Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΜΥΣΤΙΚΑ .. ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ....

















Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι! 

Την ιδέα να μαζέψω όλα τα βήματα για ένα μαλακό και αφράτο και μαστιχωτό τσουρέκι με  ίνες που κρατάει το αφράτο του πάνω από 2-3 ημέρες την πήρα από  εδώ    
Συμφωνώ με όσα λέει το  άρθροκαι τα τηρώ πάντα και πετυχαίνω πάντα ένα υπέροχο  τσουρέκι ..
Πόσα τσουρέκια έχω φτιάξει  ....τσουρέκια  με λάδι μόνο  .. με βούτυρο ... με μισό βούτυρο και μισό καλαμποκέλαιο με κρέμα  γάλακτος,με ξινόγαλο,με γιαούρτι,με το  πιο υπέροχο υλικό το κεφίρ,με γάλα εβαπορέ,με γάλα ζαχαρούχο,με την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη,ούτε που θυμάμαι πόσα  ...  !!
Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι…
Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα,καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα.
Όμως τότε χαιρόμουν που κατάφερα να φτιάξω.. το δικό μου τσουρέκι φτιαγμένο από τα χεράκια μου,νόμιζα πως ήταν τέλειο.
Αλλά όταν δοκίμασα άλλες συνταγές,κατάλαβα πόσο χάλια το είχα φτιάξει.
Τότε πείσμωσα..γιατί είμαι και πεισματάρα..και είπα θα φτιάξω το πιο τέλειο τσουρέκι!
Πάντα στο ελεύθερο μου χρόνο κυρίως  τα  βράδια χάνομαι σε σαιτ μαγειρικής.Εκεί  που θα σταθώ περισσότερο είναι τα ζυμαράκια ... τους έχω μια ιδιαίτερη αγάπη και φυσικά μου έχουν και εκείνα ..όχι να το καυχηθώ πάντα μου πετυχαίνουν, με ότι  ζύμη και να καταπιαστώ ..
Άλλωστε το ζυμαράκι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και θέλει αγάπη και χάδια ..και φυσικά σου το ανταποδίδει και εκείνο ...
Κάθε φορά ανακάλυπτα και κάτι ακόμη..και κάθε φορά όλο και το τελειοποιούσα..μέχρι που τώρα νιώθω περήφανη για τα τσουρέκια μου..το πόση χαρά παίρνω όταν βλέπω τους άλλους να δοκιμάζουν και να ακούω τα καλά τους  λόγια για  τα τσουρέκια  μου..δε λέγεται!
Εδώ και 10 χρόνια φτιάχνω πάντα  δικά  μου σπιτικά τσουρέκια .. είτε για το Πάσχα,είτε για τα Χριστούγεννα ή για το πρωινό των παιδιών στο σχολείο τους . 
Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να λέμε κάποια βήματα που θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά!
"ΣΥΜΦΩΝΏ  ΑΠΌΛΥΤΑ ΜΕ  ΌΛΑ ΌΣΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑ ΤΙΠΟΤΑ   ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΜΟΝΟ 2-3 ΔΙΚΆ ΜΟΥ ΜΥΣΤΚΆ .."



 Πάμε   να  δούμε  μαζί   ένα  -ένα  τα  μυστικά :


1.  Αλεύρι…χρησιμοποιούμε αλεύρι δυνατό,με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Βοηθάει τη ζύμη μας να φουσκώσει περισσότερο.Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσονται δυνατοί δεσμοί γλουτένης, που φυλακίζουν τη μαγιά και κάνουν το τσουρέκι να φουσκώσει.Το αλεύρι αυτό έχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης 12-14% και περισσότερη γλουτένη, η οποία βοηθά το τσουρέκι να φουσκώσει αλλά και να αποκτήσει συνεκτικότητα κι ελαστικότητα.

2.Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,βγάζουμε τα υλικά 1-2 ώρες πιο πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Προζύμάκι απαραίτητο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βούτυρο είναι απαραίτητο για να ανέβει η ζύμη.
Για το προζύμι χρησιμοποιώ πάντα φρέσκια μαγιά που έχει καλύτερη απόδοση στην ζύμη και μόνο αν δεν έχω χρησιμοποιώ ξερή μαγιά (προσοχή να μην έχει μαύρα στίγματα) νερό χλιαρό και αλεύρι.
Ετοιμάζουμε ένα χυλό,τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει και να βγάλει φουσκάλες το ξεχνάμε για λίγα λεπτά σε θερμοκρααασία δωματίου .

4. Προσοχή όταν γίνει το προζύμι μας, ότι υλικό προσθέσουμε,δηλαδή γάλα,κρέμα γάλακτος να μην είναι καυτά,αλλά χλιαρά,γιατί οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα καταστραφούν και η όλη προσπάθειά μας θα πάει στράφι..δεν πρόκειται ποτέ να ανέβει η ζύμη μας,όσο κι αν περιμένουμε.

5.  Αν βλέπουμε ότι το ζυμαράκι μας κολλάει,δεν προσθέτουμε παραπάνω από 10-20 γρ αλεύρι ,,όχι περισσότερο αλεύρι από τα γραμμάρια της  συνταγής (αυτό το λάθος το έκανα παλιά και γινόταν βαριά τα τσουρέκια μου) αλλά βρέχουμε τα χέρια μας με αραβοσιτέλαιο ή λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το δίπλωμα.

6. Αν θέλουμε να πετύχουμε τσουρέκια με ίνες (κορδονάτα) ένα κόλπάκι είναι να μην το ζυμώνουμε όπως το ψωμί με μπουνιές αλλά να πλάθουμε κυκλικά. Γυρνάμε με το ένα χέρι τη λεκάνη και με το άλλο παίρνουμε ζύμη από το πλάι και το διπλώνουμε προς το κέντρο.

7. Τα τσουρέκια θέλουν ζεστό περιβάλλον και όχι κρύο  .. Μπορούμε να ζεστάνουμε το φούρνο στους 30 -40 βαθμούς όχι  παραπάνω , να τον σβήσουμε και μετά να βάλουμε μία πετσετούλα ή μια καθαρή ναύλον σακούλα πάνω στη λεκάνη με τη ζύμη και να την αφήσουμε εκεί σε κλειστό φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας ΠΡΟΣΟΧΉ  ΜΗΝ ΦΟΥΣΚΏΣΕΙ ΠΑΡΑ  ΠΟΛΎ ΚΑΙ ΧΥΘΕΊ Η ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΛ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΨΩΜΕΝΙΟ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΑΣ .

8.  Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, κάνουμε πλεξούδες, εγώ προτιμώ αυτήν με τα 4 ή 6 κορδόνια ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΛΕΠΤΑ, δεν φουσκώνουν και δεν απλώνουν κρατάνε τον όγκο τους και γιατί όταν η ζύμη είναι σχετικά υγρή τα βοηθάει να πάρουν ύψος και δεν απλώνουν ή ακόμα να  κάνω διάφορα σχέδια όπως θα  δείτε στις  συνταγές που έχω.

9. Αν έχουμε ξεχάσει τα τσουρέκια και αυτά έχουν φουσκώσει πολύ και ξαναπέσει η ζύμη, να μην πανικοβληθούμε …ας δώσουμε το χρόνο τους και θα ξεφουσκώσουν. Οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα ενεργοποιηθούν και θα ξεφουσκώσει η ζύμη μας  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΝΕΣ ΠΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΣ .ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΦΡΑΤΑ ΑΛΛΑ ΨΩΜΕΝΙΑ .

10.  Αν θέλουμε τα τσουρέκια να κρατήσουν υγρασία, βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με ζεστό νερό στον πάτο του φούρνου, καθώς τα ψήνουμε.

11. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε μία ώρα να τραβήξουν τα υγρά τους και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε ένα ένα με πλαστική μεμβράνη για να μείνουν μέρες τρυφερά και αφράτα.

