Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ



Δεν θα μπορούσα να μην ετοιμάσω σε νέα ανάρτηση και το χριστουγέννιατικο στεφάνι μας ..

Ένα ζυμαρένιο χριστουγεννιάτικο στεφάνι με τυριά φέτα ..τυρί κρέμα και κίτρινο τυρί ..Η ζύμη είναι με κεφίρ και προζύμι  Αφράτα ψωμάκια με προζύμι

Μπορούμε να το φτιάξουμε και με αυτή την Αρμυρό τσουρέκι με τυριά   με τυριά κίτρινα και λίγη φέτα και γαλαπούλα ή ζαμπόν αν δεν έχουμε ή δεν θέλουμε το προζύμι 

Μπείτε στην κουζίνα σας και δημιουργήσετε με τα παιδιά σας χριστουγεννιάτικες ζυμαρένιες  κατασκευές .Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Λίγα μυστικά:
Μοιράζουμε ζύμη την σε 11-12 κομμάτια των 55-60 γρ και 7-8 κομμάτια των 30-35 γρ 
Τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες για βάζουμε μια κουταλιά της σούπας τυριά διαφορα και κομμένη γαλοπούλα, κλείνουμε σε μικρή μπαλιτσα και με τα χέρια μας την στρογγυλεύουμε τοποθετούμε σε 28_30 φόρμα με αποσπώμενο πάτο που έχουμε βάλει λαδόκολλα και βούτυρο στα πλαϊνά της φόρμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .
Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και έπειτα με ένα πινέλο περνάμε την φουσκωμένο ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα στου 170 για 15 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα




Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

 Αυτή την φορά η συνταγή που φιλοξενώ στο blog μου είναι από την αγαπημένη μου φίλη Άννα Καρασάββα ..την αγαπημένη μου Άννα από την Ρόδο ....Την γνωρίζω πολλά χρόνια... 12 τον αριθμό ..  μέσα από το fb .. είμαι πολύ τυχερή που την γνώρισα,είναι ένας υπέροχος άνθρωπος ...καλόκαρδος και πολύ χαρούμενος άνθρωπος.Αλλά και μια υπέροχη μαγείρισσα που στην κουζίνα της φτιάχνει υπέροχα πράγματα ..εδέσματα με ζυμάρακια για την οικογένεια της . Ήθελα πολύ καιρό να σας την παρουσιάσω..ήρθε λοιπόν η στιγμή να πάμε στην κουζίνα της να δούμε πως τις ετοιμάζει ...οι φωτογραφίες είναι δικές της .... Σε ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου ....για όλα ..και πάνω από όλα που είσαι φίλη μου,νοιωθω πολύ τυχερή που είσαι φίλη μου ..και εύχομαι να έρθουμε κάποια στιγμή στο υπέροχο νησί σας ...

ΥΛΙΚΑ:

 Ζύμη για πίτες

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ίσως χρειαστεί περισσότερο ανάλογα το αλεύρι 

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο  

1 και 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ:

1 κιλό σπανάκι κομμένο 

1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια...

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο

1-2 πράσα (προαιρετικά)

Λίγο αλάτι  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Σιγά σιγά αρχίζουμε να ρίχνουμε και το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε  γρήγορα με ένα πιρούνι. 
  • Η ζύμη αρχίζει να μαζεύεται σαν μπάλα αλλά είναι ακόμη είναι πολύ ελαστική και κολλάει...αφήνουμε   το πιρούνι...προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να έχει ωραία κ μαλακιά υφή χωρίς να κολλάει στα χέρια...σκεπάζουμε και  αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα .

Για τη γέμιση 

  • Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι 
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια,προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαραθούν καλά.Προσθέτουμε  πιπέρι,λίγο αλάτι,κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φέτα που έχουμε τρίψει με τα χέρια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιτάκια μας .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε ένα-ένα σε φυλλαράκι στρογγυλό,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο πάνω 
  • Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε με τα δάχτυλα.Αφού τελειώσουμε με όλες τις πίτες τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι...
  • Αν θέλουμε μπορούμε να τις ψήσουμε και στο φούρνο αφού τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο πρώτα 


Καλή επιτυχία!!!!!
Χρόνια πολλα και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

MEΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΚΑΤΙΝΑΣ



Φέτος για μελομακάρονα φιλοξενώ μια συνταγή πολυ παλιά,μια συνταγή της θεία Κατίνας.

Μικρούλα..μικρό κοριτσάκι  θυμάμαι στο σπίτι της να την παρακολουθώ να τα ετοιμάζει και να περιμένουμε όλα τα ξαδέρφια μαζεμένα να το απολαύσουμε.Μια συνταγή παλιά ...τουλάχιστον 35 _40χρόνων ίσως και περισσότερο .. η συνταγή έχει πολλά κοινά υλικά και αναλογίες με την συνταγή που βρήκα στο μπλοκάκι συνταγών της μαμά μου Μελομακάρονα της μαμάς μου ... ...μεγάλωσα μέσα στο σπίτι του θείου μου .. αδερφό του μπαμπά μου ...τα σπίτια μας δίπλα _δίπλα. Από τα πιο ωραία πράγματα να ανοίγεις την πόρτα το πρωί και να βλέπεις συγγενείς σου και να λες την πρώτη καλημέρα της ημέρας ..με τα ξαδέρφια και τους θείους .

Η θεία μετρούσε τα υλικά της με κούπα του τσαγιού που όλες οι νοικοκυρές έχουμε στο σπίτι μας .

ΥΛΙΚΑ:

3κούπες καλαμποκέλαιο 
1κούπα χυμό φρέσκο πορτοκάλι 🍊
1κούπα ζάχαρη 
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι 🍊
1κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
Λίγο κονιάκ 
Μια πρέζα αλάτι 
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο 
1κουταλάκι του γλυκού σόδα 
1 μπέικιν πάουντερ 
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει περίπου ....1800γρ .
Καρύδια χοντροκομμένα 

ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες νερό 
2 κούπες ζάχαρη 
2 κούπες μέλι 🍯
1ξυλακι κανέλας 
1_2 γαρύφαλλα 
1 μισό πορτοκάλι 🍊


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα.
  •  Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά, διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Προσθέτουμε την ζάχαρη  και όλα τα μυρωδικά μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε κοσκινισμένο  αλεύρι  μαζί με το μπέικιν  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι .  
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε 7-8 στο ζεστό σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν   
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 4-5   λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε πάνω στο  αναμένω μάτι με χαμηλή φωτιά  στο 2(η δική μου κουζίνα η εστία της μετράει από 1-9)
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι, τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και προσθέτουμε από πάνω λίγο 🍯 επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Λίγα  μυστικά ακόμα από τον Κύριο  Παρλιάρο :
Αν θέλουμε μπορούμε να  βάλουμε  και λίγο σιμιγδάλι μειώνουμε  1/2  κούπας  από  το αλεύρι και το  αντικαθιστούμε με  ψιλό σιμιγδάλι .(προαιρετικά)

Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους σας!





Χρόνια πολλα και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ




Έπρεπε να κόψουμε μια αλλά βασιλόπιτα στην οικογένεια ...ανοίγω το ψυγείο ...αυγά λιγοστά μόνο 2 ..τι γίνετε τώρα ..πώς θα φτιάξω βασιλόπιτα.... Τα μάρκετ και το ψιλικατζιδικο της γειτονιάς κλειστό ....Αυγά χωριάτικα από το πατρικό μου δεν είχα ...και εκείνες λόγου του κρύου σταματησαν να γεννάνε γεννάνε.   
Δεν υπάρχει θέμα. Έτοιμη η βασιλόπιτα χωρίς πολλά αυγά .. αλλά και με ένα ανακάτεμα μόνο ..έτοιμη .αφρατη ..με την κατάλληλη υγρασία.  Και φυσικά με γιαούρτι .....την έχω φτιάξει όμως και με κεφίρ .. Πάμε να την φτιάξουμε ...

ΥΛΙΚΑ:

330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ αλεύρι από φουντούκια αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα, εγώ έπρεπε να ξοδέψω το αλεύρο φουντουκιού ,γιατί σε λίγες μερεςθα έληγε 

220 -250  γρ ζάχαρη (1κούπα και 1/4 κούπας ).

150 ml καλαμποκέλαιο

2 μεσαία αυγά 

30 ml κονιάκ 

250 ml  γιαούρτι ή κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου (1κούπα)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

20 γρ μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι




ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

Άχνη ζάχαρη και ότι άλλο θέλετε να την διακοσμήσετε ..

Διάφορα ζαχαρωτά ή ζαχαρόπαστα 


Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μπολ μεγάλο κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
  •  Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα την  ζάχαρη με το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το κονιάκ. 

  • Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και το αλεύρι από  τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το αλάτι και  το μπέικιν,λίγο-λίγο, και τα χοντροκομμένα φουντούκια , ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι  
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε 
  • Τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά. 
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
  • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά  μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :
1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάλτε μόνο το φλοιό του πορτοκαλιού. Προσέχουμε να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε  για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε  το μπολ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι,για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του)μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή.Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία,160C . Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο,αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ.Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσουμε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Εάν εξακολουθούμε να έχουμε ένα θόλο στη μέση του κέικ σας,μην ανησυχούμε! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ,οριζόντια.Στη συνέχεια,γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ που είναι επίπεδη. Αν και η δική μου ήταν το ίδιο επίπεδη ..







Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ






Το λατρεύω αυτό το φύλλο με προζύμι .Έχει το πιο εύκολο άνοιγμα και είναι πιο νόστιμο και τραγανό και την επόμενη μέρα...αν και σε μας μια πίτα σε 40 εκατ ταψί δεν μένει ούτε φυλλαράκι για την επόμενη μέρα. .
Αναπιασα το προζυμάκι ..ετοίμασα ζύμη για ψωμάκι και μου έμεινε και  λίγο ακόμα προζυμάκι ..είχα και στο ψυγείο μου αλλά έτοιμα προζυμακια και επειδή τίποτα δεν πετάμε ετοίμασα και ζυμαρακι μια φύλλο πίτας το έβαλα στο ψυγείο (εγώ επειδή το χειμώνα κάνει κρύο ...δεν την βάζω στο ψυγείο ..θα σας πω το μυστικό μου,την βάζω σε σακούλες την μοιράζω στα δύο και την δένω κόμπο και σε μια λεκάνη και στην αποθηκεύω σε μια ντουλάπα με τρόφιμα που έχω στην βεράντα μου ..)  και την επόμενη μέρα ήταν έτοιμο και έφτιαξα την πιτούλα που αγαπάμε πολύ ...τυρόπιτα. ...
 
ΓΕΜΙΣΗ:

ΥΛΙΚΑ:

1- 1/4κούπα (320γρ) γάλα 
3 κουταλίες γεμάτες της σούπας αλεύρι 
1 κουταλιά βούτυρο 
1 κούπα κεφίρ
2 αυγά μέτρια 
2 κουταλίες της σούπας τυρί κρέμα 
100 γρ.τριμμένο κίτρινο τυρί 
300 γρ.τυρί φέτα τριμμένη 
100 γρ.γραβιέρα ή ρεγκατο  τριμμένα 
100 γρ.ανθότυρο 
Λίγο πιπέρι
Λίγο πάπρικα γλυκιά 
Αλάτι (προαιρετικά)
1/2 κούπα λάδι για το λάδωμα βουτύρωμα των φύλλων 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε και το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να έχουμε μια κανονική μπεσαμέλ ,προσθέτουμε και το βούτυρο .
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά τα τυριά και τα αυγό χτυπημένο και το κεφίρ και ανακατεύουμε λίγο με μια μαρίζ .

ΖΥΜΗ

ΥΛΙΚΑ:

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες της  χρήσεις ίσως χρειαστεί περισσότερο ανάλογα την συμπεριφορά κάθε αλεύρου 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 50 ml λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι ή τσίπουρο 
  • 100 γρ προζύμι (αναπιασμένο 1:1:1 από το προηγούμενο βράδυ )
  • 300 ml νερό εμφιαλωμένο (εγώ βάζω νερό από φίλτρο )
  • Νισεστέ και αλεύρι για το άνοιγμα σε ποσότητα 50-50 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι μας 1:1:1 και το αφήσουμε στο πάγκο της κουζίνας να διπλασιάσει και και να φτάσει στο πικ του .
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, πλην το αλεύρι,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι αφήνουμε 15 λεπτά  και έπειτα  ζυμώνουμε για 10 λεπτά μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια .
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3_6 ώρες να ξεκουραστεί. (Όσο περισσότερο τόσο πιο καλά ...
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισόποσα  κομμάτια-μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια με τα  χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
  • Μετά τα ανοίγουμε φύλλα με μπόλικο νισεστέ και αλεύρι λόγου ότι το προζύμι κάνει την ζύμη πιο εύθραυστη και κολλάει,ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε
  • Πάμε να την ετοιμάσουμε :
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 40 εκ. περίπου. Λαδώνουμε το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, και  ένα τρίτο φύλλο και το τέταρτο  φύλλο επίσης αφού τα  λαδώσουμε ,στρώνουμε και το πέμπτο φύλλο χωρίς να το λαδώνουμε .
  • Απλώνουμε μέσα όλη τη γέμιση  και την απλώνουμε και ρίχνουμε πάνω και λίγα ακόμα τριμμένα  τυριά  αν θέλουμε και από πάνω βάζουμε και τα άλλα 5 φύλλα  λαδώνουμε πάντα ενδιάμεσα .
  • Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε την πίτα σε ακτινωτά κομμάτια με μαχαίρι χωρίς να  χαράξουμε τα φύλλα της βάσης)και πασπαλίζουμε με σουσάμι και άλλους σπόρους της αρεσκείας  μας
  •  Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. 

*Την ζύμη την ζύμωμα το βράδυ κατά τις 10, το έβαλα σε σακούλα τροφίμων,το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα.Το έβαλα στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα τούμπανο ..Tο άφησα 10 σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Το μοίρασα σε κομμάτια ισόποσα και τα λάδωσα με καλαμποκέλαιο,τα άφησα άλλο 5 λεπτά να ξεκουραστούν ... Τα άνοιξα φύλλο με το πλάστη και έφτιαξα μια υπέροχη τυρόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .Αν μας περισσέψει ζυμάρι το αποθηκεύουμε  σε σακούλα  τροφίμων και το βάζουμε στην κατάψυξη ....όταν το χρειαστούμε το βγάζουμε από το βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου μας και την επόμενη είναι έτοιμο να ανοίξουμε φύλλο αφού πρώτα το αφήσουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .




Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ




Ένα ζυμαρένιο χριστουγεννιάτικο στεφάνι με σοκολάτα Μερέντα και φιστικοβούτυρο και φουντούκια  ..Η ζύμη είναι με κεφίρ και προζύμι  Αφράτα ψωμάκια με προζύμι

Μπορούμε να το φτιάξουμε και με αυτή την Μπουκιτσες -ντονατς με γέμιση σοκολάτα

αν δεν έχουμε η δεν θέλουμε το προζύμι, επιλογή είναι δική σας .


Λίγα μυστικά:
Μοιράζουμε  ζύμη την σε 11-12 κομμάτια  των 55-60 γρ  και 7-8 κομμάτια των 30-35 γρ 
Τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες για βάζουμε μια κουταλιά της σούπας Μερέντα ή μερέντα με φυστικοβούτυρο με φουντούκια τριμμένα  κλείνουμε σε μικρή μπαλιτσα και με τα χέρια μας την στρογγυλεύουμε τοποθετούμε σε 28_30  φόρμα με αποσπώμενο πάτο που έχουμε βάλει λαδόκολλα και βούτυρο στα πλαϊνά της φόρμα  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .
Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και έπειτα με ένα πινέλο περνάμε την φουσκωμένο ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα στου 170 για 15 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα .



Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΕΥΚΟΛΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2023


Τις μέρες της Πρωτοχρονιάς  ..φτιάξαμε μια ακόμη Βασιλόπιτα με αρώματα εσπεριδοειδή μπόλικα φουντούκια πούδρα και τριμμένα φουντούκια  και νιφάδες σοκολάτας. 
Μια βασιλόπιτα με λάδι ..χωρίς βούτυρα,με κεφίρ και αλεύρι με ξηρούς καρπούς.Μπορούμε να προσθέσουμε ότι ξηρό καρπό έχουμε ...αμύγδαλα,καρύδια.

Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας

ΥΛΙΚΑ:

330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ αλεύρι από φουντούκια 

250 γρ ζάχαρη (1κούπα και 1/4 κούπας ).

150 ml καλαμποκέλαιο

3 μεσαία αυγά

250 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ( 1 κούπα )

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κουταλάκι  του γλυκού αλάτι

20 γρ μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι

100 γρ νιφάδες σοκολάτας 


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

150 γρ κουβερτούρα

15 γρ ηλιέλαιο 

Φουντούκια τριμμένα 

Διάφορα ζαχαρωτά ή ζαχαρόπαστα 


Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μπολ μεγάλο κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
  •  Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα την  ζάχαρη με το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το κάρδαμο,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το μαχλέπι 

  • Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το αλάτι και  το μπέικιν,λίγο-λίγο, ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι 
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε και τις νιφάδες σοκολάτας .
  • Τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά. 
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
  • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά  μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :
1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάλτε μόνο το φλοιό του πορτοκαλιού. Προσέχουμε να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε  για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε  το μπολ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι,για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του)μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή.Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία,160C . Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο,αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ.Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσουμε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Εάν εξακολουθούμε να έχουμε ένα θόλο στη μέση του κέικ σας,μην ανησυχούμε! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ,οριζόντια.Στη συνέχεια,γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ που είναι επίπεδη. Αν και η δική μου ήταν το ίδιο επίπεδη ..


Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές