Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Αφράτα  σαντουιτσάκια  κατάλληλα για  το πρωινό των παιδιών μας  τα  γεμίζουμε με ότι  θέλουμε  ..την επόμενη φορά   που θα τα  ξαναφτιάξω θα σας  έχω και προτάσεις  με  γέμιση  ...


ΥΛΙΚΑ :

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
200γρ αλεύρι σταρένιο για ζυμώματα  
250 ml γάλα
50 γρ βούτυρο 
7 γρ ξηρή μαγιά
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

 

  • Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπολ. 
  • Ανακατεύουμε στον  κάδο του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,το μέλι  και την μαγιά στο μπολ, με μια σπάτουλα από σιλικόνι  . 
  • Προσθέτουμε στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα χλιαρό και το αυγό, ανακατεύουμε την ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο,στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15-20 λεπτά .
  • Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία για όσους το ζυμώσουν στο χέρι καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουν την μαγιά με το χλιαρό γάλα και δυο-τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι σε ένα  μπολ για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρίσουν στο ζύμωμα .. 
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε εκεί την ζύμη και την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της,μέσα σε ζεστό φούρνο που έχουμε ανάψει για 15 λεπτά στους 40-50 βαθμούς .   

1

2

3
  • Μοιράζουμε το ζυμαράκι μας σε 10-12 κομμάτια των 80-100 γρ.
  •  Δίνουμε στα ψωμάκια μας  το σχήμα που έχουν οι φωτογραφίες πιο κάτω  πιτούλες με το πλάστη πάχους 1 εκατ και με ένα σιτάκι πασπαλίζοιυμε λίγο αλευράκι και μετά με το μαχαίρι δίνουμε στο σχήμα που βλέπετε στις  φωτογραφιές .
  • Αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν σκεπασμένα  .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας και βάζουμε μέσα μια μικρή κατσαρόλα μέχρι 10 εκατ διάμετρο με βραστό νερό 
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσουν.Τα ψωμάκια θα παραμείνουν μαλακά και αφράτα ακόμη και την δεύτερη μέρα,βαζοντάς τά ότι θέλετε για γέμιση έχετε ένα ιδανικό σάντουιτς. 

4



Ως την επόμενη φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .    
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: