Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ



ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό γάλα και λίγο ακόμα
3 ποτήρια τραχανά γλυκό σταρένιο
2-3 αυγά
1/2 κούπα λάδι και λίγο πιο πολύ
2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω και ότι άλλο τυρί τριμμένο έχω στο ψυγείο μου)
Αλάτι και λίγο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού baking powder(η γιαγιά μου δεν το έβαζε . εγώ το πρόσθεσα και μου έγινε πιο αφράτη και φουσκωτή)
1/2 κούπα αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Μουλιάζουμε τον τραχανά για μια ώρα και περισσότερο στο ζεστό γάλα μέχρι να φουσκώσει.( αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα, αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )
  • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο ,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι 1-2 κουταλιές .
  • Ρίχνουμε το λάδι μας τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι , ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας , το πιπέρι μας ,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας .
  • ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ .. ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 14 ΧΡΟΝΩΝ.. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ... ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
  • Τα  υλικά  είναι για   ταψί  32  

BICOLOR ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΩΡΕΣ........



ΥΛΙΚΑ :
50   γρ μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά   των  7-9  γρ
125  γρ  αλεύρι σκληρό τύπου Μ
250 γρ αλεύρι 00 (εγώ έβαλα αλεύρι πολυτελείας, ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ )
2    κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή (αν θέλoyme περισότερο άρωμα στο ψωμάκι βάζουμε βούτυρο )
50   γρ κρυσταλλικής ζάχαρης ή   καστανή   ζάχαρη 
180  ml νερού
1   κουταλάκι του γλυκού μέλι
1    κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2    κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

  • ΕΚΑΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ, δυαλύουμε με τα χερια μας την νωπή μαγια .με λίγο χλιαρό νερό , στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και σιγά-σιγά το λάδι και το υπόλοιπο νερό.(εγώ τα ζυμωσα στον αρτοπαρασκευαστή ) 

  • Ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι, ζυμώνουμε τουλάχιστον 10-15 λεπτά και χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.Αφήνουμε το ένα κομμάτι ζύμης να φουσκώσει σε σκεπασμένο μπολ για περίπου 3 ώρες.

  • Πάρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, και ζύμωνουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως, κατά πάσα πιθανότητα ζύμη μας θα σκληρύνει λίγο, μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα για να το ζυμώνουμε ξανά και να μαλακώσει η ζυμη μας .

  • Βάζουμε και αυτό το μίγμα να αυξηθεί ακόμη και σε ένα άλλο μπολ, για τουλάχιστον 3 ώρες, κατά προτίμηση στο φούρνο με αναμένο στους 50 βαθμούς ή τώρα το καλοκαιρι που εχει περισοτερη ζεστη η ατμοσφαιρα αναψτε μόνο το φως του φούρνου μας.

  • Μετά το διάστημα αυτό, ανοίγουμε δύο ορθογώνια της ζύμης, ένα λευκό και ένα κακάο με τη βοήθεια ενός πλάστη , πάνω σε να πάγκο εργασίας με κομμάτι λαδόκολλας , θα μας βοηθήσει να τα μεταφέρουμε το ένα πάνω στο άλλο .

  • Τοποθετούμε τα δύο ορθογώνια( εγώ έβαλα πρώτα τη λευκή ζύμη και μετά την ζύμη με το κακάο) το ένα πανω στο άλλο ,αλλά πιο πριν με ένα πινέλο περνάμε το ενα με λίγο νεράκι ή βούτηρο λιωμένο και κάνουμε ρολό -ψώμακι πάντα από το μεγαλύτερο μέρος του ορθογωνίου μας( εγώ το ξεχασα και σε μερικα σημεια μου ανοιξαν οι φετουλες μου )

  • Βάζουμε λαδόκολλα σε μια στενόμακρυ φόρμα 30 cm και την μουσκεύουμε με ένα πινέλο και τοποθετούμε το ρολό -ψωμάκι μας , αφήνουμε να αυξηθεί για τουλάχιστον 3 ώρες καλυμμένο με μια καθαρή νάυλον σακούλα και με μια πετσέτα , σε φούρνο αναμμένο στους 50 βαθούς ή με αναμμένο μόνο το φως.

  • Όταν φουσκώσει,περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας

  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο τα βγάζουμε από την φόρμα μας να κρυώσει τελείως πανω σε σχάρα και μετά για να το φυλάξουμε για ολόκληρη τη νύχτα, το ξαναβαζουμε στην φορμα μας και το σκεπάζουμε ή τουλάχιστον για 8 ώρες.

  • ΕΚΑΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ

  • Αφού περάσουν οι 8 -10 ώρες κόβουμε φέτες 1 εκατοστού και απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, και ψήνουμε για 15-20 λεπτα και απο της δυο πλευρες στους 100 βαθμους.

  • Και τις απολαμβανουμε με μαρμελάδα, ή με μέλι ή μερεντα .
Μείνετε συντονισμένοι ...

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΙ 



ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΟΙ 




Οι αγαπημένοι  μου  λαχανοντολμάδες   με  κρέμα  αυγολέμονο   με   συνταγή    της  μαμάς  μου .

 ΥΛΙΚΑ   ΓΙΑ  ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ:

1 μεγάλο λάχανο ή 2 μεσαία
700-800 γρ. κιμάς  μοσχαρίσιος
2 καρότα  κομμένα  στο μπλέντερ ή τρίφτη
λίγο  δυόσμο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα πλυμένο
2 κρεμμύδια μεγάλα  και  2-3  φρέσκα  κρεμμυδάκια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΚΡΕΜΑ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ:

2 κουταλιές σούπας  κόρν φλάουρ
2 μέτρια αυγά
20  γρ  βούτυρο
χυμός από   2-3 λεμόνια
ζουμί  από τους  λαχανοντολμάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χαράζουμε   το κοτσάνι του λάχανου και το  αφαιρούμε
  •  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό  βράζουμε  το λάχανο για 5-8  λεπτά  περίπου από τη μία πλευρά  και για άλλα 5-8 λεπτά  από την άλλη και το βγάζουμε   από το νερό.
  •   Αφαιρούμε  τα φύλλα με  προσοχή  αφού πρώτα  έχει κρυώσει λίγο  το λάχανο μας.
  •  Σε όλα τα φύλλα κόβουμε   και αφαιρούμε  τα σκληρά κοτσάνια  και  τα τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας, ως πάτο για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες μας
  •  Κόβουμε   τα μεγάλα φύλλα στη μέση.
  •   Ζυμώνουμε  τον κιμά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο , μισό απο  το λάδι μας ,  τα  καρότα , το ρύζι,  αλάτι και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε  και λίγο νεράκι να γίνει αφράτος, και άν  είναι  δυνατό  τον αφήνουμε  κανά  μισάωρο  να δέσουν  τα  υλικά μας .
  • Βάζουμε  μια   κουταλιά γεμάτη  από το μείγμα του κιμά σε κάθε φύλλο  διπλώνουμε  τις άκρες και τυλίγουμε  προσεχτικά φτιάχνοντας ένα μακρόστενο πακετάκι, όπως   φαίνεται  στις  φωτογράφιες  που έχω παρακάτω
  •  Τοποθετούμε  τον ένα  λαχανοντολμά  δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα με το σημείο ένωσης προς τα κάτω. Θα γίνουν δύο στρώσεις περίπου αναάλογα  το μέγεθος  της  κατσαρόλας  μας .
  •   Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό,  σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε  το υπόλοιπο  λάδι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην χοροπηδούν στο βράσιμο και βράζουμε για περίπου μία ώρα  σε   χαμηλή  φωτιά .
  • Βγάζουμε  προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και σουρώνουμε  το ζουμί τους σε μικρότερο κατσαρολάκι. και το κρατάμε   ζεστό
  • Σε ένα βαθύ πιάτο αραιώνουμε  το κόρν φλάουρ με λίγο νερό και χτυπάμε μαζί με τα αβγά, χρησιμοποιώντας το σύρμα .
  • Προσθέτουμε  λίγο- λίγο το χυμό λεμονιού ,  ρίχνουμε  σταδιακά και το ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Ρίχνουμε  το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε  για 1-2΄ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την  αραιώνουμε  με λίγο ζεστό ζουμί  αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο
  •   Κόβουμε το βούτυρο πολύ μικρά κομμάτια και όσο είναι ζεστή η σάλτσα  τα ρίχνουμε   μέσα ένα ένα ανακατεύοντας παράλληλα..  για  να  δώσουμε  ένα  γυαλιστερό  χρώμα  στην  σάλτσα  μας , και για να πήξει  πιο  εύκολα .

 Επειδή είναι ξεχωριστά οι ντολμάδες από τη σάλτσα τους διατηρούνται άνετα 1-2 μέρες στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να τους καταψύξετε.
 Σερβίρετε 3-4 λαχανοντολμάδες ανά άτομο περιχυμένους με τη σάλτσα και μπόλικο κόκκινο   πιπέρι



 

Muffins με ζύμη brioche με φυστιβούτηρο και nutella


Προσθήκη λεζάντας
 ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια αλεύρι και λίγο περισσότερο
25 γρ μαγιά η 1 σακούλακι ξερή μαγιά
90 γρ  ζάχαρη
5 γρ αλάτι
150  ml  χλιαρό νερό
150  ml χλιαρό γάλα
1 βανίλια
60 γρ βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
1/2  κουταλιού  της σούπας  κακουλέ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΈΛΟΣ 
1  κρόκο  αυγού
3-4 κουταλίες  γάλα  για  το άλειμμα  στο τέλος

ΓΕΜΙΣΗ 1: 100 γρ φυστικοβούτυρο, 80 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα και  καβουρδισμένα   ροδίσουν ελαφρώς
ΓΕΜΙΣΗ 2: 100 γρ  Nutella, 80 γρ καρύδια ψιλοκομμένα  και καβουρδισμένα  ροδίσουν ελαφρώς
 και λίγο γάλα για να  αραιώσουμε την  γέμιση  λίγο .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι  .Αραιώνουμε  στο χλιαρό  νερό  την μαγιά μας και  την ζάχαρη .Σε ένα  μπολ  που έχουμε βάλει  το αλεύρι  κάνουμε   μια  λακκούβα και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά  την σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι και τη   αφήνουμε  10 λεπτά  να φουσκώσει .προσθέτουμε  και  το  χλιαρό γάλα  το βούτυρο σε κομμάτια και το αλάτι , το κακουλε και ζυμώνουμε
  • Εγώ  πρόσθεσα και το   ασπράδι  χτυπημένο  σε μαρέγκα γιατί  δεν πετάμε   τίποτα και έβαλα και 40 γρ ακόμα αλεύρι
  • Κάνουμε  μια  ζύμη  αφράτη και απαλή  να μην κολλάει  στα χέρια  μας  .
  • Εγώ τα βάζω στον αρτοπαρασκευαστή  να τα ζυμώνει.!
  •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-16 ίσες μπάλες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να  ανέβει η ζύμη  για 20 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε  την  γέμιση 1  ή 2... που  μας αρέσει   σε  ένα  μπολ την  nutella και τα  καρύδια,  λίγο γάλα για να την αραιώσουμε  ή φυστικοβούτηρο και τα   αμύγδαλα  ψιλοκομμένα  και λίγο γάλα  και αραιώσουμε  λίγο την γέμιση .
  • Έβαλα και τις γεύσεις μαζί και βγήκε ένα  υπέροχο αποτέλεσμα ..
  •  Μπορούμε να βάλουμε και της δύο επιλογές από την γέμιση βάζοντάς την μισή δόση από  κάθε μια !!
  • Κάθε μπάλα άνοιξε τη λίγο σε  σχήμα  πιτούλας  και βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση κλείνουμε τη ζύμη σε μια μπάλα .

  • Και  στη συνέχεια ανοίγουμε   την   ζυμαρένια  μπάλα  με  τον  πλάστη   σε ορθογώνια φυλλα πάχους 1-2 εκ  , και κόψτε σε λουρίδες  κατά μήκος 5-6 να μην  φτάνουν στα άκρα.
 Μαζεύουμε σε σχήμα  μπάλας πάλι  και βάζουμε τα  σε βουτυρωμένες  θήκες  αλουμινίου η χάρτινες και το αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος.





Αλείφουμε με κρόκο αυγού + γάλα. Ψήστε 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C.
ΛΙΓΑ  ΜΥΣΤΙΚΆ
* Επειδή  έβαλα  και το ασπράδι από το αβγό  πρόσθεσα  ακόμα  30-50 γρ αλεύρι
* Μπορείτε να βάλετε και λίγο  κακουλέ  ή  και  κάρδαμο
* Μπορείτε να βάλετε αντί  για την πιο πάνω γέμιση  φουσκωμένες  σταφίδες σε κονιάκ 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι 
συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Σουβλάκια κεφτεδάκια με ζύμη ψωμιού ένα  πλήρες σουβλάκι για  παιδικό πάρτυ, για το   σχολείο, για κάθε περίσταση .





ΥΛΙΚΑ :
 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί μουσκεμένο με  κρασί
2 αυγά  
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στο μπλέντερ
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό τριμμένο
Λίγο δυόσμο αποξηραμένο
Λίγο ξύδι
Αλάτι, πιπέρι και  μαϊντανό ψιλοκομμένο,λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ αναμίξεως ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και ζυμώνουμε.
Αν δούμε ότι δεν φτάνει η φρυγανιά και το μείγμα γίνεται νερουλό ρίχνουμε λίγη ακόμη ενώ αντίθετα, αν δούμε ότι το μείγμα γίνεται στεγνό ρίχνουμε λίγο λάδι. Τα αφήνουμε για  1 ώρα   στο ψυγείο να  δέσουν τα  υλικά.

  
ΓΙΑ  ΤΟ  ΖΥΜΑΡΑΚΙ

  • 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300-350 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ μέλι
  • 300 ml γάλα
  • 20 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  • 10 γρ αλάτι
  • λίγο γάλα
  • και λίγο ακόμα βούτυρο λιωμένο για το τελος

Για τα κεφτεδάκια επιλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή για κεφτεδάκια  (αλλά μην ξεπερνάει τα 600-700 γρ ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσετε)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή και αυτή τη φορά.
  • Έβαλα στο κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα το πρόγραμμα ζύμης και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη. Αν το κάνετε με το χέρι η διαδικασία έχει ως εξής: Τρίψτε τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μερικά από τα 300 γρ γάλα (150 gr).
  • Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με το αλάτι και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, προσθέστε το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο. Σκεπάζουμε με πετσετα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για 30-45 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπάλες περίπου 70  γραμμαρίων η καθεμιά. Τις βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
  • Ετοιμάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε με τα χέρια σας κεφτεδάκια μέτρια σε μέγεθος όπως στην φωτογραφία. Βρέχουμε 12 ξυλάκια για σουβλάκια και περνάμε 3 κεφτεδάκια σε κάθε ξυλάκι με λίγο κενό το καθένα και λαδώνουμε λίγο, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.
  • Παίρνουμε την φουσκωμένη μας ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδονάκια μήκους όπως το ξυλάκι μας και το περνάμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
  •  Βάζουμε σε ένα μπολάκι μια κουταλιά λάδι και λίγο νερό και με ένα πινέλο περνάμε τα ζυμαράκια και τα κεφτεδάκια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ζεστά ακόμα, τα περνάμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο να πάρουν ωραίο και γυαλιστερή όψη.
  • Στο τελευταίο 10 λεπτό  βγάζουμε τα σουβλάκια και τα  πασπαλίζουμε με  τριμμένο    κίτρινο τυρί που λιώνει της  αρεσκείας  σας .
  • Έφτιαξα ξανά  τα υπέροχα  σουβλάκια  αλλά αυτή  την  φορά  έκανα  διαφορέτικο σχέδιο  .. έκανα τα αγαπημένα  μας τριανταφυλλάκια  και στο κεφτεδάκι έβαλα ένα  κομμάτι  κίτρινο  μαλακό τυρί έγιναν τέλεια και αυτή την φορά !! 
  •  Την ιδέα την πήρα απο μια φωτογραφία που βρήκα στο ίντερνετ και αυτοσχεδίασα με την αγαπημένη μου συνταγή για κεφτεδάκια και την αγαπημένη μας ζύμη για ψωμάκια.
TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ  ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ




















Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΨΑΡΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


 Ενα ζυμαρένιο   ψάράκι  για  τα  παιδάκια μας .. μια  υπέροχη  ιδέα  για  παιδικό  πάρτυ ..  τα  παιδάκια  θα  ενθουσιαστούν .Δημιουργήστε  το μαζί  με τα  παιδάκια . ... παιχνίδι   στην  κουζίνα  και  γινόμαστε  όλοι  παιδιά !!







ΥΛΙΚΑ:

1/2 φλιτζάνι   ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ  μαγιά  νωπή ή 1  φακελάκι ξερή  μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζ;ani  ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800   γραμμάρια αλεύρι
2-3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη  για  το   τέλος
1   κρόκο  αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για το  τέλος .
λίγο  μαχλέπι  για  περσσότερο  άρωμα  στη  ζύμη. 
λίγο  κακουλέ  για  περισότερο άρωμα  στην  ζύμη.
 λίγο  ξύσμα   από λεμόνι  ή πορτοκάλι  
σταφύδες  για  τα μάτια  
σταγόνες  σοκολάτας



 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί.
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου  10 λεπτά,  μέχρι να γίνει μια ζύμη    ελαστική   και  ,μαλακιά.
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 1-2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο φούρνο  στους  50 βαθμούς   που έχουμε  ανάψει  για κανα  20 λεπτο .
  •   Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την   αναποδογυρίζουμε   σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και  σχηματίζουμε   οτι σχέδιο  θέλουμε .. δηλαδή "παιζουμε -δημιουργούμε " μαζί με  τα  παιδιά  μας .
Δείτε  το σχέδιο  στις  φωτογραφίες  που εχω παρακάτω
  • Αφήνουμε  το ζυμαρένιο  ψαράκι   μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώρα και  όση  ώρα  φουσκώνει  , κανά   40λεπτο . και   μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα ,και  πασπαλίζουμε  με  καστανή  ζάχαρη .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην  μας  καεί
  • Απομάκρυνουμε  από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα
  • Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!)
  • Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα




COOKIES ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




ΥΛΙΚΑ
     300-350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     50  γρ κορν φλάουρ
     200 γρ βούτυρο ανάλατο
     100 γρ ζάχαρη  κρυσταλλική
     100γρ  ζάχαρη καστανή
     150-200 γρ μαύρη σοκολάτα   ή  σταγόνες  σοκολάτας  κουβερτούρα
     2 μεγάλα αυγά
     1 1/2 κουταλάκια  μπέικιν πάουντερ
     1 βανίλια
     1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •    Χτυπάμε  το μαλακό βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου), τη ζάχαρη, την βανίλια το αλάτι και τα αυγά μέχρι να έχουμε  μια αφράτη  κρέμα  
  •   Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι και κόρν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ, κοσκινίζουμε  στη συνέχεια προσθέτουμε και σταδιακά την παραπάνω κρέμα βουτύρου.
  •    Ρίχνουμε  τις  σταγόνες  σοκολάτας ή κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια (όχι πολύ μικρά)  και να τα προσθέτουμε   στη ζύμη μπισκότων. Ανακατεύουμε τα κομμάτια σοκολάτας με ένα ξύλινη  κουτάλα
  •   Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 175 ° C.
  • Ενώ ο φούρνος θερμαίνεται, βάζουμε   τη ζύμη στο ψυγείο.
  • Αφού ο φούρνος φτάσει στη σωστή θερμοκρασία,   παίρνουμε   τη ζύμη (θα πρέπει  είναι μαλακιά), υγραίνουμε  τις παλάμες μας με νερό και σχηματίζουμε  μικρές μπάλες, στο μέγεθος μιας ολόκληρης καρύδας.
  •   Βάζουμε τις μπάλες cookieς σε ταψί με χαρτί ψησίματος,αφού τα τοποθετήσουμε  με  απόσταση 4-5 cm  μεταξύ  τους
  •  Ψήνουμε  τα μπισκότα σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  170 βαθμούς, για 12-15  λεπτά   ανάλογα το  φούρνο μας ή έως ότου οι άκρες να  αποκτήσουν ένα  ελαφρώς χρυσό χρώμα .    Το εσωτερικό  των μπισκότων δεν πρέπει να  πολύ  ψημένα.
  •  Όταν παρατηρήσουμε  ότι οι άκρες αρχίζουν να γίνονται καφέ,βγάζουμε το ταψί  μας  έξω από το φούρνο και το αφήνουμε ε στον πάγκο της κουζίνας για 2-3 λεπτά, χωρίς να αγγίξουμε  τα cookies.
  •  Μετά από 2-3 λεπτά, τα μπισκότα αρχίζουν να γίνονται σκληρά  έτσι ώστε να μπορούν να τα πάρουμε   απαλά, και να τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν  εντελώς.
  •      Απολαύστε τα   είναι πολύ νόστιμα!



ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ -ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΝΙΑ




Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • λίγη κανέλα σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 7 κ.σ ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
  • 5 κ.σ γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κ.σ γεμάτες κορν-φλάουρ
  • 1 κ.σ γεμάτη  βούτυρο   ή λάδι  
  • 1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση των φύλλων:
  • Καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα ( καραμελώνει  πιο ευκολα )
  • κανέλα
  • μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο(προαιρετικα)
  • 1  κούπα καρύδι και  αμυγδαλο τριμμένο στο μούλτι
  • Βουτηρο  ή  ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
  • ενα  κροκο  αυγού χτυπημένο  με λίγο γάλα  για το  τέλος 
  • άχνη -ζάχαρη  για  το τέλος
  •  Μισό  κιλό  φύλλα κρούστας  γυρω  στα  10-12     φύλλα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουρ, την κανέλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
  2. Όταν μας πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
  3. Και  αφού κρυώσει  η κρέμα  μας  ετοιμάζουμε  τα  μπουγατσινια μας ..σύμφωνα  με το παρακάτω  βιντεάκι ...

https://www.facebook.com/photo.php?v=346204568862932&
set=vb.198898216926902&type=2&theater   Εδώ  είναι  το  βιντεάκι  με  όλη  την  εκτέλεση  της  συνταγή .. η γέμιση εδώ είναι με  τυράκια .ΤΟ  ΒΙΝΤΕΑΚΙ   ΕΙΝΑΙ  ΤΗΣ   ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ  ΑΡΕΤΗΣ  Areti Vardaka


                                                                                    Καλή επιτυχία

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!