Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



 

Πριν μέρες έφτιαξα ένα ψωμάκι υπέρ αφράτο και νόστιμο  με αυτό το υπέροχο σχέδιο....πρέπει να σας το δείξω κάποια στιγμή .... 
 Προς το παρόν πάμε να ετοιμάσουμε τα τσουρεκάκια νηστίσιμα ...μου έμεινε λίγο αμυγδαλόγαλα ..από κάτι cookies νηστίσιμα που έφτιαξα ...Είναι υπέροχα για πρωινό μας.... Να σας πω όμως μια αλήθεια προσοχή όταν φτιάχνουμε πολλά πράγματα στην κουζίνα μας ...ξέχασα να προσθέσω το αγαπημένο μου ξύσμα και το κακουλέ,ευτυχώς που έβαλα 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκαλιού 🍊. Είχαν αρκετό άρωμα ...και φαγώθηκαν ...  Προσοχή λοιπόν ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας και μετά ξεκινάμε ...και φυσικά μια-μια οι παρασκευές μας ...όχι όλες μαζί....
Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  
 Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν ..

ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
20 γρ. ζάχαρη
120 ml χλιαρό νερό 
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

450 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ αλεύρι μαλακό (δεν είχα όλη την ποσότητα αλεύρι για τσουρέκια εσείς βάλτε όλη την ποσότητα αλεύρι για τσουρέκια )
250 ml νερό χλιαρό 
70 ml καλαμποκέλαιο και 30 γρ μαργαρίνη soft
100 ml γάλα αμυγδάλου 
50 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
10 γρ. κακουλέ τριµµένο
10 γρ. μαχλέπι τριµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ιν

Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι,το γάλα και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι 
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
  • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι,μαργαρίνη και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

  • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 9_10  ίσα µέρη και φτιάχνουμε τα τσουρέκακια  σύμφωνα με  τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
  • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
  3. *Εγώ να σας πω πως πριν τα ψήσω τα πέρασα με λίγο αυγό και νερό που είχα στο ψυγείο μια και το πρωί έκανα ένα αλλά ψωμάκι και περίσσεψε.  Και επειδή τίποτα δεν πετάμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ..το χρησιμοποίησα .Εσείς για το τελείωμα βάλτε γάλα αμυγδάλου. 
  4. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  






Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΙ




Την συνταγή την δανείστηκα από μια ομάδα στο fb, το φυσικό προζύμι.

Η λαγάνα αυτή έχει στα υλικά της ένα χυλό παχύρευστο  .....αλεύρι, νερό και σταφιδίνη και ταχίνι. Εγώ όμως σταφιδίνη δεν είχα αλλά πρόσθεσα το καλύτερο υλικό που είχα. .. Πετιμέζι φτιαγμένο από τα χεράκια μου.   Μπουλαμάτσι ..λέγεται αυτό το μίγμα 

Τυχαία άκουσα το όνομα του σε ένα φούρνο της γειτονιάς μου  ..και χρόνο δεν έχασα ... έψαξα στο διαδίκτυο... βρήκα τα υλικά μου και το δοκίμασα  Πρόσθεσα τα υλικά και έφτιαξα ένα χυλό που μπορεί εύκολα να απλωθεί με το πινέλο. ...πάνω στην ζύμη .

ΥΛΙΚΑ : 

100 γρ χωριάτικο αλεύρι κίτρινο 
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
300 γρ αλεύρι  για τσουρέκι 
380  ml νερό χλιαρό (βάζω εμφιαλωμένο)

180γρ   προζύμι 
40 ml ελαιόλαδο 
50 γρ ταχίνι
30 γρ μέλι 
15 γρ αλάτι 

Σουσάμι 
Ζεστό νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη για το τέλος 

Εγώ τις αλείφω με "μπουλαμάτσι 
100 ml νερό
75 γρ κίτρινο αλεύρι
30 γρ σταφιδίνη ή πετιμέζι
10 γρ ταχίνι. 
Τα πόσα που σας δίνω δεν τα δοκιμάσα .. μεγάλη ποσότητα και δεν την έφτιαξα ........όμως έβαλα σε ένα μπολ μια μεγάλη κουταλιά της σούπας αλεύρι ,πρόσθεσα λίγο νεράκι ίσα να κάνω ένα τραχύ ζυμαράκι .... έπειτα πρόσθεσα και μια μεγάλη κουταλιά της σούπας πετιμέζι και μια κουταλιά της σούπας ταχίνι,λίγο ακόμα νεράκι ,τα ανακάτεψα έτσι ώστε να έχω ένα χυλό τελικά τόσο ρευστό όσο να μπορώ να τον αλείφω πάνω στις λαγάνες ..  Το προϊόν αυτό είναι ένας χυλός,τον άκουσα στο φούρνο της γειτονίας μου να το συζητάνε ο φούρναρης με τον υπάλληλο του ταμείου, ντράπηκα να τον ρωτήσω τι ήταν αυτό και γυρνώντας στο σπίτι το βρήκα στο διαδίκτυο . Είναι ναι ένας χυλός με γλυκειά γεύση θρεπτικός που μας άρεσε πολύ πάνω στην λαγάνα, τις έδωσε τραγανή κόρα και πολύ νοστιμιά...  Και ροδοκοκινο χρώμα δοκιμάστε ..μην το φοβηθείτε.
Η λαγάνα γίνετε τέλεια ,δείτε τη χρώμα Ρόδοκοκκινο  δίνει στη λαγάνα μας...τραγανή κόρα ...και νόστιμη ...όλο άρωμα ταχινιού και πετιμέζι 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60 γρ δυνατό αλεύρι και 60 ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....50 γρ τα αναπιάνω ξανά με 50 γρ δυνατό αλεύρι και 50 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε στο  χλιαρό νερό προσθέτουμε όλα τα υλικά  της πρώτης πάνω στα υλικά ομάδας,όλα τα είδη αλεύρου εκτός από το λάδι και το αλάτι,το ταχίνι και το μέλι.Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 60 λεπτά περίπου σε θερμοκρασια δωματίου η ζύμη μας θα είναι τραχιά . Αυτό λέγετε αυτόλυση (και εγω τώρα μαθαίνω πολλά για το προζυμι ) .Μετά απο μια ώρα  θα αρχίσει να γίνετε ελαστική. 
  •  Προσθέτουμε  στον κάδο του αρτοπαρασκευστή το πιο πάνω ζυμάρι ,το προζύμι, το μελι, το ταχίνι ,το λάδι ,το αλάτι,ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 60 λεπτά και κάνουμε 4 διπλώματα στην ζύμη ανα 20 λεπτά με νερό στα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω ώσπου να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική ,αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε αναμμένο φούρνο στους 30_40 βαθμούς.Η ζύμη μας θα αρχίσει να φουσκώνει και στην συνέχεια την  βάζουμε καλά σκεπασμένη στο ψυγείο για 8-18 _24 ώρες ,η ζύμη μας θα κολλάει αρκετά και θα είναι λεία όπως στις φωτογραφίες που έχω παρακάτω .Αν θέλουμε ζυμώνουμε και με τα χέρια μας 
  • Την επόμενη μέρα ξεφουσκώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας,κάνοντας ένα τέντωμα και δίπλωμα στο μπολ την αφήνουμε αλλά 5 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά ...σουσάμι και πετιμέζι με λίγο νερό στο πάγκο της κουζίνας μας. Γυρίζουμε την ζύμη σε λαδωμένο ή αλευρωμένο πάγκο εργασίας,μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια ,τις δινω σχήμα λαγάνα πάχους πάνω 1_2  εκατ σε ένα κομμάτι λαδόκολλας που έχω πασπαλίσει με λίγο σιμιγδάλι και σουσάμι.
  • Αφήνουμε τις λαγάνες σε ζεστό φούρνο στους 30-40 "στοφάρουμε" να φουσκώσουν αφού τις σκεπάσουμε με μια διάφανη μεμβράνη για 3 ώρες.Στην συνέχεια  ετοιμάζουμε το πετιμέζι ή μέλι 🍯 με το ζεστό νερό ή με το "μπουλαμάτσι "και με ένα πινέλο βουρτσίζουμε την λαγάνα μας και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι αφού πρώτα το καβουρδίσουμε και με τα ακροδάχτυλα μας τις κάνουμε "λακουβάκια".
  • Την ζύμη μας την δουλεύουμε με λίγο αλεύρι ή λίγο λαδάκι στα χέρια μας αν κολλάει 
  • Πιο πριν ανάβουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και βάζουμε στο φούρνο ένα εμαγιέ ταψί ανάποδα. 
  •  Βγάζουμε το ταψί και "γλιστράμε" πάνω του τις λαδόκολλες με τις λαγάνες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα  και κατεβάζουμε στους 190 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά. 
  • Απολαύστε τες ζεστές με χαλβά και ελιές.Τρώγονται και την επόμενη μέρα. 





Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές .


Cookies Λεμόνι με σοκολάτα

  Είναι απογευματάκι τα παιδιά  θέλουν  να  φάνε κάτι με   σοκολατίτσα.. " μαμά έχουμε άλλα  μπισκοτάκια με σοκολάτα  ή  τελείωσαν ?"
"Θα φτιάξουμε μαζί κοριτσάκια   μου ..αλλά και τα πορτοκάλια   μας  τελείωσαν, έχουμε όμως πολλά λεμόνια.."
Θυμάμαι πως είχα αποθηκεύση  μια συνταγή  Cookies  λεμόνι της φίλης Elenis Cooking από το  facebook  εδώ  είναι υπέροχη η  συνταγή της  .... πάμε να  τα φτιάξουμε λοιπόν  


ΥΛΙΚΑ για 20-22 κομμάτια:
200γρ. μαργαρίνη soft ή βούτυρο soft (εγώ έβαλα 60 γρ βουτυρο  και  140  ml λάδι)
90 γρ ζάχαρη καστανή 
Ξύσμα ενός λεμονιού  
2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι  1 /2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 βανίλια  με άρωμα λεμόνι    
150 -170  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
και μισή κούπα φυστίκια αιγίνης και αμύγδαλα 
μισή  κούπα τριμένη σοκολάτα  σε νιφάδες
Επιπλέον:
Ζάχαρη για το τύλιγμα των μπισκότων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο ή μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμόνι. Στη συνέχεια το αλέυρι με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη μας δε θα πλάθεται θα κολλάει.
2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Τοποθετούμε τη ζάχαρη για το ρολάρισμα σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι της σούπας ή καλύτερα αν έχετε κουτάλι παγωτού, παίρνουμε ποσότητες από τη ζύμη (περίπου όπως ένα καρύδι) και ρολάρουμε μέσα τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τα κομμάτια ζύμης σε απόσταση μεταξύ τους γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα απλώσουν.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190Ο για 10-12 λεπτά περίπου.

 
 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΖΕΒΡΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




 Άλλη μια συνταγή κέικ ζέβρα με κεφίρ. Φτιάξαμε πριν καιρό μια άλλη συνταγή Κέικ ζέβρα με χυμό πορτοκάλι 
Σας έχω πει πόσο πολύ το αγαπώ αυτό το γαλακτομικό προϊόν . Ελπίζω να το αγαπήσετε και εσείς ..
ΥΛΙΚΑ:
  •  4 αυγά μεγάλα
  • 150 ml καλαμποκέλαιο 
  • 1-1/2 κούπες ζάχαρη όχι γεμάτες (300 γρ)
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  220 ml κεφίρ ή γάλα αν δεν έχετε 
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού,
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ (20 γρ )
  • 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι  
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
 Για  τη  σοκολάτα
  • κουταλιές της σούπας κοφτές 3_4 σκόνη κακάο
  • 4-5 κουταλιές γάλα  γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  1. Αρχικά θα λαδώσουμε μια φόρμα ή ταψί 22-24 cm για κέικ και στον πάτο θα βάλουμε λαδόκολλα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς  Κελσίου 
  2.  Kοσκινίζουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά μαζί όλα τα ξηρά συστατικά μας,το αλεύρι,το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο με το γάλα και1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το κάνουμε  μια κρέμα σοκολάτας .  
  4. Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε και την βανίλια.  
  5. Με το μίξερ σε χαμηλή,  προσθέτουμε σταδιακά το  κεφίρ και το αλεύρι λίγο λίγο  εναλλάξ, σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαριζ να ενσωματωθεί το αλεύρι 
  6. Παίρνουμε το μισό από το  μείγμα μας και προσθέτουμε  την κρέμα σοκολάτας και τα ανακατεύουμε να  ενσωματωθούν.
  7. Παίρνουμε από το λευκό μείγμα μια κουταλιά και ρίχνουμε στην φόρμα μας και αυτό θα απλώνει μόνο του (δεν το βοηθάμε εμείς καθόλου να απλώσει .. το κάνει αυτό μόνο του )πάντα στο ένα άκρο της φόρμα. 
  8. Παίρνουμε μετά μια κουταλιά  από το μίγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι.Περιμένουμε λίγο να απλώσει.Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μίγματα μας με ηρεμία και χωρίς βιασύνη.
  9. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά και κάνουμε το πείραμα με την οδοντογλυφίδα δηλαδή βουτάμε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο και πρέπει να  βγαίνει καθαρή,τότε είναι έτοιμο.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά σε σχάρα να κρυώσει  και το γυρίζουμε ανάποδα την φόρμα σε μια πιατέλα,σκεπάζουμε με υγρή καθαρή πετσέτα,αυτό θα υδρώσει και θα γλυστρίσει 
  11. Σερβίρουμε όπως είναι ή το γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας.

Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές .


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ




Άλλη μια πίτα που έφτιαξα για την Κυριακή της αποκριάς ..
μια γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και λίγο Κορν φλάουρ για περισσότερη γεύση και άρωμα ..με 4 φύλλα .Ενδιάμεσα τους έχω προσθέσει κανέλα ,καρύδια και λίγη ζάχαρη ..να καραμελώσουν τα φύλλα .

Η ζύμη που χρησιμοποίησα είναι από την τελευταία φορά που έφτιαξα γαλατοπιτα .Γαλατόπιτα γλύκισμα .Την είχα στο ψυγείο στην κατάψυξη αποθηκευμένη .Την έβγαλα από το πρωί στη συντήρηση και μέχρι το απόγευμα είχαν ξεπαγώσει τα 4 κομμάτια ζύμης . Ετοίμασα και την κρέμα και μέσα σε 30' είχα έτοιμη την πιο νόστιμη γαλατοπιτα. 

Πάμε να σας δώσω πιο πολλές λεπτομέρειες ..

ΥΛΙΚΑ:

  • ΥΛΙΚΑ:
    Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
          4_5 κουταλιές σούπας λάδι
            1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ή τσικουδιά ή ξύδι ή λεμόνι .
              1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να είναι σε ποσοτητα τα μισά από τα στερεα,βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..

                  Για την κρέμα:

                  • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                  • 2 αυγά
                  • 2 βανίλιες 
                  • 8-9 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                  • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνο ολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                  •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                  • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                • Για την γέμιση των φύλλων:
                  • 2 -3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για πασπάλισμα 
                  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
                  • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
                  •  1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                  • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη.
                  • Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν-φλάουρ και το αλάτι,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό  γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει,στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι,μεγάλα που θα βγαίνουν από το ταψί μας.   Μόνο το τέταρτο θα το φτιάξουμε ίσο με το ταψί ...
                  • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                  • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα μας ..Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σε κόθρο και σε ένα μπολ διαλύουμε ένα αυγό με μια κουταλιά γάλα και με το πινέλο βουρτσίζουμε όλη την κρέμα και την πασπαλιζουμε με λίγη ζάχαρη .
                  • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.
                  • Λίγα μυστικά ακόμα:
                  • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                  • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                  • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!
                  • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε .Η ζάχαρη ανάμεσα στα φύλλα θα καραμελωσει τα φύλλα μας .. Βάλτε μπόλικο λάδι στο φύλλο.με την γεμίση,θα βοηθήσει να ψηθεί το φύλλο και να γίνει κριτσανιστο. 
                  • Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 38-40 εκατ εσείς ανάλογα με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση .
                Καλή σαρακοστή 

                Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συντ

                Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

                ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




                Την ιδέα για την συνταγή την πήρα από τη υπέροχη συνταγή Εύκολα τυροπιτάκια ..έκανα μερικες μόνο  αλλαγές στα υλικά .

                Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη  τυρόπιτα για το πρωινό μας.. για το βραδυνό μας ..που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,  κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρηκα την λύση , πρόσθεσα το κεφίρ αυτό το υπέροχο προϊόν  .

                 ΥΛΙΚΑ:

                1 κούπα κεφίρ (250ml) σε θερμοκρασία δωματίου 
                1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
                2 αυγά μέτρια 
                1/3 κούπας λάδι (85 ml)
                1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
                1/3 κούπας γάλα (85 ml)
                1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                250-300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
                50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
                100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
                340 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
                (Μπορούμε να βάλουμε και μισό αλεύρι κίτρινο σταρένιο )
                1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
                Πιπέρι άσπρο 
                λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
                Σουσάμι
                Λίγο γάλα για το τέλος

                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
                • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε τα αυγά,το λάδι,το κεφίρ ,το αλάτι και το πιπέρι ,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθετουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας . Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα, είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
                • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26 χ33  με βούτυρο η λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα ,προσθέτουμε το μίγμα ,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο .Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )
                • Ψήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσο χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δικιά μη με το μαχαίρι ..αν βγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .



                Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
                  

                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές ..

                Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

                ΑΦΡΑΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΨΩΜΑΚΙ



                Πριν καιρό φτιάξαμε ένα υπέροχο ψωμάκι, με γάλα .Ψωμάκι Πλεξουδα brioche με βούτυρο  που στα υλικά του είναι ίδιο μόνο έχει γάλα  τρώγετε με μαρμελάδα, μέλι ότι πρέπει για το πρωινό  της οικογένειας.  Αυτη την φορά το φτιάξαμε με νερό.Απλό οικονομικό και πολύ νόστιμο .
                Πάμε να το φτιάξουμε παρέα...


                ΥΛΙΚΑ:
                • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (250  ml )
                • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20-25 γρ νωπή μαγιά
                • ¼ φλιτζάνι λάδι ελαφρύ (60 ml)
                • 1κουταλιά της σούπας βούτυρο 
                • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                • 1 κουταλιά της σούπας μέλι όχι γεμάτη  ( εμείς βάλαμε 2 κουταλιές έχει μια πιο γλυκειά γεύση το ψωμάκι μας ) και μια πρέζα ζάχαρη για το φούσκωμα-ενεργοποίηση  της μαγιάς μας 
                • 2 μέτρια αυγά
                • 500-550  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ  τα αυγά μου ήταν μεγάλα ..
                • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας νερό  για το τέλος 
                • σουσάμι  και λιναρόσπορο για το τέλος .
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
                • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml χλιαρό νερό  και 2 κουταλιές αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη ,αφήνουμε για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά
                • Βάζουμε στο κάδο του τα υπόλοιπα υλικά  το ,το μέλι ,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το λάδι ,το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και  προσθέτουμε και το αλάτι και υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας ,προσθέτουμε και μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα 
                •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζυμωνω δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
                •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml νερό μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργήσει η  μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
                • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και  έχουμε σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6  κομμάτια από περίπου  140 _150 γραμμάρια το καθένα.Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω  κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 4 κομμάτια ,τα κάνουμε κορδόνια και στην συνέχεια τα δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τα βάζουμε σε ταψί για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος .
                • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
                • Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Και με ένα αυγό διαλυμένο με  λίγο νεράκι αλείφουμε με ένα πινέλο την ζύμη μας και την πασπαλιζουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο ,ότι έχουμε .. .
                • Ψήνουμε στους 170 για 5 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα ..και μόλις πάρουν το κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για 15_20 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της ζύμης μας .







                Μείνετε συντονισμένοι.................
                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
                 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!