Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΠΛΕΞΟΥΔΟΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ





Είμαστε πάλι εδώ μετά από καιρό με μια νέα συνταγή ..με ζυμαράκι και φυσικά κεφίρ....Λουκανοπιτάκια με κεφίρ,τι άλλο...Είναι το αγαπημένο μου υλικό..το γνωρίζετε. 

ΥΛΙΚΑ:

  530_550 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις ανάλογα το μέγεθος του αυγού  μας 
 250 ml γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα κεφίρ 160 ml που είχα στο ψυγείο μου και αφαίρεσα από την ποσότητα του γάλακτος δηλ έβαλα 90 ml μόνο γάλα  )
 1 αυγό μεσαίο 
 1 φακελάκι μαγιά ξερή 7-9 γρ ή 25 γρ νωπή μαγιά
 1/4 του φλιτζανιού λάδι  
 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 

Λουκάνικα 
1 αυγό με λίγο νερό για το τέλος




 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. 
  • Βάζουμε στο κάδο του το κέφιρ ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το μέλι ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή  βούτυρο και λάδι καλαμποκελαιο  που είχα στο ψυγείο από μία αλλά παρασκευή με ζυμάρι ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη ,το μέλι και τα αυγά ,το κεφίρ και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12  κομμάτια από περίπου 70 γραμμάρια το καθένα.
  • Ανοίγομε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ένα κορδόνι 40_50 εκατ  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15_20 λεπτά σκεπασμένα με μια μεμβράνη .
  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια 2 εκατ ,παίρνουμε ένα κορδόνι και πλέκουμε 4 κομμάτια με κάθε κορδόνι όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες ,τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα 
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για  20 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν .
  • Την ιδέα την πήρα από ένα βίντεο στο διαδίκτυο που έκανα βόλτα.  


 



Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΚΕΦΙΡ.. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ..




Κεφίρ: Τι είναι ακριβώς και ποια οφέλη έχει για την υγεία μας ?

Δανείζομαι από Εδώ. Όλες τις λεπτομέρειες για το κεφίρ 

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα βάζο με σπόρους κεφίρ και το πώς αυτοί φαίνονται επάνω σε μια πλαστική  κουτάλα _μαριζ 



Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Τα ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας.

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες 

Η συμβολή του στην προστασία από την οστεοπόρωση

Το κεφίρ  είναι μια από τις τροφές που μπορεί να  βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αυτό γιατί, δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα.

Οδηγίες παρασκευής και καλλιέργειας κεφίρ
Τί θα χρειαστούμε
:
1 γυάλινο βάζο
2 κ.σ σπόρους κεφίρ
2 κούπες τσαγιού ζωικό  γάλα της επιλογής σας(προτιμάμε βιολογικό)
1 πλαστικό σουρωτήρι
Ξύλινο ή πλαστικό αναδευτήρι
Ένα μικρό κομμάτι ύφασμα
1 λαστιχάκι

Αφού βάλουμε τους σπόρους στο βάζο προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το πλαστικό ή ξύλινο αναδευτήρι.Σκεπάζουμε (προσοχή δεν κλείνουμε ποτέ σφιχτά το  βάζο με το καπάκι του, διότι λόγω της ζύμωσης μπορεί να σπάσει ) με ύφασμα το οποίο ασφαλίζουμε γύρω από το βάζο με ένα λαστιχάκι.
Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση 1-2 24ωρα, ανάλογα την εποχή (το καλοκαίρι γίνεται πιο γρήγοραΒάλτε 2 κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια) κόκκους Kefir σε ένα μικρό βάζο.
 Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε , τόσο πιο γρήγορα θα καλλιεργηθεί.
Προσθέτουμε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα κατσικίσιο ,αγελαδινό ή αμυγδάλου ή καρύδας, κατά προτίμηση βιολογικό.  Βάζουμε  το καπάκι και αφήνουμε  το για 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. 
Στη συνέχεια σουρώνουμε με ένα πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Το υγρό, που προκύπτει, είναι το ρόφημα Kefir.Το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάμε  στο στο ψυγείο.Αυτό που μένει στο σουρωτήρι είναι οι «σπόροι» Kefir, που θα χρησιμοποιήσουμε  για την παρασκευή των επόμενων ροφημάτων.
Ξεπλύνουμε  το δοχείο και τους «σπόρους» του Kefir στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε  την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Πώς θα το συντηρήσουμε :Μπορεί να μείνει εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή σε νερό. Ακόμη και μετά από μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλακτος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια εβδομάδα και τότε βλέπουμε εάν το Kefir μας έχει επιζήσει ή όχι. 
Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα Kefir, που συνηθίζαμε να πίνουμε.
Κεικ ζέβρες με κεφίρ 

Τσουρεκια με κεφίρ 

Τσουρεκια με κεφίρ 
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΤΡΙΓΩΝΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΚΕΦΙΡ

Άλλη μια συνταγή με κεφίρ...το αγαπημένο μας ρόφημα...ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την ζέστη το απολαμβάνουμε δροσερό από το ψυγείο.  Είχα την συνταγή έτοιμη ,αλλά με τόσα που συνέβησαν στην ζωή μου ξεχάστηκα....Πάμε λοιπόν να την ετοιμάσουμε.?? 

Από Εδώ πήρα την συνταγή αλλά έκανα μερικές αλλαγές στα υλικά ..

Λίγο αλεύρι που έπρεπε να ξοδευτεί γιατί θα έληγε σε λίγες μέρες ... η συνταγή έγινε το καλοκαίρι με την ζέστη... υπέροχα τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής και φυσικά το αγαπημένο μας κεφίρ. Φαγώθηκαν στην παραλία μετά το μπάνιο από όλους μας... 

Η επόμενη ανάρτηση μου θα είναι το κεφίρ και πως το παράγουμε στο σπίτι μας από τα δικά μας χεράκια .





ΥΛΙΚΑ:

 300 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
 80 ml ελαιόλαδο
 80 γρ βούτυρο παγωμένο .
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης  ή αν θέλετε βάλτε 300 γρ ολικής άλεσης και 200 γρ για όλες τις χρήσεις 
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1 αυγό μέτριο 
κουταλάκι του γλυκού αλάτι
70 γρ σπόρους ηλιόσπορων και πασατέμπο
Σπόρους ηλιόσπορων και σουσάμι για το τέλος 


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ : 
200 γρ τυρί φέτα (τρίμματα) 
100γρ κεφαλογραβίερα τριμμένη 
150 γρ ανθότυρο και μανούρι 
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή πάπρικα
1 αυγό με λίγο γάλα ή μόνο σκέτο γάλα για το τέλος και σουσάμι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  • Σε ένα μπλέντερ σπάμε τους σπόρους ίσα-ίσα να τους καταλαβαίνεις στο  δόντι  
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τρίβουμε με τον τρίφτη κρεμμυδιού,το παγωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να έχουμε ένα αμμώδες μείγμα βουτύρου και αλεύρου 
  • Βάζουμε σε ένα άλλο  μπολ το κεφίρ  με το λάδι το αυγό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι ολικης και το παραπάνω μείγμα βουτύρου και αλεύρου. Ίσως χρειαστεί  περισσότερο αλεύρι αν κολλάει στα χέρια μας η τελική ζύμη  .Προσθέτουμε και τους τριμμένους σπόρους  
  • Το ζητούμενο είναι η ζύμη να είναι μαλακή, να μην κολλάει στα χέρια μας και να ανοίγει εύκολα χωρίς να κάνει τρύπες το ζυμάρι στο άνοιγμα.
  •  Ανοίγουμε φύλλο λεπτό, περίπου 0,2-0,3 εκ. και με ένα ποτήρι με φαρδύ άνοιγμα κόβουμε κύκλους. ανακατεύοντας καλά το τυρί με το πιπέρι.
  •  Παίρνουμε ένα από τα στρογυλά φύλλα ζύμης που κόψαμε και βάζουμε στο κέντρο του μια κουταλιά γέμισης. Κλείνουμε τη ζύμη καλά, πατώντας τις άκρες με τα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες  χρησιμοποιώντας λίγο νεράκι που θα βοήθησει να μην ανοίξει η ζύμη στο ψήσιμο ,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες  
  • Αν τα κάνουμε μπουκίτσες ..μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια 40 γρ και τα ανοίγουμε σε πιτούλες βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα των τυριών και κλείνουμε και τα δίνουμε με τα  χέρια μας στρόγγυλο σχήμα 
  •  Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ελαφρά λαδωμένο.
  •  Ψήνουμε σε καλά 250 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο με αέρα , στους 200 βαθμούς, για 15-20 λεπτά περίπου.





Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές




Καλή επιτυχία 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΚΕΦΙΡ



Άλλη μια συνταγή με κεφίρ...το αγαπημένο μας ρόφημα...ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την ζέστη το απολαμβάνουμε δροσερό από το ψυγείο.  Είχα την συνταγή έτοιμη ,αλλά με τόσα που συνέβησαν στην ζωή μου ξεχάστηκα..πάμε λοιπόν να την ετοιμάσουμε.?? 

Από εδώ πήρα τη συνταγή αλλά έκανα μερικές αλλαγές στα υλικά ..

Λίγο αλεύρι που έπρεπε να ξοδευτεί γιατί θα έληγε σε λίγες μέρες ... η συνταγή έγινε το καλοκαίρι με την ζέστη... υπέροχα τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής και φυσικά το αγαπημένο μας κεφίρ. Φαγώθηκαν στην παραλία μετά το μπάνιο από όλους μας... 

Οι φωτογραφίες μου είναι λίγο πρόχειρες ,καλοκαίρι βλέπετε χρόνος λιγοστός για πιο πολύ λεπτομερή φωτογράφηση, λιγο ανακάτεμα με μια μαρίζ ,ψήσιμο ...λίγο να κρυώσουν και στο μπολ και πάμε στην παραλία για ένα δροσερο μπανάκι στην αγαπημένη μας παραλία.

Η επόμενη ανάρτηση μου θα είναι το κεφίρ και πως το παράγουμε στο σπίτι μας από τα δικά μας χεράκια .


ΥΛΙΚΑ:
1 φλιτζάνι κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 αυγό
1/3 κούπας λάδι
1και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,ανάλογα την φέτα πόσο αρμυρή είναι .
300 γρ τυρί φέτα τριμμένη 
100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγη πάπρικα (προαιρετικά )
σουσάμι
λίγο γάλα για  το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : σε

  • Σε ένα  μπόλ  βάζουμε  το κεφίρ  και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε  το αυγό, το λάδι, το αλάτι και την φέτα τριμμένη και την κεφαλογραβιέρα τριμμένη .Τέλος  ρίχνουμε  το  κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε τη ζύμη. 
  • Η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδες.Αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι  αλλά όχι περισσότερο.Αφήνουμε  λίγο περίπου  30 λεπτά να  ξεκουραστεί η ζύμη  μας ..
  • Βάζουμε στο ταψί χαρτί ψησίματος.
  •  Με τα χέρια μας παίρνουμε ένα  κομμάτι της ζύμης το ζυγίζουμε στην ζυγαριά 45_50 γρ  και  με  τα δάχτυλά  μας  διαμορφώνουμε   το σχήμα από τα τυροπιτάκια μας .Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας  με το γάλα και μετά  τα πασπαλίζουμε  με  σουσάμι για  να κολλήσει .
  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ψήνουμε 15_20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .



Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΟΖΑΧΑΡΗ.


 Ναι αυτή είναι η αγαπημένη γλυκειά στριφτόπιτα των παιδικών μου χρόνων και φυσικά των δικών μου παιδιών ...  προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στα  κορίτσια μου τις παιδικές μου αναμνήσεις  ...από το το χωριό της γιαγιά μου .

Έχω αναμνήσεις πολλές από τα καλοκαίρια με την γιαγιά μου στο χωριό της......μας  έφτιαχνε την αγαπημένη μας σπανακόπιτα και πάντα έφτιαχνε περισσότερο ζυμάρι για μας φτιάξει αυτή την γλυκειά στριφτόπιτα ..με κανέλα ψωμάκι μπαγιάτικο ζυμωτό δικό της από τον ξυλόφουρνο στην αυλή της ,ζάχαρη και μερικά καρύδια ,"μια χούφτα μας έλεγε θα βάλω "(δεν είχε πάντα καρύδια δυστυχώς να μας πρόσθεση στην γέμιση )...

Την έψηνε στο φούρνο της στην αυλή με πουρνάρια ...ακόμα θυμάμαι την φωτιά 🔥 με τα πουρνάρια   ...τι θόρυβο έκανε αυτή η φωτιά...🔥,τις κοτούλες🐔 και τις γαλοπούλες να κάνουν βόλτα στην αυλή ,ο κήπος της με τα καλαμπòκια ,οι ντομάτες της ,τα ολόφρεσκα αγγουράκια  και τον γαιδαράκο κάθε τόσο να βγάζει την φωνή του όταν μας έβλεπε, ακομα ηχεί στα  αυτιά μου το δυνατό  "γκάρισμα " του και εμείς με την αδερφή μου να καθόμαστε στο ξύλινο παγκάκι και να περιμένουμε πότε θα βγει το πρώτο ταψί με την στριφτοζαχαροκανελόπιτα να την απολαύσουμε ζεστή ....με την καραμελομένη ζάχαρη και κανέλα και τα καρύδια ..

Φυσικά ..έχω και αναμνήσεις από την μητέρα μου να μας την ετοιμάζει αυτή την πιτούλα με τα χεράκια της και να ψήνει στην δική της γάστρα στην αυλή με ξύλα από το αμπέλι μας..κληματόβεργες....μια πεντανόστιμη πίτα ....ένα γλύκισμα ..που δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο νόστιμη ήταν .....!!!

Αυτό το φύλλο ήταν πεντανόστιμο ψημένο στην γάστρα με την στάχτη πάνω ....Μόνο που μερικές φορές όταν την έβλεπα την μαμά να την σηκώνει με τα χέρια της να πρόσθεση το ταψί και μετά πάλι το σκεπάσει ...φοβόμουνα να μην καεί ..είχε πάνω της αναμένει στάχτη ..

Μέρες τώρα σκεφτόμουνα αν πρέπει να σας δώσω την συνταγή,όμως τα κοριτσάκια μου που την λατρεύουν ιδιαίτερα η μεγάλη μου κόρη...με παρότρυναν  να την ανεβάσω ..."μαμά θα την ανεβάσεις αυτή την πιτούλα στο blog ...την θέλουμε να την έχουμε και εμείς ..από τα χεράκια σου ..."

Πάμε λοιπόν να την ετοιμάσουμε  μαζί ..με λίγα απλά υλικά ...που έχουμε όλοι στα σπίτια μας ..η γιαγιά μου έφτιαχνε το ζυμαράκι με το μάτι ..αλεύρι ,νερό, αλάτι,λάδι ,λίγο ξύδι .Εγώ θα σας δώσω της ποσότητες των μετρημένες σε γραμμάρια .

Το φύλλο είναι από εδώ..

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του  γλυκού όχι γεμάτο αλάτι
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλιές σούπας  ξύδι ή τσίπουρο 
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 4_5 κουταλιές αλεύρι και  νισεστέ ανακατεμένο για το άνοιγμα των φύλλων 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει  στα χέρια .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10  κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
  • Μετά ρολάρουμε τα  μπαλάκια με το μέσα μέρος  των  χεριών μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
  • Μετά  τα ανοίγουμε  φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε με την βοήθεια αλεύρου και νισεστέ μαζί ..

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:

Ζάχαρη 

καρύδια 

Κανέλα 

ψωμί μπαγιάτικο τριμμένο χωρίς την κόρα μόνο ψύχα 

Ελαιόλαδο για το φύλλο  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά μας εκτός από το λάδι .

Ανοίγουμε τα φύλλα μας,λεπτά με τον πλάστη .Διπλώνουμε το φύλλο σχεδόν στην μέση και λαδώνουμε το φύλλο μας και βρέχουμε με τα υλικά της γέμισης,το ρολάρουμε,το στριφογυρίζουμε με τα χέρια μας  και το προσθέτουμε στο ταψί μας δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι ...και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για τα υπόλοιπα φύλλα μας .. τέλος την λαδώνουμε και την βρέχουμε με λίγο νεράκι 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς...για 15 μέχρι να πάρει λίγο χρώμα  ..και έπειτα κατεβάζουμε την θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο πάνω .


Καλή επιτυχία  σας εύχομαι!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

 Ναι είμαστε πάλι εδώ μετά από τόσο καιρό ... με νέα συνταγή,όχι ζυμαράκια αυτή την φορά ..ένα αγαπημένο υλικό που θα χρησιμοποιήσω πολλές φορές στα ζυμαράκια μου και όχι μόνο...

Τι άλλο θα μπορούσα να σας έχω πετιμέζι,ένα παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα το οποίο παράγεται από το συνεχόμενο βράσιμο του μούστου. Η φύση σε κάθε εποχή μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της ,δώρα που μας βοηθάνε να καλυτερεύσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας που παραμελούμε κατά καιρούς 

Το πετιμέζι μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και απλά μόνοι μας στο σπίτι μας . Χρειαζόμαστε μόνο σταφύλια καλής ποιότητας, όχι σάπια και με υψηλούς βαθμούς baume (μπωμέ),12 είναι το λιγότερο που μπορεί να έχουν τα σταφύλια μας , όσο πιο υψηλός ο βαθμός τόσο το καλύτερο.

Στην οικογένεια μου τα σταφύλια που καλλιεργούμε είναι το Μοσχάτο Αμβούργου, το ασύρτικο και ο Ροδίτης .

Καιρό τωρα σας δίνω συνταγούλες με μούστο και πετιμέζι ..φέτος θα σα δείξω πως το φτιάχνω....

Εμείς φέτος φτιάξαμε  με την  μονάκριβη αδερφή μου το πετιμέζι μας  στην αυλή του πατρικού σπιτιού μας , εκεί είχαμε την άνεση μας ,τα κούτσουρα από τα αμπέλια μας και φυσικά την μεγάλη κατσαρόλα με τον χοντρό πάτο που μου δάνεισε η αδερφή μου. 

Ανάψαμε την φωτιά μας και καθαρίσαμε εκεί τον μούστο μας ,όπως τον έκαναν παλιά οι γυναίκες του χωριού.Στεναχωριεμαι όμως γιατί δεν έχω να σας δείξω φωτογραφίες γιατί ξεχάστηκα και δεν έβγαλα. Υπόσχομαι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τις ετοιμάσω...

Θα σας πω πως θα χρησιμοποιήσετε τα σταφύλια σας στο σπίτι ώστε να έχετε ένα καθαρο μούστο :

Παίρνουμε τα σταφύλια μας ώριμα και χωρίς να είναι σάπια,όποια ποικιλία ,αν ειναι βιολογικά δεν τα πλένουμε, αν όχι τα πλένουμε ,τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς από το νερό.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι που χρησιμοποιούμε για τα μακαρόνια ,το ακουμπάμε πάνω σε μια λεκάνη και με την γροθιά μας τα πιέζουμε ώστε να σπάσουν οι ρώγες και να περάσει ο χυμός των σταφυλιών καθαρός χωρίς φλούδες και τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας ώστε να έχουμε το δυνατό περισσότερο μούστο,αν θέλουμε βάζουμε σε ένα τουρμπάνι ή ένα ύφασμα από μπομπονιέρα (τούλι) ότι περισσέψει και το πατάμε ώστε να έχουμε περισσότερο χυμό σταφυλιού.

Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή μούλτι θα πικρίζει ο χυμός μας .

Αυτός ο χυμός μετά απο 10_20 ώρες θα αρχίσει να ζυμώνεται, οι φυσικοί μύκητες που υπάρχουν στη σάρκα προκαλούν τον "βρασμό" και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, δημιουργώντας έτσι τον μούστο κρασί. 

Αυτό εμείς δεν το θέλουμε ,τον "καθαρίζουμε"_"κόβουμε "ώστε να σταματήσουμε την διαδικασία ζύμωσης ,τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε .

 



Σας δίνω εδώ τα αγαπημένα μου  εδέσματα με το πολύτιμο αυτό υλικό που παράγετε από τον μούστο ..:

Μουστοκούλουρα της Ευγενίας 

Πετμεζόψωμο

Νόστιμα μουστοκούλουρα

Παξιμάδια με πετιμέζι

Πουτίγκα μούστου...μουσταλευριά



Εμείς στην οικογένεια μου με το τέλος του τρύγου,ετοιμάζουμε και το δικό μας κράσι της χρονιάς, συλλέγουμε τα καλύτερα σταφύλια με τους υψηλότερους βαθμους baume , Μοσχάτο ,Ροδίτη ,Ασύρτικο ,μερλό .Τα σπάζουμε με το πατητήρι που έχω στις παραπάνω φωτογραφίες και συλλέγω το μούστο μου όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες πιο πάνω για το πετιμέζι μου 
ΥΛΙΚΑ:

  • 2-3 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την κοσκινίσουμε )  
  • 5 λίτρα φρέσκου μούστο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε τη στάχτη σε τούλι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι. 
  • Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο το μούστο  που σούρωσαμε με πυκνό σουρωτήρι μαζί με το πουγκάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός.(προσοχή γιατί φουσκώνει και χύνεται).
  •  Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα (λούνι την λέει η μαμά μου )στην επιφάνεια.Θα τον βράσουμε μέχρι να έχουμε το 1/3 περίπου της αρχικής ποσότητας,θα έχει ένα καφέ χρώμα  ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού και θα αρχίσει να γλυκαίνει. 
  • Στη φάση αυτή πετάμε το πουγκάκι με τη στάχτη και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει για αρκετές ώρες
  •  Τον μεταγγίζουμε με προσοχή ή τον σουρωνουμε με ενα πυκνό σουρωτήρι και πετάτε τα κατακάθια (λούνι ). 
  • Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα καθαρό μούστο κατάλληλο για μουσταλευριά, 
  • Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.
  • Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε αφου τον βάλουμε σε καθαρά μπουκάλια ,στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα. 
  • Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε και φυσικά αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζετε .Αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει και στο σημείο που θα αρχίσει να βγάζει φουσκαλες...  θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχει μια πιο πυκνή υφή οχι όμως σαν του μελιού, γιατί θα μας ζαχαρώσει,αλλά και ούτε και αραιωμένο πολυ γιατί θα μας μουχλιάσει.
  • Το αποθηκεύουμε σε αποστηρωμένα μπουκάλια καλά κλεισμένα σε δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες,,έχω πετιμέζι στα ντουλάπια μου τριών χρόνων και διατηρείται  τελεια .
  •  Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού,με καραμελωμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση . Σκούρο και παχύρρευστο αφήνει μια γλυκεία γεύση στον ουρανίσκο και δίνει άρωμα στα φαγητά μας χαρίζοντας μοναδική γλυκόξινη γεύση. 
  • Το πετιμέζι καταπραΰνει το λαιμό από το βήχα, είναι άριστη  πηγή βιταμινών και σιδήρου, ασβέστιο, μαγνήσιο ,φώσφορο, κάλιο και βοηθάει στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων χάρη στο γαλατικό οξύ που περιέχει. Είναι γλυκό αλλά έχει πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με την ζάχαρη. 
  • Αξίζει να αναφέρω ότι απο 2_3 λίτρα μούστο θα πάρουμε περίπου 500_600 ml Πετιμέζι. 





Καλή επιτυχία  σας εύχομαι!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές



Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





Τσουρεκάκια vegan για την νηστεία και όχι μόνο ...με ανθρακούχο νερό,χωρίς ζύμωμα.. Αφράτα,γεμάτα ελαστικότητα και φυσικά με ίνες.
Την ιδέα να φτιάξω τσουρέκια νηστίσημα χωρίς ζύμωμα την πήρα από Εδώ ....Έκανα την μισή δόση .. Αφαίρεσα τα αυγά και πρόσθεσα και το ανθρακούχο νερό. Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το 12 Ώρο φούσκωμα στο ψυγείο ..και να τα ψήσουμε αμέσως μετά το πρώτο φούσκωμα στο ζεστό περιβάλλον.
Η Αργή ζύμωση σε κρύο  περιβάλλον,δίνει καλύτερο αποτέλεσμα στην γεύση καλύτερη ένωση των υλικών και συνεπώς υφή της ζύμης. ....Τα έχω δοκιμάσει και τα δύο και έχουν δουλέψει μια χαρά.  Επιλέξτε ανάλογα με το χρόνο σας ..
 Την ποσότητα του αλεύρου θα την προσθέτουμε  λίγο-λίγο ...στο τέλος θα κρατήσουμε  μια ποσότητα 100-150 γρ και θα την ρίχνουμε κουταλιά -κουταλιά ..Πιο κάτω στις φωτογραφίες έχω την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε.  Ελαφρά κολλώδες και απαλή.  
Και για πιο καλύτερη απόδοση στο φούσκωμα χρησιμοποιούμε  μόνο μαγιά νωπή ...  
Στο φούρνο αφού τον προθερμάνουμε, προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη..αυτό θα βράζει και θα θα δημιουργεί ατμό (έτσι κάνουμε στόφα στο σπιτικό φούρνο μας )

ΥΛΙΚΑ για το προζύμι :

150 ml νερό χλιαρό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 

50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 

100 γρ αλεύρι για τσουρέκια

ΥΛΙΚΑ για την ζύμη :

650-680 γρ αλεύρι για τσούρεκια(το δοκίμασα με δύο μάρκες άλευρα και για αυτό σας έχω δύο ποσότητες)με ένα τρίτο άλλο αλεύρι με πήρε και μέχρι 700 γρ ...

160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη θα την  βρούμε εδώ την δανείστηκα από   .mamangelic.com ή 160-200 γρ ζάχαρη κρυσταλική

60ml καλαμποκέλαιο και 40 γρ μαργαρίνη καλής ποιότητας λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου 

160 ml ανθρακούχο νερό ή αμυγδαλόγαλα ή χλιαρό νερό*

70 ml χυμό πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι  

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι 
1 πρέζα αλάτι 
7γρ κακουλέ 
7 γρ μαχλέπι 
λίγο μαστίχα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 100 γρ αλεύρι,τη αφήνουμε 10-15 λεπτά.

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
  •  Προσθέτουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ το ανθρακικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου (ή ζεσταίνουμε το αμυγδαλογάλα ή νερό) προσθέτουμε την ζάχαρη* και την ιμβερτοζάχαρη και το χυμό και το ξύσμα,την βανίλια και τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ να ανακατεύουμε όπως φαίνεται πιο κάτω στις φωτογραφίες.
  • Στα υγρά υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο όχι όλη την ποσότητα του άλευρου με μιας και ανακατεύουμε το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά  στην αρχή θα έχουμε ένα χυλό αρκετά χοντρό και στην συνέχεια όσο προσθέτουμε θα αρχίζει να γίνετε ζύμη όσο προσθέτουμε λίγο -λίγο το αλεύρι μετά με την μαρίζ και αν θέλουμε  και με τα χέρια μας ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο.Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λάδι με την λιωμένη μαργαρίνη κατά διαστήματα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την ζύμη με την μαρίζ ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο μέχρι να απορροφηθεί η λιωμένη μαργαρίνη. Περίπου 10 λεπτά είναι αρκετά .
  • Η ζύμη είναι πολύ κολλώδες, μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι! Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα,σε ζεστό φούρνο αναμμένο στους 40-50 βαθμούς να ξεκουραστεί- φουσκώσει,να αύξηση τρεις  φορές τον όγκο του για 2-3 ώρες 
  • Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της, βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι, της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο  ψυγείο καλά κλεισμένη σε μπολ μεγάλο με καπάκι έτσι ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει .

  • Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη και το πρωί της επόμενης μέρας θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο την αφήνουμε 20 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε και κόβουμε κομμάτια των 100 γρ ..τα αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο για 20-30 λεπτά και έπειτα της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε,εγώ εδώ τα έφτιαξα ατομικά ,εσείς δώστε ότι σχήμα θέλετε . Πάντα δουλεύοντας την ζύμη με λαδάκι ή βούτυρο φυτικό στα χέρια μας και την αφήνουμε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί και πάλι έπειτα την περνάμε με ένα πινέλο,με γάλα αμυγδάλου ή νερό με λίγη ιμβερτοζάχαρη ή νερό με μέλι και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 20-25 ανάλογα το φούρνο μας,φυσικά και το μέγεθος των τσουρεκιών μας.
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας...για ένα τσουρέκι 400-500 γρ νώπη ζύμη ψήνουμε για 20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω 
  • Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά,η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιου θα είναι έντονες.Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,την βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
  • Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα χλιαρά.Αν μας περισσεύουν τα βάζουμε χλιαρά σε σακούλες τροφίμων ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε αν θέλουμε ακόμα και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση .
  • Εγώ εδώ τα έκανα μικρά ατομικά τσουρέκακια και αφού μοίρασα την ζύμη μου σε ισόποσα κομμάτια των 100 γρ τα άφησα να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά.Επειτα τους έδωσα σχήμα και τα άφησα να φουσκώσουν για 15_20 λεπτά και έπειτα τα περναμε με λίγο ιμβερτοζαχαρη και νεράκι και τα πασπαλιζουμε με φίλε αμυγδάλου  και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 8 λεπτά ...και έπειτα κατέβαζουμε την θερμοκρασία στους 160 και συνέχιζουμε το ψήσιμο για αλλά 10  λεπτά ...περίπου 
*Όσο λιγότερη ζάχαρη τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη μας,αλλά και πιο υγιεινά είναι..πάντα αφαιρώ  από τις ποσότητες που σας δίνω στα υλικά ζάχαρη ..έχω παρατήρηση ότι μειώνοντας την όχι μόνο δεν είναι τόσο γλυκά ..αλλά και έχω πιο καλύτερη ζύμη .. εσείς πράξτε κατά το δοκούν.
 *Ακόμα μπορούμε να μην τα βάλουμε στο ψυγείο για 12 ώρες αλλά αφού φουσκώσουν την πρώτη φορά σε ζεστό περιβάλλον  προχωράμε στο σχηματισμό τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι και τα αλείφουμε με το πινέλο μας νερό και λίγη ιμβερτοζάχαρη και ψήνουμε ..
*Αλευρά χρησιμοποιώ από τοπικό μύλο της περιοχής μου   
Την ποσότητα του αλεύρου θα την προσθέτετε λίγο-λιγο ...στο τέλος θα κρατήσετε μια ποσότητα 100-150 γρ και θα την ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά ..πιο πάτω στις φωτογραφίες έχω την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε.  Ελαφρά κολλώδες και απαλή.





Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές