Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Διπλοσοκολατένια ραγισμένα μπισκότα

Χρόνια πολλά !!

Καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!

    Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!









Oι ετοιμασίες  για  τα Χριστούγεννα  σχεδόν  έχουν  φτάσει  στο  τέλος  τους . Σήμερα φτιάξαμε σοκολατένια ραγισμένα  μπισκότα για  το καφεδάκι μας , το  τσάι μας , το γάλα μας
Τα περσινά Χριστούγεννα φτιάξαμε τα ραγισμένα σοκολατένια μπισκότα . 
Η  γεύση τους υπέροχη τραγανά έξω και μέσα μαλακά σαν  να  τρώμε  brownie σοκολάτας.
Τα αποθηκεύουμε σε ένα καλά κλεισμένο κουτί  για  μπισκότα για  7-9 ήμερες
Δεν  είχα βουτυράκι  αρωματικό και αγαπημένο αυτή  την φορά  στο  ψυγείο και σοκολάτα  σταγόνες αλλά  τρούφα σοκολάτα και ετοιμάσαμε τα σοκολατένια μπισκοτάκια μας  με  υλικά  που είχα  στην  κουζίνα  μου 
Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα 

ΥΛΙΚΑ: 

100 γρ κακάο άγλυκο 

100 γρ σταγόνες μαύρη σοκολάτα 
1/2 κούπας καλαμποκέλαιο
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα  το μέγεθος  των αυγών  (εγώ έβαλα 30γρ ακόμα παραπάνω  σχεδόν)  

3 αυγά μέτρια 
1/2 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ (10 γρ)
1 βανίλια 
1 πρέζα αλάτι 
3 κουταλιές γιαούρτι
1 κούπα καστανή ζάχαρη 

1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη 
125 γρ τριμμένα καρύδια 
60 γρ ζάχαρη άχνη για το τέλος 
10_20 ml κονιάκ ή ποτό της αρεσκείας σας !!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε μία-δύο φορές το αλεύρι και το κακάο.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ,και το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ 3 αυγά και την καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν,προσθέτουμε το λάδι και στην συνέχεια το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια, στη συνέχεια, το μείγμα με το αλεύρι Ανακατεύουμε καλά με τον αυγουλοδαρτη,θέλουμε  μείγμα  γίνει  ομοιογενείς. Αφήνουμε το  μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 ώρες 
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια 30-35 γρ το καθένα με την βοήθεια του κουταλιού που σερβίρουμε το πάγωτό,τα πλάθουμε σε μπαλάκια,σαν τρουφάκια και τα περνάμε μέσα (ρολάρουμε) από ένα να μπολ που έχουμε κοσκινίσει ζάχαρη άχνη και τα τοποθετούμε σε  ταψί με λαδόκολλα με κενό μεταξύ  τους  σε αποστάσεις 4-5 cm από το άλλο. 
  • Και  τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  στους 160-170  βαθμούς, ανάλογα  το  φούρνο μας  για 12-14 λεπτά θα είναι αρκετά μαλακά και όταν κρυώσουν, θα σταθεροποιηθούν και θα είναι  τραγανά  από  έξω  και  μαλακά  από  μέσα    
  • Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι αρκετά μαλακά- απαλά. Όταν τα μεταφέρουμε  σε  σχάρα και κρυώσουν θα σκληρύνουν και  θα  είναι  έξω τραγανά  και  μέσα  μαλακά  .
  • Βγαίνουν σχεδόν 30-35 κομμάτια δεν τα μέτρησα γιατί τις μικρές μου δεν τις προλάβαινα τα  έπαιρναν 2-2 από το ταψί 


.

                          


                      Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία- ευτυχία- αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ






Άλλη μια συνταγή με  μελομακάρονα που δανείστηκα από το μπλοκάκι της  μαμάς  μου,είναι  η τελευταία  με  μελομακάρονα 
Την συνταγή μου την έδωσε  πριν χρόνια μια φίλη, μια συνταγή που πάει από χέρι σε χέρι .
Συνταγές που έχουν τα ίδια υλικά αλλά κάθε μια έχει την παραλλαγή της στα υλικά αλλά έχει όμως και την δικής νοστιμιά.
  

ΥΛΙΚΑ :

2 κούπες ελαιόλαδο ελαφρύ   
950-1000 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι  μας .
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 και 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/2  κουτ.του γλυκού γαρύφαλλο
1/2  κούπα κονιάκ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  
1/2  κούπα  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι


1 κούπα καρύδια κομμένα στην μέση για την γέμιση
καρύδια χοντροκομμένα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα για  το τέλος  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

2 κούπες  νερό
1-1/2 κούπες ζάχαρη
1-1/2 κούπα μέλι
1 /2 πορτοκαλιού κομμένο σε φέτες
2 ξυλάκια κανέλας

χυμό από μισό λεμόνι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε  το λάδια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά-αρώματα μαζί το χυμό που έχουμε  πρώτα προσθέσει μέσα την σόδα.Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν  αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και το αλάτι λίγο-λίγο .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι, θέλουμε μια αφράτη ζύμη και απαλή  
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια με την ζυγαριά 30-40 γρ ζύμης τα ανοίγουμε σε πιτούλα βάζουμε μέσα ένα κομμάτι καρύδι και κλείνουμε, με τα χέρια μας (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες )   
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή οδοντογλυφίδα  
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις στους 170-180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου ανάλογα το  φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε για 30 40 λεπτά στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για  30 _40  λεπτά περίπου.Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας και το χυμό λεμόνι.Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7_10 από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι και αφήνουμε  ξανά την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι να συνεχίσει το βρασμό,και καθαρίζουμε με το κουτάλι τον αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
    • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
    • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
    • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Για να  φτιάξουμε  μελομακάρονα με  σοκολάτα  θα  χρειαστούμε  200 γρ σοκολάτα που θα  την λιώσουμε σε  μπέν μαρί και μια  κουταλιά  καλαμποκέλαιο, τα μελώνουμε πρώτα  και στην συνέχεια  αφού κρυώσουν  τα  βουτάμε  στην σοκολάτα ,και  τα αφήνουμε  να  παγώσει η σοκολάτα  κρύο περιβάλλον  , τώρα  το χειμώνα  τα  αφήνω  στην βεράντα για  1-2 ώρες  και  είναι  μια χαρά.
Μερικά  μυστικά :
  • Τα υλικά μας πρέπει να είναι  τα  καλύτερα γιατί θα  μας  δώσουν ένα  εγγυημένο αποτέλεσμα Το  λάδι που θα  χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι  πάντα ελαιόλαδο και ελαφρύ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας πάντα και τα καρύδια μας πρέπει να είναι πάντα  φρέσκα  όπως  και το μέλι πάντα το καλύτερο γεμάτο αρώματα  και  αν  μπορέσουμε  από δικός  μας  παραγωγό 
  • Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα θα γίνουν σκληρά. Το ζύμωμα πρέπει να  γίνει με τα  χέρια  μας  μέχρι  να  ομογενοποιήθουν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Τα ψήνουμε για  20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα  χρυσό χρώμα  
  • Το σιρόπιασμα του μελομακάρονου μπορεί  να  γίνει και με  λίγη αναμονή με κρύα  τα  μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι, έτσι  θα  έχουμε τραγανά και μελωμένα όσο πρέπει 
  • Αν τα  θέλετε  πολύ μελωμένα τότε θα  έχετε  το σιρόπι  χλιαρό και ζεστά  τα  μελομακάρονα, τα  βουτάτε λίγα λίγα στο σιρόπι και προσοχή μην  τα παρακάνετε  γιατί θα  λασπώσουν και θα χαλάσει η γεύση τους .
Καλές γιορτές !
Καλές γιορτές και χρόνια πολλά σε όλους σας!

Ως την επόμενη φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

























Μπισκοτάκια  με  βούτυρο και  πούδρα αμυγδάλου  με  χυμό φρέσκου λεμονιού και ξύσμα .. αρωματικά  και τριφτά σαν κουραμπιεδάκια  και γεμιστά με φουντούκι  και φιστίκι αυγινής  !
Πάμε  στην κουζίνα  να τα φτιάξουμε 

ΥΛΙΚΑ:
180 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου   
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή κεφίρ  
κρόκους αυγού 
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη 
1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα τα αυγά 
φλιτζάνι αλεύρι από αμύγδαλα (αμύγδαλα ασπρισμένα που τα κόβουμε στο μπλέντερ) 
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από λεμόνι 
1 φακελάκι ζάχαρη-βανίλια με άρωμα λεμόνι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς .
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα 
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και το  αμυγδαλευρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο που το έχουμε  κόψει σε κυβάκια με την ζάχαρη-άχνη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα,προσθέτουμε τα αυγά,τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και την κρέμα και τέλος το αλεύρι,και το αλεύρι από αμύγδαλα,το αλάτι και τα μπέικιν και ζυμώνουμε-ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα που έχει την μορφή του play-don,αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι
  • Μοιράζουμε την ζύμη σεκομμάτια των 10-15 γρ το καθένα και δίνουμε το σχήμα μπάλας 
  • Τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ του και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 15-16 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .
  • Περιμένουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη 
Μπισκοτάκια  με  βούτυρο και  πούδρα αμυγδάλου  με  χυμό φρέσκου λεμονιού και ξύσμα .. αρωματικά  και τριφτά σαν κουραμπιεδακια και γεμιστά με φουντούκι  και φιστίκι αυγινής  






Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΑΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


















Οι αγαπημένες  μπάρες των κοριτσιών μου αλλά και όλης της οικογένειας μας ..
Παρασκευάζονται πολύ εύκολα και γρήγορα ,είναι θρεπτικές και πεντανόστιμες και αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ για το σχολείο,το γραφείο..για μικρούς και μεγάλους που θα μας  γεμίσει ενέργεια ..το πρωί το μεσημέρι, το απόγευμα ακόμα και το  βράδυ 

Όπως  θα  δείτε και στα COOKIES ME TAXINI ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ  και ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ  χρησιμοποίησα ταχίνι του πάει τέλεια. 

Kατέληξα μετά από δοκιμές που έκανα ότι οι συνταγές που απαιτούν ψήσιμο δεν με εντυπωσίασαν 
Νομίζω πως όταν έχεις τόσο νόστιμα, υγιεινά και ανεπεξέργαστα υλικά είναι καλύτερα να τα κρατάς όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή. 
Αποφεύγοντας το ψήσιμο δεν καταστρέφουμε και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά όλων αυτών των σούπερ τροφών
Σε αυτή την συνταγή πρόσθεσα το αγαπημένο  μας  ταχίνι,νιφάδες βρώμης, ηλιόσπορους, σησάμι, μέλι και για να έχουν και μια σοκολατένια  γεύση που αγαπάνε τα κοριτσάκια μου.....λίγη σοκολάτα κουβερτούρα. 
Το καλό με αυτή τη συνταγή είναι ότι μπορείτε να διαλέξετε εσείς ποια υλικά σας αρέσουν περισσότερο. Για παράδειγμα δεν θέλετε ηλιόσπορους και ηλιόσπορους, βάλτε καρύδια ή όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλετε. 
Δεν έχετε cranberries βάλτε σταφίδες, ή ακόμα και  gogi berries. Θέλετε πιο λίγη σοκολάτα, αντικαταστήστε με κάποιο άλλο ξηρό καρπό. Πειραματιστείτε και προσαρμόστε τη συνταγή στα δικά σας γούστα.
Αν έχετε αλλεργίες χρησιμοποιήστε  τα  υλικά  που μπορείτε να καταναλώσετε 
 ΥΛΙΚΑ:
100 γρ cranberries 
100 γρ ηλιόσπορους 
100 γρ σουσάμι 
100 γρ κολοκυθόσπορους
100 γρ βρώμη 
7-8 κουταλιές μέλι ανάλογα πόσο γλυκές τις θέλουμε 
3 κουταλιές σούπας φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
50 γρ σοκολάτα σε κομμάτια ή σταγόνες κουβερτούρας  
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 γρ αλάτι
1 βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα πορτοκάλι 
δημητριακά ολικής άλεσης 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε για λίγο το μέλι ώστε  να γίνει ρευστό
  • Ανακατεύουμε το μέλι με το φυστικοβούτυρο-ταχίνι σε ένα μεγάλο μπολ .Προσέχουμε πολύ να μην το  παιδέψουμε για να μην σφίξει πολύ.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε προθερμάνει ψήνουμε το σουσάμι για 2-3 λεπτά να πάρει  λίγο χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του,ρίχνουμε  το σουσάμι σε  ένα μπόλ 
  • Στησυνέχεια στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά και τους κολοκυθόσπορους και τα  ρίχνουμε στο μπολ με το σουσάμι, προσθέτουμε  και την βρώμη με τους ηλιόσπορους και τους ρίχνουμε στο μπολ με τους υπόλοιπους σπόρους 
  • Τέλος προσθέτουμε  στους παραπάνω  μισοψημένους σπόρους και το αλάτι και το μέλι με το ταχίνι και   ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί 24χ18 εκατ .Απλώνουμε το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να γίνει λεία η επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγα δημητριακά από πάνω κλείνουμε την λαδόκολλα από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 3-4 ώρες .Για να σερβίρουμε το κόβουμε σε 20 μπάρες πάχους 5 εκατ ,
  •  Τυλίγουμε με μικρά κομμάτια λαδόκολλα,ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να λερώνουμε τα χέρια μας αλλά και  για  να είναι όμορφες όταν τις σερβίρουμε 
  • Τις διατηρούμε στο ψυγείο αν ο καιρός  είναι πολύ ζεστός και εκτός αν είναι κρύος 




Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!