12. Τα τσουρέκια θέλουν ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία σε προθερμασμένο  φούρνο πάντα τους 180-170 βαθμούς και μετά από 15-20 χαμηλώνουμε την φωτιά στους 150 -160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού μας .. έτσι πετυχαίνουμε ένα καλοψημένο με ωραίο χρώμα τσουρέκι και όχι καμένο. Και καλό είναι να μην τα ξεροψήνουμε πολύ γιατί χάνουν το αφράτο τους από την πρώτη μέρα. Και φυσικά όσο ψήνονται δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο,η ζύμη τσουρεκιού είναι από μόνη της ντελικάτη και αυξομείωση της θερμοκρασίας δεν τα  βοηθάει σε όλα τα στάδια της παρακεύης τους .  

13.Ένα έξτρα "τιπ" που το ανακάλυψα  τώρα τελευταία είναι ότι η βιταμίνη C και ο χυμός λεμονιού,να ενισχύει και να βελτιώσει τη δομή της ζύμης,Το λεμόνι (λίγες σταγόνες) το βάζουμε για το PH. Ισορροπεί τη ζύμωση και τις μυρωδιές,έτσι βάζω  πάντα 2 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού ή  πορτοκαλιού σε  όλα τα τσουρέκια  μου.

14 . Η υπερβολική ζάχαρη σε κάθε δόση κάνει τα τσουρέκια μας να απλώνουν ..και να μην κρατάνε τον αρχικό όγκο τους πάντα προσπαθούμε να μην  υπερβάλουμε..άλλωστε η ζάχαρη δεν κάνει και καλό στην υγεία μας ..πάντα θα προσθέσω λιγότερη ζάχαρη........30_50 γρ από την ποσότητα που γράφω στην συνταγή. 
15 .Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάντα και μια και δύο φορές  για πιο καλύτερο αποτέλεσμα .

16. Στο τέλος  για καλύτερο χρώμα το αλείφουμε με ασπράδι καλά χτυπημένο και λίγο νεράκι ή γάλα για καλύτερο χρώμα,ο κρόκος  χτυπημένος με γάλα ή νερό  πολλές φορές αρπάζει  εύκολα και καίγεται και παίρνει σκούρο χρώμα το τσουρέκι μας.

 17.Τα κορδόνια τα πλάθουμε προς μια κατεύθυνση και αν χρειαστεί τα απλώνουμε  περισσότερο απ΄ότι πρέπει-τα διπλώνουμε κατά μήκος,δεν  τα κάνουμε μπαλίτσες. Πιέζουμε τα κορδόνια όταν τα πλάθουμε με την παλάμη μας  .

18.Ψήνουμε σε αλουμινένια ή αντικολλητικά ταψιά,πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για να μην πάρει σκούρο χρώμα το κάτω μέρος του τσουρεκιού. Οι σκούρες λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια από κάτω, την έχω πάθει .... θέλει προσοχή

19.Πλάθουμε τις πλεξούδες πάνω σε λαδόκολλα ώστε να είναι πιο εύκολο να μεταφέρετε το τσουρέκι μέσα στο ταψί σας και ο χρόνος φουσκώματος μέχρι να μπει στο φούρνο να μην ξεπερνάει τα 20 λεπτά,για να  μην χάσουν τον  όγκο τους 

20. Τέλος τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικά. Άλλα αλεύρια, άλλα βούτυρα,άλλο γάλα, άλλη ζάχαρη. Δεν μπορούν όλα να είναι τα ίδια, επομένως και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να ακολουθείτε πιστά τη συνταγή αλλά και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να κρίνετε αυτό που βλέπετε κι αγγίζετε.

21. Ένα μυστικό που το έμαθα από ένα φούρναρη της  γειτονιάς μου είναι ότι το τσουρέκι θέλει 2 φουσκώματα πριν του δώσουμε σχήμα και 1 μετά αφού τα  πλάσουμε σε πλεξούδες . 

 22.Και ένα ακόμα υλικό η ιμβερτοζάχαρη ,μια παρασκευή ζάχαρης με νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι,δίνουν στο τσουρέκι μας την ελαστικότητα και την υγρασία και κραταει μέχρι και 4-5 μέρες ελαστικό.

23. Η ζάχαρη κατά κιλό αλεύρι να μην ξεπερνάει τα 250-280 γρ όπως επίσης και τα  αυγά πρέπει να είναι 250 γρ

Αυτά τα λίγα θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά…δεν θέλει κόπο …θέλει τρόπο!!!  
Προσθέστε στην ζύμη σας....υλικά αγνά και φρέσκα,φορέστε την πιο καλή σας διάθεση,αν θέλετε βάλτε και μουσική και διώξτε το άγχος σας και μπείτε στην κουζίνα σας και δημιουργήστε τα τσουρέκια σας με ηρεμία και πάντα μέσα σε ζεστό.

 

 
 
Ως την επόμενη φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ -ΣΤΑΦΥΔΕΣ

Αρωματικό   κανελόψωμο    δοκιμάστε  το  με ένα  ποτύρι  γάλα   για  το  πρωινό μας   ή  με  τον απογευματινό καφέ  και το  τσάι  μας  .. ..πάμε  να  το φτιάξουμε ..



YΛΙΚΑ :
Ζύμη:
500-550  γρ αλεύρι για  τσουρέκια  
120  γρ   Ζάχαρη
3   κρόκοι αυγών
1/2  κουταλάκι  γλυκού  αλάτι
250 ml  Χλιαρό  γάλα
25 g  γρ νωπής μαγιάς  ή 1 φακελάκι ξηρη  μαγιά
30 ml λάδι
 Λίγο   ξύσμα  λεμονιού   ή  πορτοκαλιού
1 Βανίλια-ζάχαρη   (εγώ έβαλα  μια  με  αρωμα  κανέλας )
Κακουλέ 

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
100    γρ βούτυρο
  κανέλα
100  γρ καστανή  ζάχαρη ή λευκή   ζάχαρη
 Σταφύδες  150  γρ  μουλιασμένες  σε  νερό  με λίγο  κονίακ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μας με τα 100  γρ αλεύρι. Προσθέτουμε  μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και τα  100ml  χλιαρό  γάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου  ( 30 λεπτά να φουσκώσει)
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη  ,το χλιαρό   υπόλοιπο  γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά ,  τους χτυπημένους κρόκους των αβγών και με το αλάτι,  το λάδι  και το  ξύσμα , την βανίλια , και  κακουλέ  (προαιρετικά για  περισσότερο άρωμα ).    Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει ελαστική και αφράτη   και  μαλακιά  .
  •   Την  αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα για  1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 40 βαθμών),(εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και  μισή ώρα και ξένοιασα. ) 
  • Παίρνουμε   την ζύμη  μας  την  χωρίζουμε  σε 2 μέρη  ένα  μικρότερο    σχεδόν   150 -200 γρ    για  να κάνουμε  το  τριαντάφυλλο  στην  μεση  και  το υπόλοιπο ζυμάρι  μας   πάνω σε αλευρωμένο πάγκο  ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ  40χ50 εκατ . και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο , και πασπαλίζουμε  με  μπόλικη  κανέλα  και  της  μουλιασμένες  σταφύδες 

  • Κόβουμε το φύλλο  λωρίδες 4       με  φαρδος   8-9 cm  τις  μεταφέρουμε  όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μου  την   μια   πανω  στο  άλλη   .
 
  • Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα ή  ανάλογα με το πόσο ύψος και  πάχος  έχει η φόρμα  που θα  χρησιμοποιήσουμε    και  τα  τοποθετούμε  το  ένα  δίπλα  στο  άλλο  στη  στρογγυλη  φόρμα  με  αποσπώμενο  πάτο , και στην μέση  φτιάχνουμε  το ζυμαρένιο τριαντάφυλλο
  • Αφήνουμε να φουσκώσει   για  καμιά  ώρα  σκεπασμένο    σε  ζεστό   μέρος    και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο προθερμασμένο  170  βαθμούς  για   45 -50  λεπτά    μέχρι να ροδίσουν όμορφα και δοκιμάζουμε  με  την  οδοντογλυφίδα  ή  ένα   μαχαίρι αν έχει  ψηθεί .

Πηγαίνει πολύ με ένα ποτήρι γάλα το πρωί   ή το  βραδυ  .
Απολαύστε το!



Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΙΤΣΑ Η ΦΟΒΕΡΗ .. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ




Ένα εντυπωσιακό σχέδιο για μια ξεχωριστή εμφάνιση πίτσα . Έχει εντυπωσιάσει πολύ όσες φορές και αν το έφτιαξα .

ΥΛΙΚΑ:
  • Ζύμη για πίτσα όποια εσείς θέλετε 
 http://plathozymarakia.blogspot.gr/2015/04/blog-post_54.html
  • υλικά ότι θέλετε εσείς για την γέμιση της πίτσας
  • λουκάνικα Φρανκφούρτης ή ελληνικά τύπου Φρανκφούρτης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1)
Φτιάχνουμε τη ζύμη σύμφωνα με της οδηγίες της ζύμης μας! Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια ίσου μεγέθους και την ανοίγουμε πανω σε λαδόκολλα σε φύλλο όπως στην φωτογραφία, πάχους όσο θέλουμε και μέγεθος στρογγυλό ανάλογα του ταψιού μας. Βάζουμε γύρω –γύρω στην ζύμη μας τα λουκάνικα σχηματίζοντας ένα πιο μικρό κύκλο με λουκάνικα, αφήνοντας ζύμη 5 εκ περίπου όπως στη φωτογραφία.


2)
Κλείνουμε τα λουκάνικα με την ζύμη που αφήσαμε.

3)Κόβουμε την ζύμη – λουκάνικο σε κομμάτια περίπου 1 με 2 εκ. και γυρίζουμε τα κομμάτια προς τα επάνω με τα λουκάνικα να κοιτάνε προς τα επάνω.
4)Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά μας.

5)
Βάζουμε την ζύμη μας σε ταψί λαδωμένο.

6)
Την ψήνουμε σύμφωνα με της οδηγίες της ζύμης που χρησιμοποιήσαμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αυτή την ιδέα για το σχέδιο την βρήκα σε μια φωτογραφία στο ίντερνετ. Το ξεσήκωσα και σας το δείχνω. Ειναι πολύ ωραίο για μπουφέ και πάρτυ.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ

Mια  υπέροχη   ιδέα    να  την κατασκευάσετε  μαζί  με τα  παιδάκια  σας . Μπορείτε  να  το κάνετε  και  με  ζύμη   τσουρεκιού  και να  το  προσφέρετε  για  δωράκι   στην  νονά  των  παιδιών  σας ..



ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι   ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ  μαγιά  νωπή ή 1  φακελάκι ξερή  μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800 γραμμάρια αλεύρι
30 γρ  Λιωμένο βούτυρο
2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένα - για το πασπάλισμα
1   κρόκο  αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για τι  τέλος ,

και  σταφυδες  για  τα  ματια 
Γίνετε  και γλυκό   σταφυδόψωμο με  κανέλα και  καστανή  ζάχαρη  ή  ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ   όπως  τα  έκανα  εγώ !! ΑΛΛΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ  ΑΚΟΛΑ  3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ  ΖΑΧΑΡΗ  ΑΚΟΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. 
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακιά. 
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο  φούρνο, σκεπάζουμε  το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε ίσα μέρη  αναλογα  με τη σχεδιο  θα φτιαξουμε   !!
    • ΑΦΟΥ Η ΖΥΜΗ  ΜΑΣ  ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ .. ΤΗΝ  ΑΦΉΝΟΥΜΕ  ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΛΕΥΡΩΜΈΝΟ  ΠΑΓΚΟ  ΚΑΙ  ΤΗΝ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ  2  ΜΕΡΗ  .
    • ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΟΝ  ΠΛΑΣΤΗ  ΦΥΛΛΟ  ΠΑΧΟΥΣ  1 ΕΚΑΤ  ΚΑΙ  ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ  ΤΟ ΣΩΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ . ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ  ΚΑΙ ΤΑ  ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ  . 
    • ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ  ΤΗΣ  ΖΥΜΗΣ  ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΦΥΛΛΟ  ΠΑΧΟΥΣ  1 ΕΚΑΤ ΚΑΙ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΣΤΡΟΓΓΙΛΟ  ΤΣΕΡΚΥ  Η ΠΟΤΥΡΙ  ΔΙΑΜΕΤΡΟ  5-7  ΕΚΑΤ   ΚΟΒΟΥΜΕ  ΚΥΚΛΟΥΣ.. 
    • ΤΟΥΣ  ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΚΟΦΤΕΡΟ  ΜΑΧΑΙΡΙ ..ΑΚΤΙΝΑ   ΤΟΥ  ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ  ΜΕΤΑ  ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΑΚΡΗ  ΤΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ  ΡΟΛΛΑΡΟΝΤΑΣ  .. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ   ΠΑΝΩ  ΣΤΟ  ΣΩΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ   ΑΦΟΥ  ΟΜΩΣ  ΠΡΩΤΑ  ΤΟ  ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ  ΜΕ  ΛΙΓΟ  ΒΟΥΤΗΡΟ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΣΟΥΜΕ  ΜΕ  ΣΤΑΓΟΝΕΣ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ .
    • ΑΦΟΥ  ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ  ΜΕ ΟΛΟ  ΤΟ ΣΩΜΑ  ΤΟΥ  ΑΡΝΙΟΥ    ΚΑΙ  ΒΑΛΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΣΤΟ  ΚΕΦΑΛΙ  ΤΗΣ ΣΤΑΦΥΔΕΣ  ΓΙΑ  ΜΑΤΙΑ  ... ΛΙΓΗ  ΖΥΜΗ  ΚΑΝΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΜΙΚΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ  ΜΠΑΛΙΤΣΑ  ΓΙΑ  ΜΟΥΣΟΥΔΑ  ΚΑΙ  ΣΤΟΜΑ ..ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ  ΛΩΡΙΔΕΣ  ΖΥΜΗΣ  ΓΙΑ  ΤΟ ΜΑΛΛΑΚΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ  ΤΟΥ  ΤΟ  ΑΦΗΝΟΥΜΕ  ΝΑ ΦΟΥΚΩΣΕΙ  ΓΙΑ  ΚΑΜΙΑ  ΩΡΑ  ΣΕ ΖΕΣΤΟ  ΜΕΡΟΣ .
    • ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΕΝΑ  ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ  ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ  ΜΕ ΛΙΓΟ  ΓΆΛΑ  Η  ΝΕΡΟ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΑΜΕ  ΟΛΟ  ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ  ΜΑΣ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΠΙΝΕΛΟ ..ΚΑΙ  ΨΗΝΟΥΜΕ  ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ   ΦΟΥΡΝΟ  180  ΒΑΘΜΩΝ  ..
    • Αφήνουμε  το  ψωμάκι  μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώαρα  και  μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα .Προθερμένουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην  μας  καείΑπομάκρυνση από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα 
    Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!) Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα 

    Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

    ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ NUTELLA ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΖΥΜΗ

     


    ΥΛΙΚΑ
    600 γρ αλεύρι
    210 γρ  γάλα  χλιαρό
    100 γρ κρέμα γάλακτος χλιαρή
    1 αυγό
    30 καλαμποκάλευρο γρ
    80 γρ ζάχαρη
    βανίλια ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα
    8 γρ αλάτι
    20 γρ μαγιά νωπή ή 7 ξηρό
    και  150 καρύδια  η αμύγδαλα η φουντούκια
      nutella
    και  1  κρόκο  αυγού με 30ml  γαλα  διαλυμένο για το τέλος
    και  λίγη  μαύρη  ζάχαρη
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο  σε πλαστικό δοχείο. Τη φρέσκια μαγιά  την διαλύεουμε στο χλιαρό  στο γάλα   , χτυπάμε την κρέμα γαλακτος λιγο και την θερμαίνουμε  ελαφρώς ,  και στη  συνέχεια  τα ρίχνουμε στο κέντρο του αλευριού. Προσθέστε 1 αυγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και αρχίζουμε  να ζυμώνουμε  τη ζύμη.
    • Στη συνεχεια  προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι ελαστική και δεν κολλάει πια στα χέρια μας
    •  Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε  την ζύμη να φουσκώσει,με σακούλα σελοφάν απο τα  τα τρόφιμα περίπου 2 ώρες σε ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα αέρα.
    • Όταν η ζύμη  πια φουσκωσει  την βάζουμε  στον πάγκο  εργασίας   μας και  αλευρώνουμε με το αλεύρι λίγο τον παγκο να μην  κολλήσει   η ζύμη και το χωρίζετε σε 6 ίσα κομμάτια.
    • Ανοίγουμε  με τον πλάστη  κάθε κομμάτι της ζύμης σε ένα φύλλο από περίπου έως 0,5 εκατ  πάχος  και μάκρος 20  εκ .  και το φάρδος  ίσο με το φάρδος της στενόμακρης φόρμας σας
    • Απλώνουμε    τη nutella  η την μερέντα και στη συνέχεια   ριχνουμε και τους ξηρούς  καρπούς    , και κλείνουμε  την ζύμη μας  ρολό
    • Απλώνουμε σε μια  φόρμα  λαδόκολα και  βαζουμε  τα ρολά  μας  το ένα δίπλα στο άλλο   στη φόρμα  μας το αφήνουμε  πάλι να φουσκώσει για κανα μισάωρο
    •  και τα αλείφουμε     με το διαλυμένο μείγμα  αβγού και του γάλακτος και το πασπαλίζουμε  με λίγη  μαύρη ζάχαρη.
    • και σε προθερμασμένο  φούρνο  το ψήνουμε  στους  180  βαθμούς για  20 με  30 λεπτά να ροδίσει
    • Αφήστε  να κρύωσει 5 λεπτά  και μετά  βγάλτε και βάλτε το  σε μια σχάρα  να κρύωσει και φάτε το    
     ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    *Εγώ έβαλα  και το ασπράδι απο το αυγό  και  πρόσθεσα και μια κουταλιά  αλεύρι  ακόμα !!






    XΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ



    ΥΛΙΚΑ :
    • 1 και  1/2  κουπ . σιμιγδάλι χοντρό
    • 1/2  κούπα σιμιγδάλι ψιλό
    • 1/2  κούπα  καλαμποκέλαιο    
    • 1/2  κούπα  ταχίνι
    • 1   κούπα αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα και καβουρδισμένο     ή  καρύδι
    • 1    ξύλο  κανέλα
    • 1 -2 καρφάκια γαρύφαλλο
    • χυμό από  μισό  πορτοκάλι   ή λεμόνι
    • 1   κομμάτι φλούδα λεμονιού
    • 2   κούπα  ζάχαρη
    • 1/2   κούπα     μέλι
    • 4      κούπα νερό
    • 1/4   κούπα σταφίδες ξανθές  και  1/4 φλ    σταφίδες μαύρες (προαιρετικά )
    EKTEΛΕΣΗ 

    • Ετοιμάζουμε  το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη και το μέλι μαζί με το νερό, την κανέλα,και το χυμό ,  το γαρύφαλο και τη φλούδα λεμονιού για 5' (το σιρόπι θα είναι αραιό).
    • Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε  το ταχίνι , βάζουμε  και  το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε  τα δύο σιμιγδάλια και ανακατεύετε καλά για 7'-10' σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει το σιμιγδάλι ξανθό σκούρο προς καφέ (μη σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει). Προσθέτουμε  το αμύγδαλο .
    • Το βγάζουμε  από τη φωτιά και ρίχνουμε  σιγά σιγά το σιρόπι. Προσοχή γιατί το σιμιγδάλι είναι καυτό. Ρίχνουμε  και το χυμό πορτοκαλιού.
    • Γυρίζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τη βάζουμε να ξαναβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι ν'απορροφηθεί το σιρόπι και να ξεκολλάει ο χαλβάς από την κατσαρόλα.
    • Τον βγάζουμε  από τη φωτιά και τον σκεπάζουμε  με καθαρή πετσέτα για 5' πριν το μεταφέρουμε σε φόρμα (π.χ. φόρμα για κέικ). Αφήνουμε  το χαλβά να κρυώσει καλά πριν τον μεταφέρουμε  σε πιατέλα για το σερβίρισμα.
    • Μπορούμε να γαρνίρουμε το χαλβά με γλάσο σοκολάτας (ακόμη και το έτοιμο γλάσο που κυκλοφορεί σε σακουλάκια είναι καλό ή να φτιάξουμε εμείς) και με ξηρούς καρπούς καραμελωμένους ή ωμούς.
    • Δίχρωμο  χαλβά   μπορούμε  να   έχουμε  αφού  προσθέσουμε  1/2 κ.σ. κακάο στο σιμιγδάλι προτού ψηθεί καλά και το ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να αλλάξει χρώμα. Μετά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
    • Ο  χαλβάς μπορεί να γίνει και με λάδι  χωρίς το  ταχίνι

    Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

    ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ..... ΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ






    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
    4 φλιτζάνια αλεύρι
    1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
    1 αυγό
    100 γρ βούτυρο λιωμένο ή λάδι
    1/2 κουταλάκι αλάτι
    100-150 γρ λιωμένo βούτυρο σε  κρέμα και
    αλεύρι για το άνοιγμα  των φύλλων

    Γέμιση:
    500 γρ σπανάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
    200 γρ φέτα και
    50 γρ ότι άλλο τυρί θέλετε (εγώ είχα κεφαλογραβιέρα )
    λίγο μαύρο πιπέρι
    1 πράσο ψιλοκομμένο
    και λίγο μαιντανό
    λίγο αλάτι  για τα  χόρτα  μας
    Τα ανακατεύουμε όλα  αυτά  σε  ένα  μπολ αφού πρώτα έχουμε ζουλίξει με τα χέρια μας λίγο τα χόρτα μας να φύγουν  τα πολλά υγρά  με λίγο  αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε σε ένα  μπολ το νερό, το αλάτι, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και  ανακατεύουμε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι μας και ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και χωρίς  να κολλάει στα χέρια  μας . Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά !!
    •  Σε  πάγκο εργασίας παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε  σε τρία  κομμάτια  .Ανοίγουμε   την  ζύμη τρία φύλλα όχι πολύ λεπτά  ..παίρνουμε  το βούτυρο μας που  την έχουμε  λιώσει  και έχει κρυώσει και απλώνουμε το λιωμένη βούτυρο στο πρώτο μας  φύλλο,παίρνουμε  και   το δεύτερο φύλλο και τη  βάζουμε  από πάνω ξάνα απλώνουμε  το λιωμένο  βούτυρο.
    • Συνεχίζουμε  και με το τρίτο  φύλλο και απλώνουμε και σε  αυτό το λιωμένο  βούτυρο .Την  γυρίζουμε σφιχτά την  ζύμη σε  ρολό και το βάζουμε  για 30 λεπτά  στην ψύξη  .Αφού περάσουν τα  λεπτά  που  την αφήνουμε  στο ψυγείο μας  την βγάζουμε  την ζύμη  από το  ψυγείο μας και  την κόβουμε  ίσα κομμάτια περίπου 1-2 εκ  το καθένα  και στον πάγκο εργασίας  μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε λίγο το πρώτο φύλλο  σκεπάζοντας το  κομμάτι μας και με  τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη πατώντας  όχι  πολύ , ... ελαφρά, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις άκρες -θα πρέπει να είναι λεπτότερη από ότι στη μέση,η ζύμη  μας .
    • Αφού ανοίξουμε  την ζύμη  μας  βάζουμε  μια  κουταλιά στην μέση της και  την κλείνουμε κάνοντας  τρίγωνο και  τα βάζουμε  σε ταψί με λαδόκολλα ανάποδα  με την ένωση προς τα κάτω και δεν τα αλείφουμε ούτε με αυγό,ούτε με  λάδι γιατί  θα χαλάσουν τα στρώματα  της ζύμης  που με τόσο κόπο φτιάξαμε .
    • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς  για  40 λεπτά 
    • Όμως στα τελευταία 15 λεπτά  πριν τελειώσει  το ψήσιμο  τα αλείφουμε με λίγο αυγό διαλυμένο  με γάλα  για να πάρουν  ωραίο  χρώμα . 
    • Οποιαδήποτε γέμιση  από τις αγαπημένες σας, θα μπορούσε να είναι-με σπανάκι,τυρί , κρέας, ή με κολοκύθα.
    • Την συνταγή για  την  ζύμη και το σχέδιο  την  βρήκα στα παρακάτω  βίντεο ..
    • εδώ  και εδώ 




    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά !!!.   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!