Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ


ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ για ένα γόνιμο  και πλούσιο σε συγκομιδή έτος . ..γιορτάζει...




   1  Φεβρουαρίου .
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


 Αυτό τον καιρό στον κάμπο του χωριού που μεγάλωσα γίνετε ο κλάδος στα αμπέλια.   

Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες.  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. σε λίγες μέρες τον Άγιο Τρύφωνα 1 Φεβρουαρίου είναι προστάτης των αμπελουργών,αμπελιών και γεωργών ..
Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγετε στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με  ότι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..


Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
 Yγρά 250 ml 
Aλευρα 140 γρ

ΥΛΙΚΑ :

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500  ml )
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50-60 γρ) 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 500 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ )
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά
  • ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ:
  • 50 γρ αλεύρι 
  • 50 γρ αλάτι  
  • 3 κουταλιές νερό περίπου κάνουμε μια ζύμη  απαλή ..την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα ..αν θέλουμε σε ένα κομμάτι βάζουμε λίγη κακάο όπως εγώ 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά
    • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
    •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Σε ενα ταψι 28 εκατοστών βαζουμε λαδοκολα και λιγο βούτυρο στα πλαινά.
    • Η άν θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμάκι το ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες μοιράζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια το ένα λίγο μικρότερο και το μεγαλύτερο κομμάτι το μοιράζουμε σε δύο μικρότερα. Και συμφωνα με τις φωτογραφίες ετοιμάζουμε το ψωμάκι 
  • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστει όγκο (περίπου 30 λεπτά). 
  • Στο τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα ή σκατό γάλα αν θέλουμε να πάρει ωραίο χρώμα .
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους190 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσει.
*Όσο η ζυμη μας ξεκουράζεται ετοιμάζουμε την ζυμη που θα κάνουμε την διακόσμηση. την αφηνουμς 10 λεπτά και στην συνέχεια  ετοιμαζουμε τα φύλλα και τα τσαμπιά. 
*Βάλτε την ζύμη σε ταψί όχι μεγαλύτερο από 28 έκατ ..όσο πιο μικρό τόσο πιο φουσκωτό και αφράτο το ψωμάκι μας ..εγώ έκανα το λάθος να το βάλω σε 30 εκατ ταψί και δεν μου  έγινε όπως το ήθελα ..



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!


Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Αυτή την φορά ετοιμάσαμε παρέα με τα κοριτσάκια μου πεινιρλι με κιμά ...ναι καλά διαβάσατε κιμά που περίσεψε από  το παστίτσιο που έφτιαξα για το τραπέζι τις Κυριακής .Πάντα θα κάνω κιμά περισσότερο από την ποσότητα που χρειάζομαι ...και αυτό γιατί θέλω να το έχω στο ψυγείο _καταψυξη έτοιμο μαγειρεμένο και όταν θέλω να τον χρησιμοποιήσω χωρίς να να ξοδέψω χρόνο για να τον μαγειρέψω ..τον ξεπαγώνω  στην συντήρηση και το πρωί θα τον μαγειρέψω όπως θέλω είτε με ζυμαρακι ,είτε με μακαρονακια αγαπημένα ..ή Κιμαδοπιτάκια ακόμα και Μελιτζανόπιτα με κιμά ΚαιΠρασόπιτα με κιμά
Αν θέλετε να το ετοιμάσετε και εσείς φτιάξτε την δική σας αγαπημένη σας συνταγή για κιμά και λίγη μπεσαμέλ πάρτε και τα αγαπημένα σας κίτρινα τυριά και φτιάξτε την παρακάτω υπέροχη ζ
ζύμη...έτοιμα τα πεινιρλί.
*Ο κιμάς να σας πω πρέπει να μην έχει υγρά να είναι μόνο με το λαδακι του ,και πριν τον προσθέσουμε στην ζύμη πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι πάνω στην ζύμη .να ρουφήξει τα τυχόν υγρά...
Ανακατεύουμε τον κιμά με την μπεσαμέλ .(την θέλουμε σφιχτεί) και τα προσθέτουμε στην ζύμη όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
Εγώ στην μπεσαμέλ και στον κιμά προσθέτω και μια δυο κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι  και έπειτα πάνω στην ζύμη με τον κιμά προσθέτω το μιξ από κίτρινα τυριά  που λιώνουν ..  


Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
 Yγρά 240 ml 
Άλευρα 140 γρ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

  • 2 και φλιτζάνια ζεστό (480 ml )
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα (60γρ)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  •  25 γρ μέλι  
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (20 γρ)
  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο (80 γρ )
  •  500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
  • 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό και λίγο ακόμα για το άνοιγμα της ζύμης ..


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια  μου. 
    • .Βάζουμε στο κάδο του το γάλα,το νερό,το μελι ,την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο -λίγο και αφήνουμε για το τέλος το  μισό φλιτζάνι ,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι ελιάς) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και  μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια  μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο  φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το 60ml γάλα, αφήνουμε για 10 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη αναλογα με τα ταψιά μας .και προχωράμε στην κατασκευή της πίτσας ή πεινιρλί








    Μέχρι 
    την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

    ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΗΛΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ



    Αγαπημένη μαρμελάδα για το χειμώνα ,μπορούμε αν θέλουμε να της προσθέσουμε και άλλα αρώματα ,όπως γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο .Πάμε να την φτιάξουμε ...

    ΥΛΙΚΑ:

    1 κιλό μήλα κόκκινα και πράσινα αν σας αρέσουν κάνουν πιο αρωματική την μαρμελάδα  καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες λεπτές όχι ολόκληρα ..

    650 _700 γρ ζάχαρη

    2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι 

    2 βανίλιες 

    1 ξύλο κανέλας

    1/2 κούπα νερό

    1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι η σαγκουινια θα δώσουν τέλειο χρώμα στην μαρμελάδα. 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και το κέντρο τους με τα κοκούτσια και τα κόβουμε σε φέτες η τετράγωνα μικρά κυβάκια,

    Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και την ζάχαρη και τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα για 5_6 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να υγραθεί η ζάχαρη (αν θέλετε μπορείτε να το παραλείψετε και να τα βράζετε αμέσως)

    Στη συνέχεια προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού και το νερό , βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά (με κλίμακα  0_9 βάζουμε το διακόπτη στο 3) μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια μας ,στην συνέχεια προσθέτουμε και την βανίλια και το ξύλο κανέλας.

    Μόλις η μαρμελάδα μας αρχίσει και δένει (αυτό θα το δούμε με το τεστ του κρύου πιάτου *) την βάζουμε όπως  είναι καυτή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και την κλείνουμε  με το καπάκι τους και τα γυρίζουμε ανάποδα ,έτσι θα κλείσουν αεροστεγώς .

    Μυστικά *

    Πλένουμε τα γυάλινα βαζάκια με ζεστό νερό τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν και τα βάζουμε σε αναμμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για 

    Βάζουμε ένα_1_2 πιατάκια στην κατάψυξη ,αφού κρυώνουν αρκετά τα βγάζουμε και βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα ,το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη να κρυώσει για 1_2 λεπτά . Το βγάζουμε από την κατάψυξη και προσπαθούμε με το δάχτυλο μας να κάνουμε μια γραμμή, αν η γραμμή δεν ενωθεί η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 

    Τα μήλα πρέπει να είναι σφιχτά χωρίς χτυπήματα, το πορτοκάλι θα απογειώσει την γεύση της μην τα παραλείψετε 

    Βάλτε αν θέλετε τα κουκούτσια να βράσουν με λίγο νερό για λίγη ώρα και έπειτα σουρώστε το νερό και προσθέστε την μισή κούπα από αυτό νερό ,τα κουκούτσια έχουν πίκτηνη και η μαρμελάδα να θα δέσει πιο γρήγορα. Εγώ το έκανα.

    Μέχρι την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

    Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

    ΚΕΙΚ marmpe. ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ






    Οι μεζούρες _κούπες δοσομετρητές που χρησιμοποιώ όταν ετοιμάζω τις συνταγές 

    Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου 

    ΥΛΙΚΑ:
    220 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 κούπα λάδι καλαμποκέλαιο (το έχω δοκιμάσει και μου άρεσε)   
    420 γρ (3  κούπες) αλεύρι για όλες τις  χρήσεις,
    80 γρ αλεύρι αμυγδάλου 
    20 γρ μπέικιν πάουντερ
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    330 ml  κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα. 
    1 και 1/4 κούπες ζάχαρη (250 γρ )
    5 αυγά μέτρια
     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
    1 βανίλια 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
      • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
        • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
        • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το βούτυρο, τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου , το ξύσμα,τις βανιλίνες και κεφίρ ή γιαούρτι
        • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι στερεά υλικά και το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μια μαριζ 
        • Σε ένα καθαρό μπολ ετοιμάζουμε το κακάο την ζάχαρη και το γάλα και το αναμιγνύουμε με το 1/3 της ζύμης .
        • Αδειάζουμε το μισό μίγμα στη φόρμα στην συνέχεια το μισό σοκολάτας και ξανά πάλι την ιδια διαδικασία και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
        • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 20-30΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή  και αφήνουμε να κρυώσει 

        Για  τη σοκολάτα 
        • 3 κουταλιές της σούπας κοφτές (20 γρ) σκόνη κακάο
        • 30 ml γάλα
        • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη
        • Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  θα τις αλευρώσω και μετά θα τις προσθέσω στο μείγμα  .
        Στολίστε με αχνη ζάχαρη η σοκολάτα  
        Στολίσαμε το κέικ με λίγη άσπρη σοκολάτα που περίσσεψε από τις βασιλόπιτες και αστεράκια Ζαχαρωτά



        Μέχρι την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

        Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

        ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ









        ΥΛΙΚΑ:

      • 2 και φλιτζάνια ζεστό νερό (480 ml )
      • 1/4 φλιτζάνι γάλα 
      • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
      •  25 γρ μέλι  
      • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (20 γρ)
      • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (80 γρ )
      • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
      • 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
      • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 
      • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο για το τέλος 

      • ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ :

        Γαλοπούλα .
        Τυριά κίτρινα 
        Σάλτσα ντομάτας 



        Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
         Yγρά 240 ml 
        Aλευρα 140 γρ


        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

        • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια  μου. 
        • .Βάζουμε στο κάδο του το γάλα,το νερό,το μελι ,την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο -λίγο και αφήνουμε για το τέλος το  μισό φλιτζάνι ,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι ελιάς) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και  μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια  μας . 
        •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο  φορές σύνολο 30 λεπτά . 
        •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το 60ml γάλα, αφήνουμε για 10 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
        • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
        •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου 90 γραμμάρια το καθένα, ανοίγουμε σε πιτούλα  και  βάζουμε αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια-παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τα βάζουμε σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και σχηματίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
        • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 50-60 λεπτά). 
        •  Αν θέλουμε για το τέλος τα περνάμε με λίγο γάλα και κρόκο αυγού και 
        •  Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου ανάλογα  το  φούρνο μας  για περίπου περίπου 15-18 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
        • Τα στολίδια τα έκανα με την ίδια ζύμη .μόνο που πρόσθεσα λίγο κακάο και χρησιμοποίησα και ζαχαρωτά ..




        ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ- ᾹΓΑΠΗ -ΕΥΛΟΓΙΑ 


        Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές