Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

Μελιτζανες φρέσκες από το κήπο των γονιών μου , σπιτικό σταρένιο τραχανά από τα χεράκια της μαμάς μου , κρεμύδια φρέσκα από τον κήπο της πεθερούλας μου , ολόφρεσκα αυγουλάκια από την πεθερούλα μου ,λάδι από τους ελαιώνες φρέσκο ,τυράκι και ανθότυρο από τοπικό τυροκομείο ,αλευράκι από τοπικό μύλο , γάλα από το γειτονικό ΘΕΣ/ΓΑΛΑ της πόλης μας .. τι άλλο να ζητήσουμε για το μεσημεριανό μας ..όλα  τα  υλικά  από  την  μάνα   γη . .Κοπιάστε  ...








ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
5 -6 μελιτζάνες  ανάλογα  το μέγεθος της μελιτζάνας  μας
1/2  φλιτζάνι  τσαγιού  ελαιόλαδο
4  μεγάλα κρεμμύδια 
1 φλιτζάνι  τσαγιού τραχανά σταρένιο
1 φλιτζάνι  τσαγιού  φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι  τσαγιού με  ανθότυρο
2  αυγά χτυπημένα
1/2  λίτρο γάλα
λίγο μαύρο πιπέρι

σουσάμι

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΣ
700 γρ αλεύρι
 2 κουταλιές  σούπας ξύδι ή τσικουδιά ή τσίπουρο
1 κουτάλι γλυκού αλάτι.
1 πρέζα ζάχαρη
4-5  κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
 χλιαρό νερό όσο πάρει
4 γρ  μαγιά ξερή 
λίγο λάδι για το ταψί  τα φύλλα
λίγο αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • Σε ένα μπόλ βάζουμετην μαγιά ,το αλεύρι,αλάτι,ξύδι και νερό και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα η ζύμη μας, μαλακιά και αφράτη 
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε την ζύμη μας σε 10 κομμάτια και  ανοίγουμε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη  και με νισεστέ ανακατεμένο με λίγο  αλεύρι .
  • Ανοίγουμε 10 -12 φύλλα μεγέθους ανάλογα με ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε .




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Τις μελιτζάνες τις καθαρίζω και τις κόβω με τον γνωστό τρόπο και τις ξεπικρίζω με τη γνωστή διαδικασία με αλάτι.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στον τρίφτη κρεμμυδιών. Τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε πολύ  λίγο νεράκι ή γαλατάκι . Μπορείτε  αν θέλετε να τις  κόψετε  και  σε καρεδάκια  μικρά  την μελιτζάνα .
  • Μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε καλά σε στραγγιστήρι πιέζοντας, για να φύγουν τα νερά. Καθαρίζουμε και τρίβουμε και το κρεμμύδι μας .Μπορούμε αν θέλετε να  κόψουμε σε καρεδάκια μικρά τα κρεμμύδια  .
  • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα .
  • Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και και το γάλα,τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά κ να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι. Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα  προσθέτουμε και τη φέτα.   
  •  Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
  • Στρώνουμε πρώτα 3 φύλλα - γέμιση με τυριά- 2 φύλλα - γέμιση με τυριά-2 φύλλα - γέμιση με τυριά-3 φύλλα. 
  • Τα  φύλλα τα λαδώνουμε ανάμεσα το καθένα .
  • Χαράζουμε την πίτα μας και την βρέχουμε με λίγο  νερό και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και  παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα  μας !!
  • Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα περίπου .  



 


        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Και καλή μας  όρεξη !!
                                                        Καλό καλοκαίρι  !

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ


                                     ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

 

ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
  • 1 κουταλιά γλυκού  όχι  γεμάτη  αλάτι
  • 6  κουταλιές  σούπας λάδι
  • 2  κουταλιές  σούπας  ξύδι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το  χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλά στα χέρια.
  • Χωρίζουμε τη  ζύμη σε κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια, τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν και τα ανοίγουμε μετά φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε .

Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 200- 300 γρ ζάχαρης (ανάλογα   πόσο  ότi  τρώει  ο καθένα μας  )
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
  •  1-2  κουταλιές    λάδι για την  γέμιση 
  • κανέλα
  • 100 γρ φρυγανιά  ή  (μια  χούφτα   τραχανά   γλυκό  σταρένιο     λίγο    φουσκωμένο )
  • μισό  φλιτζάνι σταφίδες
  • βανίλια
  • λάδι  για το   ράντισμα  των  φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Τρίβουμε  την  κολοκύθα  στο Χονδρό τρίφτη ή την κόβουμε  μικρά  κομμάτια  και την  βράζουμε  λίγο να βγάλει τα ζουμιά  της , ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα τεμαχισμένα καρύδια και κανέλα.και την φρυγανιά και της  σταφίδες   και  αφήνουμε  να κρυώσει .
 
  • Ετοιμάζουμε  και την ζύμη  μας , την  ζυμώνουμε έτσι ώστε να  έχουμε  μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί  και στη συνέχεια  την διαιρούμαι σε μπάλες, όπως μεγάλου αυγού.
  • Κάθε μπάλα την  ανοίγουμε  σε  λεπτό φύλλο, το ραντίζουμε  καλά με λάδι και πασπαλίζουμε με γέμιση. και το τυλίγουμε σε ρολό. και μετά σε  σχήμα σαλιγκαριού. Ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.
  • Σερβίρονται  πασπαλισμένα  με ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.



Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ ΜΕ ΖΥΜΗ ΛΑΓΑΝΑΣ





ΜΠΟΡΕΙΤΕ   ΝΑ  ΚΑΝΑΤΕ  ΤΗΝ  ΖΥΜΗ  ΚΑΙ ΣΚΕΤΗ   ΣΑΝ ΛΑΓΑΝΑ .. ΕΙΝΑΙ   ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ .


ΥΛΙΚΑ   ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΖΥΜΗ  ΛΑΓΑΝΑΣ :
  • 300γρ .αλεύρι  κίτρινο   για  ζύμωμα 
  • 300 γρ   γρ. αλεύρι  για όλες  της  χρήσεις
  • 1 φακελάκι  μαγιά  7-9 γρ
  • 200  ml  νερό  χλιαρό 
  • 150  ml    κοκκινέλι  κρασί 
  •  1 κουταλάκι γλυκού  αλάτι
  •  2κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 2  κουταλιές   σούπας  ταχίνι
  • 1 κουτάλι   σούπας  λάδι 
ΓΕΜΙΣΗ :
  • Χαλβά  με  γεύση κακάο σε  τρίμματα   ή  ότι θέλετε 
  • ταχίνι
  • λίγη κανέλα .
  • σοκολάτα  κουβερτούρα  σταγόνες  
  • καστανή  ζάχαρη  για  το πασπάλισμα
  • και  τριμμένους  ξηρούς  καρπούς  ,καρυδιά   φουντούκια  αμύγδαλα

    EKTEΛΕΣΗ:
  • Στον αρτοπαρασκευαστή κοσκινίζουμε το αλεύρι , την ζάχαρη , το λάδι ,  το  ταχίνι   διαλυμένο με 
    λίγο  από το χλιαρό  νερό   και το υπόλοιπο   το χλιαρό νερό , την μαγιά και το αλάτι το ψιλό και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες , μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας , περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
    Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ενα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά , λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2ωρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
    Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ριίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας, και το απλώνουμε σε όλο το ταψί .
    Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας ,και  με  τα χέρια  μας   κάνουμε   τρύπες   όχι μέχρι κάτω  ..πασπαλίζουμε   με  σουσάμι   αφήνουμε κάνα 30 λεπτό να φουσκώσει σκεπασμένο και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει .
    Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !!
ΕΔΩ   ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ  ΟΔΗΓΙΕΣ   ΓΙΑ  ΤΟ ΠΩΣ  ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ     ΤΙΣ  ΚΑΡΔΙΕΣ   :


ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ




ΥΛΙΚΑ 

20 γρ  νωπή μαγιά  ή  1  φακελάκι  ξερή  μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
250ml χλιαρό νερό
80  γρ  σιμιγδάλι  ψιλό
500 γρ αλευρι για ολες της χρησεις
σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •   Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε  τη ζάχαρη, αφήνουμε  10 λεπτά  να  φουσκώσει .
  •  Σε ένα  άλλο  μπόλ κοσκινίζουμε  το αλεύρι  μας  και  κάνουμε  μια  λακούβα  και ρίχνουνε  το λάδι  , την φουσκωμένη   μαγιά   και αλάτι. και το  σιμιγδάλι και  το  χλιαρό νερό   και ζυμώνουμε λεία και ελαστική ζύμη με αλεύρι. Ισως  χρειαστει  λίγο ακόμα  αλεύρι  , ανάλογα  με  το αλεύρι  μας  παντα .
  •  Αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα σε   ελαφρώς ζεστό φούρνο για 30-40  λεπτά  .
  •  Κοβούμε  την  ζύμη σε ίσα μέρη και σχηματίζουμε  σε    μπάλες  με  τα  χερια  μας , βρέχουμε  τα χέρια μας  με νερό  και  της  πλαθουμε  πάλι  λίγο  και  της  ρολάρουμε  πανω  στο  σουσάμι  μας
  •  και  τα τοποθετούμε   σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  •  
  • Αφήστε τα ψωμάκια 30   λεπτά για να αυξηθούν  και πάλι. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν σε  φούρνο προθερμασμένο στους 180 
  •   Απολαύστε τα.

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ


ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις
  • 200 γρ κιτρινο αλεύρι ή  αλεύρι 00
  • 300 ml ζεστό νερό
  • 1 φακελάκι  ξερή  μαγιάς
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  •  1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 ml  λάδι
  • ΥΛΙΚΑ   ΓΕΜΙΣΗΣ
  •  1-2  κολοκυθάκια αναλογα   το μεγεθος  κομμένα   σε πολύ λεπτές  ροδέλες
  • 1 σκελίδα  περασμένη  στην  πρέσα
  •   λίγο  φρέσκο βασιλικόή  αποξηραμένο
  •   50 ml ελαιόλαδο
  •  100-150 γρ  ανθότυρο
  •   100 γρ τριμμένη  φέτα  
  • 100γρ  κίτρινο τυρί
  •  αλάτι- λίγη  πάπρικα
  •  Βάζουμε   στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε  ζεστό νερό  τη  μαγιά και το μέλι, το λάδι 
 και  ζυμώνουμε για λίγη ώρα έτσι ώστε  να  έχουμε μια ελαφρώς  μαλακια  ζύμη , που κολλαει   
  • Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1  ώρα και  30  λεπτά   περίπου .


  • Μετά πάιρνουμε  τη ζύμη, και  την γυρίζουμε ανάποδα απευθείας στο ταψί, και  με  λίγο λάδι  την απλώνουμε  μεχρι τα  τοιχώματα .. ! ( αν θέλουμε εδώ  βαζουμε   λιγο ανθοτυρο και λίγη  φετα  και και λίγο πιπέρι  και  κοκκινο γλυκό πιπέρι και γυριζουμε την ζυμη  σε κόθρο όπως  φαίντεται  και  στην  φωτογραφία  )

  •  Απλωνουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια της  ζύμης  την σάλτσα ,τα κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες  που πρώτα  τα  έχουμε  ρίξει αλάτι και την  πάπρικα  και  το σκορδο  και  λιγο αλεύρι  και στη συνέχεια προσθέτουμε το κιτρινο τριμμένο τυρί και  την  φετα  με  το ανθότυρο  .
  •    Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 ° C για περίπου 20-25 λεπτά.

Ως την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.





ΣΑΜΠΛΕ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΔΙΧΡΩΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ




ΥΛΙΚΑ
  • Ζύμη με βανίλια
- 150 -180 γρ αλεύρι για   όλες  τις  χρήσεις 
- 70 γρ ζάχαρη άχνη
- 50 γρμαλακό βούτυρο
- 1/2 χτυπημένο αυγό

 -2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1  βανίλια 
 -1  κουταλιά  μπέικιν πάουντερ
- λίγο  αλάτι
  • Ζύμη σοκολάτας
- 180-200 γρ Αλεύρι   για   όλες  τις  χρήσεις 
- 70  γρ   ζάχαρη αχνη 
- 50 γρ σοκολάτα  κουβερτούρα 
- 50 γρ μαλακό βούτυρο
- 1/2 χτυπημένο αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
 -1κουταλιά  μπεικιν παουντερ
- λίγο  αλάτι
- 1  βανίλια 
Μερικά   κάσιους  μουσκέμενα  2-3  ώρες σε  νερό .
και αμύγδαλα   μουσκεμένα  2-3  ώρες σε  νερό .
σταγόνες   σοκολάτας  για  τα  μάτια .



































ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Βανίλια ζύμη:
Σε ενα  μπολ   κοσκινίζουμε   το αλεύρι και τη ζάχαρη αχνη
Προσθέτουμε  το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε σιγά-σιγά με ένα πιρούνι. Ρίξτε 1/2 χτυπημένο αυγό,το  αλάτι  το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα. Ανακατέυουμε  σιγά-σιγά μέχρι να μπορούν να σχηματίσουν μια μπάλα. Τυλίγουμε   σε σελοφάν και το βάζουμε  στο ψυγείο, για  2-3 ωρες  .Οταν  βγαζουμε  την  ζυμη  έξω από το ψυγείο και περιμένουμε   μερικά λεπτά.
  • Ζύμη σοκολάτας:  Σε ενα  μπολ   κοσκινίζουμε το αλεύρι,  και ζάχαρη. Προσθέτουμε  το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε σιγά-σιγά με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε  και το 1/2 χτυπημένο αυγό και το γάλα το αλάτι   και  τέλος   την λειωμένη σοκολατα . Ανακατέυουμε   σιγά-σιγά μέχρι να μπορούν να σχηματίσουν μια μπάλα. Τυλίγουμε   σε σελοφάν και το βάζουμε  στο ψυγείο για  2-3 ωρες   Οταν  βγαζουμε  την  ζυμη  έξω από το ψυγείο και περιμένουμε   μερικά λεπτά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα  πάγκο   εργασίας  πανω σε  μια  λαδόκολλα  ανοίγουμε την κακάο ζύμη
σε ένα ορθογώνιο παχος  0,50 εκατ  περίπου
Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο τη ζύμη  βανίλιας .
Και   δίνουμε  το σχήμα  που θέλουμε  στα μπισκοτάκια  μας
  • (Αν  τα  κανουμε  μπισκοτακια  στροβιλιστα   τα  τυλίγουμε σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.)
Προθερμένουμε   το φούρνο στους 160 ° C.
Τοποθετούμε  τις φέτες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και απόσταση 3 cm (αλλιώς κουλουράκι θα κολλήσουν μεταξύ τους).
Ψήστε το κουλουράκι 12-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας.
Αφήστε το κουλουράκι δροσερό σε ένα ράφι.
Το  σχέδιο  το πήρα  απο εδώ ..http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/kurabiye-sekilleri.803771/



Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Fiamminga focaccia - ΦΛΑΜΑΝΔΙΚΗ ΓΛΥΚΙΑ focaccia


Αυτό το ψωμάκι  το πρωτοδοκίμασα , στο Βέλγιο σε ένα  φούρνο .... μέναμε εκεί 3 χρόνια.
 Μετά από πολλές ερωτήσεις σε  φίλους εκεί στο Βέλγιο ,μια  πολύ καλή φίλη η κυρία  Ενριέτα μου έδωσε την υπέροχη αυτή συνταγή, πάμε  να την φτιάξουμε  μαζί :



ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 100 mlχλιαρό νερό
  • 100 ml λίγο ζεστό γάλα
  • 30 γρ μαγιά νωπή  ή 9 γρ ξερή  μαγιά
  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ  ζάχαρη
  • 1 πρέζα  αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια  άρωμα   πορτοκάλι 



  • 50 γρ βούτυρο (για επάλειψη)
  • 50 γρ μαύρη ζάχαρη (προσθέτουμε   το βούτυρο και τη ζάχαρη στην επιφάνεια  πριν την βάλουμε στο  φούρνο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αν κάνουμε τη ζύμη με το χέρι, κάντε τα εξής: προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) στο κέντρο του αλευριού και σταδιακά προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να  έχουμε μια  ελαστική ζύμη που να μην κολλάει .
  •  Την  σκεπάζουμε και την  αφήνουμε να φουσκώσει, σε χώρο που προστατεύεται από τον αέρα για 2 ώρες.
  • Αν κάνουμε τη ζύμη  στον  αρτοπαρασκευαστη,κάνουμε τα εξής: Βάζουμε στον  κάδο όλα  τα υγρά  συστατικά  και μετά  με το αλεύρι με το αλάτι  και τη μαγιά και να ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή  μας  για το ζύμωμα και την αύξηση της  ζύμης
  • Αφού  φουσκώσει  η ζύμη  μας   σχεδόν  2 ώρες  μετά ρίχνουμε   την ζύμη  μας στην επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι  και το χέρι ανοίγουμε την  ζύμη  τοποθετούμε  τη ζύμη στο ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος,την σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, 1 ώρα  να  ανέβει  πάλι
  • Μετά αφού διπλασιαστεί  θα  κόψουμε σε μικρούς κύβους τα  50 γρ κρύο βούτυρο, κάνουμε  κάποιες τρύπες στη ζύμη με τα δάχτυλα (όπως στην κλασική  λαγάνα  μας ) και βάζουμε μικρούς κύβους του βουτύρου σε αυτές τις τρύπες.
  • Πασπαλίζουμε  ολόκληρη την  επιφάνεια  με ζάχαρη καστανή
  • Ψήνουμε  σε  φούρνο  προθερμασμένο  την  focaccia  στους 200 ° C για 10-15 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια ομοιόμορφα ροδίσει,ανάλογα  το φούρνο  μας
  •  Βάζουμε  σε σχάρα  το  ψωμάκι   και αφήνουμε   να κρυώσει.  περιμένουμε να κρυώσει αλλά  και  ζεστό μπορούμε να το απολαύσουμε  καλύτερα γιατί είναι θεϊκό 
  • Ζάχαρη σχηματίζει μια κρούστα και το βούτυρο σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, θα  κάνει αυτό το νόστιμο γλυκό focaccia  νοστιμότατο  που  είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς  ...εμείς  δεν αφήσαμε  ψίχουλο  .....
  •    Η  καστανή ζάχαρη δίνει μια νόστιμη γεύση, αλλά αν έχετε διαθέσιμη, μπορείτε να  την αντικαταστήσετε και  με επεξεργασμένη ζάχαρη.
ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ  ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΗ   ΑΛΛΑ  ΜΕ ΤΗΝ  ΚΑΣΤΑΝΗ  ΖΑΧΑΡΗ  ΓΙΝΕΤΕ  ΘΕΙΚΟ  !





Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΡΟΛΑΚΙΑ ME NUTELLA KAI ΑΜΥΓΔΑΛΑ




Είναι   ένα  υπέροχο    γλυκό   ψωμάκι  !!  Η  γέμιση του   μπορεί   να ποικίλει σύμφωνα με τις επιθυμίες του καθενός.
Αυτή τη φορά επέλεξα μια  γέμιση  με βάση την   nutella, το βούτυρο και τα ψημένα αμύγδαλα.
Φτιάξε τα  είναι  υπέροχα  ρολάκια  !!

 ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
  • 500 γρ αλεύρι   και λίγο παραπάνω  ανάλογα τη  σκληρότητα  που έχει τα  αλεύρι
  • 250 γρ γάλα
  • 1 αυγό
  • 85 γρ ζάχαρη
  • πρέζα αλάτι
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 100 γρ βούτυρο
  • Ξύσμα  από πορτοκάλι η λεμόνι  
ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ   ΓΕΜΙΣΗ
  • 100 γρ βούτυρο
  • 50-75 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα και ψιλοκομμένο
  • 4-5  γεμάτες κουταλιές της σούπας Nutella 
Για  το  τέλος
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο 
  •  2-3  κουταλιές   γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  
  • Σε  μπολ ανακατεύουμε  το  αυγό με το  ζεστό γάλα,  τη ζάχαρη και το ξύσμα ,προσθέτουμε  το μισό αλεύρι και προσθέτουμε   και την   ξηρή μαγιά  και   ανακατεύουμε   αρχικά με ένα ξύλινο κουτάλι  ,προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ να γίνει  ένας λείος  χυλός
  • Στη   συνέχεια  προσθέτουμε  το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι  και ζυμώνουμε με το χέρι.  Κάνουμε μια  ελαστική- μαλακιά   ζύμη  που να μην κολλάει στα χέρια  μας  και την αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο  της  να ξεκουραστεί περίπου 2 ώρες
  • Μετά από 2 ώρες ανατρέπουμε  στον  πάγκο τη  ζύμη και αλευρώνουμε  λίγο τον πάγκο μας  και ανοίγουμε ένα φύλλο  περίπου 1 εκ  πάχος    και  αλείφουμε με τα υλικά της γέμισης   γυρίζουμε  ρολό σφιχτό   την ζύμη  και  κόβουμε  κομμάτια  την ζύμη   διαγώνια και με την  ουρά  ενός ξύλινου κουταλιού πατάμε   στη μέση   και κάθετα  αλλά και οριζόντια  τα κομμάτια όπως στην φωτογραφία
  • Όταν  τελειώσουμε   όλα  τα κομμάτια τα βάζουμε   σε  ταψί  καλυμμένο με λαδόκολλα  και  τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά  και  μετά  τα  αλείφουμε  με το  αυγό χτυπημένο   με  γάλα και πασπαλίζουμε μερικά  με τριμμένα   αμύγδαλα από πάνω τους και  ψήνουμε   σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά.

  •  Καλή επιτυχία

(Αν χρησιμοποιείτε νωπή μαγιά διαλύστε στο γάλα, αν χρησιμοποιείτε  ξηρή μαγιά   βάλτε  τη με το αλεύρι),

  • Την  συνταγή  μπορείτε  να την φτίαξετε  και με  αυτή την ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Rocher αφού όμως την βάλετε  για καμιά ώρα στο ψυγείο 
ΥΛΙΚΑ

Κρεμα γαλακτος 200γρ
Νουτελα 200γρ
Ψιλοκομμένα Φουντούκια 120γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  Χτυπήστε την κρέμα μέχρι να σφιξει και προσθέσετε
το νουτέλα. Αναμίξτε επάνω με σπατουλα την κρέμα.
Τώρα   ενσωματώνουμετα ψιλοκομμένα φουντούκια.
Αναμίγνιουμε   όλα τα υλικα με τέτοιο τρόπο ώστε 
να γίνει μια κρέμα.
 Μ αυτην την κρέμα μπορούμε
να την χρησημοποιησουμε σε καθε είδους επικάλυψη.
 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!  





Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΤΡΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ




Ενα   ακόμα  φαγητό  που το έμαθα  απο  την  γιαγιά  μου  .. όποτε   την επισκεπτόμαστε  είχε  πάντα  έτοιμη  την  σούπα   για  μένα  και την  αδερφή  μου  πάντα  με κοτόπουλο   χωριάτικο   απο  το  κοτέτσι   της  .
Μια  σούπα   θρεπτική και  και   ιδιαίτερα  νόστιμη  για  τις  κρύες  χειμώνιάτικες    ημέρες   του χειμώνα  

ΥΛΙΚΑ
  • κοτόπουλο χωριάτικο  1κιλού  κομμένο  σε  κομμάτια  
  • 2  φλυτζάνια  τσαγιού  οχι  πολύ γεμάτα φρέσκο  τραχανά σταρένιο  γλυκό
  • 1  μεγάλο κρεμμύδι  τριμμένο στον  μπλέντερ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού  χυμό  φρέσκιας ντομάτας
  • Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο, το πλένουμε, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε σε μια  κατσαρόλα  να  ζεματιστεί  για  λίγο , το  κατεβάζουμε  απο την φωτιά  και το πλένουνε  και   το  βαζουμε  να βράσει  σε μια χύτρα κατσαρόλα    .....(εγώ  βάζω  στην κατσαρόλα  ενα   κρεμύδι   ολοκληρο  , μια  μικρή σκελίδα σκόρδο ,ενα καρότο  ,λίγο  μαιντανό   ή  σελίνο  ,να  μικρό  πράσο  ολόκληρο και   1 κολοκυθάκι μικρό  ) ...αν  το κοτόπουλο  ειναι   του εμπορίου   δεν το  προβράζω   αλλα  προχωράω αμέσως  στο παρακάτω στάδιο 
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι όχι   πολύ  γιατί  θα  βγάλει  και το κοτοπουλάκι μας   λιπάκι , ρίχνουμε το κοτόπουλο και αφού σοταριστεί  και   από  τις  δύο μεριές    κόβουμε   το κρεμμύδι στο μπλέντερ και το   ρίχνουμε  και αυτό   και  το   μαρινάρουμε  λίγο  , στη συνέχεια  προσθέτουμε τη ντομάτα, πιπέρι, το ανάλογο από  το   νερό  που έβρασε  το κοτόπουλο που έβρασε   πιο  πάνω
  • Χωρίς να βγάλουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, ρίχνουμε τον τραχανά  μετρώντας   πάντα   5 μέρη  νερό  και  ένα  μέρος   τραχανά     και τον βράζουμε μισή ώρα περίπου,  χαμηλώνουμε  την  φωτιά  μας   και  ανακατεύουμε  τακτικά    υπολογίζοντας το νερό προσθέτουμε  λίγο   αν  χρειαστεί ,  έτσι  ώστε   να  έχουμε   μία σούπα ούτε πολύ αραιή, ούτε πολύ πυκνή   και   προσθέτουμε   και το αλάτι μας .

  • Είναι έτοιμη    η σούπα μας   με γλυκό  σταρένιο   τραχανά , είναι χειμωνιάτικο φαγητό για  της κρύες  ημέρες  που κάνει   αυτή  την εποχή  και σερβίρεται ζεστή