Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ




Άλλη μια πίτα που έφτιαξα για την Κυριακή της αποκριάς ..
μια γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και λίγο Κορν φλάουρ για περισσότερη γεύση και άρωμα ..με 4 φύλλα .Ενδιάμεσα τους έχω προσθέσει κανέλα ,καρύδια και λίγη ζάχαρη ..να καραμελώσουν τα φύλλα .

Η ζύμη που χρησιμοποίησα είναι από την τελευταία φορά που έφτιαξα γαλατοπιτα .Γαλατόπιτα γλύκισμα .Την είχα στο ψυγείο στην κατάψυξη αποθηκευμένη .Την έβγαλα από το πρωί στη συντήρηση και μέχρι το απόγευμα είχαν ξεπαγώσει τα 4 κομμάτια ζύμης . Ετοίμασα και την κρέμα και μέσα σε 30' είχα έτοιμη την πιο νόστιμη γαλατοπιτα. 

Πάμε να σας δώσω πιο πολλές λεπτομέρειες ..

ΥΛΙΚΑ:

  • ΥΛΙΚΑ:
    Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
          4_5 κουταλιές σούπας λάδι
            1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ή τσικουδιά ή ξύδι ή λεμόνι .
              1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να είναι σε ποσοτητα τα μισά από τα στερεα,βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..

                  Για την κρέμα:

                  • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                  • 2 αυγά
                  • 2 βανίλιες 
                  • 8-9 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                  • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνο ολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                  •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                  • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                • Για την γέμιση των φύλλων:
                  • 2 -3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για πασπάλισμα 
                  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
                  • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
                  •  1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                  • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη.
                  • Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν-φλάουρ και το αλάτι,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό  γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει,στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι,μεγάλα που θα βγαίνουν από το ταψί μας.   Μόνο το τέταρτο θα το φτιάξουμε ίσο με το ταψί ...
                  • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                  • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα μας ..Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σε κόθρο και σε ένα μπολ διαλύουμε ένα αυγό με μια κουταλιά γάλα και με το πινέλο βουρτσίζουμε όλη την κρέμα και την πασπαλιζουμε με λίγη ζάχαρη .
                  • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.
                  • Λίγα μυστικά ακόμα:
                  • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                  • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                  • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!
                  • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε .Η ζάχαρη ανάμεσα στα φύλλα θα καραμελωσει τα φύλλα μας .. Βάλτε μπόλικο λάδι στο φύλλο.με την γεμίση,θα βοηθήσει να ψηθεί το φύλλο και να γίνει κριτσανιστο. 
                  • Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 38-40 εκατ εσείς ανάλογα με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση .
                Καλή σαρακοστή 

                Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συντ

                Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

                ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




                Την ιδέα για την συνταγή την πήρα από τη υπέροχη συνταγή Εύκολα τυροπιτάκια ..έκανα μερικες μόνο  αλλαγές στα υλικά .

                Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη  τυρόπιτα για το πρωινό μας.. για το βραδυνό μας ..που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,  κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρηκα την λύση , πρόσθεσα το κεφίρ αυτό το υπέροχο προϊόν  .

                 ΥΛΙΚΑ:

                1 κούπα κεφίρ (250ml) σε θερμοκρασία δωματίου 
                1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
                2 αυγά μέτρια 
                1/3 κούπας λάδι (85 ml)
                1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
                1/3 κούπας γάλα (85 ml)
                1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                250-300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
                50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
                100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
                340 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
                (Μπορούμε να βάλουμε και μισό αλεύρι κίτρινο σταρένιο )
                1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
                Πιπέρι άσπρο 
                λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
                Σουσάμι
                Λίγο γάλα για το τέλος

                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
                • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε τα αυγά,το λάδι,το κεφίρ ,το αλάτι και το πιπέρι ,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθετουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας . Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα, είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
                • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26 χ33  με βούτυρο η λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα ,προσθέτουμε το μίγμα ,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο .Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )
                • Ψήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσο χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δικιά μη με το μαχαίρι ..αν βγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .



                Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
                  

                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές ..

                Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

                ΑΦΡΑΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΨΩΜΑΚΙ



                Πριν καιρό φτιάξαμε ένα υπέροχο ψωμάκι, με γάλα .Ψωμάκι Πλεξουδα brioche με βούτυρο  που στα υλικά του είναι ίδιο μόνο έχει γάλα  τρώγετε με μαρμελάδα, μέλι ότι πρέπει για το πρωινό  της οικογένειας.  Αυτη την φορά το φτιάξαμε με νερό.Απλό οικονομικό και πολύ νόστιμο .
                Πάμε να το φτιάξουμε παρέα...


                ΥΛΙΚΑ:
                • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (250  ml )
                • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20-25 γρ νωπή μαγιά
                • ¼ φλιτζάνι λάδι ελαφρύ (60 ml)
                • 1κουταλιά της σούπας βούτυρο 
                • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                • 1 κουταλιά της σούπας μέλι όχι γεμάτη  ( εμείς βάλαμε 2 κουταλιές έχει μια πιο γλυκειά γεύση το ψωμάκι μας ) και μια πρέζα ζάχαρη για το φούσκωμα-ενεργοποίηση  της μαγιάς μας 
                • 2 μέτρια αυγά
                • 500-550  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ  τα αυγά μου ήταν μεγάλα ..
                • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας νερό  για το τέλος 
                • σουσάμι  και λιναρόσπορο για το τέλος .
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
                • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml χλιαρό νερό  και 2 κουταλιές αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη ,αφήνουμε για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά
                • Βάζουμε στο κάδο του τα υπόλοιπα υλικά  το ,το μέλι ,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το λάδι ,το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και  προσθέτουμε και το αλάτι και υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας ,προσθέτουμε και μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα 
                •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζυμωνω δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
                •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml νερό μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργήσει η  μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
                • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και  έχουμε σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6  κομμάτια από περίπου  140 _150 γραμμάρια το καθένα.Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω  κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 4 κομμάτια ,τα κάνουμε κορδόνια και στην συνέχεια τα δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τα βάζουμε σε ταψί για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος .
                • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
                • Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Και με ένα αυγό διαλυμένο με  λίγο νεράκι αλείφουμε με ένα πινέλο την ζύμη μας και την πασπαλιζουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο ,ότι έχουμε .. .
                • Ψήνουμε στους 170 για 5 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα ..και μόλις πάρουν το κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για 15_20 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της ζύμης μας .







                Μείνετε συντονισμένοι.................
                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
                 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

                Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

                ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑ





                Γαλατόπιτα ...τι να πω γιά  αυτή την πίτα.. έγκυος στην δεύτερη μου κόρη ..στο μακρινό Βέλγιο,στην πόλη Μονς . Μιλούσα στο τηλέφωνο με την μαμά μου...," Μαμά ξέρεις τι μου λείπει πιο πολύ..τόσο μακριά που είμαι... ?" "Τι κορίτσι μου μου λέει " Η Γαλατοπιτα σου βρε μάνουλα  μου μου λείπει ". Τι να κάνω? Θέλεις να σου φτιάξω μια και να σου την στείλω με το αεροπλάνο?".... Ανέβασα τα μανίκια μου ..πήρα αλεύρι ..και ευτυχώς είχα πάρει μαζί μου τον πλάστη μου ...λίγο γάλα.....και κάθησα και άνοιξα φύλλο έγκυος  4_5 μήνων ...σήμερα 12 χρόνια  την φτιάχνω σχεδόν μια κάθε μήνα..

                 Αυτη την πίτα μας την έφτιαχνε η μαμά μου τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά το μεγάλο Σάββατο .. μοσχοβολούσε το σπίτι απο το υπέροχα αγνά υλικά ..που έβρισκε στο χωριό που μεγάλωσα !!

                Περιμέναμε τα παιδάκια πάνω από το ταψί της φρεσκοψημένης γαλατόπιτας να γευτούμε τη  νοστιμιά και την μυρωδιά από φρέσκο πρόβειο ή αγελαδινό γάλα και φρέσκα χωριάτικα αυγούλακια Έμαθα να τη φτιάχνω και εγώ και προσπαθώ να προσεγγίσω την  υπέροχη γεύση της και το άρωμα  της. 
                 Υπέροχα παιδικά χρόνια στο χωριό  ! Μας την έφτιαχνε επίσης και την  Κυριακή της Αποκριάς..  συνεχίζω ακόμα και εγώ στο σπίτι μου να φτιάχνω τέτοιες αναμνήσεις..σαν τις δικές μου ......

                • ΥΛΙΚΑ:
                  Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
                    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                        4_5 κουταλιές σούπας λάδι
                          1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο 
                            1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                              350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να ειναι σε ποσοτητα τα μισα από τα στερεα , βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                                1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                              • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..
                              Για την κρέμα:

                              • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                              • 2 αυγά
                              • 2 βανίλιες 
                              • 8 _9 κουταλιές σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                              • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                              • 4 κουταλιές σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνοολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                              •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                              • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                              • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                              • Για την γέμιση των φύλλων:

                              • 2 _3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη για πασπάλισμα 
                              • 2 κουταλιές της σούπας  κανέλα
                              • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο.(εγώ έβαλα τριμμένο μπαγιάτικο τσουρέκι  η γαλατοπιτα έγινε όλο αρώματα )
                              • 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                              • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                              ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                                • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη .Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν- φλάουρ και το αλάτι ,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή ,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                                  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε  ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                                    • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι.
                                      • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                                        • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι).
                                          • Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
                                            • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.

                                              Λίγα μυστικά ακόμα:

                                                • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                                                • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                                                • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!

                                                  • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
                                                  • Το ταψί που χρησιμοποίησα  είναι  38_40  εκατ εσείς ανάλογα  με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση  . 


                                                   


                                                  Και καλή  μας όρεξη !
                                                  Ως την επόμενη φορά που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

                                                  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

                                                  ΛΑΓΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ.


                                                  Η  ζύμη βγάζει μια μεγάλη λαγάνα αλλά αν την θέλετε πιο λεπτή  βγάζει 2 λαγάνες. 

                                                  ΥΛΙΚΑ:

                                                  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
                                                  • 300 γρ γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 
                                                  • 150 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 
                                                  • 1 φακελάκι μαγιά 7-9 γρ
                                                  • 400 ml νερό χλιαρό 
                                                  • 30 ml τσίπουρο με γλυκάνισο ή 2 κουταλιές της σούπας
                                                  •  1 και 1/4  κουταλάκι γλυκού αλάτι 
                                                  •  1 κουταλιά της σούπας μέλι 
                                                  • 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
                                                  • 50 ml λάδι ελιάς ή 3 κουτάλιες σούπας 
                                                  Για το τέλος :
                                                  3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό 
                                                  1 κουταλια της σούπας πετιμέζι ή μέλι 
                                                  3_4 σταγόνες λάδι ελαφρύ 
                                                  50 γρ σουσάμι

                                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                                                  • Στον αρτοπαρασκευαστή βαζουμε σε πρόγραμμα ζυμωματος για πίτσα  στο δικό μου (tefal ) διαρκεί 15 λεπτά στον κάδο κοσκινίζουμε το αλεύρι,προσθέτουμε την μαγιά,το λάδι,το ταχίνι διαλυμένο με 
                                                    λίγο από το χλιαρό νερό   και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό και το αλάτι και τέλος το τσίπουρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες, μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας,περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
                                                    Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ενα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά , λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2ωρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του.Όταν πια φουσκώσει του κάνουμε 2-3 μαζεματα του ζυμαριού και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε ή βάζουμε λαδόκολλα  πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι η λίγο σιμιγδάλι  και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με λαδωνενες τις παλάμες μας και το απλώνουμε σε όλο το ταψί.
                                                    Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας για 30-45 λεπτά Αλείφουμε με το ζεστό νερό και το πετιμέζι και το ζυμάρι μας και με τα χέρια μας   κάνουμε τρύπες όχι μέχρι κάτω..πασπαλίζουμε με  σουσάμι και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει .
                                                    Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !!
                                                  Καλή απόλαυση.  


                                                  Καλή Σαρακοστή σε όλους.....

                                                  Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                                                  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                  Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

                                                  ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ






                                                  1 κούπα ζάχαρη(180-200γρ)
                                                  150 γρ γιαούρτι πρόβειο 
                                                  2 αυγά μέτρια 
                                                  1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120 ml)
                                                  100 ml βραστό ζεστό νερό όχι καυτό .
                                                  2 βανίλιές με άρωμα πορτοκάλι 
                                                  180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
                                                  100 γρ πούδρα αμυγδάλου (προαιρετικά αν δεν έχετε μην το προσθέτετε  ή φουντουκιού )
                                                  30 γρ κακάο άγλυκο 
                                                  1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
                                                  5 γρ σόδα φαγητού 
                                                  Λίγο κανέλα 
                                                  Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
                                                  Αμύγδαλα ή φουντούκια τριμμένα για το στόλισμα 

                                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

                                                  Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
                                                  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά με αλεύρι ή λίγο κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση ή οποία θέλετε αλλά όχι πιο μεγάλη από 22-24 εκατ 
                                                    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
                                                    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γιαούρτι,το ξύσμα,τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
                                                    • Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τέλος προσθέτουμε και το ζεστό νερό . Έχω δοκιμάσει να προσθέσω το νερό πριν να προσθέσω το αλεύρι και είχα το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα .
                                                    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
                                                    • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει 2_3 λεπτά έπειτα το γυρίζουμε στην πιατέλα που θέλουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα καλά στημένη και περιμένουμε να υδρώσει και να γλυστρείσει και να ξεκολλήσει απο την φόρμα μας
                                                    • Το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και μια κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο ..
                                                    • Το κέικ το έφτιαξα και με καφέ φίλτρου αντί να προσθέσω νερό .




                                                    Ως την επόμενη φορά που  θα ετοιμάσουμε,μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

                                                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

                                                    Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

                                                    ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΑΔΑ




                                                    ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ..την κάθε μέρα πρέπει να γιορτάζουμε, οι μέρες φεύγουν, οι μήνες ...οι στιγμές φεύγουν. Χάσαμε σχεδόν δύο χρόνια από την ζωή μας,ο τρόμος,ο φόβος,η αγωνία είναι πλέον γραμμένα στα πρόσωπα μας .

                                                    Η ευτυχία είναι στιγμές ...και για μένα ευτυχία είναι η επαφή και η δημιουργία με το ζυμαράκι..

                                                    Φτιάξαμε ένα ακόμα τσουρέκι ...είχαμε καιρό να το απολαύσουμε,το ζητούσαν οι μικρές μου .Πάντα θα δοκιμάσω και ένα νέο προϊόν στην ζύμη μου .(θέλω να δοκιμάζω και άλλα υλικά,εκτός από τα απλά, με ξέρετε και από τις άλλες συνταγές) πρόσθεσα λοιπόν αντί μιας ποσότητας γάλακτος και μια ποσότητα λεμονάδας με ανθρακικό που είχα ..μιας και την περισσότερη ποσότητα ένα "μικρό ποντικάκι " πρόλαβε και την απολαύσε δροσερή από το ψυγείο  και φυσικα με αλεύρι για τσουρέκια από Μύλοι Γεωργανάδων

                                                    Ετοίμασα ένα υπέροχο εύκολο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα τσουρέκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα στον αρτοπατασκευαστη ..Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις για την συνταγή .
                                                    1. Η συνταγή είναι κατάλληληγια  αρτοπατασκευαστή 1 κιλού και κάτι παραπάνω..Αν η μέγιστη χωρητικότητα του δικούς σας αρτοπατασκευαστή είναι μικρότερη από 1 κιλό πρέπει να μοιράσουμε την συνταγή στην μέση .
                                                    2. Ανάλογα με τις μάρκες που υπάρχουν στην αγορά ο δικός μου είναι της tefal .

                                                     ΥΛΙΚΑ:
                                                    • 200ml χλιαρό γάλα (Eγώ αφαίρεσα 100ml γάλα και έβαλα το κεφίρ που περισσέψει από το πρωινό μας)
                                                    • 80ml χλιαρό νερό 
                                                    • 100 ml λέμοναδα με ανθρακικό 
                                                    • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
                                                    •  1 και 1/4 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (250_300 γρ ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε ) 
                                                    • 1 κουταλιά της σούπας μέλι 
                                                    • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                                                    • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 50 ml καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε όλη την ποσότητα,βούτυρο εγώ δεν είχα και συμπλήρωσα λάδι )
                                                    • 4  μέτρια αυγά
                                                    • 1050 -1080 γρ αλεύρι για τσουρέκια. Ίσως πάρει περισσότερο .. ανάλογα το αλεύρι μας  από Μυλοι Γεωργανάδων
                                                    • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι  
                                                    • 10 γρ μαχλέπι 
                                                    • 6 γρ κακουλέ 
                                                    • 1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
                                                    • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος  
                                                    • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά ή αμύγδαλα φιλέ 
                                                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                                                    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
                                                    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 200ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι,αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά
                                                    • Βάζουμε στο κάδο του το χλιαρό  νερό,τη ζάχαρη,την ενεργοποιημένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα ένα -ένα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, το ξύσμα ,το μαχλέπι και το κακουλέ,το μέλι,το αλάτι,την λεμονάδα σε θερμοκρασία δωματίου (ζέστανα ένα ποτήρι νερό και"βούτηξα" μέσα το μπουκάλι με την λεμονάδα ,θα πάρει λίγη θερμοκρασία , χρειαζόμαστε ,να έχουν όλα τα υλικά μας την ίδια για την επιτυχία της ζύμης),το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματατος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή  την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας .Δεν προσθέτουμε  άλλο αλεύρι με το χτύπημα θα έρθει η ζύμη εκεί που πρέπει ...αν βάλούμε αλεύρι επιπλέον ..θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια ..θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά  και πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως το ρίχνετε ..λίγο_λιγο και ζύμώνουμε  ...και ξανά πάλι ...
                                                    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
                                                    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 200ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργοποιηθει η μαγιά και στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά ,το κακουλέ,το μαχλέπι ,την βανίλια και το ξύσμα ,το χλιαρό νερό,το μέλι,την λεμονάδα και στην συνέχεια ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος θα λιωσουμε βούτυρo και κρύο θα το προσθέτουμε λίγο λίγο  και θα ζυμώνουμε-ενσωματωνουμε  όχι με τις μπούνιες αλλά τραβώντας την ζύμη κυκλικά προς το κέντρο της όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας.  3_5 λεπτά Στη συνέχεια αφήνουμε την ζύμη στον καθαρό λαδομένο πάγκο και με την μέσα μεριά της παλάμης μας της κάνουμε τραβήγματα και μαζέματα.
                                                    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει.
                                                    • Για να φτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..ή ανάλογα τι πλεξούδες θα κάνουμε με 2ή 3 κορδόνια 
                                                    • Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 30 λεπτά). 
                                                    • Στο τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό(αυτή την φορά έβαλα όλο το ασπράδι και πρόσθεσα πολύ λίγο από τον κρόκο το 1/3 περίπου ) και λίγο γάλα και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι   
                                                    • Ψήνουμε τα τσουρέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170-160 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν (προσοχή στο ψήσιμο , να μην μας αρπάξουν).
                                                    Mερικά μυστικά για την συνταγή ..
                                                    Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια ,το κοσκινίζουμε μια και φορές,έτσι θα πάρει αέρα και θα γίνει αφράτη η ζύμη   
                                                    Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική και αφράτη που θα κολλάει λίγο στα χέρια  μας, θα την δουλέψουμε με λίγο λάδι στα χέρια όταν θα κάνουμε τις πλεξούδες  μας 
                                                    Το γάλα μας δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί η μαγιά θα καεί .Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το βούτυρο μας .
                                                    Αν ζυμώσουμε με τα χέρια μας δεν ζυμώνουμε με την μπούνια μας όπως το ψωμί αλλά τραβάμε την ζύμη προς το κέντρο. 
                                                    Τα κορδόνια μας πριν τα πλέξουμε τα στριφοζυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία  πιο κάτω ..αυτό βοηθάει να αναπτυχθούν οι ίνες .
                                                    Δεν βάζουμε πολύ ζάχαρη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα τσουρέκια μας,αν θέλετε πιο γλυκά τα τσουρέκια προσθέστε μέχρι 40 γρ ακόμα.  
                                                    Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  
                                                    Ένα μικρό μυστικό για τσουρέκια με ίνες γυρίστε  τα κορδόνια σας με τα χέρια σας ,το ένα αριστερά  και το 
                                                    άλλο δεξιά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία .






                                                    Μείνετε συντονισμένοι.................
                                                    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                                                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
                                                     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!