλα  ή( γάλα   αμυγδάλου το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ψήνουμε τα φουντούκια στον φούρνο στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να  πάρουν ένα  χρυσό χρώμα η επιφάνεια τους και να αρχίσει  να   μυρίζει  το άρωμα φουντουκιού. 
  • Βάζουμε τα ψημένα φουντούκια μέσα σε μια υγρή πετσέτα κουζίνας και τα τρίβουμε να φύγει η φλούδα τους.
  • Βάζουμε τα καθαρισμένα φουντούκια σε ένα multi ή μπλέντερ, και τα  κόβουμε -αλέθουμε  10 λεπτά περίπου ή μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα
  • Σε  μια  κατσαρόλα  ζεσταίνουμε  το γάλα  και  ρίχνουμε  την σοκολάτα , το λάδι  και ανακατεύουμε  σε  σιγανή  φωτιά  να   λιώσει  η σοκολάτα  και να  ενωθούν τα υλικά  μας ,κατεβάζουμε  από την φωτιά  μας .
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα
  • Θα  είναι αρκετά  υγρό  αλλά  μόλις  κρυώσει   θα   γίνει  αρκετά   κρεμώδες 
  • Η υφή και η γλυκύτητα είναι θέμα γούστου. Αν το θέλουμε λιγότερο παχύρρευστο, προσθέτουμε γάλα  αμυγδάλου  ή λάδι καρύδας μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή. Αν το θέλουμε πιο γλυκό, προσθέτουμε μέλι. 
  • Για  να το  διατηρήσουμε   το  βάζουμε  σε αποστειρωμένα   βάζα   και  τα  κλείνουμε  ,διατηρείτε  για  αρκετές  μέρες  .. εγώ δεν κατάφερα  να τα κρατήσω   πάνω από  2-3 ημέρες 



 

 Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η Κρέπα της αγάπης με Φιλαδέλφεια, μέλι και καρύδια

 Ψάχνοντας στις φωτογραφίες μου βρήκα την πρώτη μου συνταγή με αλεύρι, κρέπες   με  τυρί Φιλαδελφεια  καρύδια και μέλι , την έφταιξα με πολύ αγάπη για την οικογένεια μου και τις ονόμασα οι κρέπες της αγάπης ..
 Τη συνταγή την έφτιαξα  το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου πριν χρόνια  . Είχα τυράκι και μπόλικα καρύδια και μέλι,και είπα να αλλάξω από το κλασικό με σοκολάτα και μπισκότα  , αν  θέλετε μπορείτε να  βάλετε και το αγαπημένο μου ανθότυρο και την ξυνομυζηθρα  ...
Κοπιάστε....
 

 ΥΛΙΚΑ:
 ΓΕΜΙΣΗ:
  • 300 γρ τυρί Φιλαδέλφεια
  • 100 γρ καρύδια καθαρισμένα και τριμμένα όχι πολύ
  • 6 κουταλιές σούπας μέλι
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ :
  • 300 γρ αλεύρι για  όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά  μέτρια
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • μια κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • βούτυρο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα  το αλεύρι, τα αβγά,τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Ρίχνετε σιγά-σιγά το βούτυρο και το γάλα μέχρι το μείγμα για τις κρέπες να γίνει ομοιόμορφο.
  3. Η ζύμη για τις κρέπες είναι έτοιμη. Μπορούμε επίσης να ανακατέψουμε  και με ένα μίξερ.
  4. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και το αλείφουμε με λίγο  βούτυρο.
  5. Ρίχνουμε  1 κουτάλα σούπας από το μείγμα και γέρνουμε  το τηγάνι για να απλωθεί το μείγμα στον πάτο του τηγανιού.
  6. Ψήνουμε την κρέπα σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά. Όταν ροδίσει την γυρνάτε από την άλλη μεριά με μία πλατιά σπάτουλα.
  7. Φτιάχνουμε τις υπόλοιπες κρέπες (μέχρι να τελειώσει ο χυλός) κατά τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας κάθε φορά το τηγάνι με βούτυρο .
  8. Διατηρούμε τις κρέπες ζεστές.
  9. Αλείφουμε κάθε κρέπα με το Φιλαδέλφεια και προσθέτουμε τα καρύδια, αφού πρώτα τα έχετε καθαρίσει πολύ καλά από τυχόν τσόφλια , και τυλίγουμε τις κρέπες σε ρολό.
  10. Κόβούμε σε μεγάλα κομμάτια, σερβίρουμε  σε ατομικά πιάτα και περιχύνουμε  με το μέλι και ξανά από πάνω πάλι μπόλικο καρύδι.
                                                                                         Καλή μας  'ορεξη




Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΠΙΤΑ -ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ





ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ αλεύρι 
  • 50 γρ βούτυρο
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά
  • 150 ml γάλα
  • 100 γρ  ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • μαρμελάδα, nuttela, κρέμα βανίλια, κρέμα σοκολάτας ότι   άλλο  θέλετε 
  • σουσάμι  για το τέλος
 ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 250 mlγάλα
  • 100 ml νερού
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ αλεύρι ή  κόρν φλάουρ
  • 30 γρ κακάο
  • 50-60 γρ σοκολάτα θέλετε (έβαλα γάλακτος )
  • ξηρούς  καρπούς τριμμένους    στο  μπλέντερ

ΕΚΤΕΚΕΣΗ ΖΥΜΗΣ

  • Ζεσταίνουμε  το γάλα  και λιώνουμε τη μαγιά  μας σε αυτό.
  • Ανακατεύουμε  το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σπασμένο  σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τα αυγά  μέχρι να γίνει λείο.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη ενσωματωθεί σε αυτό. Αν  κολλάει λίγο η ζύμη μας  προσθέτουμε αλεύρι 1-2 κουταλιές και ζυμώνουμε μέχρι ελαστικό και αφράτο 
  • Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια πετσέτα  και την βάζουμε σε προθερμασμένο   στους 40 βαθμούς.για κανα  2ωρο  να  ξεκουραστεί  και  να  ανέβει   η ζύμη μας 
 
  •    Αφού  διπλασιαστεί η ζύμη μας , χωρίζουμε  σε τρία ίσα μέρη. Ανοίγουμε σε  φύλλο   στρόγγυλο 1   εκατ   κάθε τμήμα της ζύμης σε  ελαφρά αλευρωμένο πάγκο  εργασίας 
  •  Και  χωρίζουμε σε τρίγωνα με ένα μαχαίρι, βάζουμε  ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα στην κορυφή της κάθε τριγώνου  και  τυλίγουμε  τα κρουασάν μας  
  • τοποθετούμε  τα κρουασάν μας  στο  στρόγγυλο ταψί με χαρτί ψησίματος .
  • Και το τρίτο  κομμάτι ζύμης   το ανοίγουμε   φύλλο  τετράγωνο  το   αλείφουμε  με  την γέμιση  και  το  μαζεύουμε  ρολό και  μετά  ξανά  πάλι σε  σαλιγκάρι  και το τοποθετούμε  στην μέση  του  ταψιού 
  •  Το αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιάσουν  όγκος τους 
  • Αλείφουμε με ένα μείγμα από γάλα  και κρόκου, πασπαλίζουμε με σουσάμι  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 15 λεπτά. 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑΣ:

  • Ανακατεύομε  το κόρν  φλάουρ , τη ζάχαρη και το κακάο στη συνέχεια προσθέτουμε  σταδιακά το γάλα και   το νερό και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε  την κρέμα  να βράσει  σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια  και  τους   ξηρούς  καρπούς .
  •  Ανακατεύομε προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη  διάφανη για  φαγητά  και αφήστε το να κρύωσεΙ
 

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ




Η συνταγή  είναι  από   εδώ    και είναι  η πρώτη  μου επαφή  με το αγαπημένο ζυμαράκι  ,και   δεν μπορούσε  να λείπει..από  το  τις  συνταγές  του μπλόκ . 
ΥΛΙΚΑ:


 ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
  • 25 γρ μαγιά
  • 100 γρ νερό (χλιαρό)
  • 500 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. (εγώ έβαλα "μαλακό" που μας είπε η Σεφ)
  • 50 γρ βούτυρο (σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ γάλα
  • 100 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ :
Τυρί φέτα  με  λίγο γιαούρτι η ότι άλλη γέμιση θέλετε εσείς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1.  Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Στη λακκούβα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχίζοντας από αυτά που βρίσκονται στη λακκούβα και παίρνοντας και λίγο λίγο το αλεύρι από γύρω.
  4. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε και σιγά σιγά τη διαλυμένη μαγιά.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη μας από το μπολ, την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  7. Την τοποθετούμε πάλι στη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Λαδώνουμε ένα ταψί 28εκ και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και λαδώνουμε και αυτό με πινέλο.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια
  3. Παίρνουμε το ένα και κρατάμε σκεπασμένα τα άλλα δύο στη άκρη.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου περίπου 25 εκ.
  5. Με μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά ώστε να έχουμε 6 ή 8 τρίγωνα κομμάτια.
  6. Παίρνουμε το ένα τρίγωνο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση στην φαρδιά πλευρά του τριγώνου.
  7. Τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν, παίρνοντας την φαρδιά πλευρά και τυλίγοντας φτάνουμε στη μύτη του τριγώνου.
  8. Αφήνουμε στην άκρη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα τρίγωνα και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  9. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε και αυτό σε φύλλο αλλά δεν το κόβουμε. 
  10. Βάζουμε γέμιση στη άκρη γύρω γύρω στο μισό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
  11. Το ρολό το γυρίζουμε και φτιάχνουμε ένα στριφτάρι.
  12. Τοποθετούμε το στριφτάρι στη μέση του ταψιού μας.
  13. Γύρω από το στριφτάρι τοποθετούμε τα κρουασανάκια με φορά από το ταψί μας προς το στριφτάρι.
  14. Αλείφουμε την πίτα με τους κρόκους (χτυπημένους) και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175β. για 45-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). 




Εδώ   την  έκανα  με  λουκάνικα  και  κιμά


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΟΥ





 ΥΛΙΚΑ   ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :

750  ml   φρέσκο γάλα
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 -350  γρ. φέτα
200 γρ. ανθότυρο  
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι  άσπρο   και λίγη  καπνιστή πάπρικα
 20  γρ βούτυρο   ή  λάδι
Για το  τέλος :
Σουσάμι  και  σπόρους  της  αρεσκείας  σας

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ  ΦΥΛΛΟ : 

200 γρ. αλεύρι. αλεύρι για  ζυμώματα 
400γρ   αλεύρι για  όλες τις  χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές  της σούπας τσικουδιά 
4 γρ ξερή μαγιά 
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού  κοφτό  ζάχαρη
 Νερό  χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον  1/2  κούπας ελαιόλαδο για  το λάδωμα των φύλλων
νισεστέ για  το άνοιγμα  των  φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ετοιμάζουμε  την  κρέμα  πρώτα .
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και  το ζεσταίνουμε στη συνέχεια  ρίχνουμε  και το σιμιγδάλι από  ψηλά σαν  βροχή  . Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα ώσπου  να αρχίσει  να βράζει  Όταν χυλώσει καλά η κρέμα  μας ,(δε χρειάζεται να σφίξει πολύ) την  αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και  περιμένουμε λίγο  να κρυώσει . 
  • Προσθέτουμε  και  τα τυριά μας  τριμμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή σύρμα . Προσθέτουμε την πάπρικα , το πιπέρι και το βούτυρο - λάδι και ανακατεύουμε ακόμα λίγο . 
  • Τέλος προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο , ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά μας ! 
  • Ζυμώνουμε  όλα  τα υλικά  της  ζύμης  μας  έτσι  ώστε  να έχουμε  μια μαλακιά και εύπλαστη .  
    Αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  για  45  -60 λεπτά 
  • Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε   φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 35 Χ 35 εκ. περίπου. Λαδώνουμε  το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε  το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, και  ένα  τρίτο  φύλλο  και  το  τέταρτο  φύλλο επίσης  αφού  τα  λαδώσουμε 
  • Απλώνουμε  μέσα όλη τη  γέμιση  και την απλώνουμε και ρίχνουμε  λίγο λαδάκι πάνω και λίγα  ακόμα τριμμένα  τυριά  αν θέλουμε και από πάνω βάζουμε και  τα  άλλα  φύλλα   λαδώνουμε  πάντα  ενδιάμεσα .
  • Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε  την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια με  μαχαίρι χωρίς να  χαράξουμε  τα φύλλα της βάσης)και  πασπαλίζουμε  με  σουσάμι και  άλλους  σπόρους  της αρεσκείας  μας 
  • Την ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. 
  •  Την  ιδέα  για  την κρέμα  σιμιγδαλιού  την πήρα  από την  φίλη  στο  FB,   Maria Xarbi  κάνει  υπέροχες  πίτες  .και την  συμβουλεύομαι συχνότατα .

 
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ


Πολλοί έχουν σπίτια είτε στις  πόλεις και σε χωριά  αλλά  και  εξοχικά κοντά στην θάλασσα, σε  βουνό ..  αλλά δεν  το  ευχαριστιούνται, πληρώνουν  χαράτσια , φόρους,ένφια  !
Το  δικό μας  όμως   είναι  τελείως αφορολόγητο  και  κανείς  μα κανείς δεν θα  μπορέσει να του φόρους ( Άμα θέλει ας  κοπιάσει  δεν υπάρχει   πια  το φάγαμε  )
Εμείς σήμερα "χτίσαμε"  όχι με τσιμέντο  αλλά  με  το αγαπημένο μας  ζυμαράκι , γεμιστό  με  χαρουπολάτα  (σοκολάτα  από χαρούπια  σαν μερέντα )  που μας   φέρανε  από  τα Χανιά  της  Κρήτης και  με  κανέλα , και  μαζέψαμε   και  σαλιγκαράκια από την αυλή του ..αλλά  ένα  μικρό  και παραπονεμένο   το  ξεχάσαμε  στον καυτό  ήλιο   και  ξεροψήθηκε   το  καημένο  ....... αχαχαχαχ!!



Προσθήκη λεζάντας
Και  εδώ  τα σαλιγκαράκια  μας 



 Μαζέψαμε   και  σαλιγκαράκια από την αυλή του ..αλλά  ένα  μικρό  και παραπονεμένο   το  ξεχάσαμε  στον καυτό  ήλιο   και  ξεροψήθηκε   το  καημένο  ....... αχαχαχαχ!!


ΥΛΙΚΑ :

700 γρ αλεύρι  
25 γρ φρέσκια μαγιά  ή  1φακελάκι μαγιά  ξερή 
2 αυγά  και  1 ασπράδι
100 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
λίγο μαχλέπι  και  λίγο  κακουλέ
ένα αυγό με 2-3 κουταλιές  γάλα  για  το τέλος
κανέλα  και  λίγο  βούτυρο  γαι την σκεπή
σουσάμι και  μαυροκούκι  για  το  τέλος
 Χαρουπολάτα   ή  μερέντα  ή nytella   ;h   σοκολάτα  για την  γέμιση  ή ότι  άλλο  θέλουμε  . για  τους  τοίχους
Έκανα  1 και  1/2  δόση   ..



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Σε  ένα  μπόλ  βάζουμε  τα  100 γραμμάρια αλεύρι,  προσθέτουμε και την μαγιά  και την  διαλύουμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  με  100ml χλιαρό  γάλα  ανακατεύουμε και  αφήνουμε  λίγο  να ανέβει  .
  • Στη  συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά με την  υπόλοιπη  ζάχαρη , το  αλάτι  και την βανίλιες   και τα ξύσματα  και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας και σιγά-σιγά το  υπόλοιπο  ζεστό γάλα και το μαχλέπι  και το κακουλέ .
  •   Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη γίνεται ελαστική  και μαλακή  .Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.{εγώ  τα  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή  με την σειρά  που αναφέρω  πιο πάνω 
  
 
  • Μόλις  η ζύμη φουσκώσει την αφήνουμε  σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας  και  την   κόβουμε σε  κομμάτια  και διαμορφώνουμε  το  σχέδιο  της  φωτογραφία .. εγώ  έκοψα  τα κομμάτια  εμπειρικά ..)
  • Στη  συνέχεια  αφήνουμε  να φουσκώσει  για  30 - 40 λεπτά και μετά  πασπαλίζουμε σουσάμι μονο  το κεντρο  του λουλουδιού μας  και  τα  πέταλα   του λουλουδιού  μας με κρόκο  αυγού  διαλυμένο  με λίγο  γάλα και  ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  για  30  -40  λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  μας  να  παρει  ένα  ωραίο  χρώμα  οι καρδούλα  μας !



ΑΠΌ εδώ  πήρα  την  συνταγή  

 Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!