Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ


Ένα  ακόμα  τσουρέκι φτιάξαμε στην κουζίνα  μας αναμένοντας το  Πάσχα .
Αυτή  την  φορά  είπα  να  δοκιμάσω  καινούργια  υλικά  στην γέμιση  και  να  ξεφύγω  από την  κλασική   γεύση .Φτιάξαμε   με σταφίδες  και   Κρέμα σοκολάτας και   κρέμα πατισερί και σοκολάτα και ακόμα  σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
Δοκίμασα 2  νέες  γεύσεις  και  εντυπωσιάστηκα από  την  υφή  τους, το ταχίνι και το χαλβά .
Όσοι  αγαπάτε τα  δύο  αυτά  υλικά  θα  συμφωνήσετε μαζί  μου ,πιο  παλιά  δοκιμάσαμε   το   χαλβά σε ζυμαράκι  και  ομολογώ  πως την αγάπησα την  γεύση  του με  την ζύμη  λαγάνας
εδώ .
Πειραματίστηκα  λοιπόν και  αυτή  την φορά  και  πρόσθεσα το χαλβά  και το ταχίνι  στην  ζύμη  τσουρεκιού, και  ενθουσιάστηκα και  μας  άρεσε  η  γεύση  του σε όλους  όσους  το  δοκιμάσαμε  στην οικογένεια  μου .
Πάμε λοιπόν να το  φτιάξουμε  ...  

 

 

ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

2Ο  γρ  φρέσκια μαγιά  ή  1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ
1και  1/2 κουταλιά της σούπας  ζάχαρη
50 ml χλιαρό  γάλα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
 
ΖΥΜΗ:
  Όλο το παραπάνω  προζύμι
 750 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια   περίπου
 1/2 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι
 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
 Στην μύτη  του κουταλιού του γλυκού μαστίχα 
 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 200  ml γάλα χλαρό
 160 γρ  ζάχαρη και  40 γρ  ιμβερτοζάχαρη ή 200- 220  γρ  μόνο  ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε
 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
 1  βανίλια-ζάχαρη  με άρωμα  πορτοκάλι
 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα  πορτοκάλι
 2 κουταλιές τις  σούπας  χυμό  φρέσκου πορτοκαλιού
60 ml καλαμποκέλαιο καλής  ποιότητας
 80  γρ  βούτυρο λιωμένο και  κρύο
1 κρόκο αυγού, χτυπημένο 2 κουταλιές της σούπας γάλα, για  την  επάλειψη στο τέλος
Φυλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και χοντρή καστανή ζάχαρη, για πασπάλισμα

ΓΕΜΙΣΗ:
  100 γρ ταχίνι
  60  γρ μέλι
σταγόνε ς σοκολάτας  
 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
 1  βανίλια
 1 πρέζα αλάτι
 150 γρ  ταχίνι  χαλβά, θρυμματισμένο
Τα ανακατεύουμε όλα   μαζί   εκτός  του χαλβά .και  απλώνουμε   πάνω στην  ζύμη και  μετά τον  τριμμένο  χαλβά   !!

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ανακατεύουμε  σε  ένα μπόλ με  50  ml χλιαρό γάλα  , τη μαγιά μας με 2-3 κουταλιές  αλεύρι ,προσθέτουμε  την κρυσταλική  ζάχαρη  και  ανακατεύουμε  να γίνει  ένας χυλός , πασπαλίζουμε  με  λίγο  αλεύρι  και αφήνουμε  να διπλασιαστεί  σε όγκο, και αφήνουμε 30  λέπτα σε  ζεστό μέρος  .
  • Σε   ένα  μπόλ χτυπάμε  τα αυγά και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε  το ξύσμα  μας και ανατατεύουμε  να γίνει λείο.
  • Σε ένα μπόλ προσθέτουμε  το υπόλοιπο  κοσκινισμένο αλεύρι  , την κρυσταλική ζάχαρη  και την  ιμβερτοζάχαρη  ,διαλυμένη στο χλιάρό γάλα, και τα αυγά  με το αλάτι και  ξύσμα ,  και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας ,την  βανίλια. και το  μαχλεπι και το κακουλέ  και το αλάτι και το χυμό  πορτοκαλιού και ζυμώνουμε  την ζύμη μας για 10 -15 λεπτά 
  • Στη  συνέχεια  παίρνουμε  την ζύμη  και την  αφήνουμε  πάνω σε  λαδομένο  πάγκο εργασιάς   ρίχνουμε  στις  παλάμες   μας   το λάδι και  το ενσωματώνουμε  στην ζύμη μας τραβώντας  και 'ξεμαλλιάζοντας '',όπως  φαίνετε  στις φωτογραφίες  παρακάτω ,ρίχνουμε  μια  πρέζα αλεύρι επάνω  στη ζύμη  μας  και αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες  για να 2 ώρες  να  διπλασιαστεί σε όγκο  η ζύμη  μας (βάλτε  τη σε  ζεστό  φούρνο  30- 40  βαθμών  ) !!(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  και  μετά  τα  άφησα  σε  γυάλινο  μπόλ να  ξεκουραστεί- φουσκώσει )   δέιτε    εδώ
  • Αφού  φουσκώσει η ζύμη  την χωρίζουμε σε 2 ίσα  μέρη .
  • Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε  φύλλο  με πάχος 1 εκατ και το αλείφουμε  με το μέλι  το  ταχίνι  και  ρίχνουμε  και τον  τριμμένο χαλβά μας και και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .το ιδιο  κάνουμε  και στο άλλο ,τα  πλέκουμε  και τα βάζουμε  σε φόρμα  με λαδόκολλα
  • Η αν  θέλουμε  ετοιμάζουμε  το  σχέδιο  πού  έχω στις παρακάτω φωτογραφίες μου .
  • Η χωρίζουμε  την ζύμη σε  κομμάτια ισόποσα  περίπου  80-90  γρ και σύμφωνα  με  τις  παρακάτω  φωτογραφίες αλείφουμε με την  γέμιση και κλείνουμε και  δίνουμε  το  σχέδιο  που δείχνουν  οι φωτογραφίες .



  • Διαλύουμε  τον κρόκο αυγού με το γάλα  και κάνουμε   μια επάλειψη στα  τσουρέκια μας   και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  για 10-15 λεπτά στους  180 βαθμούς   και μετά χαμηλώνουμε  την θερμοκρασία  στους  170-160 και ψήνουμε  για  άλλα 20 λεπτά ανάλογα   το  μέγεθος  μας 
  •  Μόλις  ψηθεί  σκεπάζουμε  μέχρι  να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε με μεμβράνη  και διατηρούνται  έτσι μαλακά  για 3-4 ημέρες









Δεν υπάρχουν σχόλια: