Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ

 

ΥΛΙΚΑ:

550 γρ αλεύρι ολικής άλεσης  από Μυλοι Γεωργανάδων 

120 -150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι μας .από Μυλοι Γεωργανάδων 

100 γρ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για  πιο ελαφριά γεύση. ( Εγώ έβαλα μισό και μισό )
150 ml λευκό ξηρό κρασί
150 ml νερό 
30 γρ Σουσάμι 
50 γρ ηλιόσποροι 
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μέλι ή πετιμέζι 
10 γρ. αλάτι
20 γρ. baking powder
200 γρ. ηλιόσποροι και σουσάμι για το τέλος .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά να ομογενοποιηθούν.
  • Αναμιγνύουμε τα αλεύρια και το baking μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.Δυο λεπτά πριν τελειώσει το ζύμωμα προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι . Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι,
  • Εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή και φήνουμε  λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη μας σκεπασμένη μέσα στο κάδο. 
  • Μετά μοιράζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια των 35-40 γρ τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια και επειτα φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαστουνάκια και σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ (εγώ έχω δυο φόρμες του κέικ πυρέξ οπου  βάζω και τους ηλιοσπορους και το νερό με το πετιμέζι ή μέλι ή αν δεν έχω βάζω μούστο μόνο))βάζουμε λίγο νεράκι ή κρασάκι τα βουτάμε και τα πασπαλίζουμε ξανά με ηλιόσπορους και τα τοποθετούμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά  και 10 λεπτα στους 160 ή ακολουθούμε το παρακάτω κολάζ  φωτογραφιών και τα δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε πιο κάτω  .
  • Να θυμάστε ότι ο χρόνος ψησίματος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος.  
  • Εγω έβαλα κόκκινο κρασί ,δεν υπάρχει θέμα η ζύμη λόγου του αλευρου ολικής είναι σκούρα 
 



 Και  καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά πο θα  ετοιμάσουμεμια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


Δεν υπάρχουν σχόλια: