Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ

Ένα υπέροχο γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι μόνο ...με ένα υπέροχο σχέδιο ..είχαμε φτιάξει πριν καιρό Αχιβάδες Μπακλαβά και Αχιβάδες γαλακτομπούρεκο  σήμερα πρόσθεσα την κρέμα τυρί που είχα στο ψυγείο μας από τα ρολά κανέλας που έφτιαξα ... περισσέψει και την πρόσθεσα στο γλυκό μας ...υπέροχη γεύση αρμυρού με γλυκού ..δοκιμάστε το αν σας αρέσει αυτός ο συνδιασμός 🤤🤤🤤Μπορουμε να βάλουμε οποίο ξηροκαρπο θέλουμε είτε φιστίκια, ειτε αμύγδαλα,ειτε καρύδια ...έχω δοκιμάσει και τις τρεις επιλογές. 




Υ
ΛΙΚΑ 

10 φύλλα κρούστας 
100 γρ βούτυρο,λιωμένο ή μισό λάδι και μισό βούτυρο
200 γρ τυρί κρέμα (οποία θέλετε από τα ψυγεία )
10 γεμάτες κουταλιές της σούπας φιστίκια Αιγίνης,χοντροκομμένα
1 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και μανταρινιού 

ΣΙΡΟΠΙ :

2-1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 βανίλια
φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό λεμόνι,(1κουταλιά της σούπας)
2 κουταλιές μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
φιστίκια. Αιγίνης χοντροκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα  βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το χυμό λεμονιού,βράζουμε για 7-8 λεπτά και το διατηρούμε ζεστό
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ, φιστίκια,ζάχαρη,κανέλα και ξύσμα πορτοκάλι 🍊  λεμόνι 🍋 και μανταρίνι 
  • Σε ένα άλλο μπολ την κρέμα τυρί με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να γίνουν μια κρέμα.
  • Παίρνουμε τα φύλλα αν  θέλουμε να έχουμε μικρά μπακλαβαδάκια τα κόβουμε στην μέση και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες προσθέτουμε μια κουταλιά από τα φιστίκια Αιγίνης και μια κουταλιά τυρί κρέμα και  φτιάχνουμε το παρακάτω σχέδιο,βάζουμε τις αχιβάδες-μπακλαβαδάκια σε τετράγωνο πυρέξ (30 εκ.)
  • Αν τα θέλουμε πιο μεγάλα τα τυλίγουμε μεγάλα ..
  •  Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε,το κρατάμε ζεστό όχι καυτό και το ρίχνουμε επάνω στον μπακλαβά μας με μια κουτάλα και ραντίζουμε με νερό 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  ανάλογα το φούρνο μας για  15 λεπτά και μειώνουμε  στους 180 βαθμούς για  άλλα 20-25 λεπτά έως αποκτήσει χρυσό σκούρο χρώμα .
  • Αφαιρούμε τον μπακλαβά αφήνουμε 2-3 λεπτά  να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι μας που έχουμε ετοιμάσει ενώ ψηνόταν ο μπακλαβάς μας   
  • Σερβίρουμε με φιστίκι Αιγίνης τριμμένο ..
  • Καλή απόλαυση .





  
Καλή απόλαυση 🤤🤤🤤🎄🎄🌲🎄🌲
               Καλά Χριστούγεννα 
Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..






Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΒΡΕΧΤΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ

     



Η τσουκνίδα είναι ένα από τα σπουδαιότερες τροφές – φάρμακα της φύσης. Πλούσια σε μεταλλικά άλατα (σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πυρίτιο, μαγγάνιο, άζωτο και κάλιο) και βιταμίνες Α, C και Κ. Αυτό το μίγμα θρεπτικών ουσιών την καθιστά ένα σπουδαίο τονωτικό, όταν αισθάνεστε ότι έχουν αδειάσει οι μπαταρίες σας, είστε στρεσαρισμένοι ή αναρρώνετε από κάποια ασθένεια. – Τσουκνίδα. Μια άγνωστη υπερτροφή.

 Ένα προϊόν που η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη,με φοβίζει λίγο να την πιάσω στα χέρια μου χωρίς γάντια αλλα δεν βαριέσαι τι έγινε και αν σε τσιμπήσει και λίγο στα χέρια ...ο  μπαμπάς μου Καλή του ώρα εκεί που είναι έλεγε"το τσίμπημα της κάνει καλό στον οργανισμό, βοηθει σε ότι αθροιτικό πόνο έχουν τα χέρια μας " 

Στην αυλή του πατρικού μου πριν μια εβδομάδα που το επισκέφτηκα, βρήκα τη πιο τρυφερή και καταπράσινη τσουκνίδα, φυσικά δεν την μάζεψα εγώ αλλά η μανούλα μου ....Εγώ μόνο την έφερα στο σπίτι και με γάντια πάντα την έκοψα κομμάτια. Την μοίρασα σε ανάλογες ποσότητες και αφού την έπλυνα καλά και την πέρασα μέσα από βραστό νερό και την ζεμάτισα για 1 λεπτό περίπου την σούρωσα (το νεράκι της αυτό το κρατάω και λούζω τα μαλλιά μου ..είναι ένα μυστικό για να έχουν τα μαλλιά μας ομορφιά και υγεία) καλά να φύγουν τα υγρά της και την έβαλα σε σακουλάκια ζιπ-λοκ και την έβαλα στην κατάψυξη μου για τις Τσουκνιδοσπανακόπιτα της μαμάς μου   Μπουρανί της καθαρής Δευτέρας   της όλης χρονιάς μέχρι να ξανά βρω φρέσκια και τρυφερή τσουκνίδα στον κήπο στο πατρικό μου..για να λέω και την αλήθεια και η πεθερουλα μου πάντα όταν θα έχει στον δικό της κήπο θα μου στείλει...!!!

Μου περίσσεψε λοιπόν και αποφάσισα να φτιάξω μια πίτα μόνο με τσουκνίδες χωρίς σπανάκι και με λίγα αλλά χόρτα μικρής ποσότητας που είχα στον καταψύκτη μου από αυτά που μου στέλνει η πεθερά μου απο το δικό της κήπο.Πραγματικα είναι ευλογία να σου στέλνουν τα καλούδια της γης είτε η πεθερουλα....ειτε η μανούλα,νοιωθω τυχερή 

Πρόσθεσα και λίγο  σταρένιο τραχανουλη ,φέτα που ήθελαν τα κορίτσια μου και έγινε μια υπέροχη πίτα που χέρι κανείς δεν τραβούσε από το ταψί....από μικρούλες πάντα η μοιρασιά γινόταν δίκαια...την κόβω πάντα ακτινωτά σε 8  κομμάτια και μένει και ένα κομμάτι για τον  επισκέπτη....του σπιτιού που πάντα για Καλή της τύχη το απολαμβάνει πάντα η μικρή μου κόρη..η Στελλίτσα μου.

Αυτή την ονόμασα Βρεχτή γιατί την φτιάχνω με 10 φύλλα,βάζω στο ταψί 3 φύλλα, βρέχω με την γεμίσει μια ποσότητα,αλλά 3 φύλλα λαδωμένα ,ξανά γεμίσει και στο τέλος τα υπόλοιπα 4 φύλλα. Έτσι την ονομάζουμε στο τόπο μου

Αν αφαιρέσουμε το τυρί και  τον  Σταρένιο τραχανά  που είναι "πνιγμένος"με γάλα και προσθέσουμε λίγο προορισμένο ρυζάκι γίνεται και νηστίσιμη η πίτα μας .

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

  • 700γρ. αλεύρι για όλες της  χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού όχι γεμάτο  αλάτι
  • 6  κουταλιές σούπας λάδι
  • 2  κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι 
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 4 γρ μαγιά ξερή ή 10 γρ νωπή 
  • νισεστέ και αλεύρι μαζί ποσότητα 50-50 % για το άνοιγμα  τον φύλλων
  • Ταψι 40-42 
  • Λαδοκολλα για το ταψί 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή στο αρτοπαρασκευαστή ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλά στα χέρια,αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 _40 λεπτά σε καθαρό λαδωμένο μπολ .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια-μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε από 8-10 φύλλα  
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια, τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με μεμβράνη και στην συνέχεια τα ανοίγουμε μετά φύλλα με την βοήθεια του νισεστέ ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε .
  • Εγω ετοιμάζω το ζυμάρι μου πάντα από το βράδυ και το φυλάω πάντα σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την βγάζω όταν θέλω να την ετοιμάσω,όπου να ετοιμάσω καφεδάκι ☕ έχει έρθει δε θερμοκρασια δωματίου,έτοιμη να την ανοίξω φύλλο. 
ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1/2 κιλό τσουκνίδες κομμένες και πλυμένες
(όσο πιο πολλές είναι οι τσουκνίδες τόσο πιο καλύτερη είναι η πίτα)
2_3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
1 ματσάκι χόρτα (μυρώνια, λάπατα,καυκαλίθρες ότι βρείτε στον πάγκο της λαϊκής )
4 κουταλιές της σούπας τραχανά γλυκό ή ρύζι 
2 αυγά 
4-5 κουταλιές σούπας αλεύρι
1/4 κούπα γάλα 
Λίγο μαύρο πιπέρι 
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι ανάλογα την φέτα 
200 γρ. ελαιόλαδο για τα φύλλα 
Λίγο δυόσμο φρέσκο για άρωμα. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση :

  •  Κόβουμε την τσουκνίδα σε κομμάτια αφαιρώντας τα σκληρά κοτσάνια της και τα σποράκια της, αν έχει.Η δική μου ήταν πολύ τρυφερή και δεν αφαίρεσα τίποτα.  Πλένουμε την τσουκνίδα, (δε ξεχνάμε να φορέσουμε γάντια ),σε μια κατσαρόλα βράζουμε πρώτα το νερό και έπειτα προσθέτουμε την τσουκνίδα (έτσι θα κρατήσει το υπέροχο χρωστάει και δεν θα μαυρίσει)..ζεματάμε για 1 λεπτό όχι παραπάνω και μεταφέρουμε σε τρυπητό.
  • Σε βαθύ τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο,αφου κόψυμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν,προσθέτουμε και τα πλυμένα και κομμένα χόρτα,μυρώνια ,καυκαλίθρες  λάπατα .
  • Προσθέτουμε την τσουκνίδα και σωτάρουμε 1λεπτό .Χοντροκόβουμε τον δυόσμο και προσθέτουμε και το γάλα, τον τραχανά,τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας,μπόλικο πιπέρι και αλάτι με φειδώ γιατι εχουμε και στην φέτα αλάτι. Ανακατέυουμε αλλά δύο λεπτά πάνω στην φωτιά ..και η γέμιση μας είναι έτοιμη,να κρυώσει και να φουσκώσει ο τραχανάς μας τραβοντας όλα τα υγράκαι φυσικά την θέλουμε κρύα.

Για Για το φύλλο :

  • Μόλις είναι έτοιμη και η ζύμη μας, μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τα φύλλα .Ξεκινάμε με ένα πλάστη να ανοίγουμε το πρώτο φύλλο από τα 10 ζυμαράκια μας.Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε κι άλλο μείγμα αλεύρου και νισεστέ.
  • Στο μεταξύ αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 38-40 εκ.με ελαιόλαδο.Εγω πάντα στο πάτο του ταψιού θα προσθέσω πρώτα λαδόκολλα και στη συνέχεια θα λαδώσουμε .
  • Χρειαζόμαστε περίπου 200 ml ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα μας συνολικά.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλα 2 φύλλα  τα οποία θα είναι αρκετά μεγάλα και θα εξέχουν από το ταψί μας 3_4 δάχτυλα ,έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τη βάση της πίτας μας και τον μικρό κοθρο που φαίνεται στις φωτογραφίες, αρεσει πολύ στα κορίτσια μου και τον σχηματιζώ ,εσείς αν δεν θέλετε φτιαχνεται τα φύλλα ίσα με το ταψί σας χωρίς να προεξέχουν. 
  • Απλώνουμε τη γέμιση καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία για ακόμα 3 φύλλα πάντα λαδωμενα μεταξύ τους ,βάζοντας τα πάνω από τη γέμιση καλύπτοντας το σπανάκι.Προσθετουμε άλλα 4 φύλλα λίγο μεγαλύτερα από το ταψί και τα τοποθετούμε πάντα λαδωμενα μεταξύ τους σούρωσα έτσι ώστε να κρατάνε αέρα μέσα τους και η πίτα μας να γίνει αφράτη και όχι σφιχτή 
  • Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο τελευταίο φύλλο,το βάζουμε από πάνω πάντα σούρωσα  και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τα χέρια μας.Χαράζουμε την πίτα με ένα μαχαίρι. 
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο .Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.Ψήνουμε για 45-60 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και πάρει ροδοψημενο χρώμα. 
  • Οταν ψήνεται η πίτα ανά δυο-τρία διαστήματα την βρεχουμε με ένα πινέλο με νερό και λίγο λαδάκι που το έχουμε χτυπήσει να ενωθεί ,αυτό θα βοηθησει πολύ να έχουμε ένα τραγανό φύλλο και ροδοψημενο χρώμα,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μου.  



Ροδοψημμένη 


Μείνετε  συντονισμένοι .....

Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ KAI ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΟΥ



Πάμε να δούμε μαζεμένες όλες τις συνταγές με υπεροχα μελομακαρονα και νόστιμους κουραμπιέδες.Σε κάθε φωτογραφία  κάτω υπάρχει ένας σύνδεσμος πατήστε και θα σας 
Βγάλει στην συνταγή.....

    
                                                   Μελομακάρονα της θεία Κατινας
   










                                            Κουραμπίεδες της Σουλτάνας
         Κουραμπιέδες θείας μου 











                                                  Νηστίσιμοι κουραμπιέδες 

                                    
                                           Οι κουραμπίεδες της μαμάς μου

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.  

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα μπολ  
που πρέπει να το φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης. Θέλω να σας αποδείξω ότι εκτός από χρήσιμα μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα και εθιστικά ,με απλά υλικά και συνοδεύουν τον καφέ μας ,το τσάι ,ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι 🍊,το γάλα μας η κεφίρ της οικογένειάς μας ...ελπίζω να γίνουν και αγαπημένα σας !Πλέον δεν χρειάζετε να αγοράσουμε απλά τα φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα μόνοι μας στο σπίτι μας . Όλα τα μπισκότα είναι τραγανά εξωτερικά και απαλά,μαλακά με ωραία γεύση καραμέλας  από την καστανή ζάχαρη και την καταπληκτική γεύση της βρώμης 

Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα  βρώμης που έχω ετοιμάσει και έχουμε γευτεί.Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας και άλλους ξηρούς καρπούς,έχω ετοιμάσει με κράνμπερι και καρύδια,σοκολάτα με αμύγδαλα με σταφίδες και φουντούκια, πάντα βγαίνουν  υπέροχα!

Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα  με βρώμη και σοκολάτα και καρύδια . Τα φτιάχνω συχνά,γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με βρώμη και ξηρούς καρπούς.Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινά αμφιβάλλω αν μου αντέξουν τόσο καιρό.

Αυτή την φορά  χρησιμοποίησα μια κούπα  τσαγιού χωρητικότητας 200 ml.
 Μου τελείωσε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας..και δεν είχα την ακρίβεια που θέλω στα υλικά μου .1😅

Υλικά :
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150-200 γρ καστανή ζάχαρη ή μισή κρυσταλλική και μισή καστανή (πάντα προσπαθώ να αφαιρώ ζάχαρη και να τα φτιάχνω πιο άγλυκα)
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
1-1/4 κούπα  αλεύρι κοσκινισμένο 
1 κούπα τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια 
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή απλά ψιλοκομμένη με το μαχαίρι 
2 βανίλιες 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
3 κούπες βρώμη (250γρ) τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1 ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαινουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν.Προσθετουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας τα προσεκτικά .Σε ένα μπολ που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι,το μπέικον,το αλάτι και τις βανίλιες,την κανέλα .
Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και στην ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά .
Στην συνέχεια προσθέτουμε και την βρώμη,τα αμύγδαλα και την σοκολάτα και ανακατεύουμε .θα έχουμε έτσι μια αρκετά κολλώδες ζύμη 
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και στην συνέχεια με ένα κουτάλι του παγωτού την πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί,σε απόσταση το ένα με το άλλο .
Τα μπισκότα τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά 

* Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται λόγου της θερμότητας .
Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει ,οτι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς τα  βγάζετε τόσο πιο μαλακά μπισκότα θα έχετε.



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΡΑΜΠΕΡΙ




 .Σήμερα θα φτιάξουμε μπισκοτάκια με βρώμη ..
Τραγανό εξωτερικά, απαλό εσωτερικά, με ωραία γεύση καραμέλας από την καστανή ζάχαρη και τραγανα από την κρυσταλικη ζάχαρη και καταπληκτική γεύση από τη βρώμη. Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα κέικ βρώμης που έχω ετοιμάσει και γευτεί. Η συνταγή είναι από το γνωστό blog Smitten kitchen . Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς Στην προκειμένη το έχω ακολουθήσει ακριβώς με σταφίδες σήμερα όμως ,το έχω ετοιμάσει με κράνμπερι,αλλά και σοκολάτα, με αποξηραμένα κεράσια και φουντούκια, πάντα βγαίνει υπέροχο!

Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα μετα κραμπερις και βρώμη . Τα φτιάχνω συχνά, γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με  βρώμη και ξηρούς καρπούς και κράμπερι .Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινά αμφιβάλλω αν αντέξουν τόσο καιρό. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με ένα ποτήρι γάλα ή και ένα  ποτήρι φρέσκο χυμό 🍊Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα  πρωινό που πρέπει να φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης


ΥΛΙΚΑ:


115 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
120-150 γρ καστανή ζάχαρη 
1αυγό σε θερμοκρασία δωματίου 
100γρ αλεύρι 
70 γρ τριμμένα καρύδια 
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
70 κράμπερι
120 γρ τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλακι του γλυκού σόδα 
1/4 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αυγο ένα κάθε φορά χτυπώντας συνέχεια .Προσθέτουμε και τη βανίλια, στη συνέχεια, αλεσμένα καρύδια,το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα καλά.  
Τέλος,προσθέτουμε το πλιγούρι βρώμη και ανακατεύουμε καλά με  μια  μαρίζ .Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδες, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά. 
Πλάθουμε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι παγωτού παίρνουμε ποσότητα είναι ίση σε μέγεθος.Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε για 13_14 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και  θα εξακολουθούν μέσα  να είναι ελαφρώς μαλακά.Μόλις κρυώσουν θα σφίξουν ελαφρώς ένα κουτί για μια εβδομάδα



* Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε  πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να  ψήνονται λόγου της θερμότητας .
Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει, θανάτου δούμε 'ότι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς  τα  βγάζετε  τόσο πιο  μαλακά μπισκότα  θα έχετε ,η συνταγή βγάζει 35 κομμάτια μπισκότα. 




Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..