Κυριακή 23 Απριλίου 2023

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ



Έχουν περάσει 6 μήνες από την ημέρα που ένα αγαπημένο μου πρόσωπο μέσα από την οικογένεια μου "έφυγε".Ο μπαμπάς μου το στήριγμα μου ,ο άνθρωπος που θαύμαζα. Ετοίμασα σιτάρι και ψωμάκια νηστίσιμα για το τρισάγιο .Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω έτοιμα,τα ετοίμασα με τα χεράκια με μια από τις συνταγές που είχα φτιάξει .Η συνταγή Εδώ. Νηστίσιμα τσουρέκακια με water roux

Ένα ακόμα τσουρέκι νηστίσιμο ......Φτιάξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και φυσικά νόστιμο με την  μέθοδο tangzhong-water roux !!

Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong-water roux  είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5
Που περιέχει 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης  ειδικά στο ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που  θα αναρωτιέστε,αν έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για τα  ψωμάκια μας  φυσικά και ναι και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !! Τώρα σας προτείνω να δοκιμάσετε και  σε νηστίσιμο τσουρέκι .

Τι γίνεται λοιπόν;  Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Το ίδιο αλεύρι όμως μπορεί να απορροφήσει πολλαπλάσια ποσότητα βραστού νερού και να το κρατήσει στη μάζα του σαν ζελέ. Οπότε τι έχουμε; επιπλέον υγρασία στη ζύμη, επιπλέον χρόνος που το ψωμί μας ή ότι έχουμε φτιάξει παραμένει φρέσκο και όσο και να το ζουλάμε με τα δάχτυλα μας  αυτό επιστρέφει στη θέση του. Πάρα  ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΟ!!! 
  

 ΥΛΙΚΑ :

Για το Water Roux-tangzhong : 
40 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
200 ml νερό 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέχουμε μην μας κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη 
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.

ΥΛΙΚΑ:
50 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
Όλη την ζύμη tangzhong ή weter roux 
100 ml νερό χλιαρό
160 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή αμυγδαλόγαλα ακόμα και όλη την ποσότητα με νερό *
αν δεν θέλετε προσθέσετε το ανθρακούχο νερό 
50 ml χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου 
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ για όλες τις χρήσεις .
120-130γρ ζάχαρη κρυσταλλική θεωρώ ότι ποσότητα είναι αρκετή 
70 ml καλαμποκελαιο 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι 
5 γρ αλάτι

5 γρ μαχλέπι 
5 γρ κακουλέ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
1 κουταλιά  της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας για το τέλος  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το αμυγδαλογαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα  γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
    •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ νερό  χλιαρό και 100γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία 
       δείγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί 

    • Στον κάδο του μίξερ η του αρτοπατασκευαστη μιας ρίχνουμε τον ανθρακούχο νερό και τα αρώματα μαχλέπι κακουλέ και βανίλια  και την ζάχαρη και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού .
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής, λίγο -λίγο, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του  Water R και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά 
    •  Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά 
    • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή  και κολλάει στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέσουμε μέχρι και 1 δύο κουταλιές της αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώσουμε  τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας  
    • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά και το λάδι  περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το λάδι μας και έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
    • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της  ίσως μας πάρει περισσότερο ...ανάλογα την μαγιά μας που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου .Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια μας ,ανάβουμε ξανά τον φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για δεύτερη φορά ..,
    • Aν θέλουμε βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου  
    • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο. 
    • Χωρίζουμε την ζύμη σε 15 _16 κομμάτια περίπου ίσα σε βάρος 80 γρ,αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 -30 λεπτά σκεπασμένα.
    •  Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με  λαδωμένα δάχτυλα δίνουμε σχήμα  σύμφωνα με τις  παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα 
    • Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 2 τέτοια τσουρέκια .Εγώ έκανα 15  ατομικά τσουρέκακια- ψωμάκια  Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά  καλά σκεπασμένη στο φούρνο μας μαζί με ένα πυρέξ βραστό νερό 
    • Προθερμανουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με μέλι που το διαλύσαμε με λίγο νερό .ή με αμυγδαλογαλα .. τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
    • Ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και  μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα για τα μεγάλα τσουρέκια και 15 λεπτά για τα μικρά τσουρέκακια 
    • Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για  5-10 λεπτά.
    • Έκανα δύο δόσεις και βγήκαν 33 κομμάτια ,τα έβαλα σε σακουλάκια διάφανα και τα έκλεισα με συρραπτικό ,για να κρατηθούν αφράτα και ελαστικά όπως την πρώτη μέρα.   


Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ


"Τα τσουρέκια μου"μια συνταγή της φίλης Αλέκας Μαρίνη μια συνταγή που έφτιαξα και εγώ πριν πολλά χρόνια  με τα τα χεράκια μου !!Τα τσουρέκια της Αλέκας και της Μυρτούς

Φέτος θα σας την ξαναδώσω όμως με φωτογραφίες από τα δικά της δημιουργικά και καλλιτεχνικά της χέρια ....η Αλέκα ότι φτιάχνει το κάνει υπέροχο,την ζήτησα λοιπόν την άδεια να πάρω τις φωτογραφίες της και μου την έδωσε ...Πάμε λοιπόν να την ξαναδούμε την συνταγή ...

ΥΛΙΚΑ:

280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό.(200 ml γάλα και 80 ml νερό)

3 αυγά

3 φακελάκια  ξηρή μαγιά ή 75 γρ νωπή μαγιά 

70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου αρκετά μαλακό στην υφή του 

120 γρ άχνη ζάχαρη

60 γρ ιμβερτοζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι 

700 – 750 γρ αλεύρι για τσουρέκια

1 κουταλάκι του  γλυκού μαχλέπι

1/2  κουταλάκι του γλυκού  μαστίχα κοπανισμένη

1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 

1 βανίλια

1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.(καλύτερα θα είναι να ψεκάσουμε  τα τσουρέκια για να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και τρεις κουταλιές από το αλεύρι αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.

 Στο μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά,τα αυγά, την άχνη ζάχαρη,τα μυρωδικά,το βούτυρο,το αλάτι ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.

Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ,μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου. Βάζουμε το κάδι με την ζύμη στο προθερμασμενο φούρνο στους 40_50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη .Όταν ο φούρνος έρθει στη θερμοκρασία των 50 βαθμών 10 _15 λεπτά,τον σβήνουμε.!!!

Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την  πατάμε να ξεφουσκώσει και την μοιράζουμε σε ίσα κομμάτια των 150_180 γρ το καθένα τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν  και πλάθουμε κορδόνια αν η ζύμη-κορδόνια μας δεν ανοίγει εύκολα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά . Τοποθετούμε σε ταψί  της πλεξούδες μας και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο, στους 50 βαθμούς ΜΟΝΟ για 1 τέταρτο της ώρας (15 λεπτά).

Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς . Περιμένουμε να σβήσει το λαμπάκι. 

Ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω,στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά,πάντα ανάλογα το ποσό δυνατός είναι ο φούρνος μας ..και πόσο μεγάλα είναι τα τσουρέκια μας .

Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή,προσθέτουμε όλα τα υλικά μέσα και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει η ζύμη  μέχρι επάνω. Η υπόλοιπη διαδικασία ειναι η ίδια.

Καλή σας επιτυχία !!!!

ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ.

 ΥΛΙΚΑ:

450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

360 γρ νερό

1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι 🍋

ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού  κιτρικό οξύ (ξινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Αναλάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που ειναι το μάτι απο 1-3 και για τις κουζινες απο το 1-9 στο 6. 

Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.. μετά δεν ξανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. 

Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 βαθμούς Κελσίου. Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθόλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινέλο βουτηγμένο στο νερό, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους απο τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 

Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο για 6 ως 1 χρόνο. Εάν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα,ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει,την πετάμε και φτιάχνουμε καινούργια .Την χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια,ψωμί,ψωμάκια,κέικ,παγωτό. Η αναλογία ειναι 1 προς 3. Δηλαδή.. όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη,βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.

*Το μυστικό του αφράτου κορδωτού τσουρεκιού είναι,η περίσσεια υγρασίας που προέρχεται από το περισσότερο γάλα που ρίχνουμε και το πολύ καλό δούλεμα της ζύμης. 

*Με το πολύ δούλεμα θα πετύχουμε κορδωτά τσουρέκια..

*Όταν η ζύμη μπορεί να κολλάει στα τοιχώματα δεν ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.


Ως την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές. 

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




Aλλη μια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια φέτος δεν έχει άρωμα γιαγιάς,ούτε ξεθάφτηκε από κάποιο παλιό μπλε τετράδιο συνταγών. Έχει όμως το δικό μου άρωμα και τη δική μου πινελιά, έχει κεφίρ  παλι που σας το έχω δείξει καιρό τώρα στις συνταγές μου ...

Μπαίνω λοιπόν στην κουζίνα μου και ανοίγω το ψυγείο μου και το μάτι μου πέφτει στο κεφίρ που λόγου νηστείας δεν καταναλώνετε ολόκληρη η ποσότητα...θα κάνω σκέφτομαι κουλουράκια φέτος με κεφίρ, ναι θα κάνω την αλλαγή στην δοκιμασμένη συνταγή μου  Κουλουράκια της συμπεθερας 2  αφαίρεσα αυγά και πρόσθεσα λάδι .

Κάθε χρόνο βλέπουμε διάφορα σχέδια για τα πασχαλινά κουλουράκια. Προσωπικά προτίμησα να δώσω στα κουλουράκια το κλασσικό τους παραδοσιακό σχήμα. Αν όμως θέλετε μπορούμε  να πειραματιστουμε με διάφορα σχέδια. Φροντίζουμε  όμως να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα ζύμης για κάθε κουλουράκι (35 γραμμάρια) ώστε να ψηθούν σωστά και ομοιόμορφα. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως πλέον σε πολλές από τις συνταγές μου προτιμώ να χρησιμοποιώ κεφίρ ή ξινόγαλα αντί για γάλα. Και αυτό γιατί η χρήση κεφίρ προσθέτει επιπλέον γεύση στο τελικό αποτέλεσμα της κάθε συνταγής μου.Επιπλέον το κεφίρ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες γεγονός που προσθέτει θρεπτικό όφελος στη συνταγή, κάνοντας την πιο υγιεινά με συνδιασμό του ελαιόλαδου ..

ΥΛΙΚΑ :

1 και 250 κιλού αλεύρι Μύλοι Γεωργανάδων για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το μέγεθος των αυγών
3 αυγά 
200 γρ. βούτυρο
100  ml ελαιόλαδο 
450 γρ ζάχαρη 
120 ml  χυμό  πορτοκάλι φρέσκο 
130 ml κεφίρ 
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμόνι 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες -ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι
10 γρ  αμμωνία 
½ κ.γ. αλάτι


ΕΚΤΕΛΣΗ :
  • Βγάζουμε όλα  τα  υλικά  από  το  ψυγείο  να  έρθουν  σε  θερμοκρασία  δωματίου  .
  • Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο και το λάδι  με τη ζάχαρη πολύ καλά. με το μίξερ


  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και  συνεχίζουμε το χτύπημα .
  • Σε  ένα μπολ  προσθέτουμε στο,χυμό την αμμωνία, προσοχή  θα  αφρίσει , το κρατάμε  πάνω από  το μπολ με το  μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα ,το κεφίρ και το ξύσμα, τις  βανίλιες και το αλάτι  
  •  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά  αλεύρι κοσκινισμένο,το αλάτι, το  μπέικιν πάουντερ.
  •  Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε  το αλεύρι μέχρι να κολλάει η ζύμη στα χέρια. ελαφρά
  • Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι απαλή και μαλακή,ίσα -ίσα  να  κολλάει λίγο στα χέρια  μας.Την αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  για  30 λεπτά,θα σφίξει όσο πρέπει.
  • Χωρίζουμε  την ζύμη  σε μικρά μπαλάκια  των  30-40  γρ  και  πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.
  •  Αλείφουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει  με λίγο γάλα για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα.




Καλή Ανάσταση με υγεία .Καλό  Πάσχα 

Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ





Ξεκίνησα να ετοιμάσω μουστοκούλουρα για να μας συνοδεύουν το πρωινό μας καφεδάκι ☕ της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά και τις λιγούρες όλης της ημέρας .
  Αγαπάμε πολύ αυτά τα κουλούρια , ξέχασα όμως να βγάλω από τον καταψύκτη το μούστο να ξεπαγώσει. Στο παρελθόν σας έχω δείξει και τα Νόστιμα μουστοκούλουρα με χυμό πορτοκάλι  
Ψάχνωντας στο τετράδιο των συνταγών μου από φίλους στο FB βρήκα την συνταγή της πολύ καλής φίλης Νίκης Μανιάτη... Με νερό αντί του μούστου .Δεν έχασα ευκαιρία και την έφτιαξα ....πάμε να την φτιάξουμε μαζί με αλεύρι από Μύλοι Γεωργανάδων

ΥΛΙΚΑ:

Το ποτήρι που χρησιμοποίησα είναι 
220 ml 

1 ποτήρι πετιμέζι 
1/2 ποτήρι νερό 
1 ποτήρι λάδι  
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική 
1/2  ποτήρι ζάχαρη καστανή 
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο 
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1/3 ποτήρι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο 
20γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1 βανίλιες 
1 πρέζα αλάτι 

1 κιλό αλεύρι από Μύλοι Γεωργανάδων
από ίσως πάρει και λίγο ακόμα αν τα ποτήρια μας είναι μεγάλα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
  • Μπαίνουμε στην κουζίνα μας αρχίζουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα,ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, τη ζάχαρη,την κανέλα και γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να μας χυθεί και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά,ελαστική και λιπαρή ζύμη κολλάει στα χέρια μας ελαφρά ,δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι .
  •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για  30-40 λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε σε κομμάτια
    και την ζυγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40-50 γρ. και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια,δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες ή και το σχήμα του σαλιγκαριού που έκανα εγώ .
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα,αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15-17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε  μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο,αλευρωνουμε με  αλεύρι μόνο τα χεράκια σας και πλάθουμε!!!!!
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
  • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ ή ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!!



    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη φορά που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

    ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ



    Τα Λαζαράκια είναι κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου, που έχουν για ματάκια δυο γαρύφαλλα χωρίς στόμα και κατασκευάζονται την περίοδο του Πάσχα πριν την Μ. Εβδομάδα.

    Τα Λαζαράκια συμβολίζουν το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή μέσω της ανάσταση του Λαζάρου από τον Χριστό.

    Σύμφωνα με την παράδοση τα κουλουράκια αυτά ξεκινούν να παρασκευάζονται μετά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όπου τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές θέλοντας να τιμήσουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

    Τα κοριτσάκια κρατώντας καλάθια γεμάτα με Λαζαράκια και  αυγά και λουλούδια έβγαιναν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά αυγά και Λαζαρακια ..
    Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν "Λαζαρίνες".
    Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.
    Άλλη μια συνταγή για Λαζαρακια ....

    ΥΛΙΚΑ:

    ΠΡΟΖΥΜΙ:

    50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
    20 γρ. ζάχαρη
    100 ml χλιαρό νερό 
    100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

    ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

    450 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ αλεύρι μαλακό.     Μύλοι Γεωργανάδων 
    250 ml νερό χλιαρό 
    70 ml καλαμποκέλαιο και 30 γρ μαργαρίνη soft
    100 ml ανθρακούχο νερό η λεμονάδα 
    50 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
    160 γρ.ζάχαρη
    1 κουταλιά μέλι 
    2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
    Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
    1 πρέζα αλάτι
    1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και  γαρίφαλο τριμμένο
    1/4 κουταλάκιτου γλυκού κακουλέ-καρδαμο
    Γλυκάνισο 2-3 σποράκια (προαιρετικά )βράζουμε 50 ml νερό από την παραπάνω ποσότητα  με 2-3 σπόρια από γλυκάνισο και το προσθέτουμε στην ζύμη μας  χλιαρό εμάς δεν μας αρέσει και δεν τον πρόσθεσα .

    ΓΕΜΙΣΗ : 
    2 κουταλιές της σούπας φιστίκια αιγίνης 
    κουταλιές της σούπας καρύδια
    2 κουταλιές της σούπας σταφίδες 
    κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

    Γιαδιακόσμηση:γαρίφαλα (μπαχαρικά) 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

    • Σε ένα µπολ προσθέτουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.
    • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι,το  ανθρακούχο νερό και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι ,τα αρώματα 
    • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
    • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
    • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι,μαργαρίνη και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβώντας την ζύμη,όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένο γυάλινο  μπολ  και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
    •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

    • Όταν φουσκώσει και είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε  ίσα µέρη  των 120 (100γρ  το σώμα και 20 γρ για το κεφάλι ) και φτιάχνουμε τα Λαζαρακια  σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήμα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα . Το σχέδιο το πήρα από  ..Τα τσουρέκακια με γιαούρτι
    • Αν θέλουμε να προσθέσουμε και την γέμιση παίρνουμε  τα 100 γρ της ζύμη μας .την ανοίγουμε με τα χέρια μας λίγο ...προσθέτουμε την γέμιση κάνουμε ρολό και έπειτα ανοίγουμε την ζύμη σε κορδόνι με τα χέρια μας ... πλάθουμε κορδόνι γύρω στα 40_50  εκατ  το αφήνουμε στην άκρη.   Παίρνουμε και το κομμάτι των 20 γρ για το κεφάλι .το ανοίγουμε και προσθέτουμε λίγη γέμιση κλείνουμε και του δίνουμε το σχήμα της μπαλιτσας ...και προχωράμε στο σχηματισμό του Λαζάριου σύμφωνα με τις φωτογραφίες ..
    • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα Λαζαρακια μας  μας.Ψήνουμε τα  Λαζαρακια  στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
    • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
    1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Όταν βγάλουμε τα Λαζαρακια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το Λαζαρακιμας  να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
    3. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  



    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!