ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΖΥΜΑΡΟΠΛΑΣΟΥΜΕ!! Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου!Δεν είμαι Σεφ.Είμαι μια μαμά 2 κοριτσιών 12 και 10.Κλείνω στην κουζίνα μου 12 χρόνια.Αγαπάω την μαγειρική,πιο πολύ μου αρέσει όμως η αρτοποιεία!Έχω περάσει πάρα πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μελετώντας τεχνικές και μυστικά για την παρασκευή της ζύμης.Διάφορα αρτοπαρασκευάσματα από όλο το κόσμο,τα φτιάχνω στην κουζίνα μου και τα δοκιμάζουν τα παιδάκια μου,οι καλύτεροι γευσιγνώστες μου.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΟΥ
Ετοιμάσαμε μια γρήγορη συνταγή με ατομικές μπουγάτσες ,αυτή την φορά με ζυμαράκι όχι δικό μου αλλά από τα ψυγεία των μάρκετ ,Ετοίμασα ένα σχέδιο που μέρες τώρα ήθελα να φτιάξω ,υπέροχες ατομικές μπουγάτσες ένα σνακ που απολαύσαμε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, Είναι ιδανικά για πάρτυ και για ξαφνικούς επισκέπτες ,απογευματινές λιγούρες
Μπορούμε να βάλουμε και κρέμα σοκολάτας ,Μερέντα ,τυριά και αλλαντικά .ότι μας αρέσει ..
Ένα σχέδιο που βρήκα στο διαδίκτυο και κέντρισε την προσοχή να το φτιάξω και εγώ.
Πάμε να δούμε πως τις ετοιμάσαμε παρεούλα ...
ΥΛΙΚΑ:
2φύλλα σφολιάτας
800 ml γάλα φρέσκο(κατα προτείμηση ελαφρύ 2 %)
2 κρόκους αυγών
150 γρ ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστας μας
70 γρ σιμιγδάλι
- Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράση
- Προσθέτουμε και το σιμιγδάλι με το κορν φλάουρ και και το αλάτι , με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα μας
- Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ,το ξύσμα , τη βανίλια και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ και αφού κρυώσει την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά
- Ετοιμάζουμε τις ατομικές μπουγάτσες με το σχέδιο που θα βρούμε εδώ
- Ψήνουμε στους 200 για μια περίπου ώρα.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις συνταγές μου .
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΜΠΕΡΙ
Εκεί υπάρχουν συνταγές που καταχωρούσα εγώ για να τις έχει η μαμά μου ,
Βρήκα την παρακάτω συνταγή για κουραμπιέδες της αγαπημένης μου θείας , αδερφή της μαμάς μου .
Λέω εδώ είμαστε θα την δοκιμάσω ,η θεία μου υπέροχος άνθρωπος και φυσικά από τις καλύτερες μαγείρισσες, σίγουρα η συνταγή της θα είναι από τις πετυχημένες,άλλωστε οι παλιές νοικοκυρές έχουν τις καλύτερες συνταγές είναι εξακριβωμένο αυτό .
Ψάχνοντας όμως για καινούργιες τεχνικές και μυστικά για τον καλό κουραμπιέ στον ίντερνετ έπεσα πάνω σε αυτή εδώ την συνταγή .
Ίδια συνταγή με αυτή που μου έδωσε η θεία μου το 1995 κουραμπίεδες της θείας μου ( πω πω 25 χρόνια ...... πολλά δεν είναι .. ?), η μόνη διαφορά τους ότι δεν έχει την κανέλα .αλλά πρόσθεσα φιστίκια αιγίνης ολόφρεσκο που μου έφερε μια φίλη μου και μερικά κραμπερι που άφησαν οι μικρές μου στο ντουλάπι ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μου .💖👪
500 γρ βούτυρο αγελαδινό και αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος (έβαλα φρέσκο από τοπικό τυροκομείο) σε θερμοκρασία δωματίου
70-90 γρ. ζάχαρη αχνή
20 γρ μπεικιν πάουντερ
250 γρ φιστίκια αιγίνης με την φλούδα
800 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 βανίλιες -ζάχαρη με άρωμα λεμόνι🍋
ζάχαρη αχνή για επικάλυψη
Εκτέλεση :
- Ετοιμάζουμε τα φιστικια αιγίνης τα καβουρδίζουμε σε φούρνο στους 120 βαθμούς ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για όχι πολύ ώρα ίσα να πάρουν ένα χρωματάκι και να βγάζουν το λαδάκι τους και στην συνέχεια αφού κρυώσουν με το μαχαίρι τα κόβουμε στα 3 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα δύο είδη βουτύρου και τα χτυπάμε μέχρι να και να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα , το αυγό και το τσίπουρο και το ξύσμα .
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι λίγο - λίγο έτσι ώστε να ελέγχουμε να μην μας σφίξει πολύ η ζύμη και το μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα φυστίκια και τα κράμπερι και τελειώνουμε το ζύμωμα με μια σπάτουλα και στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά ελαφρά Αφήνουμε λίγο την ζύμη μας το ψυγείο καλυμμένη με μια μεμβράνη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, σε μικρές μπαλίτσες ίσου μεγέθους 30-35 γρ το καθενα και με το δάχτυλο τους πατάμε ελαφρά να κάνουν μια μικρή λακκούβα ή τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα που μας αρέσουν και τους βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς για 20-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος πάντα του κουραμπιέ μας σε φούρνο με αντιστάσεις .θέλουμε να πάρουν ένα ξανθό χρωματακι ..μόνο ..να μην ξεροψηθούν ..και σκληρίνου
- Βγαζουμε από το φούρνο τα κουραμπιεδάκια και αφού κρυώσουν 3-4 λεπτά μεταφέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν εντελώς και τους βουτάμε σε μπολ με άχνη και μετά τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη-ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα ή κουτί
- Λίγα μυστικά που θα μας βοηθήσουν ..
2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’
3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.
4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.
5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή
6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.
7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.
8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.
9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Χτυπάμε στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι ,και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020
ΣΟΚΟΛΑΤΑ ..ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Σοκολατένια μπισκότα - cookies με αμύγδαλα |
Υγρό κέικ σοκολάτας |
Σοκολατένια muffins |
Διπλοσοκολατένια cookies με αμύγδαλα |
Τρουφάκια της ανακύκλωσις |
Χριστουγενιάτικα χιονισμένα ελατακια |
Νηστίσιμες καριοκες |
Σοκολατένιες τρούφες |
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020
ΚΕΙΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΥ ΜΕ ΚΕΦΙΡ
Ο χειμώνας είναι εποχή του χρόνου που μου αρέσει, μπορεί να είναι κρύος, ο χειμώνας μπορεί να είναι μελαγχολικός. Ο χειμώνας μπορεί να είναι μακρύς και για πολλούς είναι βαρετός και μονότονος .
Αλλά ο χειμώνας για μένα έχει για μένα τα καλύτερα ..... ναι εχει και πιο νόστιμα φρούτα, πορτοκάλια, λεμόνια ,μανταρίνια, μήλα είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή!
Ακριβώς όλα αυτά ,τα εσπεριδοειδή και τα αγοράζω πάντα φρέσκα από την λαϊκή της γειτονιάς μου ,τα μανταρίνια είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδή, αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που βγάζει όταν το κόβω, όλο αυτό το άρωμα.....δεν μπορώ να αντισταθώ ,το έφτιαξα ένα κέικ όλο γεύση και αρώματα ...Εχω φτιάξει κέικ λεμονιού με κεφίρ, Απλό κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι ,Κεικ μήλου με χυμό πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το βούτυρο, τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου , το ξύσμα,τις βανιλίνες και το χυμό και με το κεφίρ ή γιαούρτι
- Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι στερεά υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα .
- Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 20-30΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και στην συνέχεια το περιχύνουμε με το γλάσο ,(χτυπάμε το χυμό μανταρινίου με τη ζάχαρη άχνη να λιώσει και να γίνει μια κρέμα)