Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΜΠΕΡΙ



Φέτος είπα να φτιάξω συνταγές από το παλιό μπλοκάκι της μαμάς  μου, για  τα  χριστουγεννιάτικα  μας  γλυκά .
 Εκεί υπάρχουν  συνταγές  που καταχωρούσα  εγώ για  να τις  έχει η μαμά  μου ,
 Βρήκα την παρακάτω  συνταγή  για κουραμπιέδες της αγαπημένης  μου θείας , αδερφή της μαμάς μου .
Λέω εδώ είμαστε θα την δοκιμάσω ,η θεία μου υπέροχος άνθρωπος και φυσικά από τις καλύτερες μαγείρισσες, σίγουρα η συνταγή της θα είναι από τις πετυχημένες,άλλωστε οι παλιές νοικοκυρές έχουν τις καλύτερες  συνταγές  είναι εξακριβωμένο αυτό .   
Ψάχνοντας όμως για  καινούργιες  τεχνικές και μυστικά για τον καλό κουραμπιέ στον ίντερνετ έπεσα πάνω σε  αυτή εδώ την συνταγή .
Ίδια συνταγή με αυτή που μου έδωσε η θεία μου το 1995 κουραμπίεδες της θείας μου   ( πω πω 25  χρόνια ...... πολλά  δεν είναι .. ?), η  μόνη διαφορά  τους  ότι  δεν έχει την κανέλα .αλλά πρόσθεσα φιστίκια αιγίνης ολόφρεσκο που μου έφερε μια φίλη μου και μερικά κραμπερι που άφησαν οι μικρές μου στο ντουλάπι ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μου .💖👪
 




ΥΛΙΚΑ:

500 γρ βούτυρο αγελαδινό και αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος (έβαλα φρέσκο  από τοπικό τυροκομείο) σε θερμοκρασία δωματίου 
70-90 γρ. ζάχαρη αχνή
20 γρ μπεικιν πάουντερ 
250 γρ φιστίκια αιγίνης με την φλούδα 
800 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 βανίλιες -ζάχαρη με άρωμα λεμόνι🍋
1 κρόκο αυγού 
ξυσμα από λεμόνι 🍋
1 φλιτζάνι του καφέ τσίπουρο ή κονιάκ  (ότι σας αρέσει)  
60 γρ κράμπερι (προαιρετικά)
ζάχαρη αχνή για επικάλυψη


Εκτέλεση :
  • Ετοιμάζουμε τα φιστικια αιγίνης τα  καβουρδίζουμε σε φούρνο στους 120 βαθμούς ή σε  ένα  αντικολλητικό τηγάνι για όχι πολύ ώρα ίσα να πάρουν ένα χρωματάκι και να βγάζουν το λαδάκι τους  και στην συνέχεια  αφού κρυώσουν με  το μαχαίρι τα κόβουμε στα 3 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα δύο είδη βουτύρου και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , το αυγό και το τσίπουρο και το ξύσμα  .
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι λίγο - λίγο έτσι  ώστε να  ελέγχουμε να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα φυστίκια  και τα κράμπερι και τελειώνουμε το ζύμωμα με μια  σπάτουλα και στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά ελαφρά  Αφήνουμε λίγο την ζύμη μας το ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, σε μικρές μπαλίτσες ίσου μεγέθους 30-35 γρ το καθενα και με το δάχτυλο τους  πατάμε  ελαφρά να κάνουν μια μικρή λακκούβα ή  τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας αρέσουν και τους βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς για  20-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ μας σε φούρνο με αντιστάσεις .θέλουμε να πάρουν ένα ξανθό χρωματακι ..μόνο ..να μην ξεροψηθούν ..και σκληρίνου
  • Βγαζουμε  από το  φούρνο  τα  κουραμπιεδάκια και αφού κρυώσουν 3-4 λεπτά μεταφέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν εντελώς και τους βουτάμε σε μπολ με άχνη και μετά τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη-ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα ή κουτί    


  • Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
1 Μυστικό :  Δεν βάζουμε στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε.

2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.

8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι ,και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΥ ΜΕ ΚΕΦΙΡ






Οι κούπες- μεζούρες 
 μου που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια  μου και στα γλυκά μου 

 Ο χειμώνας είναι εποχή του χρόνου που μου αρέσει, μπορεί να είναι κρύος, ο χειμώνας μπορεί να είναι μελαγχολικός.

 Ο χειμώνας μπορεί να είναι μακρύς και για πολλούς είναι βαρετός και μονότονος  .
Αλλά ο χειμώνας για μένα έχει για μένα τα καλύτερα ..... ναι εχει και πιο νόστιμα φρούτα, πορτοκάλια, λεμόνια ,μανταρίνια, μήλα είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή!
Ακριβώς όλα αυτά ,τα εσπεριδοειδή και τα αγοράζω πάντα φρέσκα από την λαϊκή της γειτονιάς  μου ,τα μανταρίνια  είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδή, αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που βγάζει όταν το κόβω, όλο αυτό το άρωμα.....δεν μπορώ να αντισταθώ ,το έφτιαξα ένα κέικ όλο γεύση και αρώματα ...Εχω φτιάξει κέικ λεμονιού με κεφίρΑπλό κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι  ,Κεικ μήλου με χυμό πορτοκάλι
Ένα ακόμα εύκολο κέικ με άρωμα μανταρινιού και φυσικό χυμό μανταρινιού ,αφράτο και πολύ νόστιμο, έτοιμο για το πρωινό των παιδιών  στο σχολείο αλλά και  για τις λιγούρες όλης της οικογένειας .Εγώ παρέλειψα  αυτή  την φορά το γιαούρτι και πρόσθεσα  το αγαπημένο μου κεφίρ εσείς αν δεν έχετε βάλτε γιαούρτι ..  Πάμε να το φτιάξουμε ...γρήγορα και εύκολα χωρίς μίξερ παρά μονάχα με το σύρμα .. 

ΥΛΙΚΑ:
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 κούπα λάδι καλαμποκέλαιο (το έχω δοκιμάσει και μου άρεσε)   
3 κούπες αλεύρι για όλες τις  χρήσεις (γρ )
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 κούπας κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ή γιαούρτι στραγγιστό 
1 και 3/4 κούπες ζάχαρη (350 γρ )
5 αυγά μέτρια
 Ξύσμα από 1 μανταρίνι
1 βανίλια 
2 κουταλιές λικέρ με άρωμα πορτοκάλι grand marnier 
1/2 κούπα φυσικό χυμό μανταρινιού (από 6 μανταρίνια  )

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
1και 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη 
3 κουταλιές της σούπας χυμό μανταρίνι 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
      • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
      • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το βούτυρο, τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου , το ξύσμα,τις βανιλίνες και το χυμό και με το κεφίρ ή γιαούρτι
      • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι στερεά υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα .
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
      • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 20-30΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το τρυπάμε με  μια  οδοντογλυφίδα και στην συνέχεια το περιχύνουμε με το γλάσο ,(χτυπάμε το χυμό μανταρινίου με τη ζάχαρη άχνη να λιώσει και να γίνει μια κρέμα)





       
      Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

      Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

      ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ






      Αυτή την φορά φιλοξενώ μια υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα, είναι της αγαπημένης φίλης μου Άννα Πετιναρέλη  .Ότι και αν μαγειρέψει αυτή η φίλη μου το απογειώνει ..σε κάνει να θες  δοκιμάσεις  να το απολαυσεις ..Πάμε να δούμε λοιπόν την συνταγή της όπως την έγραψε στην ομάδα της στο facebook "Η ζωή εν τάχει ".Ακολουθήστε την αυτή την υπέροχη μαγείρισσα ..και φτιάξτε αυτά  τα  κοσμήματα και προσφέρετε  στους ανθρώπους που αγαπάτε τα φετινά Χριστούγεννα 

      Δεν έχει τόση σημασία η συνταγή..όσο τα καλά υλικά.. η τεχνική.. και η αγάπη👌..
       Λίγο πολύ οι συνταγές κάποιων κλασικών γλυκών είναι  ίδιες...ο τρόπος εκτέλεσης και της ύλης είναι η διαφορά φίλοι μου ...Τα γνωστά μελοκάρονα..το παλιό παραδοσιακό γλυκάκι Χριστουγέννων δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μπισκότο αλλά σιροπιασμένο. Τα καλά μελομακάρονα θέλουν ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΓΝΗΣΙΟ👌αυτά μόνο καθορίζουν τα ΚΑΛΑ γλυκά μας...μυστικά δεν υπάρχουν επτασφράγιστα φίλοι μου...η χημεία καθορίζει και η τεχνική του κάθε τι.....η γνωστή εκτέλεση όπως ξέρετε ...η διαφορά είναι στις ποιότητες πάντα...λόγω πείρας σας λέω: το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αναδεικνύει το αλεύρι μας.
      Η μεγάλη ποσότητα 'κανέλας και το γαρύφαλο "σκεπάζει το λάδι μας και το μέλι μας.. με φειδώ αυτά.. η ζύμη πρέπει να είναι ψιχουλιαστή για να ελέγχουμε την υφή ζύμης. Και για να μην τρίβονται τα γλυκά...πάντα λίγο σιμιγδάλι για αφράτεμα μπισκότου ( φουσκώνει στο σιρόπι) δηλ...τα σιροπιάζω πάντα και τα δύο πολύ ΧΛΙΑΡΑ το μακρόστενο σχήμα τα μελώνω πάντα κάθετα πλαγιαστά.. και τα γυρίζω μετά από ώρα το ίδιο ανάποδα..
      Το σιρόπι καλά δεμένο για να μη λασπώσουν...την ζύμη δεν την ζυμώνω...ανακατεύω μόνο... δείτε φίλοι μου πόσο ΑΦΡΑΤΟ. μπισκοτένιο έγινε! λόγω του ελαιόλαδου μας και τριφτής ζύμης....αν κάνετε αυτά τα βήματα σε όποια συνταγής σας...θα βγουν έτσι όπως τα βλέπετε στις  υπέροχες φωτογραφίες 👌
      Έφταιξα λίγη καραμέλα έτσι .....για την μόστρα που λέμε....και μαργαριτάρια γιατί αξίζουν να κεραστούν σαν..." κοσμήματα"🎁🎄  λέει η αγαπημένη μου φίλη ....
      Οι φωτογραφίες είναι τις φίλης  Άννα Πετιναρέλη 

      ΥΛΙΚΑ:

       2 κούπες ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 
       1 κούπα ζάχαρη .
      1/2κούπα σιμιγδάλι ψιλό η χοντρό
       2 κρόκους αυγού 
       1 κουταλάκια του γλυκού σόδα 
      Χυμό από 1πορτοκάλι🍊
       2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παόυντερ
       1.200 γρ. αλεύρι " όσο πάρει" περίπου
      Ξύσμα από ένα πορτοκάλι  🍊
      κανέλα και  μοσχοκάρυδο 
      1 σφηνάκι κονιάκ....

      ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
      3 κούπες νερό 
      2 και 1/2 κούπα ζάχαρη 
      1 κούπα μέλι 
      2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη 
      2 ολόκληρα πορτοκάλια 
      γαρύφαλλα 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα: Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το λάδι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά -αρώματα μαζί και τους κρόκους . Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε  και  το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν σιγά -σιγά  .
      •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα  για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι , θέλουμε  μια αφράτη ζύμη.. ψυχουλαστή  
      • Τους δίνουμε σήμα με τα χέρια μας ή με κουπάτ ότι μας αρέσει .
      • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις  στους 170-180οC για  25- 30 λεπτά περίπου ανάλογα  το  φούρνο μας και σχήμα τους έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
      •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...τα  βουτάμε μέσα στο ζεστό σιρόπι για  1-2 ώρες και μετά τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε άλλες 1-2 ώρες πάλι ανάλογα το πάχος ,,, και επειδή έχουν και γέμιση  χρειάζονται  το χρόνο τους για να μελώσουν 
      • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το γλυκό γλυκόζη και τα 2 πορτοκάλια  με τα γαρύφαλα που τα έχουμε καρφώσει πρώτα . Βάζουμε στη φωτιά ,αφήνουμε να βράσει για 7-10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να  βράζει το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι  και  αφήνουμε ξανά την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι να και καθαρίζουμε με το κουτάλι τον  αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
      • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
      • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
      • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.





      Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι ..φέτος θα είναι το πιο παράξενα ..λόγου του εγκλεισμού μας.    Εύχομαι του χρόνου με υγεία να είμαστε πάλι γέροι και υγιείς όλοι μας να τα γιορτάσουμε !! 


      Καλή επιτυχία 
                                                                      Καλές  γιορτές  και  χρόνια πολλά σε όλους σας!

      Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

      ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ










      To προζυμάκι αυτό που δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες είναι δημιούργημα του πρώτου εγκλεσμού μας ..Κατάφερα όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε να το κρατήσω ενεργό και δυνατό και τώρα είναι δυνατό και ετόιμο να κάνω τις συνταγές μου με  ζυμαράκι  και προζυμακι δικό μου 
      Το συγκεκριμένο ψωμάκι μπορεί να φαγωθεί και με μπιφτέκι θα γίνει ένα υπέροχο ,,hamburger.
      Aπαιτεί όμως χρόνο για να ετοιμαστεί ,και να μην σας φοβίσω χρειάζετε χρόνο η ζύμη να ωριμάσει .περιέχει ενεργό προζύμι και μια πολύ μικρή ποσότητα  ξερής μαγιάς Αυτό μας επιτρέπει να τα φτιάξουμε την ίδια μέρα και να απολαύσουμε που θα ξεκινήσουμε την συνταγή .
      Σας έχω ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα. Η ζύμη είναι αρκετά  εμπλουτισμένη  έχει δηλαδή όλα τα υλικά που θα  δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στο ψωμάκι μας ,γάλα ,αυγό και βούτυρο .Για να  έχουμε το γυαλιστερό αποτέλεσμα αλοίφουμε με αυγό διαλυμένο με νεράκι. αφού πρώτα  το αφήσουμε να φουσκώσει πριν το ψήσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κουζινομηχανή μας η ακόμα και τον αρτοπαρασκευαστή που χρησιμοποίησα και εγώ ,μπορούμε να το ζυμώσουμε και με τα χέρια μας απλά θα μα πάρει χρόνο να το ζυμώσουμε .
      Χρειαζόμαστε όμως ακρίβια  στο μέτρημα  του άλευρου και του προζυμιού μας 
      ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να βιαστούμε να το ψήσουμε ,πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά να ωριμάσει η ζύμη μας ,αν προσπαθήσουμε να το ψήσουμε πριν να είναι έτοιμα θα  έχουμε ένα ψωμάκι βαρύ και με πικνή  ψύχα .
      Οσο περισσότερο πειραματιζόμαστε και εξασκούμαστε τόσο περισσότερο θα μάθουμε να βασιζόμαστε  στην αίσθηση της ζύμης και και την διαίσθηση μας για το πότε είναι έτοιμη η ζύμη μας για  να μπει στο φούρνο για ψήσιμο .
      Πάμε να δούμε τώρα το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να  τηρήσουμε :
      Από το βράδυ αφού βγάλουμε το βάζο με το προζύμι από το ψυγείο και το ενεργοποιούμε , το αφήνουμε όλη νύχτα  να διπλασιαστεί . σε θερμοκρασία δωματίου ή για πιο καλύτερα  μέσα στο  φούρνο της κουζίνας ,
      -10:30  π.μ  .ανακατεύουμε για 15 λεπτά  τα υγρά χωρίς το βούτυρο ,με την μισή και παραπάνω ποσότητα άλευριου αφήνουμε να ξεκουραστεί
      -11:00 π.μ αφήνουμε την ζύμη να αναπαυθεί 
      -11:30 π.μ ζυμώνουμε την ζύμη 
      -11:45 π.μ. αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να ανέβει 
      - 2 :15 π.μ.  σχηματίζουμε τα ψωμάκια μας 
      - 2 :30 π.μ. τα αφήνουμε να ανάβουν   
      - 3 :45 π.μ.  Αλείφουμε με το διάλειμμα του αυγού και το νερό και προθερμαίνουμε το φούρνο μας 
      4 :00 π.μ. ψήνουμε για  20 λεπτά 
      - 4 :30  π.μ.  αφού κρυώσει το κόβουμε στην μέση και το απολαμβάνουμε  
       

      ΥΛΙΚΑ:

      1 κούπα χλιαρό γάλα (240ml)  ή  1/2  κούπα κεφίρ και 1/2 κούπα νερό 
      1/3 κούπα ενεργό προζύμι(60 γρ)
      1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
      1 αυγό 
      2 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη 
      1 μεγάλό αυγό (χρησιμοποίησα αυγά χωριάτικα )
      3 και 1/2 κούπες αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  (6 γρ )
      3 κουταλιές  βούτυρο μαλακό ή 45 γρ βούτυρο ( αυτή την φορά δεν είχα να βάλω όλη την ποσότητα και έβαλα 2 κουταλιές 30 γρ και 1 κουταλιά καλαμποκέλαιο 
      1  κρόκο αυγού διαλυμένο με νερό  για το τέλος  
      σουσάμι,( προαιρετικά)

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      •  Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά. 
      • Στον κάδο ενός πολυμιξερ προσθέτουμε το προζύμι , την μαγιά ,το γάλα το αυγό ,τη ζάχαρη , το αλεύρι ..300 γρ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια χαλαρή ζύμη σαν παχύς χυλός , σκεπάζουμε  με μια  μουσκεμένη πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά  
      • Στη συνέχει ,με το γάντζο ζυμώνουμε για 15 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά  το υπόλοιπο αλεύρι 130 γρ ίσως και περισσότερο ανάλογα το μέγεθος του αυγού αλλά  και το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε .Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε 
      • Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αγγίζουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει  λίγο στα χέρια  μας ,δεν θα προσθέσουμε  άλλο αλεύρι  γιατί  θα  κάνει την ζύμη μας πολύ σκληρή συνεπώς και το ψωμάκι μας πολύ πιο σκληρό και καθόλου αφράτο
      • Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα στον αρτοπαρασκευαστή  με  την σειρά των υλικών που περιγράφω  πιο πάνω .
      •  Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό,ξηρό μέρος,ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμμένο στους 30 βαθμούς κα  θα  χρειαστεί έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή.
      •  Θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος εντυπωσιακά! Μόλις φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να την πατήσουμε με το δάχτυλο σπρώχνοντας τον αέρα και αφήνοντας να καταρρεύσει λίγο. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος! Είναι τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις να ξεφουσκώνει!
      •  Βγάλτε την πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και θα μας βοήθεισει να τα πλάσουμε αν προσθέσουμε  λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια  ίσου μεγέθους 120  γρ το καθένα .. Μπορείτε να πάρετε ακριβές βάρος των κομματιών της  ζύμης  χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριά
      •   Δίνουμε σχήμα στα κομμάτια ζύμης το σχήμα της μπάλας .
      •  Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση από χαρτί αντικολλητικό. Καλύπτουμε το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήστε το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον  μισή ώρα, να αυξηθεί, να αναπτυχθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
      •   Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς .Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ένα πυρεξ ή ένα βαθύ ταψί γεμάτο βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε  να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε  τα ψωμάκια να ψηθούν .
        Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και προσθέτουμε λίγο νερό  και βουρτσίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης 
      •  Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι. Ψήνουμε  τα ψωμάκια στο μεσαίο ράφι για περίπου 15 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσό χρώμα 
      • Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φαίνονται  !!!! Και τόσο εύκολα  Ένιωσα σαν ένα πραγματικός αρτοποιός που έκανε αυτά τα .. υπέροχα ψωμάκια .
      • Αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα  για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα  καταναλώσουμε .Είναι καλύτερα όταν είναι ακόμα φρεσκοψημένα και μαλακά, να τα διατηρούμαι αφού  θα παγώσουν καλά σε μια σακούλα τροφίμων ziplock.  
      • Κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό σνακ αφού τα  φρυγανίσουμε με βούτυρο και προσθέσουμε μέλι ή την αγαπημένη μας  μαρμελάδα ή και με το αγαπημένο μας μπιφτέκι κοτόπουλου ή  μοσχαριού
        Αυτά θα ήταν τέλεια για ένα πραγματικό BBQ!
      • Το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά τους δίνει ένα πραγματικό πλούτο σε σύγκριση με το κανονικό ψωμί και τους βοηθά να παραμένουν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν  προλάβω να τα  βγάλω από το φούρνο , για αυτό  φτιάχνω πάντα  2 δόσεις η μια ποτέ  δεν φτάνει πιστέψετε  με !
      *Στις φωτογραφίες εδώ κάτω έχω κάνει τα ψωμάκια μου  με κεφίρ και νερό  200 ml κεφίρ και 50 νερό  και τα έχω αλείψει με γάλα σκέτο
      για αυτό και δεν είναι τόσο γυαλιστερά  όπως οι παραπάνω φωτογραφίες .




      Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
       
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές