Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΚΑΡΔΙΑ ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ





Αγίου Βαλεντίνου..η γιορτή της αγάπης❤️,του έρωτα 💌
Για μένα έρωτας,μεράκι,λατρεία είναι το ζυμαράκι όπως καταλαβαίνετε τόσα χρόνια τώρα ..αφήστε με στην κουζίνα μου και δώστε μου έναν αρτοπατασκευαστη να ζυμώνει (συγχωρέστεμε τα χεράκια μου πονάνε)αλεύρι,υγρά,γάλα _νεράκι και φυσικά μαγιά και είμαι ικανή να είμαι όλη μέρα στον πάγκο της κουζίνας και να δημιουργώ υπέροχα σχέδια με την ζύμη .
Αυτή την φορά ετοιμάσαμε μια ζυμαρένια καρδιά ❤️ με αλλαντικά ότι είχε το ψυγείο μου...Εσείς βάλτε ότι σας αρέσει..από αλλαντικά,τυριά ,πιπεριές ,καλαμπόκι,ελιές,κοτόπουλο ..ότι μας αρέσει,μπορεί να γίνει ακόμα και με Μερέντα,αλλά και με κρέμα πατισερι,αλλά και κρέμα μπουγάτσας ...
Η φαντασία δεν σταματά πουθενά άλλωστε η μαγειρική και ακόμα πιο πολύ η αρτοποιεία ...δεν έχει στάνταρ ...θέλει μεράκι,αγάπη ,φαντασία ...αφήστε την ελεύθερη και δημιουργήστε ...μαζί μου υπέροχα εδέσματα για σας και την οικογένεια σας με πολύ αγάπη❤️💌.Πριν χρόνια φτιάξαμε μια ακόμα καρδιά ζυμαρένια ❤️αλλά  με γέμιση κοτόπουλου
Πάμε να την φτιάξουμε παρέα λοιπόν ...Η συνταγή για το ζυμάρι είναι από εδώ


ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλεύρι για όλες της  χρήσεις ή για τσουρέκια αν θέλετε  για ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα
150 ml νερού χλιαρό
100
 ml γάλα χλιαρό 
 60 ml λάδι
 1 αυγό
 30 γρ γιαούρτι(εγώ βάζω 30γρ γιαούρτι φρέσκο πρόβειο με 2 κουταλιές γάλα,τα έκανα μια ξινή  κρέμα ή κεφίρ ότι έχω στο ψυγείο )
7 γρ μαγιά ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 60-70 γρ βούτυρο λιωμένο σαν κρέμα 
 3 κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος
 1 αυγό για το τέλος   

ΓΕΜΙΣΗ: Κίτρινα τυριά, μοτσαρέλα,παρμεζάνα ,πεπερονι, γαλοπούλα,καλαμπόκι,λίγη σάλτσα ντομάτα χωρίς υγρά..γενικά ότι έχετε και σας αρέσει .....το αφήνω στην δική σας διάθεση τι θα προσθέσετε ακόμα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε την μαγιά,μια κουταλιά ζάχαρη και 3_4 κουταλιές από το αλεύρι και πρόσθετουμε και το χλιαρό νερό,ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.
  • Στον κάδο του αρτοπατασκευαστή πρόσθετουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το γάλα,το νερό και τη ζάχαρη στη συνέχεια,  προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο-λίγο όχι όλο μαζί,ίσως χρειαστεί περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας 
  • Και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη , προσθέτουμε το λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο),το αλάτι και το αυγό και το γιαούρτι. 
  • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας,να μην κολλάει στα  χέρια μας και να είναι  ελαστική και απαλή .Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη ,μακριά από κρύα ρεύματα, ή σε αναμμένο φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.Αφού ο όγκος της ζύμης μας έχει διπλασιαστεί,χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες.Και στη συνέχεια μοιράζουμε σε 6-8 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε με τα χέρια μας ή τον πλάστη σε μικρές πίτες όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες πιο κάτω αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου το βούτυρο  που έχουμε μαλακώσει  ελαφρά σε θερμοκρασία  δωματίου και  τοποθετούμε το ένα  φύλλο πάνω στο άλλο ,το τελευταίο φυλλαράκι δεν το βουτυρώνουμε. Τυλίγουμε με διάφανη  μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2_3  ώρες το έχω αφήσει και   μια ολόκληρη νύχτα. Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και  αλευρώνουμε τον πάγκο   εργασίας μας.
  • Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με τον πλάστη σε σχημα τετράγωνο 35χ35 .. πάχους 1_2 εκατ και κόβουμε με ένα τσερκι σε σχήμα καρδιάς . Τα υπόλοιπα ζύμης τα αφήνουμε στην άκρη.
  •  Πριν προσθέσουμε αρχικά την σάλτσα ντομάτα τρυπάνε με ένα πιρούνι την ζύμη και  πασπαλίζουμε το κάτω Φυλλο ζύμης με λίγο ψιλό σιμιγδάλι,προσθέτουμε  την σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά μας .Ανοίγουμε και τομαλλο κομμάτι σε τετράγωνο φύλλο 35χ35  πάχους 1_1/2  εκατοστά και με το εργαλείο κοπής ζύμης κόβουμε την ζύμη και σκεπάζουμε την καρδιά μας με το ζυμαρακι,με τα υπόλοιπα της ζύμης τελειώνουμε την ζυμαρένια καρδιά ❤️ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
  • Αφήνουμε τη ζυμαρένια καρδιά να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και με ένα πινέλο αλείφουμε την ζύμη μας . ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς να πάρει ένα υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα .

Οι φωτογραφίες είναι από μια άλλη συνταγή. Ξέχασα να βγάλω σήμερα αυτό το στάδιο ...

Το πλέγμα στην ζύμη γίνετε με το παραπάνω εργαλείο ζύμης,είναι τo αγαπημένο μου ...




Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Την ζύμη για πίτσα την έφτιαξα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου .Ετοίμασα πίτσες σε σχήμα καρδιάς ,γιορτάζουμε και εμείς σήμερα όχι μόνο την αγάπη αλλά τα γενέθλια ενός σημαντικού ατόμου στην οικογένεια μου ..

Άλλη μια ζύμη για πίτσα με γιαούρτι και μέλι φτιάξαμε σήμερα.

Έχω δοκιμάσει Ζύμη για πίτσα με ανθρακούχο νερό που για μένα την θεωρώ την πιο υπέροχη. Αλλά και άλλες πολλές συνταγές.  Δεν μένω ποτέ σε μια συνταγή μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιες συνταγές ..

Πάμε να δούμε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ..

ΥΛΙΚΑ:

4 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (630 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
150 γρ γιαούρτι στραγγίστό
1 κουταλιά της σούπας μέλι 
200 ml νερό 
50 ml λάδι
25 γρ μαγιά ή 1 φακελάκι 7-9 gr ξερή μαγιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά ,την διαλύουμε με  το χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3_4 κουταλιές αλεύρι (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμενη μαγιά και το γιαούρτι και το λάδι προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ,το αλάτι και το μέλι .
  • Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας σε ένα μπόλ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του και προσθέτουμε τη φουσκωμενη μαγιά και το γιαούρτι και το λάδι,το αλάτι .
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη,την βάζουμε σε  ένα μπολ λαδομένο με λίγο καλαμποκελαιο  αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη μας τη βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και μοιράζουμε την ζύμη στα 2 ή 3 κομμάτια και προχωράμε στην κατασκευή της πίτσας 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΑΛΛΙΩΣ

  Η Τραχανόπιτα της γιαγιάς μου  μπορεί να γίνει και με αυτόν τον τρόπο, θα βρούμε την συνταγή  Εδω.



ΥΛΙΚΑ:

3 φύλλα χειροποίητα Εδώ η συνταγή για το φύλλο

Για την γέμιση :

500ml γάλα 
500ml νερό γιατί ο τραχανάς είναι αρκετά λιπαρός. Ίσως και λίγο παραπάνω (πολλές φορές αμα.δεν έχω όλη την ποσότητα σε γάλα βάζω νεράκι ...)
3 κούπες τραχανά γλυκό σταρένιο
2 αυγά
1/4 κούπα λάδι 
2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω παραπάνω ποσότητα μας αρέσει η φέτα και βάζω πολλές φορές και ότι άλλο τυρί τριμμένο σκληρό και αρμυρό έχω στο ψυγείο μου)
Αλάτι και λίγο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με το νερό και το γάλα, να ζεσταθούν και να αρχίσει να μαλακώνει ο τραχανος.(η δική μου κουζίνα έχει από 1_9 ..το βάζω στο 3. (αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα,αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )

  • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι1-2 κουταλιές να κρυώσει .
  • Ρίχνουμε 3_4 κουταλιές λάδι τα χτυπημένα αυγά,το αλάτι,ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας,το πιπέρι μας,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
  • Προθεραίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας .. 3 τεμάχια μεγάλυτερα από την διάμετρο του ταψιού μας 
  • Σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα 2 πρώτα φύλλα λαδωμένα,πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ακόμη φύλλο προσθέτουμε τον χυλό με τον τραχανά και το τυρί πασπαλίζουμε πάλι με τυρί φέτα ,γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο και λαδώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό τον κόθρο ...Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ένα αυγό με 4 κουταλιές γάλα και βρέχουμε την πίτα από πάνω 
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας.Όσο ψήνετε βρέχουμε με λίγο νερό και λάδι τον κόθρο μας άλλη μια φορά 
  • Τα υλικά είναι για ταψί 34_36 εκατ .


Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΚΕΦΙΡ






 Ένα κέικ που έφτιαξα τις μέρες των Χριστουγέννων για το καφεδάκι μας με Πούδρα αμυγδάλου που έμεινε από τις βασιλόπιτες ,αγαπώ αυτό το υλικό στα κέικ μου ..πλέον κέικ χωρίς πούδρα αμυγδάλου δεν φτιάχνω ακόμη και στα απλά κεικ θα το προσθέσω...Το έφτιαξα με κεφίρ (αν δεν θέλετε μπορείτε να βάλετε ακόμα και γάλα ) και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκάλι και 2 βανίλιες. Ένα υγρό κέικ με το υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού και την πούδρα αμυγδάλου ...μπορείτε να βάλετε ακόμα και πούδρα φουντούκιου 
Ένα κέικ που το βρήκα τυχαία όταν έψαχνα να βρω συνταγή για μια τούρτα σοκολάτα στα γενέθλια της μικρής μου κόρης .. Μένει αφράτο και υγρό ακόμα και μετά από δύο -τρεις ημέρες ...δοκιμάστε το.Και μην φοβήθητε το κεφιρ ....προσθέστε το στα κέικ σας ...το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη.  
Η συνταγή από αυτό το κέικ είναι από Εδώ ,Εδώ με την δική μου πρόσθεση της πούδρας αμυγδάλου και τις βανίλιες και το ξύσμα ..Στην αρχή μου φάνηκε πολύ ρευστο το μείγμα αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα και χωρίςτην πούδρα θα γίνει υπέροχο.Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από το 2018....και  μου την θύμησαν..
κάποιες κυρίες που το έφτιαξαν στο fb ....

ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μικρά ή δύο μεγάλα 
1 κούπα κεφίρ (240 ml )
1 και1/2 κούπα ζάχαρη(300γρ)
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120 ml)
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού(120 ml)
 φρέσκο
1/2 κούπα βραστό ζεστό νερό  .(120 ml)
2 βανίλιές με άρωμα πορτοκάλι 
1και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
100 γρ πούδρα αμυγδάλου (προαιρετικά αν δεν έχετε μην το προσθέτετε )
3/4 κούπας (70γρ)κακάο άγλυκο 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα φαγητού 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά με αλεύρι ή λίγο κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το κέφιρ,το χυμό που πρώτα  θα προσθέσουμε την σόδα και θα την διαλυσουμε (ανακατεύοντας την πάνω  στο μπολ με το μείγμα γιάτι όταν θα την ανακατέψουμε με το χυμό υπάρχει περιπτώσει να ξεχυλίσει), το ξύσμα,τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
    • Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τέλος το ζεστό νερό . Έχω δοκιμάσει να προσθέσω το νερό πριν να προσθέσω το αλεύρι και είχα το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα .
    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει 2_3 λεπτά έπειτα το γυρίζουμε στην πιατέλα που θέλουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα καλά στημένη και περιμένουμε να υδρώσει και να γλυστρείσει και να ξεκολλήσει απο την φόρμα μας
    • Το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και μια κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο ..
    • Το κέικ το έφτιαξα και με καφέ φίλτρου ζεστό. Υπέροχο και έτσι.  



    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

    ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ


    Αυτή την φορά δεν έχω συνταγή με ζυμαράκι αλλά ένα υπέροχο γλυκό πορτοκάλι φτιαγμένο από τα χέρια της αδερφής μου Ευγενίας .Το ετοίμασε στην μικρή της κουζίνα στο κοντέινερ...μια και το σπίτι της κρίθηκε ακατάλληλο να κατοικηθεί αφού ο σεισμός σχεδόν το κατάστρεψε. Ένας σεισμός που έγινε στις 3 Μαρτίου του 2021 στις 12 :16:10 που είχε επίκεντρο το χωριό που γεννήθηκα.....6.3 της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Τυρνάβου ,ο οποίος είχε αποτέλεσμα μια απώλεια ζωής και 3 ελαφρούς τραυματισμούς και φυσικά πολλές καταστροφές σε σπίτια ,εκκλησίες,σχολεία ..

    Κοντεύει ένας χρόνος από την μέρα που άλλαξε τις ζωές μας  και λέω ζωές μας γιατί το μισό χρόνο ζω στο χωριό,από την ημέρα που ο σεισμός τους ανάγκασε να αφήσουν το σπίτι τους ,καινούργιο ή παλιό ήταν για αυτούς το παλάτι τους ,είχαν ένα κεραμίδι πάνω απο κεφάλι τους ,είχαν εκεί το βασίλειο τους ,την κουζίνα τους .Προσπαθούν πλέον να βρουν το ρυθμό τους μέσα στα μικρά κοντέινερ να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας,τα γλυκά τους, τις πίτες τους ...και ότι άλλο θέλει.

    Οι φωτογραφίες και η εκτέλεση είναι αποκλειστικά δικές της...της αδερφή μου  ....Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε..

    ΥΛΙΚΑ:

    1 και 1/2 κιλό φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια  ακέρωτα 

    2 κιλά ζάχαρη 

    2 βανίλιες 

    Οδοντογλυφίδες 

    Χυμό από 1 λεμόνι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Πλένουμε τα πορτοκάλια μας και τα τρίβουμε με το μαχαιρι ή τον τρίφτη τον ψιλό χωρίς να φανεί το άσπρο μέρος τους . Τα ξαναπλένουμε και τα σκουπίζουμε .Στη συνέχεια κόβουμε τις δύο άκρες και με την βοήθεια ενος μαχαιριού χαράζουμε καθέτως στα 6 η 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του πορτοκαλιού, διαχωρίσουμε την φλούδα από την ψύχα του πορτοκαλιού,την οποία ήτην ετοιμάζουμε κάποιο κεικ ή την τρώμε ή την φτιάχνουμε μαρμελάδα. Ζυγίζουμε και κρατάμε την ποσότητα που θέλουμε...Αφαιρούμε το παραπανίσιο άσπρο της φλούδας Τυλίξουμε κάθε μια φλούδα ξεχωριστά και την πιάνουμε με μια οδοντογλυφίδα. 

    Βάζουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα. Την επομένη μέρα κρατάμε ένα ποτήρι από το πικρό νερό. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό την βαζουμε στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις φλούδες τις βράζουμε 2_3 λεπτά. Την ίδια διαδικασία την επαναλάμβανουμε για 2 φορές, στην τελευταία  φορά τις ρίχνουμε στο νερό και τις  αφήνουμε να βράσουν μεχρι να μαλακώσουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και να μαλακώσει η φλούδα,αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο θα παραμείνουν σκληρές 

    Αφαιρούμε τις φλούδεςκαι τις αφήνουμε σε μια τρυπητή κατσαρολα με καθαρή πετσέτα  να αποβάλλουν τα νερά και να στεγνώσουν για 2_3 ώρες. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε πιο πάνω ,την ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και τις φλούδες, να βράσουν για 5_10 λεπτά μεχρι να δέσει  το σιρόπι .Τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι και τις βανίλιες.Την επόμενη μέρα μετά απο 24 ώρες αν ειναι νερουλό το σιρόπι μας το ξαναδένουμε .

    *Το ξύσμα των πορτοκαλιών μπορούμε να το κρατήσουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη,η να τις αποξυρανουμε στο φούρνο, ή να τις αποθηκεύσουμε σε ενα βαζάκι με λίγο κονιάκ στο ψυγείο και να να το χησιμοποιήσουμε σε μελλοντική χρήση σε άλλα γλυκά,κεικ ,ζυμη τσουρεκιού,ζυμη brioche

    * Πριν αρχίσει το βράσιμο  η αδελφή μου βράζει το νερό, ρίχνει στις φλούδες 1 κουταλάκι ξυνό και ρίχνει το βραστό νερό από πάνω αυτό το κάνει δύο φορές και μετά βράζει το νερό και προσθέτει τις φλούδες και τις αφήνει να βράσουν, να μαλακώσουν, το ξυνό τις βοηθάει ενώ βράζουν να κρατηθούν μαλακές αλλα όχι εντελώς...αλλά και τραγανές ..όπως πρέπει να είναι κάθε γλυκό του κουταλιού ...

    Μια γειτονιά των κοντεινερ ,οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους,να μπουν στους ρυθμούς τους ... Εδώ πέρασαν τους μεγάλους καύσωνες  με 47 βαθμούς ...του καλοκαιριού που μας πέρασε στο κοντέινερ ψηνόντουσαν κανονικά ..και φυσικά πέρασαν τις μεγάλες παγωνίες του χειμώνα μέχρι  _10 ......όπου η πόρτα του το πρωί ήταν παγωμένη και για βγουν έξω ..έπρεπε να την ζεστάνουν για 30 λεπτά και να μπορέσουν να την ανοίξουν και να βγουν έξω στον καθαρό αέρα ....φανταστείτε τι ψυχοφθόρο...είναι όλο αυτό κλειδωμένοι ...στον παγετό ...


    Ο Άγιος Τρύφωνας  προστάτης τις αμπέλου μιας , το χωριό είναι αποκλειστικά γεωργικό και ασχολείται με την άμπελο.
    Είναι η  καινούργια εκκλησία του χωριού μιας και ο σεισμός κατέστρεψε την παλιά μεγαλη εκκλησία  που βρίσκετε στο κεντρο του χωριού,πέρασε από εκεί ο εγκέλαδος και την κατέστρεψε η μανία του .
    Ένα από τα σπίτια που κατέστρεψε ο σεισμός, κολώνες που τελικά κατάφερε να τις λυγίσει η μανία του ,
    To δημοτικό σχολείο, κατεστραμένο , ένα κτήριο που σήμερα στην θεση του υπάρχει ένα από  τα πιο υπερσύγχρονα σχολεία της Ελλάδας.

    Το νέο υπερσύγχρονο σχολείο ..ένα σχολείο όμοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει ...εδώ τα παιδάκια μας πλέον νοιώθουν σιγουριά καθώς την ημέρα του σεισμού τα παιδάκια έκαναν μάθημα και βγήκαν σώα 66 περίπου  άτομα ...μαθητές και δάσκαλοι ..

    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!



    Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

    Η ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ

     Άλλη μια πίτα που μου φέρνει παιδικές θύμησες,την γιαγιά μου να μας περιμένει με την πίτα έτοιμη ζεστή,τραγανή,νόστιμη,με γλυκό σταρένιο τραχανά. Φτιαγμένη με ολόφρεσκα αυγά,χωριάτικα ημέρας,γάλα ολόφρεσκο από την κυρία κατσίκα(έτσι λέγαμε την κατσίκα της γιαγιάς μου στο χωριό),τυρί φέτα σπιτικό από τα χεράκια της γιαγιάς μου και φυσικά ψημένη στο εξωτερικό φούρνο ,στην παραδοσιακή γάστρα  στην αυλή της ..

    Οι κοτούλες να τσιμπούν με το ράμφους τους την πρασινάδα, οι γαλοπούλες,ο γάιδαρος και στην συνέχεια αφού ψηθεί η πίτα σειρά είχαν τα ολόφρεσκα καλαμπόκια να ψηθούν στο φούρνο που κρυφοκαίει. Και όσο περιμέναμε να κρυώσει τα ολόφρεσκα αγγουράκια από τον κήπο της ,που έκοβε η γιαγιά μου και μας τα έδινε πλυμένα με την φλούδα,να ξεγελάσουμε την πείνα μας.Η πίτα αυτή έχει και φύλλο χειροποίητο, από τα χεράκια της τα χρυσά.

    Έχω δώσει μια ακόμα συνταγή,την Τραχανόπιτα της γιαγιάς Ελένης μια πίτα εύκολη και γρήγορη που γίνετε στο πι και φι ...της τεμπελιάς ...την έλεγε η γιαγιά μου γινόταν γρήγορα μέχρι να ανάψει το παραδοσιακό ξυλόφουρνο ..ήταν έτοιμος ο Τραχανάς φουσκωμένος με το τυρί,μια πλούσια κρέμα,την έριχνε στο λαδωμένο ταψί και αμέσως στο φούρνο ....έτοιμη σε λιγα λεπτά να φαγωθεί ..

    Ο τραχανάς,ο γλυκός σταρένιος τραχανάς που χρησιμοποιώ είναι φτιαγμένος από τα χεράκια της μαμάς μου με την μικρή βοήθεια των κοριτσιών μου, Εδώ σας δίνω την συνταγή της .Κάθε καλοκαίρι, μέσα στην ζέστη και φυσικα στην αυλή ,στο πατρικό μου σπίτι,οι γυναίκες του σπιτιού μικρές και μεγάλες βοηθάμε στην κατασκευή του τραχανά,γλυκού σταρένιου αλλά και του ξινού ζυμαρένιου.
    Σας έχω την συνταγή της μαμάς μου ,μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία.Εδώ 
    Αξίζει να την δοκιμάσουμε. 
    Σας δινω την συνταγή με τα υλικά για ενα ταψί 38 εκατ .

    ΥΛΙΚΑ:
    Για την γέμιση:

    500ml γάλα 
    500ml νερό γιατί ο τραχανάς είναι αρκετά λιπαρός. Ίσως και λίγο παραπάνω (πολλές φορές αμα.δεν έχω όλη την ποσότητα σε γάλα βάζω νεράκι ...)
    3 κούπες τραχανά γλυκό σταρένιο
    2 αυγά
    1/4 κούπα λάδι 
    2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω παραπάνω ποσότητα μας αρέσει η φέτα και βάζω πολλές φορές και ότι άλλο τυρί τριμμένο σκληρό και αρμυρό έχω στο ψυγείο μου)
    Αλάτι και λίγο πιπέρι

     Για τα φύλλα :
     
    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    4_5 κουταλιές σούπας λάδι 
    2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι 
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    350 ml χλιαρό νερό ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ..ανάλογα το αλεύρι μας 
    1/2 κουταλάκι του γλυκου ζάχαρη
    4 γρ ξερή μαγιά 
    Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ αφού πρώτα το κοσκινίσουμε, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,την ζάχαρη, την τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12-15 μπαλάκια.
    • Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας
    • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό δίνουν ένα τέλειο και τραγανό φύλλο 
    Χρησιμοποιούμε όσα θέλουμε 8 κομμάτια ζύμης και το υπόλοιπο ζυμάρι το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για την επόμενη πίτα .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με το νερό, να ζεσταθούν και να αρχίσει να μαλακώνει ο τραχανος.(η δική μου κουζίνα έχει από 1_9 ..το βάζω στο 3. (αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα,αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )
    • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι1-2 κουταλιές να κρυώσει .
    • Ρίχνουμε 3_4 κουταλιές λάδι τα χτυπημένα αυγά,το αλάτι,ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας,το πιπέρι μας,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
    • Προθεραίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
    • Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας 8 .. τα 3 μεγάλυτερα από την διάμετρο του ταψιού μας και τα υπόλοιπα 5 ίσα με την διάμετρο του ταψιού 
    • Σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα τρία πρώτα φύλλα λαδωμένα,πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ακόμη φύλλο προσθέτουμε τον χυλό με τον τραχανά και το τυρί πασπαλίζουμε πάλι με τυρί φέτα και προσθέτουμε τα  υπόλοιπα 4 φύλλα λαδομένα ,γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο και λαδώνουμε κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό την πίτα.
    • Ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας.Όσο ψήνετε την βρέχουμε με λίγο νερό και λάδι .
    • Τα υλικά είναι για ταψί 38 εκατ .




    Η παραδοσιακή γάστρα που οι παλιές νοικοκυρές έψηναν τις πίτες του ...η νοστιμιά τους δεν περιγράφετε ..


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

    ΑΡΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ.



    Άρτος του Αγίου Τρύφωνα.
    Ο Άγιος Τρύφωνας

    Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

    Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

     Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


    Αυτός ο άρτος ετοιμάζετε κατά την διάρκεια ορισμένων εορτών και περιστάσεων .Οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν φέρνουν πάντα 5 άρτους στην εκκλησία .Στο τέλος της τελετής και αφού οι Αρτοι έχουν ευλογηθεί ,οι 4 θα κοπούν και θα μοιραστούν στους εκκλησιαζοντες ενώ ο πέμπτος θα δωθεί σε αυτόν που την ετοίμασε να το πάρει στο σπίτι του διαβασμένο .

    ΥΛΙΚΑ:
    200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ίσως χρειαστούμε λίγο ακόμα. 

    600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια  

    60 ml λάδι ελιάς ελαφρύ 

    60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

    1 και 1/2 κούπα νερό χλιαρό βρασμένο πρώτα με τα  αρώματα 

    2 κουταλίες της σούπας πετιμέζι ή μέλι αν δεν έχετε .

     1/2 κούπα καρύδια  χοντροκομμένα ή και φουντούκια(προαιρετικά)

    1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

    1 βανίλια(προαιρετικά)

    1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    6 γρ αλάτι 

    2 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50 γρ νωπή μαγιά

    1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε) σε θερμοκρασία δωματίου .

    1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ

    ΥΛΙΚΑ για το αρωματικό νερό :

    1 γαρύφαλο

    1 φλούδα πορτοκαλιού 

    1 ξύλο κανέλας  

    ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ:

    Νερό 

    Αλάτι 

    Αλεύρι 

    Ζυμώνουνε όλα τα υλικά και  φτιάχνουμε μια ζύμη αρκετά σφυχτεί και λεία σαν την πλαστελίνη.  

    Η συνταγή βγάζει έναν αρτο ..

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Ετοιμάζουμε πρώτα 1 κούπα το νερό με τα αρώματα ..(εγώ έβαλα 300 ml χρησιμοποίησα μόνο την ποσότητα που ήθελα και υπόλοιπο το είχα στο ζεστό μάτι και έβγαζε τα αρώματα του στο χώρο μου )βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή  το γαρύφαλο ,την  φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας,βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει κρατάμε 3 λεπτά βρασμό και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε πάνω στο ζεστό μάτι. . Βάζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε σε μια δοσομετρική κούπα και με δάχτυλο του χεριού μας ελέγχουμε την θερμοκρασία του ..
    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με την 1/2 κούπα νερό από την βρύση χλιαρό  με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 2_3 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποθηθεί η μαγιά.
    • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπατασκευαστη την  ενεργοποιημένη μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα  ζυμώματατος και προσθέτουμε  το υπόλοιπο νερό με τα αρώματα  και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου,την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3_4 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει  .
    • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν-φουσκώσουν για 30 _40  λεπτά ..να ξεκουραστεί 
    •  Στολίζουμε τον άρτο ανάλογα με την αλατοζύμη .Αλείφουμε με νερό ή λίγο γάλα και και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα 




     Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές