Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ KAI ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΟΥ



Πάμε να δούμε μαζεμένες όλες τις συνταγές με υπεροχα μελομακαρονα και νόστιμους κουραμπιέδες.Σε κάθε φωτογραφία  κάτω υπάρχει ένας σύνδεσμος πατήστε και θα σας 
Βγάλει στην συνταγή.....

    
                                                   Μελομακάρονα της θεία Κατινας
   










                                            Κουραμπίεδες της Σουλτάνας
         Κουραμπιέδες θείας μου 











                                                  Νηστίσιμοι κουραμπιέδες 

                                    
                                           Οι κουραμπίεδες της μαμάς μου

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.  

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα μπολ  
που πρέπει να το φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης. Θέλω να σας αποδείξω ότι εκτός από χρήσιμα μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα και εθιστικά ,με απλά υλικά και συνοδεύουν τον καφέ μας ,το τσάι ,ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι 🍊,το γάλα μας η κεφίρ της οικογένειάς μας ...ελπίζω να γίνουν και αγαπημένα σας !Πλέον δεν χρειάζετε να αγοράσουμε απλά τα φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα μόνοι μας στο σπίτι μας . Όλα τα μπισκότα είναι τραγανά εξωτερικά και απαλά,μαλακά με ωραία γεύση καραμέλας  από την καστανή ζάχαρη και την καταπληκτική γεύση της βρώμης 

Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα  βρώμης που έχω ετοιμάσει και έχουμε γευτεί.Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας και άλλους ξηρούς καρπούς,έχω ετοιμάσει με κράνμπερι και καρύδια,σοκολάτα με αμύγδαλα με σταφίδες και φουντούκια, πάντα βγαίνουν  υπέροχα!

Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα  με βρώμη και σοκολάτα και αμύγδαλα. Τα φτιάχνω συχνά,γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με βρώμη και ξηρούς καρπούς.Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινά αμφιβάλλω αν μου αντέξουν τόσο καιρό.

Αυτή την φορά  χρησιμοποίησα μια κούπα  τσαγιού χωρητικότητας 200 ml.
 Μου τελείωσε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας..και δεν είχα την ακρίβεια που θέλω στα υλικά μου .1😅

Υλικά :
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150-200 γρ καστανή ζάχαρη ή μισή κρυσταλλική και μισή καστανή (πάντα προσπαθώ να αφαιρώ ζάχαρη και να τα φτιάχνω πιο άγλυκα)
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
1-1/4 κούπα  αλεύρι κοσκινισμένο 
1 κούπα τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια 
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή απλά ψιλοκομμένη με το μαχαίρι 
2 βανίλιες 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
3 κούπες βρώμη (250γρ) τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1 ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαινουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν.Προσθετουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας τα προσεκτικά .Σε ένα μπολ που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι,το μπέικον,το αλάτι και τις βανίλιες,την κανέλα .
Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και στην ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά .
Στην συνέχεια προσθέτουμε και την βρώμη,τα αμύγδαλα και την σοκολάτα και ανακατεύουμε .θα έχουμε έτσι μια αρκετά κολλώδες ζύμη 
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και στην συνέχεια με ένα κουτάλι του παγωτού την πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί,σε απόσταση το ένα με το άλλο .
Τα μπισκότα τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά 

* Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται λόγου της θερμότητας .
Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει ,οτι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς τα  βγάζετε τόσο πιο μαλακά μπισκότα θα έχετε.



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΡΑΜΠΕΡΙ




 .Σήμερα θα φτιάξουμε μπισκοτάκια με βρώμη ..
Τραγανό εξωτερικά, απαλό εσωτερικά, με ωραία γεύση καραμέλας από την καστανή ζάχαρη και τραγανα από την κρυσταλικη ζάχαρη και καταπληκτική γεύση από τη βρώμη. Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα κέικ βρώμης που έχω ετοιμάσει και γευτεί. Η συνταγή είναι από το γνωστό blog Smitten kitchen . Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς Στην προκειμένη το έχω ακολουθήσει ακριβώς με σταφίδες σήμερα όμως ,το έχω ετοιμάσει με κράνμπερι,αλλά και σοκολάτα, με αποξηραμένα κεράσια και φουντούκια, πάντα βγαίνει υπέροχο!

Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα μετα κραμπερις και βρώμη . Τα φτιάχνω συχνά, γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με  βρώμη και ξηρούς καρπούς και κράμπερι .Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινά αμφιβάλλω αν αντέξουν τόσο καιρό. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με ένα ποτήρι γάλα ή και ένα  ποτήρι φρέσκο χυμό 🍊Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα  πρωινό που πρέπει να φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης


ΥΛΙΚΑ:


115 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
120-150 γρ καστανή ζάχαρη 
1αυγό σε θερμοκρασία δωματίου 
100γρ αλεύρι 
70 γρ τριμμένα καρύδια 
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
70 κράμπερι
120 γρ τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλακι του γλυκού σόδα 
1/4 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αυγο ένα κάθε φορά χτυπώντας συνέχεια .Προσθέτουμε και τη βανίλια, στη συνέχεια, αλεσμένα καρύδια,το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα καλά.  
Τέλος,προσθέτουμε το πλιγούρι βρώμη και ανακατεύουμε καλά με  μια  μαρίζ .Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδες, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά. 
Πλάθουμε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι παγωτού παίρνουμε ποσότητα είναι ίση σε μέγεθος.Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε για 13_14 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και  θα εξακολουθούν μέσα  να είναι ελαφρώς μαλακά.Μόλις κρυώσουν θα σφίξουν ελαφρώς ένα κουτί για μια εβδομάδα



* Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε  πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να  ψήνονται λόγου της θερμότητας .
Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει, θανάτου δούμε 'ότι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς  τα  βγάζετε  τόσο πιο  μαλακά μπισκότα  θα έχετε ,η συνταγή βγάζει 35 κομμάτια μπισκότα. 




Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΜΗΛΟ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ




Ζυμαράκια πλάθουμε .. πάλι εμείς αυτή την φορά με κάρδαμο..και μήλο🍎  το σχήμα τους.... έγιναν ένα υπέροχο σνακ για το πρωινό μας αλλά και για τον απογευματινό μας καφέ ...αρχικά έγιναν ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ για αυτούς που νηστεύουν, σας έδωσα συνταγή τις προηγούμενες μέρες . 
Και φυσικά  ετοιμάσαμε και με γέμιση σοκολάτας 🍫και άρωμα  κάρδαμου για τους λάτρεις τις σοκολάτας στην οικογένεια μια και δεν αγαπάνε όλοι το μήλο 🍎 σαν γέμιση ..τι να κάνουμε ...ικανοποιούμε όλα τα γούστα ...

Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτή την συνταγή 

Κέικ με μήλο και χυμό πορτοκάλι και καρύδια🍎

Νηστίσιμα μπισκότα με πολτό μήλου και μπανάνα 🍌🍎

Κέικ μήλου χωρίς αυγά🍎

ΥΛΙΚΑ:

  • 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
  • 60 γρ ζάχαρη ή μέλι 🍯
  • 50 γρ βούτυρο 
  • 2 αυγά
  • 7 γρ αλάτι
  • 40 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 και 1/2  φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 400 ml χλιαρό γάλα (έβαλα μισό γάλα και μισό κεφίρ )
  • 1κουταλιά της σούπας ξύδι 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο -κακουλέ
  • 1κουταλιά της σούπας μέλι για το γυάλισμα αφού ψηθούν .
  • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
  • Σταγόνες σοκολάτας ή Μερέντα  
  • Μπορείτε να βάλετε ότι γέμιση θέλετε γλυκειά ..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι  (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς. 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε
    τη μαγιά,το βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου,(εγώ έβαλα μισό βούτυρο -μισό λάδι )το αλάτι ,τα αυγά ,το ξύδι το κάρδαμο .
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη .Την  μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώση ,την καλύπτου με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε  μέσα
    στο ζεστό φούρνο 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο, την μοιραζουμε σε κομμάτια των 55-60 γρ .και την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά 
  • Ανοίγουμε πιτουλες με τα δάχτυλα μας .βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μας .
  • Τοποθετούμε σε φόρμα muffins με αντικολλητικό χαρτί με την ένωση προς τα κάτω .είναι σημαντικό αυτό ...προσέχουμε γιατί θα ανοίξουν και θα χαλάσει το σχέδιο μήλο 
  • Αφήνουμε να ξεκουραστούν -φουσκώνουν λίγο σε ζεστό μερος σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη . 
  • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα . Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ

Ένα ψωμί 🍞 για τοστ με λίγα υλικά ,εύκολο γρήγορο ,αφράτο και νόστιμο.Το απολαμβάνει όλη η οικογένεια όλες τις ώρες ,για το πρωινό της Κυριακής με τυριά και γαλοπούλα ή και την αγαπημένη των παιδιών Μερέντα ..







Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η παραπάνω δοσομετρική μεζούρα 
240 ml για τα υγρά και 120-140 γρ για τα άλευρα 
 

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 ½ έως 7 ½ φλιτζάνια (930-1070 γραλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
  • 2 φακελάκια  μαγιά ξηρή ή 50 γρ νωπή μαγιά 
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη ή μέλι
  • 2 ¾ φλιτζάνια ζεστό νερό
  • ¼ φλιτζάνι λάδι με ουδέτερη γεύση , ελαφρύ 
  • Βούτυρο για άλοιμα μόλις ψηθούν προαιρετικά 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας  πρώτα σε  ένα  μπολ.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 3/4 της κούπας χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί  για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στον  κάδο του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι που  κοσκινίσαμε και στην συνέχεια το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια ζύμη με μαλακιά και απαλή υφή. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα  πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε  σε πρόγραμμα  για 15 -20  λεπτά 
  •  Λαδώνουμε ένα μπολ και  βάζουμε  εκεί την ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη  και  μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος  να  ξεκουραστεί  και  να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,για  2 ώρες,μέσα  σε ζεστό  φούρνο που  έχουμε  ανάψει για 15  λεπτά  στους 40-50 λεπτά .
  • Παίρνουμε 2 φόρμες αντικολλητικες και  τις βουτηρώνουμε ή τις βάζουμε λαδοκολλα και στην συνέχεια παίρνουμε την μισή ζύμη την ανοίγουμε σε πάχος 2  εκατ  και  φάρδος ίσο  με  το  φάρδος  της  φόρμας και  το μαζεύουμε  ρολό  και το  τοποθετούμε στην  φόρμα, με την ένωση προς τα κάτω ειναι πολύ σημαντικό αυτό να το προσέξουμε,αφήνουμε  να φουσκώσει για  40  λεπτά και περνάμε την ζύμη με ένα  πινέλο με λίγο γάλα ή λάδι και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε  για 30 λεπτά  περίπου στους 170- 180 βαθμούς      
  • Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμενο.Αφήνουμε να κρυώσει  πάνω σε σχάρα  για 10 λεπτά και στην συνέχεια το βγάζουμε  από την φόρμα και το ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα και το ξεχνάμε εκεί και  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε σε φέτες  με κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι και ετοιμάζουμε το τοστ μας . Αν  θέλουμε να το διατηρήσουμε  μια-δυο μέρες το βάζουμε σε  σακουλάκι και στο  ψυγείο .
  • Αν πάλι θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως το έχουμε  κόψει σε φέτες σε  σακουλάκια  τροφίμων  και τον βάζουμε  στην κατάψυξη  και όταν  το χρειαστούμε το  βγάζουμε και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου   

*     Οι δυο φόρμες που χρησιμοποίησα  έχουν φάρδος 9_10 εκατ και μηκος 28_30 εκατ.





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές