Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

 ΥΛΙΚΑ :

  • 4 μήλα  μεγάλα   κόκκινα  ή πράσινα 
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού    (1 λεμόνι  και  1 πορτοκάλι  )
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη (προαιρετικά αν  δεν την  θέλετε  γλυκειά )
  • λίγη κανέλα  για περισσότερο  άρωμα  
  • μια  βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Καθαρίζουμε  τα  μήλα  από την φλούδα  τους  και  τα  κουκούτσια  και τα  κόβουμε  σε  φέτες.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, και 1 και  1/2 φλιτζάνια νερό να βράζουμε σε δυνατή. Χαμηλώνουμε  τη φωτιά και σιγοβράζουμε  μέχρι τα μήλα  να  μαλακώσουν περίπου  25-30 λεπτά.
  3. Λιώνουμε με ένα πολτοποιητή πατάτας μέχρι να  μείνουν  μικρά-μικρά   κομμάτια  .Προσθέτουμε  την βανίλια   και τη ζάχαρη  σε  αυτό  το  σημείο  αν  την θέλουμε .
  4. Αφήνουμε  την σάλτσα   να κρυώσει ελαφρά  , στη συνέχεια, μεταφέρουμε τον  πολτό  μήλου σε γυάλινα   δοχεία  που έχουμε  αποστειρώσει πιο πρίν  και  την διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος  .. στο ψυγείο .
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ-COOKIES ME ΣΟΚΟΛΑΤΑ


 


ΥΛΙΚΑ :
  • ¼ κούπας βούτυρο   σε  θερμοκρασία  δωματίου (60-70 γρ)
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα μήλου
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή  ζάχαρη οχι γεμάτη   (80  γρ)
  • 1/2 φλιτζάνι   ζάχαρη  όχι  γεμάτη   (80  γρ )
  • 2 βανίλιες  
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1  ½ κούπες αλεύρι ίσως  και μια  δυο κουταλίες  ακόμα  παραπάνω   
  •   ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1  κουταλάκι   μπέικιν   πάουντερ 
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες   σοκολάτας
  •  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 190  βαθμούς  .Και  βάζουμε    χαρτί ψησίματος  σε  ένα  ταψί    ορθογώνιο  
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε  το βούτυρο, τη σάλτσα μήλου, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι ελαφριά και κρεμώδης. Προσθέτουμε  το αυγό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενωθούν.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε  μαζί το αλεύρι, και  το  μπέικιν  πάουντερ ,τη σόδα και το αλάτι. Κοσκινίζουμε στο μπόλ   με το  βούτηρο  και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.  
  4. Ρίχνουμε   το  μείγμα  στο  ταψί  με  την λαδόκολλα  και με   μια  σπάτουλα - κουτάλι    στρώνουμε  σε  πάχος  το  μείγμα με  πάχος  1  εκατ   και πασπαλίζουμε με κομματάκια σοκολάτας, και   πιέζουμε  ελαφρά τις  σταγόνες  με  την σπάτουλα  στη ζύμη μπισκότων. 

  1. Ψήνουμε   για 10-15 λεπτά, ή μέχρι ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην κορυφή και τα άκρα είναι ένα ωραίο καφέ χρώμα. Θα είναι μαλακά όταν τα   βγαλετε   έξω, αλλά θα σταθεροποιήθουν καθώς  θα   κρυώνουν. Αφήνουμε  να  ηρεμήσουν  και  να κρυωσουν  για περίπου 10  λεπτά. Μόλις κρυώσουν, τα cookies τα  κόβουμε  σε φέτες  σε 1 εκατ  ?    τα αφαιρούμε   απαλά τα με μια σπάτουλα και τοποθετούμε  πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Εδώ   τα   άφησα   άλλα  5 λεπτά  ακόμα  να  ψηθούν και  έγιναν   πιο  τραγανά . 

  Και  εδώ    τα  έψησα   πιο λίγο   και είναι  μαλακά  και αφράτα . 

  • ΣΑΛΤΣΑ  ΜΉΛΟΥ :


  • 4 μήλα  κόκκινα  ή πρασίνα 
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού (από 2 λεμόνια)ή   (1 λεμόνι  και  1 πορτοκάλι  )
  • 3 κουταλιές της σούπας σκούρο καφέ ζάχαρη (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα  για περισσότερο  άρωμα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  1. Καθαρίζουμε  τα  μήλα  από την φλούδα  τους  και  τα  κουκούτσια  και τα  κόβουμε  σε  φέτες.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, και 1 1/2 φλιτζάνια νερό να βράζουμε σε δυνατή. Χαμηλώνουμε  τη φωτιά και σιγοβράζουμε  μέχρι τα μήλα  να  μαλακώσουν περίπου  25-30 λεπτά.
  3. Λιώνουμε με ένα πολτοποιητή πατάτας μέχρι να  μείνουν με μικρά-μικρά   κομμάτια .Προσθέτουμε   τη ζάχαρη σε  αυτό  το  σημείο  αν  την θέλουμε .
  4. Αφήνουμε  την να κρυώσει ελαφρά  , στη συνέχεια, μεταφέρουμε τον  πολτό  μήλου σε γυάλινα   δοχεία  που έχουμε  αποστειρώσει πιο πρίν  και  την διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος  .. στο ψυγειο .

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ


 
 



ΥΛΙΚΑ:
300 -350 γρ αλεύρι ΤΥΠΟΥ Μ
320 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
150ml ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για  πιο  ελαφρά. ('εγω έβαλα  μισό  και μισό )
150 ml λευκό ξηρό κρασί
50  ml νερό 
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας μέλι
10 γρ αλάτι
30 ml κονιάκ
15 γρ. baking powder
200 γρ. ηλιόσποροι ή σουσάμι
ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΒΑΛΑ ΣΟΥΣΑΜΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά να ομογενοποιηθούν.
  • Αναμιγνύουμε τα αλεύρια και το baking μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Δυο λεπτά πριν τελειώσει το ζύμωμα προσθέτουμε τους ηλιόσπορους.Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή.Αφήνουμε  λίγο  να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας για 30 λεπτά. 
  • Μετά μοιράζουμε σε κομμάτια την ζύμη μας σε 35-40 γρ το καθένα  φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαστουνάκια και με ένα  πινέλο τα βουρτσίζουμε με λίγο νεράκι ή κρασάκι (εγώ τα βουτούσα μέσα στο νερό)και τα βουταμε μέσα στο μπολ  με τους  ηλιόσπορους  και το σουσάμι και τα τοποθετουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή ακολουθούμε το παρακάτω κολάζ φωτογραφιών και τα δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε πιο κάτω  .
 

 
Είχα  τέτοιο ενθουσιασμό  για  την  υπέροχη  γεύση  τους  σαν μικρό  παιδάκι  , και  για  τα  νυχάκια  μου   που  σας   έβαλα    και αυτά  φωτογραφία...

 

 Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ ΖΥΜΗΣ





ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ  :
4   μπούτακια  κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα και χωρίς την πέτσα, ή και στήθος,  ή και  γαλοπούλα  αν  σας  αρέσει κομμένο φέτες
Τα  βάζω    τυλιγμένα   σε  ρολό την κατάψυξη  να παγώσουν   λίγο για να μπορώ να το κόψω φετούλες εύκολα 
2   πιπεριές κόκκινες  κομμένες  σε    φέτες
2   πιπεριές  πράσινες  κομμένες  σε  φέτες
1 καρότο  κομμένο σε  κυβάκια
100  γρ  μανιτάρια
1  καρότο  κομμένο  σε  λεπτές  φέτες.
2-3  ντοματάκια  φρέσκα  
1  κουταλάκι  πολτό  σκόρδου  σπιτικό  ή  μια  σκελίδα  σκόρδου 
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
2  φρέσκα  κρεμμύδια  κομμένα σε ροδέλες  
 3-4  κουταλιές  ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι,   θυμάρι ,
λίγες  ελίτσες  (προαιρετικά )
μισό κουταλάκι  του γλυκού  κόκκινο πιπέρι
200 γρ  φέτα  σε  κύβους
 λίγο   ζωμό  κοτόπουλου  σπιτικό
μαιντανό
 150 γρ.  τριμμένο  ή 4-5  φέτες  τυρί  γκούντα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:

400 γρ αλεύρι για όλες  της  χρήσεις
200 γρ αλεύρι  κίτρινο  σταρένιο
60  γρ βούτυρο
100 ml  χλιαρό  νερό
200 ml   κρέμα  γάλακτος  χλιαρή 
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7-9 γραμμάρια ξερής μαγιάς
λίγο γάλα για το τέλος
μισή  κουταλιά του γλυκού  ρίγανη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε  αντικολλητικό τηγάνι και  προσθέτουμε το ελαιόλαδο και για   5-6 λεπτά  το  σωτάρουμε   να  πάρει   χρώμα  .
  • Στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια   τα καρότα και τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να μαραθούν,  τα σβήνουμε  με  την ντομάτα  , και  αμέσως  ρίχνουμε  2-3 κουταλίες  ζωμό  σπιτικό  κοτόπουλου  ,και τον μαιντανό , αλάτι   πιπέρι   θύμάρι ..τα  αφήνουμε   να βράσουν ,  να μην λιώσουν να ξεχωρίζουν, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν.

  • ΖΥΜΗ:
  • Σε ένα μπόλ ανακετεύουμε το κρύο βούτυρο με τα χέρια μας στο αλεύρι , και με το αλάτι μέχρι να πάρετε μια αμμώδη υφή .  Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό νερό 
  • Ρίχνουμε το μείγμα από το νερό και την  μαγιά  ,  την  χλιαρή κρέμα   γαλακτος   ,  την ρίγανη   πάνω από το αλεύρι που έχουμε  κοσκινίσει   και να αρχίζουμε να ζυμώνουμε .
  • Ζυμώνουμε μέχρι να συγκεντρώσουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, που ξεκολλάει  απο τα τυχώματα του μπολ .  Αλείφουμε με λάδι τη ζύμη και την σκεπάζουμεμε πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα για μια ώρα.
  • Παίρνουμε την ζύμη μας που την έχουμε αφήσει να φουσκώσει και την μοιράζουμε σε 4  κομμάτια-μπαλάκια .
  • Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο παίρνουμε το ενα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκατοστό και φαρδος 10 -15 εκατ και μακρος 20 εκατ .

  • Βάζουμε την  γέμιση  κοτόπουλου  στην μέση και  απο   πάνω λίγο  ακόμα τριμμένο  τυράκι  σηκώνουμε  την ζύμη  και παίρνουμε και διπλώνουμε   τη ζύμη  σε πίετες   και καλύπτουμε    την  γέμηση  ,και το κλείνουμε .     Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα η λαδομένο ταψί. Τα  περνάμε  με ένα  πινέλο  με  λίγο γάλα .

  • Ρίχνουμε λίγο τρίμμένο τυρί από πάνω , φτιάχνουμε λίγο με τα χέρια μας της άκρες να μην μας βγεί η γέμιση και τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180-200 βαθμούς .



Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΕΥΚΟΛΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

Εύκολα  και  γρήγορα  τυροπιτάκια  για  το  κολατσιό των παιδιών στο σχολείο , για το πρωινό  μας , και για κάθε  λιγούρα ..είναι για  όλες  τις  ώρες .
Μπορούμε να  βάλουμε  ότι τυράκια  θέλουμε   ακόμα και αλλάντικά  της αρεσκείας μας , μόνο  θα πρέπει  να ελαττώσουμε  το αλάτι  στο  μισό αν  τα τυριά  μας  είναι αλμύρα .






ΥΛΙΚΑ:
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 αυγό
1/3 κούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
250 γρ τυρί  φέτα  τριμμένη
100 γρ κεφαλογραβιέρα  τριμμένη
2 και 1/2  φλιτζάνια αλεύρι για  όλες  της  χρήσεις
1/2 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο σταρένιο (προαιρετικά αν δεν θέλουμε  βάζουμε όλη την ποσότητα  αλεύρι για όλες τις χρήσεις )
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγη πάπρικα (προαιρετικά )
σουσάμι
λίγο γάλα για  το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα  μπόλ  βάζουμε  το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε  το αυγό, το λάδι, το αλάτι και την φέτα τριμμένη και την κεφαλογραβιέρα τριμμένη .Τέλος  ρίχνουμε  το  κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε τη ζύμη. 
  • Η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδες.Αν είναι απαραίτητο,προσθέτουμε1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι  αλλά όχι περισσότερο.Αφήνουμε  λίγο 30 λεπτά να  ξεκουραστεί η ζύμη  μας ..
  • Βάζουμε στο ταψί χαρτί ψησίματος.
  •  Με τα χέρια μας παίρνουμε ένα  κομμάτι της ζύμης και  με  τα δάχτυλά  μας  διαμορφώνουμε   το σχήμα από τα τυροπιτάκια μας .Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας  με το γάλα και μετά  τα πασπαλίζουμε  με  σουσάμι για  να κολλήσει .
  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 230 βαθμούς.
  • Ψήνουμε 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

CHOCOLATE boston cream pie




ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ :
  • 1/4  κούπας  άγλυκο κακάο σε σκόνη και  μία  κουταλία  επιπλέον για το ταψί 
  • 1 και  1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150  γρ  ζάχαρη
  • 2  κουταλάκια  του γλυκού  μπέικιν  μπάουντερ
  •   μια  πρέζα   αλάτι
  • 80  ml γάλα  χλιαρό
  • 2 αυγά   μεγάλα
  • 2  βανίλιες  με  άρωμα  λεμόνι  ή  πορτοκάλι
  • 70 γρ     βούτηρο  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζεσταίνουμε   το γάλα ελαφρώς και διαλύουμε το κακάο ,  και το αφήνουμε  να κρυώσει τελείως για κανά  15 λεπτο  . Κοσκινίζουμε  το αλεύρι με το baking, και  τα  ανακατεύουμε  σε  μπόλ   με  τη ζάχαρη και το αλάτι.
  •  Ρίχνουμε  και τους κρόκους, το βούτηρο , γάλα με το κακάο  και τη βανίλια και   χτυπάμε  με το  μίξερ  καλά σε μέτρια ταχύτητα
  • Χτυπάμε τα ασπράδια  σε άλλο ξεχωριστό   μπόλ σε μαρέγκα σφιχτή  και την  προσθέτουμε   ανακατεύοντας με  κυκλικές κινήσεις  προσεκτικά  με  μια  σπάτουλα  στο μίγμα των κρόκων σιγά-σιγά
  • Τοποθετούμε το μείγμα σε  ταψάκι διαμέτρου 24  εκατ , καλό  ειναι  να έχουμε   με  αποσπώμενο  πάτο βοηθάει  καλυτερα, καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο  με το κακάο και λίγο αλευρι.
  • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο  φούρνο  για περίπου 30 ' στους 180 βαθμούς. Είναι έτοιμο όταν το αγγίξουμε   με το δάχτυλο και επανέρχεται σαν ελατήριο!!  Περιμένουμε να κρυώσει  για  να  το  κόψουμε  στη  μέση  !!  Προσεξτε  .... Αν έχουμε  μεγαλύτερο 28-30   ταψί -φόρμα ..κάνουμε  2  δόσεις  ..  
ΚΡΕΜΑ :
  •  500  ml  γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 30  γρ αλεύρι   και 30 γρ κόρν  φλάουρ
  • 2  αυγά ολόκληρα
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα    πορτοκάλι ή  λεμόνι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε  το κόρν - φλάουρ και   αλεύρι, την ζάχαρη και την βανίλια  σε  ένα μπόλ  . Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε με  ένα σύρμα   μέχρι να γίνει χυλός.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε  και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.Ανακατεύουμε  μέχρι να πήξει η κρέμα.   Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε  .Βάζουμε μια μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ :

170 γρ  σοκολάτα 70 % κακάο
150 ml  κρέμα  γάλακτος
1-2 κουταλιές της σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Τοποθετούμε την  ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα  μπολ. Ζεσταίνουμε  καλά     την κρέμα και το μέλι,και το  περιχύνουμε  στο μπολ  με τη  σοκολάτα και  ανακατεύουμε με ενα  σιίρμα  μέχρι να γίνει λείο. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ, λειαίνοντας με μια σπάτουλα.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΙΣΗ:
  • Τέλος σε μία ταρτιέρα  βάζω  το ένα ΚΕΙΚ , αλείφω με την κρέμα και σκεπάζω με το άλλο ΚΕΙΚ. Ρίχνω από πάνω το γλάσο σοκολάτας, και  με  τριμμένα  καρύδια  γαρνίρω  ..
  • EIXA  KAI ΛΙΓΟ  ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΌ ΤΟ  ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ  ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ   ΚΑΙ ΤΟ  ΕΡΙΞΑ  ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΕΙΚ 
  •  Το γλυκό αυτό διατηρείται στο  ψυγείο 

 




ΑΦΡΑΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ..ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙ..




 

 ΥΛΙΚΑ :
500 γρ αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις   κοσκινισμένο
1 φακελάκι  μαγιά ξερή   των 9 γρ η   25 γρ μαγιά νωπή
60 γρ βούτυρο
240 ml γάλα  χλιαρό
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι όχι  γεμάτα
1 κουταλάκι  γλυκού ζάχαρη
1 κρόκο αυγού  και 30 ml  νεράκι  για το άλειμα  στο τέλος
σουσάμι για το τέλος. ή παπαρουνόσπορο
Τυράκια   διάφορα  τριμμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε το αλάτι στο αλεύρι.Διαλύουμε την μαγιά   και τη ζάχαρη στα περίπου 150 ml, γάλα (να είναι χλιαρό και όχι πάνω από 40 βαθμούς). Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργήσει.
  • Στη λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε το μίγμα της μαγιάς με τη ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι και περιμένουμε περίπου 30  λεπτά  να  φουσκωσει  η  μαγιά   μας .
  • Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα.  Ρίχνουμε το μίγμα γάλατος-βουτύρου στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε.
  •  Ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία  και μαλακιά   που να μην κολλάει..( θέλει  πολύ ζύμωμα  για να γίνει  αφράτο  εγώ το έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή  και ξένοιασα )  Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Όταν φουσκώσει  χωρίζουμε σε 3 κομμάτια  την ζύμη  τα  ανοίγουμε  σε  φυλλο    40χ40  και  βρέχουμε  με τα τυριά  και τα γυρίζουμε  σε  ρολλά  καιμετά   τα τρία  κομματια  και τα  πλέκουμε σε πλεξούδα  και  το βάζουμε  σε φόρμα .
  • Μπορούμε να το κάνουμε  και σκέτο  ψωμάκι  .. εγω το έχω  σαν το ψωμάκι  της κυριακής
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα
  • Αλείφουμε με το  αυγο ..και ρίχνουμε  λίγο σουσάμι .Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για 35-40 λεπτά