Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΝΤΟΝΑΤΣ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ

Όπως βλέπετε έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα ζυμαρένια"μαξιλαράκια ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ και ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ"ψάχνοντας στο συρτάρι με τα  εργαλεία  της κουζίνας μου βρήκα αυτά τα τετράγωνα κουπάτ για μπισκότα. 
Όπως θα δείτε τα ΑΦΡΑΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ και ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ- ΝΤΟΝΑΤΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ δεν φτιάχνω τα κανονικά ντόνατς με την τρύπα στη μέση αλλά διάφορα άλλα σχέδια που βρίσκω στο διαδίκτυο .
Μου αρέσει να φεύγω από τα συνηθισμένα σχέδια στις ζύμες μου,τα βαριέμαι,με τραβάνε τα  πρωτότυπα, τα ξεχωριστά σχέδια..
Θέλω ποικιλία σε σχέδια....αλλά προπάντων θέλω γεύση σε συνδυασμό με το σχέδιο που απογειώνει  τα  ζυμαράκια μου...  Ελπίζω να  συμφωνείτε μαζί  μου  
Δεν χρησιμοποιώ κρυσταλλική ζάχαρη γιατί θεωρώ πιο παχυντική,εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  κρυσταλλική ζάχαρη και να την αρωματίσετε με  μια  βανίλια  
.Ετοίμασα την ζύμη και έκοψα τα ντονατς μου τετράγωνα κομμάτια


































ΥΛΙΚΑ:
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 7-9 γρ ξηρή μαγιά 
40 γρ ζάχαρη
580-600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι και το μέγεθος των αυγών  
8 γρ αλάτι 
1 φακελάκι βανίλια- ζάχαρη με άρωμα λεμόνι 
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού 
80 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
2 αυγά μέτρια 
260 ml γάλα (εγώ έβαλα το αγαπημένο μου  κεφίρ 60 ml και το υπόλοιπο γάλα )
Λάδι ελαφρύ  για το τηγάνισμα 
ζάχαρη-άχνη για το πασπάλισμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα χεράκια μου. 
  • .Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και μια κουταλιά ζάχαρη,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά. 
  • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ,την φουσκωμένη μαγιά,την υπόλοιπη ζάχαρη,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,το ξύσμα και την βανίλια,το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος και προσθέτουμε και το βούτυρο,στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά εγώ το ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και την ζάχαρη,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα μπολ μεγάλο την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά και το ξύσμα και την βανίλια,ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι ,ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό  μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει


  • Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 με 1-1/2  εκατ και δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες. 
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για περίπου 15-20 λεπτά
  •  Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά,τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί να απορροφήσει τα περιττά λάδια 
  • Σερβίρουμε τα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα της αρεσκείας μας,μερέντα,ακόμα και τυράκι κίτρινο και ζαμπόν γαλοπούλας και κέτσαπ 



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: