Αυτή η ζύμη τσουρεκιού είναι από τα Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα . Όπως πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέα υλικά στις συνταγές μου,πρόσθεσα το κεφίρ που αγαπώ πολύ ..Την έφτιαξα σήμερα, έκανα κάποιες μικροαλλαγές,έβαλα το χεράκι μου,μείωσα την ποσότητα του γάλακτος και πρόσθεσα κέφιρ περισσότερο...δεν ησυχάζω,θα την δείτε παρακάτω...
Ετοίμασα από το βράδυ την ζύμη και την άφησα όλη την νύχτα να ξεκουραστεί και να ωριμάσει η ζύμη μας,να ενωθούν τα υλικά της ζύμης ... και το πρωί της έδωσα το σχήμα που ήθελα και τα έψησα .. πολύ αφράτα νόστιμα..και την τρίτη ημέρα το ίδιο αφράτα ..
ΥΛΙΚΑ :
150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
5 αυγά μικρά (των 45-55 γρ )
250 γρ ζάχαρη +80 γρ μέλι
250ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
100 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ βούτυρο και 60 ml καλαμποκέλαιο
50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Γεωργανάδων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% (εγώ πρόσθεσα ακόμα 100 γραμμάρια μεγάλα τα αυγά μου )
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 🍊
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
10 γρ κακουλέ
10 γρ μαχλέπι
1-2 γρ μαστίχα (την θρυμάτιζουμε στο μούλτι με 2 κουτ.σούπας ζάχαρη)
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου,τα ζυγίζουμε με την ζυγαριά και τα τοποθετούμε όλα στο πάγκο της κουζίνας μας .
Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3_4 κουταλιές της σούπας αλεύρι μας που έχουμε στα υλικά μας,την αφήνουμε 15-20 λεπτά,(μπορούμε νατην αφήσουμε και σε ζεστό μέρος ως και 1 ωρα ) σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος στο φούρνο της κουζίνας μας καλύτερα,να φουσκώσει και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες .
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι
Σε ένα μπολ μεγάλο να έχει όγκο προσθέτουμε,την ζάχαρη να λιώσει,το μέλι και τα αυγά,αφού τα χτυπήσουμε πρώτα με το σύρμα,το κεφίρ,το χυμό πορτοκαλιού ,το ξύσμα,τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι στα παραπάνω υλικά μας λίγο-λίγο και ανακατεύουμε το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο κυκλικά . Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την μαριζ,μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
Η ζύμη είναι πολύ κολλώδης και πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ ....Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι!
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα, ή σε ζεστό φούρνο στους 40-50 λεπτά όχι παραπάνω,να φουσκώσει και να αυξήσει τον όγκο της.Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε να ξεχειλίσει από το μπολ,βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι ή βούτυρo και της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης..
Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας της κάνουμε ανοίγματα και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες στα Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα …αυτό θα βοηθήσει στο να κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στο μπολ,σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο …προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται.
Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο , είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 30λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε, το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας ,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια,μοιράζουμε τα κομμάτια ανάλογα σε πόσα κορδόνια θα πλέξουμε τις πλεξούδες μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο,για 15 λεπτά.Στη συνέχεια πλάθουμε κορδόνια και τα αφήνουμε και αυτά αλλά 15 λεπτά να ξεκουραστούν. .πολλές φορές ενώ τα ανοίγω με τα χέρια μου αυτά πάλι μαζεύουν ..οπότε την χρειάζονται την ξεκούραση τους. Εγώ κάνω τις περισσότερες φορές το σταυρό για πλεξούδες των τσουρέκιων μου ,μοιράζω δηλαδή τα 4 μεγάλα μου κομμάτια ζύμης σε 8 μικρότερα. Πλαθουμε 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2-3 όχι περισσότερες,θέλουν χώρο να φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε να ενωθούν και χαλάσουν το σχήμα τους .
Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20_30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με ένα πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω και προσθέτουμε στο φούρνο μας ένα πυρέξ 10 εκατ με βραστό νερό (το νερό που βράζει βγάζει ατμό και αυτό δίνει στην τσουρέκοζυμη μας την κατάλληλη υγρασία και δεν στεγνώνει),ανάλογα το φούρνο μας,για 10 λεπτά έπειτα χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός τους
Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας ...20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα στεγνώσουν .
Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.
Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.