Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ






 Η ιδέα  για  την συνταγή  είναι από εδώ https://www.olivemagazine.gr/
Δε θα μπορούσε  από το blog να λείπουν μερικές συμβουλές για  σίγουρη επιτυχία
Αποφασίσατε  να φτιάξετε  μελομακάρονα με τα χεράκια σου; 
Πολύ καλά κάνετε  γιατί το άρωμα τους όσο ψήνονται, σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο. Για να σας πετύχουν, όμως στα σίγουρα, δείτε τι πρέπει να προσέξετε .
Μερικές από τις συνταγές  μου θα τις  δείτε  εδώ ..  1.Μελομακάρονα της μαμάς μου  2. Μελομακάρονα της Αννας  3.Μελομακάρονα με χυμό μανταρίνιου  4.Μελομακαρονα γεμιστά με καρύδια  Τέσσερις υπέροχες συνταγές  δοκιμάστε  τες ... Πάμε να δούμε τα  μυστικά μας ..
1. Τα μελομακάρονα αξίζουν το καλύτερο. Δεν τα φτιάχνουμε  κάθε μέρα, προορίζονται για τη μεγαλύτερη ίσως γιορτή του χρόνου και θα τα προσφέρουμε στα αγαπημένα σου πρόσωπα (και σε θείες έτοιμες να επισημάνουν την κάθε απόκλιση από τα πάντα τέλεια δικά τους…), γι αυτό και θα τα φτιάξουμε με τα καλύτερα υλικά: αλεύρι άριστης ποιότητας, παρθένο ελαιόλαδο, καλό μπράντι και θυμαρίσιο μέλι, που εξασφαλίζουν τέλεια γεύση.
2.Πριν ζυμώσουμε κοσκινίζουμε . Ετοιμάζουμε από πριν όλα τα υλικά της συνταγής πάνω στο πάγο εργασίας  μας και κοσκινίζουμε το αλεύρι μας ,γιατί το ζύμωμα  των μελομακάρονων απο την στιγμή που θα το προσθέσουμε γίνετε με το χέρι 
3.Το ζύγισμα δεν είναι προαιρετικό. Όλοι έχουμε χειρόγραφες συνταγές των γιαγιάδων μας που αναφέρουν π.χ. για το αλεύρι “όσο πάρει”, αλλά επειδή ειδικά στην περίπτωση των μελομακάρονων η ποσότητα πρέπει να είναι ακριβής, ζυγίζουμε πάντα τα υλικά σου σύμφωνα με τις αναλογίες της συνταγής που ακολουθείς. Σημειώνουμε  ότι τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
4. Τα μελομακάρονα αγαπούν τα αρώματα. Το μπράντι, το πορτοκάλι, η κανέλα και το γαρίφαλο, που υπάρχουν στην παραδοσιακή συνταγή, χαρίζουν στα μελομακάρονα υπέροχο και πολύ γιορτινό άρωμα. Βέβαια, μπορούμε  να πειραματιστούμε  με τα μελομακάρονα προσθέτοντας κι άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα μανταρίνι, τζίντζερ ή μπύρα. Επιπλέον, μπορούμε  να αντικαταστήσουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με μαύρη για τους δώσουμε ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση.
5. Προσοχή στο ανακάτεμα! Τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μη γίνουν αφράτα στο τέλος. Ιδανικά, χτυπάμε  στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Όταν ρίξουμε το αλεύρι ανακατεύουμε  λίγο με τα χέρια, ίσα ίσα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πλάσουμε τα μελομακάρονα.
6. Με κουπ πατ ή με το χέρι. Δεν έχει μεγάλη σημασία, μιας και μπορούμε  να καταφύγουμε στο κλασικό στενόμακρο σχήμα που πλάθεται με τα χέρια ή να κόψουμε  τα μελομακάρονα σου σε διάφορα σχήματα όπως αστεράκια, χρησιμοποιώντας κουπ πατ. Σημειώνω  ότι αν τα πλάσουμε  με τα χέρια θα μπορούμε  πιο εύκολα να τα γεμίσουμε αν θέλουμε  και με καρύδι. Επίσης, για να μοιάζουν ακόμη πιο παραδοσιακά μπορούμε  αφού τα πλάσουμε, να “κεντήσουμε” την επιφάνεια τους με πιρούνι ή να τα πατήσουμε  πάνω στον τρίφτη του τυριού.
7. Προσοχή στο ψήσιμο. Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστα στο φούρνο, στους 180 C για περίπου 25 λεπτά (ή όσο λέει η συνταγή) σου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
8. Μελομακάρονα χωρίς σιρόπι δεν γίνονται. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και ετοίμασε το σιρόπι. Το βράζουμε  να δέσει και κατόπιν το χαμηλώνουμε, ώστε να διατηρείται ζεστό, αλλά να μη βράζει. Βουτάμε  σε δόσεις τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζουμε στην άκρη και συνεχίζουμε  με τα υπόλοιπα. Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα πασπαλίζουμε  με ψιλοκομμένα καρύδια και τα περιχύνουμε  με όσο σιρόπι έχει περισσέψει. Αφού κρυώσουν εντελώς, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Extra tip. Αν ζηλέψουμε  τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας μπορείς να τα φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι. Συγκεκριμένα, αφού σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε  σε σχάρα να στραγγίξουν από το πολύ σιρόπι και στη συνέχεια λιώνουμε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα βουτάμε μέσα ένα-ένα ή περιχύνουμε με τη σοκολάτα την επιφάνειά τους.

Πάμε  να  δούμε λίγο  και μερικές άλλες συμβουλές:


  •  Αλεύρι :  αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό και  η ζύμη να είναι απαλή  και λαδερή και δεν την ζυμώνουμε πολύ να μας ξεράσει το λάδι και δεν προσθέτουμε  άλλο λάδι γιατί μετά  θα  γίνουν σκληρά και ξερά .
  • Λάδι :ελαιόλαδο πάντα καλής  ποιότητας ελαφρύ  για  καλύτερο άρωμα και άν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και  καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο καλής ποιότητας πάντα για πιο τραγανά και αφράτα μετά  το σιρόπιασμα
  • Kαλό λιώσιμο της ζάχαρης με το λάδι 
  • Καλό ψήσιμο μέχρι κέντρο  τους για  να καλοσιροπιαστούν 
  • Σιρόπ :Κρύα τα  μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι μας , αν τα θέλουμε  πολύ σιροπιασμένα τα αφήνουμε  περισσότερο μέσα στο σιρόπι  βάζοντας τα σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι και τα αφήνουμε  μέσα  στο σιρόπι για  πάνω από 20-30  λεπτά ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλουμε ,τα γυρίζουμε πάλι και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 30-40  










Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι 

συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: