Αν δε θέλετε το κεφίρ στην βασιλόπιτα σας μπορείτε να προσθέσετε γάλα , το κεφίρ δίνει περισσότερη υγρασία και γεύση.δοκιμάστε αυτή την Πρωτοχρονιά να την φτιάξετε ..
ΥΛΙΚΑ:
320 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ αλεύρι από φουντούκια
320 γρ ζάχαρη
250 γρ λιωμένο βούτυρο (έβαλα μισό βούτυρο και μισό καλαμποκέλαιο ..)
5 μεσαία αυγά
160 ml κεφίρ (2/3 κούπας )
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊
Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)
1/4 κουταλακι του γλυκού αλάτι
20 γρ μπέικεν πάουντερ
2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι
100 γρ σταγόνες σοκολάτας
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:
150 γρ κουβερτούρα15 γρ ηλιέλαιο
Διάφορα ζαχαρωτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
- Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και το αλάτι
- Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε ζάχαρη με το βούτυρο,το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το κάρδαμο,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το μαχλέπι
- Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το μπέικιν,λίγο-λίγο,προσθέτουμε και την μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας από πάνω αφού πρώτα τις αλευρώσουμε τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
- Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
- Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου