Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Σουβλάκια κεφτεδάκια με ζύμη ψωμιού ένα  πλήρες σουβλάκι για  παιδικό πάρτυ, για το   σχολείο, για κάθε περίσταση .





ΥΛΙΚΑ :
 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί μουσκεμένο με  κρασί
2 αυγά  
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στο μπλέντερ
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό τριμμένο
Λίγο δυόσμο αποξηραμένο
Λίγο ξύδι
Αλάτι, πιπέρι και  μαϊντανό ψιλοκομμένο,λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ αναμίξεως ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και ζυμώνουμε.
Αν δούμε ότι δεν φτάνει η φρυγανιά και το μείγμα γίνεται νερουλό ρίχνουμε λίγη ακόμη ενώ αντίθετα, αν δούμε ότι το μείγμα γίνεται στεγνό ρίχνουμε λίγο λάδι. Τα αφήνουμε για  1 ώρα   στο ψυγείο να  δέσουν τα  υλικά.

  
ΓΙΑ  ΤΟ  ΖΥΜΑΡΑΚΙ

  • 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300-350 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ μέλι
  • 300 ml γάλα
  • 20 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  • 10 γρ αλάτι
  • λίγο γάλα
  • και λίγο ακόμα βούτυρο λιωμένο για το τελος

Για τα κεφτεδάκια επιλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή για κεφτεδάκια  (αλλά μην ξεπερνάει τα 600-700 γρ ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσετε)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή και αυτή τη φορά.
  • Έβαλα στο κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα το πρόγραμμα ζύμης και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη. Αν το κάνετε με το χέρι η διαδικασία έχει ως εξής: Τρίψτε τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μερικά από τα 300 γρ γάλα (150 gr).
  • Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με το αλάτι και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, προσθέστε το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο. Σκεπάζουμε με πετσετα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για 30-45 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπάλες περίπου 70  γραμμαρίων η καθεμιά. Τις βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
  • Ετοιμάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε με τα χέρια σας κεφτεδάκια μέτρια σε μέγεθος όπως στην φωτογραφία. Βρέχουμε 12 ξυλάκια για σουβλάκια και περνάμε 3 κεφτεδάκια σε κάθε ξυλάκι με λίγο κενό το καθένα και λαδώνουμε λίγο, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.
  • Παίρνουμε την φουσκωμένη μας ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδονάκια μήκους όπως το ξυλάκι μας και το περνάμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
  •  Βάζουμε σε ένα μπολάκι μια κουταλιά λάδι και λίγο νερό και με ένα πινέλο περνάμε τα ζυμαράκια και τα κεφτεδάκια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ζεστά ακόμα, τα περνάμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο να πάρουν ωραίο και γυαλιστερή όψη.
  • Στο τελευταίο 10 λεπτό  βγάζουμε τα σουβλάκια και τα  πασπαλίζουμε με  τριμμένο    κίτρινο τυρί που λιώνει της  αρεσκείας  σας .
  • Έφτιαξα ξανά  τα υπέροχα  σουβλάκια  αλλά αυτή  την  φορά  έκανα  διαφορέτικο σχέδιο  .. έκανα τα αγαπημένα  μας τριανταφυλλάκια  και στο κεφτεδάκι έβαλα ένα  κομμάτι  κίτρινο  μαλακό τυρί έγιναν τέλεια και αυτή την φορά !! 
  •  Την ιδέα την πήρα απο μια φωτογραφία που βρήκα στο ίντερνετ και αυτοσχεδίασα με την αγαπημένη μου συνταγή για κεφτεδάκια και την αγαπημένη μας ζύμη για ψωμάκια.
TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ  ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ




















Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΨΑΡΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


 Ενα ζυμαρένιο   ψάράκι  για  τα  παιδάκια μας .. μια  υπέροχη  ιδέα  για  παιδικό  πάρτυ ..  τα  παιδάκια  θα  ενθουσιαστούν .Δημιουργήστε  το μαζί  με τα  παιδάκια . ... παιχνίδι   στην  κουζίνα  και  γινόμαστε  όλοι  παιδιά !!







ΥΛΙΚΑ:

1/2 φλιτζάνι   ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ  μαγιά  νωπή ή 1  φακελάκι ξερή  μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζ;ani  ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800   γραμμάρια αλεύρι
2-3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη  για  το   τέλος
1   κρόκο  αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για το  τέλος .
λίγο  μαχλέπι  για  περσσότερο  άρωμα  στη  ζύμη. 
λίγο  κακουλέ  για  περισότερο άρωμα  στην  ζύμη.
 λίγο  ξύσμα   από λεμόνι  ή πορτοκάλι  
σταφύδες  για  τα μάτια  
σταγόνες  σοκολάτας



 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί.
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου  10 λεπτά,  μέχρι να γίνει μια ζύμη    ελαστική   και  ,μαλακιά.
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 1-2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο φούρνο  στους  50 βαθμούς   που έχουμε  ανάψει  για κανα  20 λεπτο .
  •   Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την   αναποδογυρίζουμε   σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και  σχηματίζουμε   οτι σχέδιο  θέλουμε .. δηλαδή "παιζουμε -δημιουργούμε " μαζί με  τα  παιδιά  μας .
Δείτε  το σχέδιο  στις  φωτογραφίες  που εχω παρακάτω
  • Αφήνουμε  το ζυμαρένιο  ψαράκι   μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώρα και  όση  ώρα  φουσκώνει  , κανά   40λεπτο . και   μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα ,και  πασπαλίζουμε  με  καστανή  ζάχαρη .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην  μας  καεί
  • Απομάκρυνουμε  από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα
  • Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!)
  • Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα




COOKIES ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




ΥΛΙΚΑ
     300-350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     50  γρ κορν φλάουρ
     200 γρ βούτυρο ανάλατο
     100 γρ ζάχαρη  κρυσταλλική
     100γρ  ζάχαρη καστανή
     150-200 γρ μαύρη σοκολάτα   ή  σταγόνες  σοκολάτας  κουβερτούρα
     2 μεγάλα αυγά
     1 1/2 κουταλάκια  μπέικιν πάουντερ
     1 βανίλια
     1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •    Χτυπάμε  το μαλακό βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου), τη ζάχαρη, την βανίλια το αλάτι και τα αυγά μέχρι να έχουμε  μια αφράτη  κρέμα  
  •   Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι και κόρν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ, κοσκινίζουμε  στη συνέχεια προσθέτουμε και σταδιακά την παραπάνω κρέμα βουτύρου.
  •    Ρίχνουμε  τις  σταγόνες  σοκολάτας ή κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια (όχι πολύ μικρά)  και να τα προσθέτουμε   στη ζύμη μπισκότων. Ανακατεύουμε τα κομμάτια σοκολάτας με ένα ξύλινη  κουτάλα
  •   Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 175 ° C.
  • Ενώ ο φούρνος θερμαίνεται, βάζουμε   τη ζύμη στο ψυγείο.
  • Αφού ο φούρνος φτάσει στη σωστή θερμοκρασία,   παίρνουμε   τη ζύμη (θα πρέπει  είναι μαλακιά), υγραίνουμε  τις παλάμες μας με νερό και σχηματίζουμε  μικρές μπάλες, στο μέγεθος μιας ολόκληρης καρύδας.
  •   Βάζουμε τις μπάλες cookieς σε ταψί με χαρτί ψησίματος,αφού τα τοποθετήσουμε  με  απόσταση 4-5 cm  μεταξύ  τους
  •  Ψήνουμε  τα μπισκότα σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  170 βαθμούς, για 12-15  λεπτά   ανάλογα το  φούρνο μας ή έως ότου οι άκρες να  αποκτήσουν ένα  ελαφρώς χρυσό χρώμα .    Το εσωτερικό  των μπισκότων δεν πρέπει να  πολύ  ψημένα.
  •  Όταν παρατηρήσουμε  ότι οι άκρες αρχίζουν να γίνονται καφέ,βγάζουμε το ταψί  μας  έξω από το φούρνο και το αφήνουμε ε στον πάγκο της κουζίνας για 2-3 λεπτά, χωρίς να αγγίξουμε  τα cookies.
  •  Μετά από 2-3 λεπτά, τα μπισκότα αρχίζουν να γίνονται σκληρά  έτσι ώστε να μπορούν να τα πάρουμε   απαλά, και να τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν  εντελώς.
  •      Απολαύστε τα   είναι πολύ νόστιμα!



ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ -ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΝΙΑ




Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • λίγη κανέλα σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 7 κ.σ ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
  • 5 κ.σ γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κ.σ γεμάτες κορν-φλάουρ
  • 1 κ.σ γεμάτη  βούτυρο   ή λάδι  
  • 1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση των φύλλων:
  • Καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα ( καραμελώνει  πιο ευκολα )
  • κανέλα
  • μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο(προαιρετικα)
  • 1  κούπα καρύδι και  αμυγδαλο τριμμένο στο μούλτι
  • Βουτηρο  ή  ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
  • ενα  κροκο  αυγού χτυπημένο  με λίγο γάλα  για το  τέλος 
  • άχνη -ζάχαρη  για  το τέλος
  •  Μισό  κιλό  φύλλα κρούστας  γυρω  στα  10-12     φύλλα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουρ, την κανέλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
  2. Όταν μας πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
  3. Και  αφού κρυώσει  η κρέμα  μας  ετοιμάζουμε  τα  μπουγατσινια μας ..σύμφωνα  με το παρακάτω  βιντεάκι ...

https://www.facebook.com/photo.php?v=346204568862932&
set=vb.198898216926902&type=2&theater   Εδώ  είναι  το  βιντεάκι  με  όλη  την  εκτέλεση  της  συνταγή .. η γέμιση εδώ είναι με  τυράκια .ΤΟ  ΒΙΝΤΕΑΚΙ   ΕΙΝΑΙ  ΤΗΣ   ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ  ΑΡΕΤΗΣ  Areti Vardaka


                                                                                    Καλή επιτυχία

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ





ΥΛΙΚΑ:
550  γρ  αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις   και λiγο περισσότερο
20 γρ γάλα  σε  σκόνη ή  20 ml εβαποπέ γάλα διαλυμένο με νερό  (εγώ  έβαλα  εβαπορέ )
80 γρ ζάχαρη
μια πρέζα  αλάτι
1 φακελάκι ξερή  μαγιά
1 αυγό και  1 ασπράδι
50γρ  βούτηρο
220 ml χυμό  πορτοκάλι  φρέσκο
Ξύσμα   από  ένα  πορτοκάλι
βούτηρο  για το άλειμα   του  ταψιού
λίγο  μαχλέπι και  κακουλέ   ( προαιρετικά )

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ:
1 κρόκο αυγού
30 ml  γάλα
σουσάμι

ΓΙΑ  ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ :
Zαχαρωμένα   κεράσια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Στον  αρτοπαρασκευαστή    έβαλα  με την σείρα  τα  υλικά  χυμό  πορτοκαλιού. λιωμένο  βούτηρο ( σε θερμοκρασία  δωματίου  όμως),  αυγό , ξύσμα  πορτοκαλιού, γάλα  εβαπορέ  ,ζάχαρη κρυσταλική , την μαγιά, το αλεύρι  και  το αλάτι και το  βάζουμε   στο  πρόγραμμα  για  ζύμες  και το αφήνουμε   για 1 και   μισή  ώρα .
  • Αν το ζυμώνουμε   στο χέρι  σε  ένα   μπόλ  προσθέτουμε το αλεύρι , την ζάχαρη , το γάλα  εβαπορέ . την μαγιά ,  το  ξύσμα  ,το αυγό  και το λιωμένο  βούτηρο , το χυμό πορτοκαλιού  και το αλάτι και ζυμώνουμε  για 20 λεπτά  .
  • Σκεπάζουμε  την ζύμη  και την αφήνουμε να φουσκώσει  για 1-2 ώρες σε ζεστό  μέρος .
  • Όταν είναι έτοιμη  η ζύμη μας  .. φουσκώσει ... την ανατρέπουμε σε αλευρωμένο  πάγκο   κουζίναςκαι την κόβουμε σε 16 κομμάτια  -μπαλίτσες ίσες  σε  βάρος ( περίπου 60  γρ )
  • Λαδώνουμε  λίγο την   φόρμα-δεντράκι   μας  και σχηματίζουμε  το δεντράκι  μας,  1  μπαλίτσα   στην  βάση  και μετά   5 μπαλίτσες  για την βάση και  προς τα πάνω  αφαιρώντας μια -μια μπαλίτσα ζύμης  δηλαδή θα  έχουμε   5-4-3-2-1.
  • Σκεπάζουμε   την ζύμη  με μεμβράνη  διάφανη και την  αφήνουμε  να φουσκώσει  σε ζεστό  φούρνο    50 βαθμών  για  1 ώρα 
  • Αλείφουμε  με  ένα  πινελάκι  με τον  κρόκο  και το γάλα  μας  και μετά  ρίχνουμε   και σουσάμι .
και  ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  180-200βαθμούς  για  20 λεπτά

 ΚΑΙ   ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΑΛΑ ΣΚΟΝΗΣ :Γάλα ελαφρύ: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/4 κούπας σκόνη γάλακτος και 210 ml νερό ή με 1/2 κούπα άπαχο εβαπορέ και 1/2 κούπα νερό.





Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!




ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ   ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΩΝΙΑ  ΓΕΜΑΤΑ  ΑΓΑΠΗ  ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ ΕΥΤΙΧΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ


ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ COOKIES ΛΕΟΠΑΡ ΚΑΙ ΖΕΒΡΑ


Υπέροχα μπισκοτάκια για τον καφέ μας αλλά και για τα παιδάκια μας για το κολατσιό τους για το σχολείο με υπέροχα και διαφορετικά σχέδια από τα συνηθισμένα! 
Παίξτε με την ζύμη μαζί με τα παιδιά σας!




 
ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ . βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ίσως και λιγο παραπάνω, αναλογα το μεγεθος του αυγού μας
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι κόρν φλάουρ (μπορείτε να το παραλείψετε και να βάλετε αλεύρι )
  • 2 βανίλιες
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50- 60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί ή 3-4 κουταλιές σούπας κακάο ή ( λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  : 1) Δημιουργούμε τη ζύμη: χτυπάμε το βούτυρο με την ζαχαρη και το λάδι για 2-3 λεπτά προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το κακάο) και ζυμώνουμε. Πρέπει να γίνει ένα  ομοιόμορφο μείγμα και να μην κολλάει γιατί θα το ανοίξουμε με τον πλάστη. Αν είναι αρκετά κολλώδες, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  •   Χωρίζουμε  σε ένα μικρο κομμάτι την ζύμη ίσο μεένα μανταρίνι μεγάλο και βάζουμε 1 κουταλιά σούπας κακάο, το έκανα ανοιχτό χρώμα καφέ. Ξαναπέρνουμε  άλλο ένα κομμάτι ζύμης ίσο με ένα μήλο μεγάλο και βάζουμε 3 κουταλιές σούπας κοφτές κακάο, το κάνουμε πιο σκούρο απο το ανοιχτό που κάναμε πρώτα. Το κάνουμε σκούρο καφέ και τα ζυμώνουμε να ενσωματωθεί καλά το κακάο. Βάζουμε τα ζυμαράκια σε σακουλάκια ξεχωριστά το καθένα στο ψυγείο να ξεκουραστούν για μια 1-3 ώρες ή και περισσότερο.(εγώ τα άφησα μισή μέρα)  
2) Κάνουμε  το πρώτο κομμάτι της ζύμης μας    χρώμα ανοιχτό κακάο ένα μπαστουνάκι πάχους σαν το δάχτυλο μας και μάκρος 10-15 εκατ και παίρνουμε   και το κομμάτι απο την πιο σκούρα ζύμη και άνοιγουμε  φύλλο 1 εκατ.
3) Βάζουμε  πάνω το μπαστουνάκι με την ανοιχτή ζύμη και το κάνουμε ρολό. Το άφηνουμε  στο ψυγείο για καμιά ώρα...
4) Παίρνουμε  την ανοιχτή ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας πάνω σε μια λαδόκολλα,βάζουμε απο πάνω μια άλλη ακόμα λαδόκολλα και με τον πλάστη την άνοιγουμε  φύλλο πάχους 1 εκατ.
 

  •  Παίρνουμε  το παραπάνω ρολάκι με τις πιο σκούρες ζύμες που φτιάξαμε πιο πριν και το κόβουμε   ρολάκια με το μαχαίρι 1/2 εκατ και τα κόβουμε  στην μέση. 
  • Τα τοποθέτούμε  όπως φαίνεται   στην  φωτογραφια  πάνω στην ανοιχτή ζύμη, αφού πρώτα την περνάμε  με ενα πινέλο λίγο γάλα για να κολλήσουν και τα πάτάμε  λίγο με τα χέρια μας να κολλήσουν.



5) Μετα    παίρνουμε  μια λαδόκολλα και με τον πλάστη την πάταμε  ελαφρά   να ενωθούν τα κομμάτια με την λευκή ζύμη. 
 Έτοιμο, αυτο είναι το λεοπαρ σχέδιο  μας  !
 

6) Με ένα ποτήρι 6-7 εκατ ή μια στρογγυλή κουπάτ ή και τετράγωνη κουπάτ κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε σε ενα ταψί με λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους 2-3 εκατ.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 165ο με 170ο για 11-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.






8) Και για το σχέδιο Ζέβρα,άνοιγουμε  την λευκή ζύμη πάλι σε φύλλο 1 εκατ και πέρναμε λίγο γάλα με ένα πινέλο. Μετά πέρνουμε μικρά κομμάτια καφέ σκούρας ζύμης και τα  κανουμε   μικρά  σκουλικάκια όπως φαίνεται στην φωτογραφία και τα τοποθέτούμε  με κάποια  απόσταση πάνω στην λευκή ζύμη, τα πάταμε  λίγο μαλακά με τα χέρια μας και μετά πάλι βάζουμε την λαδόκολλα και με τον πλάστη πάταμε   την ζύμη μαλακά να ενωθούν καλά τα κομμάτια.

 

9) Με ένα ποτηρι 6-7 εκατ ή μια στρογγυλή κουπάτ ή και τετράγωνη κουπάτ κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε σε ενα ταψί με λαδόκολλα, με απόσταση μεταξύ τους 2-3 εκατ.

 
10) Σε προθερμασμένο φούρνο τα  ψήνουμε στους 165ο με 170ο για 11-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα διατηρούμε σε ενα μπόλ καλά κλεισμένο σε δροσερό χώρο.
Την ιδέα για το σχέδιο την βρήκα στο διαδίκτυο απο μια φωτογραφιά που βρήκα. Η συνταγή μπισκότων  είναι απο την αδερφούλα μου!









Από  εδώ   βρήκα  αυτο  το  υπέροχο  σχέδιο 
http://www.kekevi.com/2015/01/10/leopar-kurabiye-videolu-tarifi/
και εδω

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ COOKIES ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ


  Υλικά


150 gr. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 και  1/2  φλιτζάνια αλεύρι
1/2  φλιτζάνι   λδι 
1 φλιτζάνι κόρν φλάουρ  (μπορειτε   να το παραλειψετε  και να βαλετε  αλεύρι )
2 βανίλιες
1  και  1/2  φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2   κουταλάκια  του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 30-60   γρ  σοκολατα  κουβερτούρα  λιωμενη  σε μπεν  μαρι  ή 1,5 κουτάλι της σούπας κακάο    ή (  λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής)

Εκτέλεση
  • Δημιουργούμε  τη ζύμη προσθέτοντας τα υλικά (εκτός από το κακάο) και ζυμώνουμε .
  •  Πρέπει να γίνει ομοιόμορφο μίγμα και να μην κολλάει γιατί θα το ανοίξουμε με τον πλάστη. Αν είναι αρκετά κολλώδες, προσθέτουμε  λίγο αλεύρι .
  •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Προσθέτουμε στο ένα από τα δύο ίσα μέρη  τη λιωμένη σοκολάτα  και ξαναζυμώνουμε  για να πάει παντού.
  • Βάζουμε  τα δύο ζυμαράκια το καθένα  σε ένα  σακουλακι  και  στο ψυγείο να ξεκουραστούν για μια  1-3   ωρες ή και περισσοτερο .( εγώ  τα  άφησα  μισή μέρα )
  • Τοποθετούμε   λαδόκολλα στον πάγκο και ανοίγουμε    με τον πλάστη  της   ζύμες σε  2 φύλλα  1-1/2 εκατ  παχους και ίδιου  πλάτους .
  •  Προσπαθούμε  όσο γίνεται να έχουν το ίδιο μέγεθος. Βάζουμε   τη μια ζύμη πάνω στην άλλη και τυλίγουμε   σε σφιχτό  ρολό , το  κόβουμε   στην  μέση  σε  2 ίσα κομμάτια -ρολάκια 
  • Ενώνουμε  τα δύο ρολά  δίπλα  -δίπλα και τα  βάζουμε   στην κατάψυξη για μισή ώρα, για να δέσουν και να κόβονται εύκολα. Κόβουμε ένα καλό μαχαίρι τη ζύμη σε  ίσα   τεμάχια.
  • Πιέζουμε  με τα δάχτυλά μας στο κέντρο του κάθε μπισκότου έτσι ώστε να βγει το σχήμα της πεταλούδας. Τραβάμε  ελαφρώς προς τα έξω τις άκρες έτσι ώστε να βοηθήσουμε να εμφανιστούν και οι «κεραίες» της πεταλούδας
        
  • Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 165ο  με 170ο  για 11-12  λεπτά   μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!

Το  σχέδιο  το πήρα  από  δω :http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/kurabiye-sekilleri.803771/



Η ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ







ΥΛΙΚΑ:
10 πράσα  μεγάλα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ξερά
1 κούπα γάλα
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
5 κουταλιές σούπας  Τραχανά σταρένιο  γλυκό 
2-2,5 κούπες τριμμένα τυριά  (φέτα ,κεφαλογραβιέρα, κίτρινα  τυριά και ότι  άλλο θέλετε ) εγώ  βάζω κυρίως  φέτα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι  (προαιρετικά ανάλογα  το  πόσο  αλμυρά είναι τα  τυριά )
Πιπέρι
ΦΥΛΛΟ

 
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:
200 γρ. αλεύρι αλεύρι σκληρό
400 γρ  αλεύρι μαλακό
4-5 κουταλιές  της σουπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σουπας τσίπουρο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον 1/3 κούπας ελαιόλαδο
νισεστέ για  το άνοιγμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε τα  κρεμμύδια και τα πράσα, και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κομματάκια 2 εκατ και τα πλένουμε  .
  •   Αφού τα πλένουμε πολύ καλά τα βάζουμε με το νερό που θα κρατήσουν στο πλύσιμο σε μια  κατσαρόλα, στην αρχή σε μεγάλη θερμοκρασία.
  • Μόλις αρχίσουν να   αχνίζουν  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να μαραθούν και να βγάλουν τα  υγρά τους. Όταν έχουν σχεδόν απορροφήσει όλα τα υγρά, προσθέτουμε το γάλα και  αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να το απορροφήσουν και  αυτό, περίπου 20 λεπτά και στο τελευταίο 10 λεπτό προσθέτουμε  και τον  φουσκωμένο με λίγο νερό τραχανά,ψιλοκόβουμε και  το μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και  αφήνουμε να κρυώσει (10-15 λεπτά).  Προσθέτουμε το λάδι, το μαϊντανό, τα τριμμένα τυριά.Όσο το μείγμα είναι ακόμη  ζεστό προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
  •  Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (λαμβάνοντας υπόψη για το αλάτισμα πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας).
  • Ζυμώνουμε  όλα  τα υλικά  της ζύμης μας έτσι ώστε να έχουμε  μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
  • Χωρίζουμε  τη ζύμη 7-8   μέρη και τα  ανοίγουμε  φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 35 Χ 35 εκ. περίπου. Λαδώνουμε  το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε  το ένα φύλλο, το λαδώνετε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο
  • Απλώνουμε  μέσα ένα  μέρος  της  γέμισης  και από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο λαδώνουμε και το τέταρτο το λαδώνουμε  και τέλος απλώνουμε  και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και μετά βάζουμε και τα τρία τελευταία φύλλα  λαδονοντάς τα  πάλι .
  • Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε  την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια χωρίς να  χαράξουμε  τα φύλλα της βάσης)
  • Την ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45–50 λεπτά περίπου.




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές