Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

" Η ΠΟΥΤΙΓΚΑ ....."






Μεγάλωσα σε ένα χωριό κοντά στον Τύρναβο,σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή της οικογένειας μου..γιορτή Χριστουγέννων,πάσχα,αρραβώνες,ονομαστικές  γιορτές, γενέθλια ...βρίσκαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε από το γνωστό ζαχαροπλαστείο Τυρνάβου την πολυφημισμένη πουτίγκα και να  την απολαύσουμε  .
  Τι να πρώτο γράψω για το παντεσπάνι...την υπέροχη κρέμα...την τρως και   μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ...
 Το καλοκαίρι που μας πέρασε πήραμε πάλι την πουτίγκα  από το γνωστό ζαχαροπλαστείο..είχαμε ένα  λόγο για  να γιορτάσουμε στην οικογένεια  μου .. ιδού και η πουτίγκα που κατασπαράξαμε ....υπέροχη... μοναδική...
Πριν λίγα  χρόνια όπως  λέω και  εδώ το 1995 μια  φίλη  από Φλώρινα  η  Άννα  μου  έδωσε  την  συνταγή αυτής της  πουτίγκα .. με μια εύκολη και γευστική κρέμα  η  καρυδόπιτα  της .. δεν την αλλάζω  με  καμία , εύκολη και πολύ νόστιμη .. το σιρόπι της μπορώ  να  το αρωματίσω με ότι θέλω ..από  βανίλια ..μέχρι  και κονιάκ ανάλογα τα  γούστα μας ..
Όμως  εγώ όλα  αυτά  τα  χρόνια  πάντα έψαχνα και ρώταγα  φίλους  και γνωστούς που  είχα  στον  Τύρναβο αν  γνώριζαν τα  υλικά  και την παρασκευή  της υπέροχης  κρέμας  ..όμως  αυτό είναι  ένα  μυστικό που το κρατάνε  καλά  κρυμμένο οι ζαχαροπλάστες  της  περιοχής ..
Μια  φίλη  μου η  Eυγενία η οποία  μένει  στην περιοχή .....μου έδωσε  αυτή την συνταγή της κρέμας .. και στις 21 Νοεμβρίου είπα  να  την φτιάξω .. είχαμε πάλι ένα καλό λόγο να  το γιορτάσουμε στην οικογένεια μας  την ονομαστική εορτή της μεγάλης  μου κόρης .. Πάμε  να την φτιάξουμε παρέα ...
 ΥΛΙΚΑ :

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ 
6 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1 και  1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ
1 κουταλιά  βούτυρο για  την  φόρμα
μισό κουταλάκι του γλυκού  κανέλα
μισό κουταλάκι  του γλυκού  γαρύφαλλο  (προαιρετικά )

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια  να είναι χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε  σε ένα μπολ με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο. 
 
  • Ρίχνουμε  μέσα στους κρόκους τη μισή μαρέγκα, ανακατεύουμε  απαλά  και προσθέτουμε  τα στερεά υλικά (αλεύρι,καρύδια).Προσθέτουμε  και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε   απαλά  πάντα με σπάτουλα.
  • Βάζουμε  το μείγμα σε βουτυρωμένη αποσπώμενη φόρμα για κέικ 22-24 και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά.
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Περιχύνουμε  την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι .
Αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι . 

 ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια και λίγη  φλούδα  από λεμόνι
1  ξύλο  κανέλας 
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι , και το βράζουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά.


 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΡΕΜΑ :
  
1 λίτρο γάλα φρέσκο 
200-220 γρ.ζάχαρη ανάλογα το πόσο γλυκιά  την θέλουμε 
90 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
10 γρ κόρν φλάουρ
2 βανίλιες-ζάχαρη  με  άρωμα λεμόνι   
4 κρόκους αυγών ( μικρά σε μέγεθος  φρέσκα χωριάτικα )
1 κουταλιά  σούπας βούτυρο 
1 πρέζα αλάτι  
200  ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) παγωμένη  
λίγα  καρύδια  για  το  τέλος  .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε  ένα  μπολ  ρίχνουμε η ζάχαρη, το κοσκινισμένο  αλεύρι, το κόρν φλαουρ , το αλάτι. Σε µια άλλη µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα( εγώ έβαλα φρέσκο από το ΘΕΣ /ΓΑΛΑ που έχουμε στην πόλη μας ) σε µέτρια φωτιά και προσθέτουμε σε αυτή τη ζάχαρη και το αλεύρι,ανακατεύουμε  συνέχεια να  μην σβολιάσει  η κρέμα  μας .
  • Μετά ρίχνουμε τους κρόκους ελαφρώς χτυπηµένους και τη βανίλια και βράζουμε σε µέτρια φωτιά µέχρι να πήξει, ανακατεύοντας µε  τον  αυγοδάρτη. συνεχώς  μέχρι  να δέσει  η κρέμα μας  και  να αρχίζει  να κοχλάζει , αυτό  θα μας   πάρει  σχεδόν  15   λεπτά περίπου  ,  θέλουμε  να  δέσει  καλά  η κρέμα  μας Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει,και ρίχνουμε το βούτυρο , ανακατεύοντας µε έναν αυγοδάρτη δυο-τρεις φορές για να µην πιάσει κρούστα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και  την  αφήνουμε  εκεί  να  κρυώσει  και  την  σκεπάζουμε με  μια  διάφανη  μεμβράνη  να  μην  πιάσει  κρούστα  και  την  ξεχνάμε για  3-4 ώρες στο ψυγείο     
  •  Βγάζουμε την κρέμα  από  το  ψυγείο αν   θέλουμε  την  χτυπάμε  με  το  μίξερ 2-3 λεπτά    , αυτό  θα  την κάνει πιο αφράτη  .
  • Χτυπάμε σε ένα  µπολ την κρέµα γάλακτος µε µίξερ χειρός σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε  την  σαντιγί στην κρέµα και ανακατεύουμε με   το  μίξερ πάλι  ένα-δύο λεπτά 
  •   Απλώνουμε την κρέµα επάνω στην καρυδόπιτα με  μια  σπάτουλα  και με  λίγη  σαντιγί  που  έχουμε  κρατήσει την στολίζουμε όπως  μας  αρέσει και πασπαλίζουμε με χοντροκοµµένα καρύδια,ή ψημένο φυλέ αμυγδάλου και  με  κεράσι  γλυκό του  κουταλιού και την βάζουμε  στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει και να σφίξει..Όσο περισσότερο  μένει στο ψυγείο τόσο  καλύτερη  γίνετε. 
  •  Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο  και  το  απολαμβάνουμε  !
                                                                              Καλή  μας  όρεξη  !!








                                                                               
Καλη σας όρεξη !!!

                                                                             και Καλή επιτυχία  !!!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

COOKIES ME TAXINI ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ


 Ψάχνοντας  στο  ίντερνετ  για  μια  συνταγή  cookies  με  βρώμη  για   τα  παιδάκια  μου , έπεσα  πάνω σε  αυτή  την  υπέροχη συνταγή  συνδυάζει  .. βρώμη και ταχίνι και είπα  και εγώ  να  προσθέσω λίγο μέλι  και  αμύγδαλα .. Η θρεπτική αξία του ταχινιού συνδυάζεται μ’ αυτήν των νιφάδων βρώμης και την απολαυστική σοκολάτα και  το  μέλι  και  τα  αμύγδαλα  χαρίζουν ενέργεια και τόνωση. Έτσι η γλυκιά ατασθαλία μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ενεργειακό σνακ για μικρούς και μεγάλους!









ΥΛΙΚΑ  :
30 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου   
80 ml  λάδι ή βούτυρο ότι θέλετε 
¼ κούπας ταχίνι (60 γρ)
½ κούπα καστανή ζάχαρη (100-110 γρ )
1/4 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική  ή μέλι
1 κουταλιά  σούπας μέλι
1 βανίλια -ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι
1 αυγό
1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155  γρ )
1 κούπα νιφάδες βρώμης, αλεσμένες σε πούδρα (90 γρ ) και  ακόμα 30  γρ
2 κ.γλ. κορν φλάουρ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
1 συσκευασία κουβερτούρα σε σταγόνες (100 γρ )
50g κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1/4  τριμμένα αμύγδαλα 


  ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν πούδρα και τις αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι,το μέλι και το ταχίνι και τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν,3 με 5 λεπτά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να υγρανθούν και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
 

4. Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 30g) και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν 5cm απόσταση μεταξύ τους.(Δεν χρειάζεται να πλάσουμε λείες μπαλίτσες ζύμης.
Όταν τα κομμάτια της ζύμης έχουν ανώμαλη και τραχιά επιφάνεια,ταcookies αποκτούν πιο ελκυστική εμφάνιση όταν ψηθούν .
5. Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούμε τα cookies σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο. Εγώ δεν πρόλαβα  να  τα αποθηκεύσω φαγώθηκαν μέσα σε  μια  μέρα  από  τα παιδάκια μου αλλά και εμάς  τους  μεγάλους  .  Τρώγονται όλες  τις  ώρες  και ακόμα  για το πρωινό κολατσιό των  παιδιών  στο  σχολείο .

Την  υπέροχη  συνταγή  αυτή  την  πήρα   από εδώ  και εγώ έβαλα  την πινελιά  μου όπως πάντα

 * Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα ,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε  πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να  ψήνονται  λόγου της θερμότητας .
΄Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,θα  δούμε 'ότι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς  τα  βγάζετε  τόσο πιο  μαλακά μπισκότα  θα έχετε .


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΖΕΒΡΑ ΤΗΣ Areti Vardaka



 

ΥΛΙΚΑ
  • 5 αυγά μεγάλα
  • 1 κoύπα καλαμποκέλαιο (240ml)
  • 2 κούπες ζάχαρη όχι γεμάτες 
  • 2 και 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (240ml)        
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού,
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι  
  • 1/4  κουταλάκι αλάτι
 Για  τη  σοκολάτα
  • 3 κουταλιές της σούπας κοφτές (20 γρ) σκόνη κακάο
  • 30  ml   γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  1. Αρχικά θα  λαδώσουμε ένα  στρογγυλό ταψί 22- 24 cm  για κέικ  και  στον  πάτο  θα  βάλουμε λαδόκολλα . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς  Κελσίου 
  2.   Kοσκινίζουμε  το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε  ελαφρά μαζί όλα   τα ξηρά συστατικά μας , το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο με το γάλα και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη  και  το κάνουμε  μια  κρέμα  σοκολάτας .  
  4. Ανακατεύουμε το λάδι  με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε και  την  βανίλια.  
  5. Με το μίξερ σε χαμηλή,  προσθέτουμε σταδιακά το  χυμό  και το αλεύρι λίγο λίγο και  χτυπάμε   να  ενσωματωθεί  
  6. Παίρνουμε 2 και  1/2 φλιτζάνια   από  το  μείγμα  μας και  προσθέτουμε  την  κρέμα  σοκολάτας  και τα ανακατεύουμε να  ενσωματωθούν    .
  7. Παίρνουμε από το λευκό μείγμα  μια  μεζούρα   των  ¾ της κούπας και ρίχνουμε  στο  κέντρο της φόρμας και αυτό θα απλώνει μόνο του (δεν  το  βοηθάμε  εμείς  καθόλου  να  απλώσει  ..  το κάνει  αυτό  μόνο  του )
    Παίρνουμε μετά  μαι  μεζούρα  1/2  της  κούπας από το μείγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι . Περιμένουμε λίγο να απλώσει. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα  μας  με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θα το επαναλάβουμε 5 φορές με την 1/2  της  κούπας κακάο και 6 φορές με τα ¾ της κούπας λευκό μείγμα, ρίχνοντας πάντα κέντρο της φόρμας και περιμένοντας λίγο για να απλώσει. Τελειώνουμε με λευκό μείγμα.
    Εάν δεν έχουμε  την υπομονή να κάνουμε  αυτά τα στρώματα απλά προσθέτουμε  το μισό από λευκό  μείγμα  μετά το κακάο και  μετά ξανά το υπόλοιπο λευκό  μείγμα  και  με ένα μαχαίρι ή πιρούνι ανακατεύουμε για να δημιουργήσουμε  το σχέδιο το μαρμάρου)
  8. Ψήνουμε  για 50-60 λεπτά και κάνουμε  το πείραμα με  την οδοντογλυφίδα δηλαδή βουτάμε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο και  πρέπει  να  βγαίνει καθαρή , τότε  είναι έτοιμο .
  9. Βγάζουμε  από το φούρνο και αφήνουμε  να κρυώσει για 15 λεπτά σε σχάρα να κρυώσει  και  το  βάζουμε  πάνω σε σχάρα  
  10. Σερβίρουμε  όπως είναι ή το γαρνίρουμε  με γλάσο σοκολάτας.
Tη συνταγή  την  πήρα  από  την  αγαπημένη  μου  φίλη στο  Facebook  Areti Vardaka     



Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΨΩΜΑΚΙ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

             Μετά από τα μπισκοτάκια  Λεοπάρ και Ζέβρα φτιάξαμε μαζί με τα κοριτσάκια μου και "ψωμάκι  καμηλοπάρδαλη.. "Κοίτα μαμά αυτή την  φωτογραφία.......θα μας φτιάξεις αυτό ζωάκι .....ζυμαρένιο... όμως και όπως  θα ξέρετε δεν χαλάω χατίρια..το  ετοίμασα .. Πάμε να το   φτίαξουμε : 



 

ΥΛΙΚΑ: 

380-400 γρ αλεύρι για ψωμί

 60-80 γρ ζάχαρη

 1 κουταλιά σούπας μέλι  

1 / 2 κουταλάκι αλάτι 

20 γρ βούτυρο 

1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά 

1 βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι  

250 ml φρέσκο ​​γάλα

         20 γρ σκόνη κακάο 

15  ml  φρέσκο ​​γάλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

  •   Ανακατεύουμε το αλεύρι αφού  πρώτα το  έχουμε κοσκινίσει, τη  ζάχαρη και το  μέλι  και τη μαγιά σε ένα μπολ και  ανακατεύουμε,προσθέτουμε  το χλιαρό γάλα,το αλάτι  και ζυμώνουμε μια ζύμη  μαλακιά και απαλή στην υφή.   Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι σχηματίσουμε μια ζύμη απαλή και λεία.(εγώ χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευστή και το ζύμωσα εκεί για 15 λεπτά).

  • Αφαιρούμε από τη αρχική ζύμη 235 γρ και την τοποθετούμε σε ένα άλλο καθαρό μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί.Προσθέτουμε στην ζύμη που μας έχει μείνει το κακάο σκόνη και το γάλα συνεχίζουν να ζυμώνουμε μέχρι να  έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη και την αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της 

  •  Χωρίζουμε την άσπρη ζύμη σε 1 κομμάτι 76 γρ και 3 κομμάτια  των 53 γρ (76+53+53+53=235) και τα κάνουμε στρογγυλες  μπαλίτσες και στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σοκολάτας,σε  4 ίσα κομμάτια (συγχωρέστε με εδώ εγώ δεν τα  ζύγισα ....  μου σταμάτησε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας  μου και  δεν μπόρεσα να τα ζυγίσω). 

    Χρησιμοποιούμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σοκολάτας σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα, που θα το τυλίξουμε σε ρολό.Χρησιμοποιούμε πάλι ένα πλάστη και ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα.Τοποθετούμε τη ζύμη σοκολάτας πάνω στην άσπρη ζύμη και τυλίγουμε τη ζύμη σοκολάτας με το άσπρο ζυμάρι σχηματίζοντας ένα ρολλάκι,

    • Ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας σε 26-28 εκατ. καθένα ρολό και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε.

  •     Διαιρούμε κάθε ζύμη σε δύο τμήματα.και σε μια αντικολλητική φόρμα πρώτα στοιβάζουμε  τα 3 μικρά κομμάτια ζύμης  και από πάνω  τα 2 μεγάλα κομμάτια ζύμης και από πάνω με το υπόλοιπο 3 μικρά ζύμη.(συγχωρέστε με εγώ δεν τα ζύγισα .... μου σταμάτησε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας μου  και δεν μπόρεσα να τα ζυγίσω και η φόρμα μου είναι μικρή στο βάθος και δεν  ακολούθησα την σειρά που σας  γράφω) Τα αφήνουμε να φουσκώσει  η  ζύμη  30-45 λεπτά 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο,συνεχίζουν ψήνουμε για 25 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι έχει   διαφορά, παρακαλώ να ρυθμίσετε τη  θερμοκρασία και το χρόνο ανάλογα με το φούρνο σας. 
 Μόλις γίνει το ψωμάκι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το  αναποδογυρίζουμε, σε σχάρα και  το αφήνουμε  να  κρυώσει  για  να  μπορέσουμε  να  το  κόψουμε σε φέτες. 

                                                                              Καλή επιτυχία!!
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

CΗOCOLATE MARBLE BREAD

 
 

ΥΛΙΚΑ
Κάνει ένα μικρό καρβέλι
ΦΥΛΛΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
20  γρ  αλεύρι για όλες  της  χρήσεις
50  γρ  ζάχαρης
1 ασπράδι μεγάλου  αυγού
80  ml γάλα
18  γρ σκόνη κακάο
15 γρ βούτυρο
μια  πρέζα  αλάτι
μια χούφτα    ψιλλοκομμένα   καρύδια


ΓΙΑ ΤΗΝ   ΖΥΜΗ
270 γρ αλεύρι για ψωμί  ίσως   λίγο  περισσότερο  ..
30 γρ  αλεύρι που φουσκώνει μονο  του  
8  γρ  ξερή μαγιά ή  25 γρ  νωπή μαγιά
15 γρ  γάλα σε σκόνη ή 15ml  γάλα  εβαπορέ
70  γρ ζάχαρη 
4,5 γρ   αλάτι       (3/4 κουταλάκι του γλυκού)
125  γρ φρέσκο γάλα  χλιαρό
1 κρόκο  μεγάλου  αυγού
75  γρ χτυπημένη  κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΦΥΛΛΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

  1. Ανακατεύουμε σε  ένα μπολάκι τη ζάχαρη και το αλεύρι  στο ασπράδι μέχρι να γίνει λείο σαν  κρέμα 
  2. Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και  βάζουμε  στη  φωτιά μέχρι σιγοβράζει.
  3. Προσθέτουμε το κακάο -σκόνη στο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι  να λειώσει .
  4. Προσθέτουμε  το  μείγμα  ασπράδιού    στο  μείγμα κακάο  - γάλα και ανακατεύουμε  σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να  γίνει  παχύ 
  5. Προσθέτουμε  και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι ενσωματωθούν.Αφού κρυώσει λίγο   ρίχνουμε και τα καρύδια  μας
  6. Αφήνουμε το να κρυώσει. Τοποθετούμε  σε μια μεμβράνη τροφίμων και το απλώνουμε  σε σχήμα τετράγωνο (περίπου 14cm x 14 εκατοστά). Διατηρούμε  στο ψυγείο πριν τη χρήση. 

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΖΥΜΗ
  1. Βάζουμε  όλα τα υλικά στον αρτοπαρασευαστή . 
  2.  Επιλέγουμε  το πρόγραμμα   για  ζύμη να ζυμώνουν και αφήνουμε να φουσκώσει  περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.  Mια αφράτη  και  μαλακή ζύμη .
  3. Αν το κάνουμε  με το χέρι , κοσκινίζουμε  το αλεύρι  και διαλύουμε την μαγια  στο χλιαρό γάλα .κάνουμε   μια  λακούβα και προσθέτουμε  την διαλυμένη  μαγιά , τον κρόκο  αυγού ,  την ελαφρά  χτυπημένη κρέμα  γάλακτος, την ζάχαρη ,το αλάτι και  ζυμώνουμε  , θέλουμε μια  ζύμη μαλακία  και αφράτη  που να μην κολλάει  στα χέρια  μας . Την  σκεπάζουμε   και την αφήνουμε  να φουσκώσει για μια 1με 2  ώρες  μακριά  απο ρεύματα
  4. Βγάζουμε   την  ζύμη και την πατάμε λίγο .  Ανοίγουμε  τη ζύμη   σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας  από το κέντρο προς τις άκρες για να σχηματίζουμε  ένα παραλληλόγραμμο (περίπου 45 x 20cm). 
  5. Bάζουμε   το φύλλο  σοκολάτας  και αφήνουμε   κενό στη ζύμη έτσι  ώστε να μην  βγεί έξω  η σοκολάτα . Διπλώνουμε τη ζύμη  3 φορές ,και την ανοίγουμε  σε παραληλόγραμμο  με τον  πλάστη  με προσοχή μην μας βγεί  η σοκολάτα  μας
Επαναλάμβανουμε το βήμα 2      εαν θέλουμε καλύτερο  αποτελεσμα  τρεις φορές. αφηνοντας το  για 30 λεπτα  καλυμμένο με  διαφάνεια να μην ξεραθεί . στο φυγείο 
  1. Τέλος,  ανοίγουμε ζύμη   μας   παλι  σε  χοντρό   φύλλο 15 εκατ  x 30 εκατ . Κάνουμε  μια τομή στη μέση , αφήνοντας 2 εκατ   περίπου άκοπα.  και   πλέκουμε κοτσίδα.
  2.  Τοποθετούμε την πλεγμένη ζύμη -καρβέλι σε φόρμα με λαδόκολλα και αφήνουμε τήν ζύμη σκεπασμένη μέχρι το ζυμάρι μας να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Μετά το περνάμε με γάλα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
  3. Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε το ψωμί να κρυώσει πριν το κοψουμε .
    ***Τα υλικά  είναι  για μικρή  στενόμακρη φόρμα , αν έχετε πιο μεγάλη  θα κάνετε  διπλή  δοση !***

     *ΤΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ  ΔΙΕΦΥΓΕ  ΝΑ ΒΓΑΛΩ  ΤΗΝ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΎΜΗ  ΚΑΘΕΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ  1-2 ΕΚ  ΑΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΛΕΚΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΠΛΕΞΟΥΔΑ .. ΑΜΑ  ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΑ  ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ   ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ  ΞΕΧΝΑΣ
    *ΑΦΗΣΤΕ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ  ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΚΑΛΑ  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΜΈΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 










    Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

    Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ .. ΜΕΛΟΨΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ



    ΧΡΙ ΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2014  Σχολικές  διακοπές   ..Η   αγαπημένη μας   νηπιαγωγός  Κυρία  Βάσω από το νηπιαγωγείο  μας έφτιαξε  το  Ρούντολφ    σε χάρτινο  ποτηράκι ...  Ε  να μην  φτιάξει  και  η μανούλα    μας  κάτι   ...Και  ενώ   τραγουδούσαμε   όλη  μέρα   το   τραγουδάκι :

    Ρούντολφ το ελαφάκι
    με καρδούλα ταπεινή..
    σαν πέφτει το βραδάκι
    έχει μύτη φωτεινή.

    Οι φίλοι του λαμπιόνι
    τον φωνάζουν και γελούν
    τη μύτη του στο χιόνι
    κρύβει, όταν του μιλούν.

    Όμως μια πρωτοχρονιά
    είπε ο Άϊ Βασίλης...
    "Ρούντολφ, είσαι εσύ σοφός
    έχεις μέσα σου το φως".

    Τα ελάφια στο κοπάδι
    χαμηλώσανε τ’ αυτιά
    τώρα απαλή σαν χάδι
    είναι όλων η ματιά.

    Από τότε και κάθε καινούρια χρονιά
    του έλκηθρου πρώτος τραβά τα σκοινιά...
    Ο Ρούντολφ οδηγεί
    τον Άϊ Βασίλη στη γη!  

    Μου  λέει   η  μικρή  μου  κόρη    μαμά   έχω  ποτηράκι    Ρούντολφ.. μήπως  μπορείς  να μας κάνεις   και  μπισκοτάκια    Ρούντολφ ..  Και  εγώ  δεν  χαλάω  χατίρια   ψάχνω  και  βρίσκω   ένα   βιντεάκι ..  ,,Πάμε   να  φτιάξουμε   παρέα   ....



    ΥΛΙΚΑ

    500 γρ αλεύρι
    170 γρ  ζάχαρη
    200 γρ μέλι
    100 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
    1 αυγό
    1 πρέζα αλάτι
    2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
    1 κουταλάκι  του γλυκού  μπαχαρικά ( γαρίφαλο , κανέλα  ,  μοσχοκάρυδο )
    1 /2κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Βάζουμε τη  ζάχαρη και το μέλι στο τηγάνι  και διαλύουμε  πάνω από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε   τα μπαχαρικά   
    •  Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε  το αλεύρι, ανακατεύουμε το βούτυρο που το  έχουμε   κόψει  πρώτα   σε κύβους,  το  αυγό, ρίχνουμε  τη μαγειρική σόδα,το κακάο.      
    • Όλα τα ζυμώνουμε με το χέρι. Σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μείγμα   τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά .
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη, μέχρι να είναι σταθερή και ελαστική.    Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων  και  την  αφήνουμε  στο ψυγείο τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες.  Η συμβουλή μου είναι να το αφήσουμε  τουλάχιστον 1-2 ημέρες στο ψυγείο. Αν αφήσουμε λίγες μέρες στο ψυγείο δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι  στη ζύμη  όταν  τα πλάσουμε , η επιφάνεια θα είναι πολύ ομαλότερη.
    • Στη συνέχεια,  πασπαλίζουμε με αλεύρι το πάγκο μας  ζαχαροπλαστικής και  παίρνουμε ζύμη και  επάνω  βάζουμε   μια  λαδόκολλα   και την ανοίγουμε σε φύλλο  με πάχος περίπου 0,5 cm. και με  φόρμες  κόβουμε  μπισκότα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με ένα χαρτί  ψησίματος
    • Ψήνουμε  για περίπου 15-20 λεπτά. στους 200 βαθμούς. Μετά το ψήσιμο, να κρυώσουν σε μια σχάρα, στη συνέχεια, αποθηκεύουμε  σε ένα αεροστεγές κουτί.
    • Διατηρούνται  μέχρι και  δύο εβδομάδες,  μαλακά
    ΛΑΣΟ  ΑΣΠΡΟ   ΚΑΙ   ΚΑΦΕ   ΓΛΑΣΟ  :

    1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
    Κρέμα γάλακτος (μερικές κουταλιές της σούπας)
    ΜΙΑ  ΚΟΥΤΑΛΙΑ   ΑΠΟ  ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ   ΓΛΑΣΟ   ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΦΕ    ΓΛΑΣΟ   ΘΑ  ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
    Ρίχνουμε  ζάχαρη στο πιάτο, ρίχνουμε σταδιακά την κρέμα  γάλακτος , και ανακατεύουμε .  Να έχει  λεία υφή ελαφρώς, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί  σε μα σύριγγα . Αν προσθέσουμε μερικές σταγόνες χυμό από τα κεράσια ή σμέουρα,  γίνετε  ροζ  το γλάσο  μας.

    ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ  ΓΛΑΣΟ:
     50  γρ  μαύρη σοκολάτα
    3 και 1/4 φλιτζανιού   ζάχαρη   άχνη
    2,5 κουταλιές της σούπας κακάο
    2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
    1/3 φλιτζάνι νερό
    1 εκχύλισμα βανίλιας

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Κόβουμε την  σοκολάτα σε κομμάτια και λιώνουμε   σε ένα  μπέν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. 
    •   Κοσκινίζουμε  τη ζάχαρη και το κακάο σε ένα μπολ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι και το νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη,το εκχύλισμα βανίλιας και λίγες σταγόνες του ζεστού νερού, αν χρειαζόμαστε. 
    • Επειδή  συμπυκνώνεται γρήγορα,  για να κρατήσει  βάλτε   το μπολ σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό.( μπεν μαρί)
    • Διακοσμούμε  τα   μελόψωμα  σύμφωνα   την  φαντασία μας!
    • ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ                   και                        ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  !! 

    Σαν  πρώτη   φορά  που  τα φτιάξαμε    ..  κάτι  καταφέραμε  .. δεν είχαμε  και  τα  κατάλληλα  εργαλεία .. αλλά  την  επόμενη  φορά  που  θα   τα   πάμε  ακόμα  πιο  καλύτερα.. από  εδώ  πήρα  με  την  ιδέα   για τον     .Ρουντολφ



     Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!