Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Η ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ

 Άλλη μια πίτα που μου φέρνει παιδικές θύμησες,την γιαγιά μου να μας περιμένει με την πίτα έτοιμη ζεστή,τραγανή,νόστιμη,με γλυκό σταρένιο τραχανά. Φτιαγμένη με ολόφρεσκα αυγά,χωριάτικα ημέρας,γάλα ολόφρεσκο από την κυρία κατσίκα(έτσι λέγαμε την κατσίκα της γιαγιάς μου στο χωριό),τυρί φέτα σπιτικό από τα χεράκια της γιαγιάς μου και φυσικά ψημένη στο εξωτερικό φούρνο ,στην παραδοσιακή γάστρα  στην αυλή της ..

Οι κοτούλες να τσιμπούν με το ράμφους τους την πρασινάδα, οι γαλοπούλες,ο γάιδαρος και στην συνέχεια αφού ψηθεί η πίτα σειρά είχαν τα ολόφρεσκα καλαμπόκια να ψηθούν στο φούρνο που κρυφοκαίει. Και όσο περιμέναμε να κρυώσει τα ολόφρεσκα αγγουράκια από τον κήπο της ,που έκοβε η γιαγιά μου και μας τα έδινε πλυμένα με την φλούδα,να ξεγελάσουμε την πείνα μας.Η πίτα αυτή έχει και φύλλο χειροποίητο, από τα χεράκια της τα χρυσά.

Έχω δώσει μια ακόμα συνταγή,την Τραχανόπιτα της γιαγιάς Ελένης μια πίτα εύκολη και γρήγορη που γίνετε στο πι και φι ...της τεμπελιάς ...την έλεγε η γιαγιά μου γινόταν γρήγορα μέχρι να ανάψει το παραδοσιακό ξυλόφουρνο ..ήταν έτοιμος ο Τραχανάς φουσκωμένος με το τυρί,μια πλούσια κρέμα,την έριχνε στο λαδωμένο ταψί και αμέσως στο φούρνο ....έτοιμη σε λιγα λεπτά να φαγωθεί ..

Ο τραχανάς,ο γλυκός σταρένιος τραχανάς που χρησιμοποιώ είναι φτιαγμένος από τα χεράκια της μαμάς μου με την μικρή βοήθεια των κοριτσιών μου, Εδώ σας δίνω την συνταγή της .Κάθε καλοκαίρι, μέσα στην ζέστη και φυσικα στην αυλή ,στο πατρικό μου σπίτι,οι γυναίκες του σπιτιού μικρές και μεγάλες βοηθάμε στην κατασκευή του τραχανά,γλυκού σταρένιου αλλά και του ξινού ζυμαρένιου.
Σας έχω την συνταγή της μαμάς μου ,μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία.Εδώ 
Αξίζει να την δοκιμάσουμε. 
Σας δινω την συνταγή με τα υλικά για ενα ταψί 38 εκατ .

ΥΛΙΚΑ:
Για την γέμιση:

500ml γάλα 
500ml νερό γιατί ο τραχανάς είναι αρκετά λιπαρός. Ίσως και λίγο παραπάνω (πολλές φορές αμα.δεν έχω όλη την ποσότητα σε γάλα βάζω νεράκι ...)
3 κούπες τραχανά γλυκό σταρένιο
2 αυγά
1/4 κούπα λάδι 
2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω παραπάνω ποσότητα μας αρέσει η φέτα και βάζω πολλές φορές και ότι άλλο τυρί τριμμένο σκληρό και αρμυρό έχω στο ψυγείο μου)
Αλάτι και λίγο πιπέρι

 Για τα φύλλα :
 
700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
4_5 κουταλιές σούπας λάδι 
2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
350 ml χλιαρό νερό ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ..ανάλογα το αλεύρι μας 
1/2 κουταλάκι του γλυκου ζάχαρη
4 γρ ξερή μαγιά 
Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ αφού πρώτα το κοσκινίσουμε, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,την ζάχαρη, την τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12-15 μπαλάκια.
  • Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας
  • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό δίνουν ένα τέλειο και τραγανό φύλλο 
Χρησιμοποιούμε όσα θέλουμε 8 κομμάτια ζύμης και το υπόλοιπο ζυμάρι το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για την επόμενη πίτα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με το νερό, να ζεσταθούν και να αρχίσει να μαλακώνει ο τραχανος.(η δική μου κουζίνα έχει από 1_9 ..το βάζω στο 3. (αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα,αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )
  • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι1-2 κουταλιές να κρυώσει .
  • Ρίχνουμε 3_4 κουταλιές λάδι τα χτυπημένα αυγά,το αλάτι,ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας,το πιπέρι μας,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
  • Προθεραίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας 8 .. τα 3 μεγάλυτερα από την διάμετρο του ταψιού μας και τα υπόλοιπα 5 ίσα με την διάμετρο του ταψιού 
  • Σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα τρία πρώτα φύλλα λαδωμένα,πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ακόμη φύλλο προσθέτουμε τον χυλό με τον τραχανά και το τυρί πασπαλίζουμε πάλι με τυρί φέτα και προσθέτουμε τα  υπόλοιπα 4 φύλλα λαδομένα ,γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο και λαδώνουμε κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό την πίτα.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας.Όσο ψήνετε την βρέχουμε με λίγο νερό και λάδι .
  • Τα υλικά είναι για ταψί 38 εκατ .




Η παραδοσιακή γάστρα που οι παλιές νοικοκυρές έψηναν τις πίτες του ...η νοστιμιά τους δεν περιγράφετε ..


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

ΑΡΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ.



Άρτος του Αγίου Τρύφωνα.
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


Αυτός ο άρτος ετοιμάζετε κατά την διάρκεια ορισμένων εορτών και περιστάσεων .Οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν φέρνουν πάντα 5 άρτους στην εκκλησία .Στο τέλος της τελετής και αφού οι Αρτοι έχουν ευλογηθεί ,οι 4 θα κοπούν και θα μοιραστούν στους εκκλησιαζοντες ενώ ο πέμπτος θα δωθεί σε αυτόν που την ετοίμασε να το πάρει στο σπίτι του διαβασμένο .

ΥΛΙΚΑ:
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ίσως χρειαστούμε λίγο ακόμα. 

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια  

60 ml λάδι ελιάς ελαφρύ 

60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

1 και 1/2 κούπα νερό χλιαρό βρασμένο πρώτα με τα  αρώματα 

2 κουταλίες της σούπας πετιμέζι ή μέλι αν δεν έχετε .

 1/2 κούπα καρύδια  χοντροκομμένα ή και φουντούκια(προαιρετικά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

6 γρ αλάτι 

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε) σε θερμοκρασία δωματίου .

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ

ΥΛΙΚΑ για το αρωματικό νερό :

1 γαρύφαλο

1 φλούδα πορτοκαλιού 

1 ξύλο κανέλας  

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ:

Νερό 

Αλάτι 

Αλεύρι 

Ζυμώνουνε όλα τα υλικά και  φτιάχνουμε μια ζύμη αρκετά σφυχτεί και λεία σαν την πλαστελίνη.  

Η συνταγή βγάζει έναν αρτο ..

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ετοιμάζουμε πρώτα 1 κούπα το νερό με τα αρώματα ..(εγώ έβαλα 300 ml χρησιμοποίησα μόνο την ποσότητα που ήθελα και υπόλοιπο το είχα στο ζεστό μάτι και έβγαζε τα αρώματα του στο χώρο μου )βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή  το γαρύφαλο ,την  φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας,βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει κρατάμε 3 λεπτά βρασμό και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε πάνω στο ζεστό μάτι. . Βάζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε σε μια δοσομετρική κούπα και με δάχτυλο του χεριού μας ελέγχουμε την θερμοκρασία του ..
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με την 1/2 κούπα νερό από την βρύση χλιαρό  με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 2_3 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποθηθεί η μαγιά.
  • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπατασκευαστη την  ενεργοποιημένη μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα  ζυμώματατος και προσθέτουμε  το υπόλοιπο νερό με τα αρώματα  και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου,την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3_4 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει  .
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν-φουσκώσουν για 30 _40  λεπτά ..να ξεκουραστεί 
  •  Στολίζουμε τον άρτο ανάλογα με την αλατοζύμη .Αλείφουμε με νερό ή λίγο γάλα και και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα 




 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ


Είναι η ζύμη από τα κουλούρια  Θεσσαλονίκης, Εδώ  η συνταγή....τα έκανα μικρά κριτσινάκια αυτή την φορά και αυτή την φορά τα έφτιαξα με αλεύρι ολικής και πολύ λίγο για όλες τις χρήσεις 

 Κάνω πάντα διπλή δόση...η μια δεν μας φτάνει,πιστέψτε με ..τα απομβάνουμε με τυράκι και ολόφρεσκες σπιτικές ελίτσες ..τα έφτιαξα τα Χριστούγεννα και ομολογώ ότι συνεχίζω να τα φτιάχνω σχεδόν κάθε δύο μέρες δεν προλαβαίνω..να τα ξεφουρνίζω ..και εξαφανίζονται ...

ΥΛΙΚΑ:
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες  μέλι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι 
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό (180ml)
1/4 φλιτζανιού ταχίνι(60 γρ)
2 κουταλιές της σούπας λάδι(30-40 ml)
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά  της σούπας  ξυδι 
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης και1/2 κούπες αλεύρι για ολες τις χρήσεις περίπου ίσως και λιγότερο(ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι όχι όλο μαζί)

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

 4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε να το αντικαταστήσετε με 1-2 κουταλιές σούπας μέλι)
1 και1/2 φλιτζάνι σουσάμι λευκό
1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
  
1 κούπα αλεύρι =140 γρ
1 κούπα            = 240 ml
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι,μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα  σε ηρεμία για 15 λεπτά.
  •  Προσθέτουμε το ταχίνι,το αλάτι ,το ξύδι και το 1_1/2 φλιτζάνια αλεύρι και να αρχίσουμε το ζύμωμα με τα χέρια σας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική,ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι,κρατάμε λίγο και το ρίχνουμε λίγο_λίγο εάν είναι αναγκαίο προσθέτουμε όσο χρειάζεται. 
  •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ,καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο(ο χρόνος που πρέπει να  φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ανάλογα την θερμοκρασία ). 
  • Προθερμαίνουμε το  Φούρνο μας στους 175-180  βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι και την κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,στο μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 40_45 γρ και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου10-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
  • Κόβουμε στο μισό,αν τα θέλουμε πιο μικρά και τα  περνάμε μέσα απο το γλυκό σιρόπι-πετριμέζι.
        Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους .
        • Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
        • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.


          Καλή μας όρεξη !
        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

        Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

        ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ

        Όταν άρχισα να πειραματίζομαι για πρώτη φορα με τις ζύμες, είχα πολύ άγχος.
        Φοβόμουν πολύ πως θα καταφέρω να δημιουργήσω το καλύτερο αποτελεσμα στα ψωμάκια μου..και κάθε είδος  αρτοποιίας που θα έφτιαχνα για την οικογένεια μου .
        Μου πήρε ομολογώ λίγο χρόνο να καταλάβω πως λειτουργεί η μαγιά και φυσικά πως θα εξασφαλίσω το σωστό φούσκωμα της ζύμης. 
        Θα πω πως χρειάζεται λίγη υπομονή και πολλές προσπάθειες ,μόλις όμως τα καταφέρουμε θα μας φανεί πολυ εύκολο,δεν θα αφήνουμε μέρα που να μη πιάσουμε στα χέρια μας ,αλεύρι και φυσικά ζυμαράκια, θα θέλουμε συνέχεια να '"Πλάθουμε ζυμαράκια"' ..🍞
        Έχοντας ζωηρή, υγιεινή μαγιά θα έχουμε εξασφαλίσει μια απαλή ,φουσκωτή,πλήρως φουσκωμένη ζυμη κάθε φορά .

        Πάμε να δούμε μερικά μυστικά για το πιο καλύτερο αποτελεσμα :
        • Πόση μαγιά υπάρχει σε ένα πακέτο: Ένα μικρό πακέτο μαγιάς 7_9 γρ  ισούται με 2 -1/4 κουταλάκια του γλυκού.Συνήθως θα χρειαστούμε 1/4 της κούπας νερό χλιαρό για να ενεργοποιηθεί αυτή η ποσότητα και μας δίνει 1/2 κούπας πλήρως ενεργή μαγιά.

        • Χρειάζεται η μαγιά να ψύχεται? Φυλάσσεται πάντα σε δροσερό,σκοτεινό μέρος,όπως ένα ντουλάπι ή ψυγείο. Μπορούμε να καταψύξουμετην φρέσκια μαγιά και να χρησιμοποιηθεί εντός 6 μηνών. Αυτός είναι και ένας λόγος να την ενεργοποιήσουμετην μαγιά πριν να ξεκινήσουμε μια συνταγή έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι η μαγιά είναι ζωντανή ακόμα.

        • Ενεργοποίηση της μαγιάς : Ελέγχουμε πρώτα αν η μαγιά μας ,νωπή ή ξηρή έχει λήξει και ακόμα αν έχει αποθηκευτεί σε μη κατάλληλες συνθήκες πιθανότατα,ή θα πούμε με σιγουριά πλέον ότι δεν θα λειτουργήσει.Για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά θα χρησιμοποιήσουμε ένα μπολ  με αρκετό ύψος όπου θα προσθέσουμε ένα μέρος ελαφρώς χλιαρό απο το νερό ή το γάλα της συνταγής μας περίπου το 1/4 κούπας,την μαγιά ξερή ή νωπή και 1 /2 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλική ζάχαρη. 
        • Το νερό θα πρέπει να είναι σε κατάληλη θερμοκρασία 38 βαθμούς όπως το ζεστό γάλα που ταίζαμε τα παιδιά μας όταν ήταν μωρά,ακόμα και σε θερμοκρασια δωματίου είναι καταλληλο,εάν είναι κρύο, η μαγιά δεν θα ενεργοποιηθεί και αν είναι πολυ ζεστό θα πεθάνει μιας και όπως ξέρουμε η μαγια είναι ζωντανός οργανισμός. Η ζάχαρη παίζει το ρόλο της τροφής για την μαγιά και την βοηθάει να "ξυπνήσει" να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε και 2_3 κουταλιές αλεύρι στο νερό.
        • Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10_15 λεφτά.  Δεν θα συνιστούσα τη χρήση αλατιού,έχει διαπιστωθεί ότι σκοτώνει την διαδικασία ενεργοποιήσεις της μαγιάς Αν η μαγιά είναι ζωντανή θα σχηματίσει μια αφρώδη κρούστα που έχει την οσμή της μπύρας ή σιταριού, καθώς τρώει την ζάχαρη και βγάζει αέρια, αν όμως δεν συμβεί τίποτα η μαγιά μας είναι νεκρή. 
        • Δεν θα προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής γιατί με την νεκρή μαγια η συνταγή μας θα αποτύχει. 

        1. Εκτέλεση της συνταγής_ζυμώνουμε την ζύμη : Τηρούμε πίστα τις οδηγίες της συνταγής για να φτιαξουμε την ζύμη με την ενεργοποιημενη μαγιά. Αφού ενώσουμε,προζυμωσουμε όλα μας τα υλικά πρέπει να την ζυμώσουμε,είναι πολύ σημαντικό να το ζύμωμα καθώς αναπτύσσετε η γλουτένη η οποία δίνει στο ψωμί τη μοναδική υφή και αφράτο  .
        2. Ζύμωμα στο χέρι: Μεταφέρουμε την προζυμωμένη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια .Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της παλάμης μας πιέζουμε την ζυμη προς τα κάτω και μακριά από μας.Στη συνέχεια πιέζουμε το άκρο της ζύμης που είναι πιο μακριά από μας,διπλώνουμε στη μέση και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν κολλάει πολύ πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια εργασία για 10_15 λεπτάμεχρι να γίνει λείοκαι ελαστικότο ζυμαρι μας .Τρυπάμε με το δάχτυλο μας _αν η τρύπα γεμίσει ξανά γρήγορα είναι έτοιμο το ζυμαράκι μας.                  Ζύμωμα στο μιξερ ή ζυμωτήριο -αρτοπαρασκευστή:  Στερεώνουμε το γάντζο ζύμης, προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής ζυμώνουμε-ανακατεύουμε ση χαμηλή ταχύτητα για5_6 λεπτά. Αρχικά η ζυμη μας θα κολλήσει στο μπολ αναμείξεως,αλλά στην συνέχεια θα γίνει ελαστική και λεία. Να σας τονίσω ότι από την ποσότητα αλεύρου κρατάμε γύρω στα 50 γρ δεν προσθέτουμε όλη την ποσότητα διότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά. Κατά την διάρκεια του ζυμώματος ξύνουν με μια μαριζ τα τοιχώματα του μπολ .Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τα χέρια μας τις δίνουμε σχήμα μπάλας κάνοντας την λεία και ελαστική.
        3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί-φουσκώσει-διπλασιάσει τον όγκο της: Αφού τυλίξουμε την ζύμη σε μια λεία μπάλα αλείφουμε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό μπολ με ελαιόλαδο, καλύπτοντας την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μερος μέρος χωρίς ρεύματα για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
        Πριν και μετά την άνοδο της ζύμης 

        Πριν και μετά την άνοδο.



        Πως θα δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον για να ενεργοποιηθείη μαγια μας :
        1.  Σε φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε ένα μπολ με νερό που πρωτα το έχουμε βράσει,τοποθετούμε αμέσως το μπολ με την ζύμη μας,κλείνουμε αμέσως την πόρτα,ο φούρνους αμέσως σε 1-2 λεπτά θα γίνει ζεστός και κατάλληλος να διπλασιαστεί η ζυμη μας .
        2. Στο φούρνο της κουζίνας :Ζεσταίνουμε το φούρνο μας στους 30-40 βαθμούς, Προθερμαίνουμε για λίγα λεπτά,τον μηδενίζουμε.Αν είναι πολύ ζεστός ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για λίγο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Θα πρέπει να έιναι  ελαφρώς ζεστός,γιατί αν είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία του στο σημείο αυτό θα σκοτώσουν την μαγιά. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκοραστεί-διπλασιάσει τον όγκο της. 
        Ανάλογα με την συνταγή μας ,η ζύμη μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο φούσκωμα, αφού δηλαδή φουσκώσει,την αδειάζουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο πάγκο την πατάμε να χάσει τον όγκο της και της δίνουμε παλι το σχήμα λείας μπάλας και την βάζουμε παλι στο ζεστό φούρνο μας να ξαναδιπλασιάσει τον όγκο της.
        Στη συνέχεια προχωράμε και φτιάχνουμε το ψωμάκι μας .

        Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλή ποιότητα της μαγιάς, το καλό ζύμωμα και τέλος το ζεστό περιβάλλον που θα φουσκώσει η ζύμη μας θα μας δώσουν ένα υπέροχο ψωμάκι. 

        Έχω δοκιμάσει να προχωρήσω στην συνταγή για ψωμάκι χωρίς να ενεργοποιήσω την μαγιά, το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, ζυμώνω όμως πάντα  στο ζυμωτήριο -αρτοπαρασκευστη ,προσθέτω ολα τα υλικά και προχωράω στο ζύμωμα και στην συνέχεια προχωράω στο φούσκωμα.




        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
          
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

        Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

        ΜΠΙΣΚΟΤΑ COOKIES ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

         


        Ο χειμώνας είναι εποχή του χρόνου που μου αρέσει,μπορεί να είναι κρύος,  μπορεί να είναι μελαγχολικός. Ο χειμώνας μπορεί να είναι μακρύς και για πολλούς είναι βαρετός και μονότονος. Αλλά ο χειμώνας εμένα μου αρέσει πολύ .....μου αρέσει έξω να έχει κρύο και εγώ να μπαίνω στην κουζίνα μου και να ετοιμάζω διάφορες  "ζυμαροκατασκευες".Ο χειμώνας έχει για μένα τα καλύτερα και πιο νόστιμα φρούτα, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια ,μήλα είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή!
        Ακριβώς όλα αυτά,τα εσπεριδοειδή τα αγαπώ και προσπαθώ να αγοράζω πάντα φρέσκα από την λαϊκή της γειτονιάς μου,τα πορτοκάλια είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδή,αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που μου έρχετε όταν το κόβω,όλα αυτά τα αρώματα .. 
        Σήμερα θα φτιάξουμε μπισκότα χυμό, ξύσμα πορτοκαλιού και στην συνέχεια θα σας δώσω και συνταγή με μανταρίνια .Τα υλικά που χρησιμοποίησα εκχύλισμα αμυγδάλου είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για αυτά τα μπισκότα,αν είναι δύσκολο να το βρείτε χρησιμοποιήστε βανίλια
        Το πορτοκαλί από το οποίο θα πάρουμε το χυμό και το ξύσμα 
        Βούτυρο μόνο ζωικό και όχι μαργαρίνη γιατί δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα 
        Αλεύρι να είστε ακριβείς στις ποσότητες και τον τρόπο μετρήσεις
         Ζάχαρη πρέπει να λιώσει καλά .
        Δείτε Μπισκότα-cookiesμε φιστίκια αιγίνης και σοκολάτα υπέροχα και νόστιμα  
        Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας ...

         Μπισκοτάκια cookies με υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού ..γεμάτο ξύσμα .άρωμα βουτύρου και απαλά στο κέντρο με τραγανή την άκρη ....που φτιάξαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων 🎄🧑‍🎄 για να τα απολαμβάνουμε με το καφέ μας η το τσάι μας.

        ΥΛΙΚΑ:

        170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

        60γρ καστανή ζάχαρη 

        60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

        1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

        1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή δύο βανίλιες _ζάχαρη 

        1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

        1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

        3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αυγό μας (420 γρ )

        Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 🍊

        2 κουταλιές της σούπας χυμό 🍊 φρέσκο (30 ml)

        100 γρ καρύδια τριμμένα 

        1κουταλιά σούπας ποτό πορτοκάλι 🍊 ή κονιάκ (15ml)

        Καστανή ακατέργαστη ζάχαρη για να ρολάρουμε τα μπισκότα στο τέλος. 

        250 γρ κουβερτούρα υγεία για το τέλος και λίγα καρύδια ακόμα για το τέλος. 

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

        • Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα σύρμα  ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την κρυσταλλική και  καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα  στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και το ξύσμα ,τον χυμό πορτοκάλι  και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
        • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και προσθέτουμε  και το αλάτι μέχρι να ενωθούν. Σε χαμηλή ταχύτητα  προσθέτουμε και ανακατεύουμε αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης . Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια, Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό.
        •  Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές-βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα την ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
        • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί  .Αφήνουμε στην άκρη .
        • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο. Κόβουμε κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα 1 με 1-1/2 εκατ και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2-3 εκατ  μεταξύ τους. .
        •  Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και στη συνέχεια,μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσουν  εντελώς και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και τα πασπαλίζουμε με λίγα τριμμένα  καρύδια και αν θέλουμε από πάνω βάζουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλιτο οποίο το έχουμε αποξηράνει για σούπερ άρωμα .Εγώ δεν είχα αλλά πορτοκάλια 🍊 για να ετοιμάσω ξύσμα και να τα πασπαλίσω .



        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

        ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ


        Τις μέρες της Πρωτοχρονιάς ..φτιάξαμε μια ακόμη Βασιλόπιτα με αρώματα εσπεριδοειδή μπόλικα αμύγδαλα πούδρα και τριμμένα αμύγδαλα και νυφάδες σοκολάτας.

        Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας


         ΥΛΙΚΑ :

        250 ml καλαμποκέλαιο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο ελαφρύ.
        5 αυγά μεγαλα 
        2 και 1/2 κούπες (350 γρ)αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        100 γρ αλεύρι αμυγδαλου 
        20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
        1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα 
        220 γρ ζάχαρη
        Ξύσμα από 1/2 λεμόνι 🍋
        Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊
        Ξύσμα από 1 μανταρίνι 
        1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
        120 ml χυμό από πορτοκάλι 🍊
        100 ml χυμό μανταρινιού🍊
         30 ml χυμό λεμονιού 🍋
        100 γρ αμύγδαλα τριμμένα   στο μπλέντερ 
        100 γρ σοκολάτα νιφάδες η τρούφα 
        2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα 
        1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

        Όλα τα  υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία  δωματίου .

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

        • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
        • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28  εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
        • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κανέλα και την σόδα  
        • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5_8 λεπτά  να αφρατέψουν,στην συνέχεια τα αυγά (έβαλα 5 αυγά γιατί τα  δικά μου χωριάτικα ήταν μεγάλα )σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,στην συνέχεια προσθέτουμε και τα τρία ειδη χυμών,τα ξύσματα,τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για  άλλα 2-3 λεπτά .Να τονίσω ότι όταν στίβω τον χυμό προσθέτω και τη σάρκα του πορτοκαλιού που μένει πάνω στο λεμονοστύφτη,δίνει την πρέπουσα υγρασία στην βασιλόπιτα μου ...το δοκίμασα και μου άρεσε.Αν σας αρέσει η ιδέα προσθέστε τη και εσείς ..
        • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο-λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την σοκολάτα,ενσωματώνουμε πάλι λίγο με την μαρίζ .
        • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ  ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα  ή ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
        • Για το στόλισμα λιώνουμε μια σοκολάτα κουβερτούρα  ή σοκολάτα άσπρη γάλακτος 150 γρ σε Μπεν Μαρί με δύο κουταλιές καλαμποκέλαιο και μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα μας την περιχύνουμε και στολίζουμε με τα σοκολατένια δεντράκια 🌲🍫που φτιάξαμε πιο κάτω. 



                        ΣΟΚΑΤΕΝΙΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ

        ΥΛΙΚΑ:

        1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 γρ ή γάλακτος ή άσπρη ανάλογα τα γούστα μας και φυσικά ότι έχουμε σπίτι μας και αν βρουμε και πράσινη σοκολάτα θα ήταν υπέροχα ..

        Σοκολατένια μπαστούνια micado stiks

        2 κουταλιές της σούπας λάδι ελαφρύ 

        Κας-Κας για την διακόσμηση .

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

        Σε μια κόλλα άσπρο χαρτί σχηματίζουμε ένα ή όσα τρίγωνο χρειαζόμαστε με το χάρακα σε μέγεθος ανάλογα με το σοκολατένιο δέντρο🌲που θέλουμε να παρασκευάσουμε με μια απόσταση μεταξύ τους. 

        Τοποθετούμε το χαρτί πάνω στο ταψι μας και πάνω τοποθετούμε μια λαδόκολλα πανω στο χαρτί ..και πάνω στο κέντρο της βάσης του τριγώνου τοποθετούμε ένα σοκολατένιο micado sticks για τον κορμό του δέντρου ..

        Λιώνουμε την σοκολάτα 🍫 σε μπεν-μαρι στη συνέχεια την βάζουμε σε μια σακούλα,κόβουμε τη μύτη της σακούλας και  βάζουμε λίγη σοκολάτα στο ...στη. Συνέχεια σχηματίζουμε το δέντρο μας με την σοκολάτα όπως φαίνεται στη φωτογραφία.  Συνεχίζουμε με όλα τα τρίγωνα ..και στην συνέχεια στολίζουμε με τα Κάς -Κας ..κατά βούληση .Τα αφήνουμε σε παγωμένο μέρος να παγώσουν.Εμείς τα αφήσαμε μερικά λεπτά 30 'στη βεράντα μας και οι μικρή μου κόρη τα φύλαγε γιατί φοβήθηκε να κάνουν καμία επιδρομή τα πουλάκια και στην συνέχεια τα τοποθέτησε στην βασιλόπιτα μας ... Αν θέλουμε μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα μπολ σε κρύο μέρος πάνω σε λαδόκολλα για 4_5 ημέρες     εμείς πάντως  δεν μένουν στο σπίτι μας ούτε 2 ώρες ..

        Σας οφείλω μια φωτό με το πώς σχηματίζω το δεντράκι υπόσχομαι να σας την ανεβασω....μια στιγμή.  

        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

        Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

        ΒΡΑΧΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


        Βραχάκια σοκολάτας τα γλυκίσματα των παιδικών μας χρόνων ..🎄🎅🎄

        Τα Χριστούγεννα θυμάμαι παιδί με την μαμά μου να τα ετοιμαζουμε ..τα αμύγδαλα να ψήνονται στην ξύλινη σόμπα....η σοκολάτα να ετοιμάζεται στην κουζίνα και φυσικά την μαμά μου να προσπαθεί να μαζέψει τις σοκολάτες που πιτσιλούσαμε με την αδερφή μου,όσο τα φτιάχναμε ειδικά τις γιορτές των Χριστουγέννων🎄🎅🎄..και όχι μόνο,αλλά σε κάθε γιορτή ..🎆🎇🎈

        Οι ξηροί καρποί"λουσμένοι"στην σοκολάτα είναι η νοστιμιά που βρίσκει κανείς στο απλό αυτό σοκολατάκι που υπάρχει τόσες δεκαετίες. Δύο βασικά υλικά, η λιωμένη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί που αγαπάμε,δίνουν ένα αποτέλεσμα που αντέχει για δεκαετίες στις προτιμήσεις μας. 

        Θυμάμαι επίσης την μαμά μου να τα αποθηκεύει στην καινούργια σοκολατιέρα στο σαλόνι στο κρύο μιας και την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ζεστή σε όλο μας το σπίτι ...τα έκρυβε θα έλεγα κυριολεκτικά σε σημεία που δεν θα τα βρίσκαμε εγώ και η αδερφή μου ...τα ήθελε όπως έλεγε πάντα για μια ώρα ανάγκης να έχει να κεράσει .Όμως εμείς πάντα βρίσκαμε την κρυψώνα της😉 ..και αφήναμε πάντα ένα_ δύο άντε τρία σοκολατάκια να έχει η μητέρα μου να κεράσει οποίο επισκέπτη θα έρθει της χριστουγεννιάτικες γιορτές. .

        Κάθε χρόνο φτιάχνουμε με τα κοριτσάκια μου βραχάκια φέτος είπε να κάνουμε μια αλλαγή..τα στολίσαμε με ζαχαρωτά  καραμελάκια που μας αρέσουν πολύ να στολίζουμε τα πάντα τα Χριστούγεννα..κέικ,βασιλόπιτες, σοκολατάκια,μπισκότα και προσθέσαμε και και φυσικά προσθέσαμε και άλλους ξηρούς καρπούς που αγαπάμε φυστίκια Αιγίνης,καρύδια,φουντούκια..βάλτε ότι σας κάνει κέφι..ότι σας αρέσει .

        Είχαμε φτιάξει στο παρελθόν Σοκολατάκια με κράμπερις και ξηρούς καρπούς ..

        ΥΛΙΚΑ:                           

        3 σοκολάτες κουβερτούρες ή 2και 1 σοκολατα γάλακτος των 125 γρ  

        1/2 κούπα αμύγδαλα ψημένα ανάλατα ή και ωμά

        1/2 κούπα καρύδια ,φιστίκια Αιγίνης,φουντούκια κομμάτια στην μέση  (ότι θέλουμε και έχουμε στο ντουλάπι μας)

        1/2 κούπα κράμπερις

        2_3 κουταλιές καλό ελαφρύ λάδι 

        Τριμμένους ξηρούς καρπούς και κάς κάς ζαχαροπλαστικής .

                     🎀ΕΚΤΕΛΕΣΗ🎀

        Κόβουμε τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια.

        Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ μπολ και τις λιώνουμε σε μπεν μαρι  προσθέτοντας μέσα και δυο κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο.

        Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλα,προσθέτοντας τους ξηρούς καρπούς και τα κράμπερις (αναλόγα τα γούστα μας).

        Αφήνουμε το μείγμα πρώτα να κρυώσει λίγη ώραλγια να μην απλώσει η σοκολάτα.

        Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του παγωτού ή ένα κουτάλι της σούπας μια μικρή ποσότητα που με το μάτι να γίνετε το μέγεθος που θα θέλαμε και τα βάζουμε σε λαδόκολλα να στεγνώνουν.

        Τα βάζουμε σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να μην ενωθούν μεταξύ τους .Τα εκθέτουμε σε κρύο περιβάλλον ψυγείο,ή τωρα το χειμώνα που έχει κρύο στην ατμόσφαιρα  περίπου 2 ώρες(αναλόγως την θερμοκρασία του δωματίου) θα έχουν στεγνώσει και σταθεροποιηθούν.

        Αν θέλουμε τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή τα βάζουμε σε χάρτινες θήκες όπως τα τρουφάκια...

        Τα διατηρούμε σε ένα γυάλινο μπολ η μεταλλικό κουτί...αν προλάβουν να μείνουν ...Εμεις μέσα σε 24 ώρες δεν υπήρχε αμύγδαλακι ..είμαστε πολύ φαγανοι ...😉

            

        🎄🍫    ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΑΝΟΥΜΕ..μόνοι σας ή και με παρέα,είναι μοναδικά και υπέροχα.🎄🍫🎄🍫

        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

        Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

        ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

         

        Μια υπέροχη γεμιστή πλεξούδα που φτιάξαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων 🎄 .Την γεμίσαμε με λίγη γαλοπούλα και κίτρινα τυριά που είχαμε στο ψυγείο ..φτιάξετε την ότι έχετε στο ψυγείο,ακόμα και με τυρί  φέτα  , γέμιση από την κοτόπιτα που σας αρέσει , ή ότι σας αρέσει . Είναι υπέροχη ιδέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι 🎄 σας, για ένα χριστουγεννιάτικο🎄 η πρωτοχρονιάτικο🧑‍🎄μπουφέ ..ακόμα και για παιδικό πάρτι👫

        Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας

        ΥΛΙΚΑ  :

        • 2 αυγά (100 γρ)
        • 300 ml γάλα χλιαρό
        • 150 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου .
        • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (7-9 γρ )  
        • 100 γρ βούτυρο (εγώ έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50ml λάδι).
        • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
        • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
        • 750-780 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις..ανάλογα το αλεύρι μας 
        • Σουσάμι.( Προαιρετικά)
        •  κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο γάλα
        • Ντομάτινια και λίγα φύλλα μαϊντανού ή σέλινου. Και φύλλα μεγάλου βασιλικού και ρίγανη για το τέλος.
        ΓΙΑ  ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
        • 250 γρ τυρί φέτα 
        • 100 γρ ανθότυρο σε λίγο πιπέρι      
        •                                 Ή
        • Φέτες με γαλοπούλα ή ότι άλλο ζαμπόν θέλουμε 
        • Τυριά κίτρινα 

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

         Ζεσταίνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και ρίχνουμε 4 κουταλιές αλεύρι .
        Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με το σύρμα και προσθέτουμε  λάδι.
        Κοσκινίζουμε το αλεύρι, με το αλάτι.
        Και σε ένα μπολ προσθέτουμε το  αλεύρι και τα αυγά με το λάδι,το γάλα με την μαγιά και το ανθρακούχο νερό και το βούτυρο στο τέλος, ζυμώνουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας .. εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή ..όπως πάντα για 15 λεπτά 
        Πλάθουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί_φουσκώσει
        Μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ισόποσα και το καθένα σε τρία ισόποσα  κομμάτια τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας ..σε ορθογώνιο σχήμα ,προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης και κλείνουμε καλά με τα δάχτυλά μας .Το ίδιο κάνουμε και μέντα υπόλοιπα κομμάτια. Και έπειτα τα πλέκουμε μια πλεξούδα .Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο κομμάτι  σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχω πιο κάτω (συγνώμη που δεν σας έχω δει τις φωτογραφίες βήμα βήμα.  Θα τις ετοιμάσω και θα τις προσθέσω.) 
        Αφού τα δώσουμε το σχήμα  τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά σε  ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα  .
        Στολίζουμε με τα τοματίνια και τα πράσινα φύλλα 
        Απλώνουμε με ένα πινέλο τον κρόκο με το γάλα .
        Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,να πάρει ωραίο χρώμα
        Όσο είναι ζεστό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο το περνάμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για να πάρει ωραίο χρώμα. 

        Την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .

        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές